Kööginõu
vanakooli kartulisalat
kress 29. oktoober 2009, kl 13.39 |
edy 29. oktoober 2009, kl 13.48 |
Ega ühte ja ainust traditsioonilist ei olegi ju, igas peres oli see erinev.
Põhilised komponendid olid siis - kartul, muna, valge sibul, vorst, porgand, hapukurk, värske kurk, herned, majonees, hapukoor, sool. No, et mis peres siis millised komponente just kasutati. Meil tehti nii - kartul, hapukurk, muna, keeduvorst ja hapukoor-majonees.
Ise teen nüüd nii - kartul, muna, suitsuvorst ( mida rohkem seda uhkem), värske kurk, majonees, sool ja muidugi kõik mõnusalt peeneks hakkida.
Põhilised komponendid olid siis - kartul, muna, valge sibul, vorst, porgand, hapukurk, värske kurk, herned, majonees, hapukoor, sool. No, et mis peres siis millised komponente just kasutati. Meil tehti nii - kartul, hapukurk, muna, keeduvorst ja hapukoor-majonees.
Ise teen nüüd nii - kartul, muna, suitsuvorst ( mida rohkem seda uhkem), värske kurk, majonees, sool ja muidugi kõik mõnusalt peeneks hakkida.
ei peenutse 29. oktoober 2009, kl 13.49 |
mina panen salatisse: keedetud kartulit, keedetud muna, keedetud porgandit, hapukurki, sinkvorsti. segan kokku hapukoore ja majoneesi suhtes 2:1 ja lisan sutsu mahedat sinepit. seejärel kõik komponendeid kokku, maitse järgi soola ja tsipa pipart, siis külmikusse seisma paariks tunniks. pärast on tegu, et mitte kõike korraga nahka pista:D
EL 29. oktoober 2009, kl 13.51 |
Kartulisalat on ilmselt selline toit, mida iga perenaine teeb omamoodi. Mäletan lapsepõlvest sellist kartulisalatit, mille komponentideks oli kartul, keedumuna, vorst, suitsukala, sibul, hapukurk, roheline hernes, kastmeks hapukoor ja majonees. Ise pole ma kartulisalatisse suitsukala pannud, muud komponendid on samad, kuid talvel kasutan marineeritud kurki ja suvel värsket kurki. Vahel olen lisanud ka keedetud porgandit ja haput õuna ("Antonovkat").
v 29. oktoober 2009, kl 13.52 |
Marian 29. oktoober 2009, kl 13.54 |
Koorega keedetud kartulid ja porgandid, kõvaks keedetud muna, mugulsibul, roheline hernes, kurk (viimasel ajal teen värske kurgiga, vanasti hapukurgiga), soovi korral keeduvorst. Kastmeks hapukoor (20 %), majonees (Provansaal), sutsuke kanget sinepit, sool, suhkur. Minu jaoks on see vana hea kartulisalat.
Ja palve järgmistele kommentaatoritele - ärge öelge, et hernes ajab salati hapuks ja sibul on rõve ja värske kurk kartulisalatisse ei käi ja keeduvorst ei kõlba üldse süüa... Arvan, et piisab kui pakute välja oma retsepti.
Ja palve järgmistele kommentaatoritele - ärge öelge, et hernes ajab salati hapuks ja sibul on rõve ja värske kurk kartulisalatisse ei käi ja keeduvorst ei kõlba üldse süüa... Arvan, et piisab kui pakute välja oma retsepti.
aga 29. oktoober 2009, kl 13.56 |
EL 29. oktoober 2009, kl 13.59 |
nonii 29. oktoober 2009, kl 14.02 |
minu jaoks on vanakooli kartulisalat ikka selline, kus on päris liha (keedetud või ahjus küpsetatud) sees. ise teen nii: kartul, porgand, muna, õun, hapu- või marineeritud kurk, rohelised herned, täissink või liha. hakin ja segan kokku ja valan peale hapukoore-majoneesikastme, mille maitsestan soola-pipraga. sibulat ei pane.
kress 29. oktoober 2009, kl 14.24 |
värvi annab 29. oktoober 2009, kl 14.34 |
katariina 29. oktoober 2009, kl 14.46 |
mari 29. oktoober 2009, kl 15.10 |
no kuulge 29. oktoober 2009, kl 16.08 |
Pilleke 29. oktoober 2009, kl 16.35 |
Igal omad nipid ja koostisained,kes ei soovi sibulat ja kes ei soovi herneid,see igaühe vaba valik.Ärge sellepärast riidu minge!
Minu koostisosad:keedetud kartulid,peeneks hakitud mugulsibul,vorst(sink),hapukurk,värske kurk,õun,keedetud munad.Väga hea maitse annab praetud soolaliha(ikka hakitult).Kui viitsin,riivin sisse toorest porgandit,keedetut ei kasuta.Peale hapukoore-majoneesisegu,maitsestatud soola ja vähese suhkruga.
