Kööginõu
kui suur on sööjate arv ja mitu kartulit koorite?
peen 16. mai 2010, kl 18.12 |
meil suid lauas neli, ikka koorin-keedan 7-8 kartulit ja siis on nöme, kui täpselt üks jääb üle. või saavad kõik otsa ja keegi küsib lisa.
arvestan ikka in + 1, aga väiksem laps (6a.) sööb ühe kartuli.
makaronidega on veel keerulisem. ei oska täpselt keeta. "tükikaubaga" on lihtsam - 1 asi inimesele, kotlette 2 mehele ja mulle ja lastele 1 + 1.
teen 4 tk.
aga kartulid?
kuidas teie koorite-teete?
// järgmise päeva praekartulid on head, aga siis jälle sest järgijäänud ühest ei piisa ja kui rohkem teha, siis juhtub, et praekartuleid ei soovitagi. //
arvestan ikka in + 1, aga väiksem laps (6a.) sööb ühe kartuli.
makaronidega on veel keerulisem. ei oska täpselt keeta. "tükikaubaga" on lihtsam - 1 asi inimesele, kotlette 2 mehele ja mulle ja lastele 1 + 1.
teen 4 tk.
aga kartulid?
kuidas teie koorite-teete?
// järgmise päeva praekartulid on head, aga siis jälle sest järgijäänud ühest ei piisa ja kui rohkem teha, siis juhtub, et praekartuleid ei soovitagi. //
k 16. mai 2010, kl 18.20 |
me kahekesi ja keedan kaks kihti kartuleid potis ehk siis umbes 16-18 kartulit. ega jääki ju ära ei viska:D sellest saab kenasti kartuleid praadida munaga näiteks.
makaronid ka seisma ei jää, mees sööb veel mitu päeva, panni peal soojendab ja jälle üks söögikord kirjas.
ja kotlette korraga praen ikka kogu paki, siis millalgi ikka saab otsa, kui mitte ühe korraga, siis kahe korraga näiteks.
makaronid ka seisma ei jää, mees sööb veel mitu päeva, panni peal soojendab ja jälle üks söögikord kirjas.
ja kotlette korraga praen ikka kogu paki, siis millalgi ikka saab otsa, kui mitte ühe korraga, siis kahe korraga näiteks.
n 16. mai 2010, kl 22.18 |
kk 17. mai 2010, kl 12.03 |
Naks 17. mai 2010, kl 12.50 |
Kartuleid keedan, palju potti mahub, ca 3 kg. Igapäevaseid sööjaid 3, aga iial ei tea, millal kodust juba välja lennanud lapsed koos kaaslastega uksest sisse astuvad. Ja kui tühi on kellegi kõht.
Kotlette praen korraga nii 700 - 800 grammist lihast, makarone keedan pakitäie.
Toitu peab jaguma nii, et keegi ei peaks viimast juppi kokku kraapima. Ülejäägid saab alati ära kasutatud järgmisel - ülejärgmisel päeval.
Kotlette praen korraga nii 700 - 800 grammist lihast, makarone keedan pakitäie.
Toitu peab jaguma nii, et keegi ei peaks viimast juppi kokku kraapima. Ülejäägid saab alati ära kasutatud järgmisel - ülejärgmisel päeval.
heili 17. mai 2010, kl 13.10 |
Minu vanaemal on ka komme teha nii kartulied kui kotlette loetult, vahel kui kõht ikka pärsis tühi lõunal siis tean et pean nagunii veel mingi söögi tegema sest tema sööki liiga vähe. Põhjus ongi selles,et ta ei taha et järgi jääks midagi.
Ise olen teinud kahele inimesele 6-7 kartulit. Jääb järgi küll siis panen mõne teise söögi sisse , kuid ei taha sellega riskida et mehel jääks nt just 1 kartuli järgi,tahan et ta saaks vabalt süüa nii palju kui tema tahab. Kotlete teen ka 500-600 grammist lihast. Tavaliselt teen söögi ikka kaheks päevaks.
Ise olen teinud kahele inimesele 6-7 kartulit. Jääb järgi küll siis panen mõne teise söögi sisse , kuid ei taha sellega riskida et mehel jääks nt just 1 kartuli järgi,tahan et ta saaks vabalt süüa nii palju kui tema tahab. Kotlete teen ka 500-600 grammist lihast. Tavaliselt teen söögi ikka kaheks päevaks.
