Kööginõu
Mida fantastilist teete hirsiga
Hirsiomanik 25. jaanuar 2010, kl 11.25 |
Liine 25. jaanuar 2010, kl 13.29 |
k 25. jaanuar 2010, kl 13.37 |
kuukulgur 25. jaanuar 2010, kl 14.23 |
Hirssi tuleb kindlasti paar tiiru kupatada. Muidu ei söö seda kibeda maitse tõttu ka suurim hirsisõber. Aga siis nagu putru ikka: vett ja piima vedelikuks, soola-suhkrut ka ja anna aega haududa. Nämm! Peaks ka vist hirssi ostma ja putru tegema.
Vene köök tunneb ka hirsivormi Raamatust "Rahvaste toite", autor Salme Masso, sulgudes mõned minu märkused:
1,5 klaasi hirssi
4 klaasi piima
2 spl võid
1 spl suhkrut
soola
1 spl riivsaia
1 muna
0,5 kl haoukoort
Hästi pestud (ma pakuks kupatet!) hirss sõristatakse keeva, suhkru ja soolaga maitsestatud piimasse, algul segatakse, siis keedetakse kaanega kaetult pudruks (ma hoiataks: madalal kuumusel!)ca 1 tund, jahutatakse 60 kraadini. Munad klopitakse suhkruga vahule, või sulatatakse, segatakse hirsipudruga. Pannakse võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi, küpsetatakse ahjus helekollaseks. Juurde antakse hapukoort.
Aga sa ole kena ja muljeta, mismoodi sa hirssi pirukatesse paned.
Vene köök tunneb ka hirsivormi Raamatust "Rahvaste toite", autor Salme Masso, sulgudes mõned minu märkused:
1,5 klaasi hirssi
4 klaasi piima
2 spl võid
1 spl suhkrut
soola
1 spl riivsaia
1 muna
0,5 kl haoukoort
Hästi pestud (ma pakuks kupatet!) hirss sõristatakse keeva, suhkru ja soolaga maitsestatud piimasse, algul segatakse, siis keedetakse kaanega kaetult pudruks (ma hoiataks: madalal kuumusel!)ca 1 tund, jahutatakse 60 kraadini. Munad klopitakse suhkruga vahule, või sulatatakse, segatakse hirsipudruga. Pannakse võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi, küpsetatakse ahjus helekollaseks. Juurde antakse hapukoort.
Aga sa ole kena ja muljeta, mismoodi sa hirssi pirukatesse paned.
kajakas 26. jaanuar 2010, kl 21.24 |
kaabakas 26. jaanuar 2010, kl 22.37 |
pannil praen/hautan hunniku porrusid, porganikuubikud, küüslauku. valan peale rõõsa koore, kuumutan ja jätan ootama, kuni hirss on pehme (keedan eraldi potis ja üsna rohkes vees). kurnan hirsist üleliigse vedeliku välja ja segan pannikraami hulka. väga mõnus saab. kõrvale veel miskit lihalist.. kotlett näiteks..
mina kupatan hirssi vaid 1x ja mõru küll ei jää.
mina kupatan hirssi vaid 1x ja mõru küll ei jää.
skwi 27. jaanuar 2010, kl 16.33 |
tts 28. jaanuar 2010, kl 14.08 |
aga 28. jaanuar 2010, kl 18.24 |
aga minu meelest on see roog (vt. all) küll fantastiline hõrgutis - võib-olla ei näe koostisosade poolest veenev välja, aga soovitan järgi proovida:)
1kl hirssi (mida kollasem, seda maitsvam)
1-2 sibulat (tükeldatud)
2 kartulit (tükeldatud nii 1cm3 kuubikuteks)
paar viilu suitsuliha või suitsupeekonit
vesi, sool, toiduõli praadimiseks
Praadida pannil sibul, lisada tükeldatud suitsuliha. Hirss pesta u. 7 korda läbi, visata pannile koos tükeldatud kartuliga. Maitsestada. Lisada vett, et kataks 1cm pealt. Hautada madalal tulel kaane all, kuni vesi on aurustunud. Serveerida taluvõiga.
