Kööginõu
Leivategu
Hädas 06. november 2009, kl 10.11 |
Tegin esimest korda leiba, mis oli iseenesest väga maitsev, ainuke häda oli selles, et leib kippus lõikamisel ja ka süües pudenema. Milles on viga või mida tegin valesti. Ja teine probleem selline- juuretis on mul seisnud külmikus 1,5 nädalat ja peale on tekkinud hallitus. Kas nüüd on hukas mu juuretis või võib selle hallituse pealt ära võtta ja leiba ikka sellest teha?
juhin sõbralikult tähelepanu 06. november 2009, kl 10.46 |
em 06. november 2009, kl 10.47 |
Kui pudeneb, siis võib mitu põhjust olla. Taigen oli kas liiga paks või jahu imelik. Kuumalt ei tohi ka lõigata. Aga see tuleb käe sisse, kui veel teed. Iseasi on hallitus: see juuretis viska ikka ära. Tee ise uus või hangi kelleltki. Külmkapis seisab isegi 3 nädalat vabalt. Hoia puhtas nõus ja nii, et õhk ligi ei pääseks koos muude mikroobidega, mis kapis võivad olla...
libanõid 06. november 2009, kl 11.37 |
lugedes erinevaid teemasid leivateost, tundub, et pude tuleb leib siis, kui liiga vähe sõtkuda.
Oma kogemusele tuginedes ei julge häda selle süüks ajada, sest ma ei sõtku leivatainast kätega, segan taigna kiiresti läbi suure puulabidaga ja leib on siiani alati õnnestunud.
Vaevalt sel juuretisel peal lausa hallitus on -see ilmselt selline hapnemisest tingitud "kilejas" kiht.
Kohe kindlasti ei tohi juurestist sulgeda õhukindlalt, sest ta vajab õhku. Olen lugenud, et juuretise purki isegi ei tohiks pesta iga kord, sest nii tekivad sinna "Head bakterid". Loodetavasti on su juuretis ilusti külmikus ikka seisnud?
Ka vanal ajal ei pestud "küna", kus taigen segati, need jäägid jäidki juuretisena järgmiseks leivateoks.
Minu juuretis seisab külmkapis 0,5l purgis, mille kaande on tehtud augud. Vahest panen kaaneks ka pabersalfaka kummiga purgile.
Oma kogemusele tuginedes ei julge häda selle süüks ajada, sest ma ei sõtku leivatainast kätega, segan taigna kiiresti läbi suure puulabidaga ja leib on siiani alati õnnestunud.
Vaevalt sel juuretisel peal lausa hallitus on -see ilmselt selline hapnemisest tingitud "kilejas" kiht.
Kohe kindlasti ei tohi juurestist sulgeda õhukindlalt, sest ta vajab õhku. Olen lugenud, et juuretise purki isegi ei tohiks pesta iga kord, sest nii tekivad sinna "Head bakterid". Loodetavasti on su juuretis ilusti külmikus ikka seisnud?
Ka vanal ajal ei pestud "küna", kus taigen segati, need jäägid jäidki juuretisena järgmiseks leivateoks.
Minu juuretis seisab külmkapis 0,5l purgis, mille kaande on tehtud augud. Vahest panen kaaneks ka pabersalfaka kummiga purgile.
mammi 07. november 2009, kl 01.07 |
Tegin ka esimest korda leiba!Juuretise tegin ka ise ,keefirist ja leivast.Aga selline küsimus,et kas see juuretis peab kerkima ka?Minul ei kerkinud ta kuhugi.Panin ta pärast purki ja seal ta seisab,nagu panin.No leib tuli iseenesest hea,sest panin ka pärmi.Ma arvan,et ilma pärmita poleks see leib kerkinud.
x 14. november 2009, kl 11.31 |
LS 14. november 2009, kl 13.44 |
Juuretiseks võta 3 viilu rukkileiba ja vala viiludele peale nii palju keefiri või õunamahla (minu juuretis õunamahlast), et leivad ära kataks. Leib peaks olema selline, mis on samuti valmistatud juuretise baasil ja ei sisalda pärmi. Kuna ei ole enam pool aastat poeleiba ostnud, siis ei mäleta, missugusest leivast enda juurestise valmistasin. Tol korral uurisin neid etikette kuni sobiva leiva leidsin.
. 14. november 2009, kl 16.05 |
solo 14. november 2009, kl 17.07 |
minu juuretis on külmkapis kaanega karbis. ei ole seal mingeid auke sees ja pole sellega midagi halba juhtunud siiamaani. kui leivateole pikem vahe sisse tuleb, siis viskan karbi sügavkülma.
kuidas siis aru saada, kes räägib õigust, kas peab õhku saama või mitte...
huvitav, kuidas evelin teeb :))
kuidas siis aru saada, kes räägib õigust, kas peab õhku saama või mitte...
huvitav, kuidas evelin teeb :))
hädaliine 18. november 2009, kl 12.33 |
katariina 18. november 2009, kl 15.21 |
hädalisele: ei ole midagi halvasti. mina võtan alati juuretise enne pätside vormimist, seega kõik soolad-sukrud-jms on sees. ma ei teagi, miks osad tahavad vedelast kääritusest juuretise võtta. sest kuidas asi ennemuiste käis - leivaastja nurka, kus leivataigen sõtkuti, jäeti alati järgmiseks korraks peotäis valmis tainast, mis jahuga üle riputati. seal ta siis seisis ja ootas:)
unistaja 18. november 2009, kl 22.58 |
putukas 19. november 2009, kl 13.30 |
hädaliine 25. november 2009, kl 21.55 |
Leib on sita isa 06. aprill 2020, kl 21.01 |
Lisa postitus