H 17. mai 2010, kl 14.01 |
mina 17. mai 2010, kl 14.43 |
Näljased 17. mai 2010, kl 15.16 |
piilu 17. mai 2010, kl 15.27 |
no ma'i tea 17. mai 2010, kl 15.39 |
k 17. mai 2010, kl 16.08 |
Reelika 17. mai 2010, kl 16.52 |
Mari 18. mai 2010, kl 09.26 |
sööklates pidude ja muude söömingute ajal arvestati inimesele 4 kartuli tükki ( 4 tk mis taldrikule tõstab). Mehed söövad rohkem, lapsed, naised vähem keskmine tuleb 4. Kõik peod on sellise arvestusega tehtud ja enam -vähem otsa saanud ja pole suuri üle ega puudujääke. Kooli sööklates arvestatakse praegu praele 3 tk. kartulit, kui laste arv teada keedetakse just paras ports kartuleid.
abi 18. mai 2010, kl 21.40 |
maapere 19. mai 2010, kl 15.08 |
pere 5 liikmeline, sealhulgas 2 teismelist poissi. kartuleid keedan korraga 16tk. väga harva jääb üle järg päevaks, tavaliselt nositakse veel enne magamaminekut viimased ära.
kotlette,paneeritud liha jt jagan kõigile võrdselt. kes pistab korraga kõhtu,kes hoiab järg päevani tagavara..
liha moorin korraga ikka 2kg tüki ja praekana saab korraga otsa...poisid pistavad isuga ja isu on hea, samas ei tea kuhu see kõik läheb-mahub??
poiste lemmikut, kartuliputru, teen ikka 5l potitäie ja viimane kord oli seegi hommikuks otsas ja plaaditäis rabarbarikooki takkapihta!
kotlette,paneeritud liha jt jagan kõigile võrdselt. kes pistab korraga kõhtu,kes hoiab järg päevani tagavara..
liha moorin korraga ikka 2kg tüki ja praekana saab korraga otsa...poisid pistavad isuga ja isu on hea, samas ei tea kuhu see kõik läheb-mahub??
poiste lemmikut, kartuliputru, teen ikka 5l potitäie ja viimane kord oli seegi hommikuks otsas ja plaaditäis rabarbarikooki takkapihta!
kahekssadaseitseteist 20. mai 2010, kl 23.27 |
to maapere,
meil 3- liikmeline pere ja ÜHE KANA sööme meie kohe ära. mina 2 tiiba ja saba (nahka rebion ka, kui saab), poiss ( 15a) 1 koib ja natuke rinnaliha, mees ülejäänud rinnaliha, allesjäänud koib ja kosu (heal juhul hommikusse omletti või kartulisalatisse, pirukasse, niisama leiva peale.
Kuidas teie nii vähe sööte?
kartuleid koorides küsin, palju keegi sööb. mina kartulit ei söö, poiss enamasti 4, mees 4-6. seega keskmise tomati suuruseid kartuleid keedan korraga 10, ehk ssiis kuskil kilo jagu. tõesti nõme, kui 1-2 järgi jääb.
kotlette teen palju - pooled sügavkülmutan, aga soustidega arvestan küll - umbes 400g lihast teen kahele mehele sousti + sibul, vahel porgand, seller, paprika - no nagu ikka pannakse. ja vedelik. mina souste ei söö. seega jälle vaid kahele mehele tegu.
omletti teen väikese ahjupanniga, enamasti 6-st munast. korraga kõike ei sööda ära, nokitakse hiljem uuesti.
silku ostan 2 kg, fileerides jääb kuskil kilo. sellst aitab kaheks korraks (paneeritud munas-jahus) , kui jääbki miskit järgi, siis marinaadi. mina jahuga kala ei söö, võtan omale 3-4 kala eraldi ja söön neid.
pizzat-quichet-muid lahtisi pirukaid-kinniseid pirukaid-pannkooke-pisikesi pirukaid teen kappi seisma jäänud asjadest, neis süüakse palju süüakse ja kui enam ei sööda, siis pole kahju ära ka visata, sest need on olnud juba korduvkasutusel.
suppi keedan 3-l potis - kaks korda on kindel, ülejäänu läheb sügavkïlma.
sülti-pasteeti teen 6 karpi, sellised 250g ( margariinikarbid), kuna neid süüakse palju koos keedukartuliga, siis kordi ei tea, aga 3-4 päeva jagub ikka.
"tükikaup" on 1 "näkkku, 1 kamba peale". snitslid, karbonaadid, lihavardad jne. kala rohkem, oleme kalalembesed.
kui tegemsel on k
meil 3- liikmeline pere ja ÜHE KANA sööme meie kohe ära. mina 2 tiiba ja saba (nahka rebion ka, kui saab), poiss ( 15a) 1 koib ja natuke rinnaliha, mees ülejäänud rinnaliha, allesjäänud koib ja kosu (heal juhul hommikusse omletti või kartulisalatisse, pirukasse, niisama leiva peale.