Minu koostisosad:keedetud kartulid,peeneks hakitud mugulsibul,vorst(sink),hapukurk,värske kurk,õun,keedetud munad.Väga hea maitse annab praetud soolaliha(ikka hakitult).Kui viitsin,riivin sisse toorest porgandit,keedetut ei kasuta.Peale hapukoore-majoneesisegu,maitsestatud soola ja vähese suhkruga.
valulla 29. oktoober 2009, kl 17.00 |
Sibul ja hernes ja porgand ja õun- need on enamasti salati koostisosad, mis tegijaid või sööjaid vaidlema panevad :) Igal oma maitse. Sibulat panen enamasti alati, herneid mõnikord, aga porgand ja õun jääb alati välja, sest lihtsalt meie peres neid salati sees ei armastata. Lihatoodetest eelistan ka pigem tükikest seapraest või lisan kanaliha. Kaste ikka hapukoor ja majonees, maitsestatud soola, vähese sinepi, pipra ja vahel ka aroomisoolaga.
M 29. oktoober 2009, kl 17.37 |
minu vanaema 29. oktoober 2009, kl 17.43 |
Pilleke 29. oktoober 2009, kl 18.35 |
metall 29. oktoober 2009, kl 18.57 |
Kartul (mitte-mure), keedetud muna, konservhernes, marineeritud kurk, keedetud porgand, õun, sibul.
Kaste: hapukoor, Provanssaal majonees, sinep, värske hakitud till, must pipar, sool.
Mulle meeldib justnimelt KONSERVhene ja porgandikuubikute maitse salatis! Õun annab haput ja sibul kibedat, ilma õuna/sibulata on läägevõitu. Aga palju pole sibulat-õuna vaja panna.
Kaste: hapukoor, Provanssaal majonees, sinep, värske hakitud till, must pipar, sool.
Mulle meeldib justnimelt KONSERVhene ja porgandikuubikute maitse salatis! Õun annab haput ja sibul kibedat, ilma õuna/sibulata on läägevõitu. Aga palju pole sibulat-õuna vaja panna.
KK 29. oktoober 2009, kl 20.15 |
mann 30. oktoober 2009, kl 09.55 |
to KK 30. oktoober 2009, kl 10.47 |
Julia 30. oktoober 2009, kl 12.36 |
mnjah 30. oktoober 2009, kl 14.55 |
Eks igal tõesti oma maitse ja trditsioon mida järgida. Nii kuis vanavanemad teinud, nii teevad tihtipeeale ka tänapäeva noored perenaised.
Meie pere kartulisalat on väga lihtne.
Sisaldab : keedetud kartul, keeduvorst, sibul, konserveeritud hernes, keedu muna, hapukurk, hapukoor ja majonees. Kui majoneesi panna hapukoorega 1-1le siis saab kõige maitsvam ning ilma sibulata ma ei kujutaks isiklikult seda salatit ettegi, see just annab selle hea vanakooli maitse. Minu vanaema lisas ka noaotsatäis sinepit salatile, kuid seda ma ei harrasta kasutada, ju siis piisab ka majoneesist. :)
Meie pere kartulisalat on väga lihtne.
Sisaldab : keedetud kartul, keeduvorst, sibul, konserveeritud hernes, keedu muna, hapukurk, hapukoor ja majonees. Kui majoneesi panna hapukoorega 1-1le siis saab kõige maitsvam ning ilma sibulata ma ei kujutaks isiklikult seda salatit ettegi, see just annab selle hea vanakooli maitse. Minu vanaema lisas ka noaotsatäis sinepit salatile, kuid seda ma ei harrasta kasutada, ju siis piisab ka majoneesist. :)
to to KK 30. oktoober 2009, kl 20.53 |
hommikul 30. oktoober 2009, kl 21.42 |
muuuuuuuu 31. oktoober 2009, kl 19.47 |
Ikka see vana laul: kellele hernega, kellele herneta (mulle!), sibulaga/-ta... jne
Minu eestiaegne ämm tegi oma kartulisalati alati ainult kartul-muna-sibul-hapukurk-õun-majonees+hapukoor vähese soola, suhkru sinepi või mädarõikaga. Põhjendas nii, et kartulisalat ei ole ju külmlaual ainuke toit, vaid lisand lihalõikude, rulaadi ja kala juurde. No kuidas sa sinna siis veel vorsti või liha paned? Tema oli selline, kellel külmlaud ikka rikkalik pidi olema - ja eks siin ole oma loogika ka sees.
Muideks, kõlab see koostis väga lihtlabaselt, aga tegelikult mängis ta kastme maitsestamisega. Ja seda mäletan ka, et kurki oli üsna ohtralt, vahel värsket ka, kui kätte sai, ja õun oli hästi peeneks hakitud.
Minu eestiaegne ämm tegi oma kartulisalati alati ainult kartul-muna-sibul-hapukurk-õun-majonees+hapukoor vähese soola, suhkru sinepi või mädarõikaga. Põhjendas nii, et kartulisalat ei ole ju külmlaual ainuke toit, vaid lisand lihalõikude, rulaadi ja kala juurde. No kuidas sa sinna siis veel vorsti või liha paned? Tema oli selline, kellel külmlaud ikka rikkalik pidi olema - ja eks siin ole oma loogika ka sees.
Muideks, kõlab see koostis väga lihtlabaselt, aga tegelikult mängis ta kastme maitsestamisega. Ja seda mäletan ka, et kurki oli üsna ohtralt, vahel värsket ka, kui kätte sai, ja õun oli hästi peeneks hakitud.
Lisa postitus