1kl hirssi (mida kollasem, seda maitsvam)
1-2 sibulat (tükeldatud)
2 kartulit (tükeldatud nii 1cm3 kuubikuteks)
paar viilu suitsuliha või suitsupeekonit
vesi, sool, toiduõli praadimiseks
Praadida pannil sibul, lisada tükeldatud suitsuliha. Hirss pesta u. 7 korda läbi, visata pannile koos tükeldatud kartuliga. Maitsestada. Lisada vett, et kataks 1cm pealt. Hautada madalal tulel kaane all, kuni vesi on aurustunud. Serveerida taluvõiga.
m 28. jaanuar 2010, kl 22.17 |
no minu arvates n hirsipuder suurem h6rgutis! naiteks teha hirsipuder (kusjuures ma keedan iimaga) ja vahe enne valmimist lisada hakitud paikesekuivatatud tomatid ja kitsejuust. lase vahe seista ja sega energiliset ara. serveeri niisama v peotaie peale puistatud ruccolaga. suureparane!
m a 28. jaanuar 2010, kl 22.24 |
Maarika 28. jaanuar 2010, kl 23.01 |
skeptik 22. jaanuar 2017, kl 21.18 |
imestusega 31. jaanuar 2017, kl 15.19 |
lemmik 31. jaanuar 2017, kl 15.30 |
Ülla-ülla 07. veebruar 2017, kl 16.55 |
Eelmisel nädalal vanaisa jälle jagas oma mälestusi, et vene ajal olid sõjaväes kolm asja, mida alati palju käes oli - hirss, tursk ja mahorka . . . võtsin siis eespoolt kaabaka retsepti ja tegin nädalavahetusel kogu perele hirssi porgandite ja porrudega.
Kiitsid ja ütlesid, et võib teinekordki teha. Mis esimesest päevast üle jäi, söödi teisel päeval ikka ära.
Nii et soovitan ka proovida.
Kiitsid ja ütlesid, et võib teinekordki teha. Mis esimesest päevast üle jäi, söödi teisel päeval ikka ära.
Nii et soovitan ka proovida.
ökohirss 20. märts 2017, kl 11.42 |
Ilmselt ei teata, et hirssi on nii palju sorte ja ka minu üllatuseks on ka maitse totaalselt erinev sellest, mis kunagi oli kanade toit. Ostsin Comarketist ökohirssi, mis polnud tumekollane ja kasutan seda riisi asemel risottos. Algul leotan ööläbi külmas vees ja selle vee joon ära (ajab neeruliiva välja) ja siis keedan mõne minutiga parajalt pehmeks. Liiga kaua ei tohi keeta, selline parajalt teraline on väga hea. Veel olen seda sama ökohirssi näinud Solarise toidupoes.
Õnne Valem 21. märts 2017, kl 17.04 |
Ka minu lemmik on hirsipuder, magus ja piimaga keedetud. Tore oli lugeda, et tasub katsetada ka soolasemapoolseid roogi. Ma pole hirsil kunagi kibedust tundnud, kuigi ei tee mingeid rituaale enne hirsi potti panekut.
Sõna kupatamine seostub mul seentega. Kas keegi ehk seletaks mulle, et mis see hirsi (korduv) kupatamine täpselt on? Kas hirss korraks keeva vette ja siis kurnamine ning mahajahutamine? Ning niiviisi mitu korda?
Sõna kupatamine seostub mul seentega. Kas keegi ehk seletaks mulle, et mis see hirsi (korduv) kupatamine täpselt on? Kas hirss korraks keeva vette ja siis kurnamine ning mahajahutamine? Ning niiviisi mitu korda?
Hirsist 15. juuni 2020, kl 11.19 |
Mina loputan enne keetmist 7-8 korda külma veega (lugesin seda soovitust kuskilt) ja ei mingit mõrkjat maitset. Siis keema ja kui pudrust üle jääb, teen ahjus “krõbeleiba” - lisan pudrule seemneid (seemnesegu nt) ja määrin noaga küpsetuspaberile ja ahju. Kui kergelt pruunikas, siis ongi valmis. Hea gluteenivaba krõbedik!
Lisa postitus