Kuidas teie nii vähe sööte?
kartuleid koorides küsin, palju keegi sööb. mina kartulit ei söö, poiss enamasti 4, mees 4-6. seega keskmise tomati suuruseid kartuleid keedan korraga 10, ehk ssiis kuskil kilo jagu. tõesti nõme, kui 1-2 järgi jääb.
kotlette teen palju - pooled sügavkülmutan, aga soustidega arvestan küll - umbes 400g lihast teen kahele mehele sousti + sibul, vahel porgand, seller, paprika - no nagu ikka pannakse. ja vedelik. mina souste ei söö. seega jälle vaid kahele mehele tegu.
omletti teen väikese ahjupanniga, enamasti 6-st munast. korraga kõike ei sööda ära, nokitakse hiljem uuesti.
silku ostan 2 kg, fileerides jääb kuskil kilo. sellst aitab kaheks korraks (paneeritud munas-jahus) , kui jääbki miskit järgi, siis marinaadi. mina jahuga kala ei söö, võtan omale 3-4 kala eraldi ja söön neid.
pizzat-quichet-muid lahtisi pirukaid-kinniseid pirukaid-pannkooke-pisikesi pirukaid teen kappi seisma jäänud asjadest, neis süüakse palju süüakse ja kui enam ei sööda, siis pole kahju ära ka visata, sest need on olnud juba korduvkasutusel.
suppi keedan 3-l potis - kaks korda on kindel, ülejäänu läheb sügavkïlma.
sülti-pasteeti teen 6 karpi, sellised 250g ( margariinikarbid), kuna neid süüakse palju koos keedukartuliga, siis kordi ei tea, aga 3-4 päeva jagub ikka.
"tükikaup" on 1 "näkkku, 1 kamba peale". snitslid, karbonaadid, lihavardad jne. kala rohkem, oleme kalalembesed.
kui tegemsel on k
silm rusikasse 21. mai 2010, kl 09.48 |
kuulge 575g praadi nahka pista korraga on ikka liiga palju ja venitab magu!!
arvesta nii ühele inimesele 150g kartulit, 100g liha, 50g salatit, 50g kastet kokku siis saame 350 g praadi ning siia saab juurde võtta veel 1 leivaviil. Üldiselt juua toidu kõrvale ei ole soovitav, juua enne 15-20 min või 60+ min pärast sööki.
arvesta nii ühele inimesele 150g kartulit, 100g liha, 50g salatit, 50g kastet kokku siis saame 350 g praadi ning siia saab juurde võtta veel 1 leivaviil. Üldiselt juua toidu kõrvale ei ole soovitav, juua enne 15-20 min või 60+ min pärast sööki.
k 21. mai 2010, kl 12.53 |
sa k 21. mai 2010, kl 14.26 |
sssssssssssssssssssssss 21. mai 2010, kl 15.29 |
Mina küll niiöelda loen kartuleid, kuivõrd tean, et meie 3ne pere (2 täiskasvanut ja kahene laps) sööb ära kartuleid umbes nii - mees 3 tk kartulit, mina kuni 2, laps ühe, järgmise päeva lõunaks on vajalik samuti mehele 3, mulle 2 ja lapsele 1 tk kartulit. Ehk siis olenevalt kartulite suurusest keedan kuni 12 kartulit, enamasti ikka pigem 5-6 kartulit (need tükeldan ja saabki koguse kätte). Rohkem kui kaheks söögikorraks enamasti süüa ei tee.
Kotlette teen tavaliselt umbes 0,5st kilost hakklihast, kõik muu asi juurde, kotlette sööme 2 söögikorda+vahepealsed näksimised või hommikused leivalepanemised.
Makarone keedan poole paki kaupa, seda saab olenevalt isust (ja lisandist) 1-2 söögikorda.
Kotlette teen tavaliselt umbes 0,5st kilost hakklihast, kõik muu asi juurde, kotlette sööme 2 söögikorda+vahepealsed näksimised või hommikused leivalepanemised.
