Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
sooda vs küpsetuspulber
 
Mari 22. veebruar 2010, kl 18.12
Mure selline: Olen ise küpsetuspulbri kasutaja, aga nüüd soovin teha kooki, mille retseptis on vaja kasutada soodat. Ma pole kunagi soodat kasutanud, seege pea pulki täis. Kuidas nende kogustega on, kui ma soodat küpsetuspulbriga asendada tahan?
Kas 2 tl soodat=2 tl küpsetuspulbrit või mitte?

Plaan teha seda kooki:

http://meritnokitseb.blogspot.com/2010/01/krasupea-kirssidega.html

Ilusat kevadeootust:)
 
l 22. veebruar 2010, kl 18.24
Kuna retseptis on hapukoor, siis sellepärast ei olegi vaja küpsetuspulbrit, vaid soodat. Küpsetuspulber on sooda ja sidrunhappe segu. Happeline asi juba retseptis olemas, seega ainult soodat vaja.
 
n 22. veebruar 2010, kl 18.30
ma ei saanud nüüd aru - kas sa tahad sooda asemel kasutada küpsetuspulbrit? Sul siis paljast soodat pole, sellepärast või?
Küpsetuspulber =sooda+sidrunhape. Sidrunhape neutraliseerib sooda maitse. V-olla aitab ka kergitada, ei tea.
Ma arvan, et võid 2 tl sooda asemel võtta küll 2 tl küpsetuspulbrit, a võid ka 3 võtta igaks juhuks (siis oleks 1,5 tl soodat+1,5 tl sidrunhapet - äkki saab palju sidrunhapet?). Ega need kogused pea nii täpselt ka olema.
a sa proovi ära, siis järgmine kord tead. Ja sooda hoia kodus ikka tagavaraks - saab ka nõusid pesta. Küpsetamine tuleb ka odavam, sidrunhappe asemel saab soodat tilga suvalise hapu mahlaga v. äädikaga kustutada.
 
xxx 22. veebruar 2010, kl 18.32
natuke soodast ja küpsetuspulbrist
http://www.toidutare.ee/termin.php?id=677

mina olen soodat küpsetuspulbriga asendades pannud topeltkoguse.
 
Mari 22. veebruar 2010, kl 23.02
Tänud kõigile. Ausalt öeldes ei ole ma kunagi varem soodat kasutanud, selle pärast siis selline küsimus. Aga eks olen edaspidi tergem, tänu teile :)
 
sooda 23. veebruar 2010, kl 08.04
Sooda kergitab rohkem. Mina kasutan soodat hapupiima lusikapannkooke tehes.
 
olli 23. veebruar 2010, kl 09.58
lugesin retsepti ja minu silmale on sellise koguse taina kohta 2 tl soodat liiga palju, niiet võid 2 tl küpsetuspulbrit panna küll.
 
Nell 23. veebruar 2010, kl 11.43
Masendav, et isegi elementaarne keemia on mõnele raketiteadus.
Küpsetuspulber on sidrunhape+sooda, st. hape + alus. Nende reageerimisel kuumas ahjus hakkab vabanema süsihappegaas, mis siis kergitabki, tekitades taigna sisse mulle.
Seepärast ei tohigi küpsetuspulbrit panna otse vedeliku sisse, et muidu toimub keemiline reaktsioon enne ära, kui kook üldse ahju jõuab. Segada küpsetuspulber jahu hulka ja jahu viimasena vedeliku sisse ja kohe ahju.
Kui vedelikuks on juba happeline toiduaine, hapukoor, keefir, pett. siis ei ole küpsetuspulbrit mõtet panna, vaid ainult jahuga segatud sooda. poole liitri hapu vedeliku kohta võtta umbes 1 tl soodat. Rohkem pannes jääb osa reageerimata ja koogil on vastik soodamaitse. Kui pannakse väga palju rasvainet, tuleb soodat natuke rohkem lisada.
 
to nell 23. veebruar 2010, kl 18.57
elementaarse keemiaga soovitan sul endal tutvuda.

küpsetuspulber EI OLE sooda+sirdunhape, mis vedelikus toatemperatuuril reageerivad. lisaks on seal ka ainult kuumas reageeriv komponent, mis tähendab, et küpsetuspulbriga tehtud tainast ei pea välkkiirelt ära kasutama, see kerkib ühtlasemalt ja ahjus kerkib kuumuse toimel edasi.
 
Naks 23. veebruar 2010, kl 20.10
Viimane tarkur: tööstuslik ja tänapäeval toodetav küpsetuspulber sisaldab kahte erinevat hapet tõesti, aga see on meil müügil kõigest viimased kümmekond aastat (no vast veidi kauem).
Kogu eelnev kokkamine on pikki aastaid toimunud selle kõige lihtsama ja tavalisema sooda + sidrunhappe saatel, mis on kokku samuti küpsetuspulber.
 
veel 23. veebruar 2010, kl 20.28
Meie peres pandi alati ja panen ka mina sooda+ äädikas= küpsetuspulber
 
keemikud 24. veebruar 2010, kl 10.06
kooli keemiatunnis võiks ikka selle selgeks saada, mis mehhanismiga töötab küpsetuspulber ja kuidas kook kerkib ja kuidas sinna mõnusad poorsed augud tekivad!!! Küpsetuspulbris on lisaks soodale ja sidrunihappele lisatud tärklist, et koguda niiskust, et vajalik süsihappegaasi tekkimise reaktsioon enne õiget aega ära ei toimuks ja see mida nell kirjutas on õige. Samuti võib küpsetuspulbri asemel kasutada alkoholi, mida kangem seda parem, sest alkoholi kuumutamisel eraldub samuti süsihappegaas ja kergitab küpsetist.
 
to keemikud 24. veebruar 2010, kl 10.25
Lisaks tärklisele on minu pulbril sees dinaatriumfosfaat (mis ei ole mitte sidrunhape)ja sooda. Aga on ka tooteid, milles on kaks hapet (üks neist alustab reageerimist alles kuumuse toimel) ja sooda, aga pole tärklist.
Milleks vaielda? Tooted on erinevad.
Ja ausõna, ilma igasuguse tärkliseta toimib sidrunhape ja sooda segu täpselt sama kergitavalt.
 
lel 20. august 2018, kl 18.46
sulle õpetati keemia tunnis küpsetamist või? Mulle küll mitte.
Lisa postitus
Autor:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!