Masendav, et isegi elementaarne keemia on mõnele raketiteadus.
Küpsetuspulber on sidrunhape+sooda, st. hape + alus. Nende reageerimisel kuumas ahjus hakkab vabanema süsihappegaas, mis siis kergitabki, tekitades taigna sisse mulle.
Seepärast ei tohigi küpsetuspulbrit panna otse vedeliku sisse, et muidu toimub keemiline reaktsioon enne ära, kui kook üldse ahju jõuab. Segada küpsetuspulber jahu hulka ja jahu viimasena vedeliku sisse ja kohe ahju.
Kui vedelikuks on juba happeline toiduaine, hapukoor, keefir, pett. siis ei ole küpsetuspulbrit mõtet panna, vaid ainult jahuga segatud sooda. poole liitri hapu vedeliku kohta võtta umbes 1 tl soodat. Rohkem pannes jääb osa reageerimata ja koogil on vastik soodamaitse. Kui pannakse väga palju rasvainet, tuleb soodat natuke rohkem lisada.