Makarone keedan poole paki kaupa, seda saab olenevalt isust (ja lisandist) 1-2 söögikorda.
angelina 21. mai 2010, kl 19.09 |
liigapeen 21. mai 2010, kl 23.24 |
kartul + liha... lahustoitumisest olete midagi kuulnud?
ok, see siia teemasse ei käi.
aga - milleks keeta potitäis kartuleid, kui näitekls homme on hoopis isu minna välja sööma? suppi? mida te siis kolmandall päevan nende külmade keedukartuliteg teete? ja praekartul...
jumaluke, mis sodi inimesed söövad. kuus päeva sama suppi ja kolm päeva sama kartulit.
näljast ja rahahädast saan aru, aga vabatahtlikult? miksmitte teha TOIDUKORRA JAGU omale kodus süüa? mis pagana NÄKSIMISED? pole kuulnud, et toidukordade vahepelael ei näksita?
kas siinsed "perenaised", kes oma perele sihukest jama "kokkuhoiu" mõttes serveerivad, on ikka väga HOOLIVAD oma perest või on ainuke mõte - OSTSIN/ SAIN ODAVALT, SÖÖGE NÜÜD..MUIDU LÄHEB HUKKA...MINA MAKSIN...HOMME UUT TOITU EI SAA, KUN AÜLEEILAST ON VEEL JÄEL...
jne.
?
?
ok, see siia teemasse ei käi.
aga - milleks keeta potitäis kartuleid, kui näitekls homme on hoopis isu minna välja sööma? suppi? mida te siis kolmandall päevan nende külmade keedukartuliteg teete? ja praekartul...
jumaluke, mis sodi inimesed söövad. kuus päeva sama suppi ja kolm päeva sama kartulit.
näljast ja rahahädast saan aru, aga vabatahtlikult? miksmitte teha TOIDUKORRA JAGU omale kodus süüa? mis pagana NÄKSIMISED? pole kuulnud, et toidukordade vahepelael ei näksita?
kas siinsed "perenaised", kes oma perele sihukest jama "kokkuhoiu" mõttes serveerivad, on ikka väga HOOLIVAD oma perest või on ainuke mõte - OSTSIN/ SAIN ODAVALT, SÖÖGE NÜÜD..MUIDU LÄHEB HUKKA...MINA MAKSIN...HOMME UUT TOITU EI SAA, KUN AÜLEEILAST ON VEEL JÄEL...
jne.
?
?
. 22. mai 2010, kl 00.06 |
- 22. mai 2010, kl 01.08 |
angelina 22. mai 2010, kl 10.14 |
liigapeen,
mina söön liha + kartul ja liha kartulita. kui on ainult liha ja salat, siis tunnen, et midagi jääb puudu. oleneb hetkeisust. kas sa oled tõstnud kartulit liha kõrvale? mitte kunagi pole?
tegelikult maitseb mulle rohkem kana ja kala (ahjulõhe).
keedetud kartulitest saab erinevaid salateid, vormirooge jne.
ok, olgu, kuidas sul on, aga mina ei oska praadida ainult 6 kotletti. ma söön need 6 juba ise ära. väljas söömine on tore, aga pärast tahad ju kodus ka midagi? või sööd ainult 1 x päevas?
mina söön liha + kartul ja liha kartulita. kui on ainult liha ja salat, siis tunnen, et midagi jääb puudu. oleneb hetkeisust. kas sa oled tõstnud kartulit liha kõrvale? mitte kunagi pole?
tegelikult maitseb mulle rohkem kana ja kala (ahjulõhe).
keedetud kartulitest saab erinevaid salateid, vormirooge jne.
ok, olgu, kuidas sul on, aga mina ei oska praadida ainult 6 kotletti. ma söön need 6 juba ise ära. väljas söömine on tore, aga pärast tahad ju kodus ka midagi? või sööd ainult 1 x päevas?
katariina 22. mai 2010, kl 16.21 |
silm rusikasse 23. mai 2010, kl 13.51 |
To liigapeen
Nu jah, liigapeen on mõttetu raiskaja, arvab, et kui keeta iga päev 3 kartulit, et siis on nagu vaheldus suurem ja odavam! EI OLE! Tehes toitu (mõtlen nn toorainena) suuremas koguses tuleb portsjoni hind odavam kui keeta toidukorra peale teatud kogus. Kui keeta potitäis kartuleid, siis keegi ei hakka mõtlemagi, et sööb ainult neid, vaid tarvitab keedukartulid ära 4 -6 erineval moel ning iga mood on täisväärtuslik toidukord!
Olen pidanud toitlustama 50 inimest nädal aega ning eelarve oli normaalne 5 a tagasi maksis iga inimene 100 eeku, et saada nädal aega süüa 3x päevas ning lisaks saime ka nn starter peo ja lahkumise peo.
Kutsun üles inimesi, tegema korraga rohkem nn tooraine süüa, millest saab teha erinevaid roogasid teine ja kolmas päev - sellega säästame loodust ja mis parata - RAHA!
Nu jah, liigapeen on mõttetu raiskaja, arvab, et kui keeta iga päev 3 kartulit, et siis on nagu vaheldus suurem ja odavam! EI OLE! Tehes toitu (mõtlen nn toorainena) suuremas koguses tuleb portsjoni hind odavam kui keeta toidukorra peale teatud kogus. Kui keeta potitäis kartuleid, siis keegi ei hakka mõtlemagi, et sööb ainult neid, vaid tarvitab keedukartulid ära 4 -6 erineval moel ning iga mood on täisväärtuslik toidukord!
Olen pidanud toitlustama 50 inimest nädal aega ning eelarve oli normaalne 5 a tagasi maksis iga inimene 100 eeku, et saada nädal aega süüa 3x päevas ning lisaks saime ka nn starter peo ja lahkumise peo.
Kutsun üles inimesi, tegema korraga rohkem nn tooraine süüa, millest saab teha erinevaid roogasid teine ja kolmas päev - sellega säästame loodust ja mis parata - RAHA!
Ma 27. mai 2010, kl 09.05 |
Mitte ühtegi ei koori, põhiliselt keedan koorega kartuleid. Viimati juhtusin ära lugema, 21 parajat mugulat tõin keldrist.
Kuum koorega keedetud kartul on kooritust maitsvam mitmetel puhkudel: kui on külm kohupiima-, koore- või seenekaste, heeringas või muu soolakala, samuti sült. Sööjad ise koorivad/ei koori, kuidas keegi. Olen ka seda teinud, et tõmban ise kogu pere jaoks siu-säuh koored maha, see käib väga kähku. Soola pole koorega keetes vette pannud. Meil on väga maitsev omakasvatatud "koldse ihuga" Ants, aga et mullu jäi saak nigelaks, siis saime ka suuri mürakaid kartuleid vähem. No neid ikka koorime, pudru jaoks näiteks ja paremate praadide juurde (riis jm. lisandid pole ka võõrad, maitsevad vägagi). Vanaema on see koorija, kui on mõni suurem ühissöömaaeg. Ja iga kord küsib ta, kas aitab juba. Kus ta siis aitab, poisid juba, üks teismeline ja teine 25, söövad kumbki vähemalt 10 tükki, s.o. 5 suurt kartulit alguses ja pärast veel näiteks 6-7 tk. Keetes panen soola, kribekese suhkrut ja lõpuks, kui juba vesi valatud, puistan natuke midagi rohelist peale. Peaaegu kunagi ei ole neid veel "kätte jäänud". Kui aga jääb, saavad ära kasutatud. Siiski eelistan salatit ja muid külma-kartuli-toite teha ainult koorega keedetud kartulitest. Need on ikka palju maitsvamad. Ja ei "pleegi". Mulle on värv ka tähtis.
Kuum koorega keedetud kartul on kooritust maitsvam mitmetel puhkudel: kui on külm kohupiima-, koore- või seenekaste, heeringas või muu soolakala, samuti sült. Sööjad ise koorivad/ei koori, kuidas keegi. Olen ka seda teinud, et tõmban ise kogu pere jaoks siu-säuh koored maha, see käib väga kähku. Soola pole koorega keetes vette pannud. Meil on väga maitsev omakasvatatud "koldse ihuga" Ants, aga et mullu jäi saak nigelaks, siis saime ka suuri mürakaid kartuleid vähem. No neid ikka koorime, pudru jaoks näiteks ja paremate praadide juurde (riis jm. lisandid pole ka võõrad, maitsevad vägagi). Vanaema on see koorija, kui on mõni suurem ühissöömaaeg. Ja iga kord küsib ta, kas aitab juba. Kus ta siis aitab, poisid juba, üks teismeline ja teine 25, söövad kumbki vähemalt 10 tükki, s.o. 5 suurt kartulit alguses ja pärast veel näiteks 6-7 tk. Keetes panen soola, kribekese suhkrut ja lõpuks, kui juba vesi valatud, puistan natuke midagi rohelist peale. Peaaegu kunagi ei ole neid veel "kätte jäänud". Kui aga jääb, saavad ära kasutatud. Siiski eelistan salatit ja muid külma-kartuli-toite teha ainult koorega keedetud kartulitest. Need on ikka palju maitsvamad. Ja ei "pleegi". Mulle on värv ka tähtis.
Lisa postitus