Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
märgade küttepuude kodus kuivatamine
 
Värske ahjuküttega korteri omanik 02. märts 2011, kl 16.00
Tellisin küttepuid ja toodi märjad. Ümber vahetada ei õnnestu, lubavad-lubavad, aga ei too tegelikult. Sain naabri abiga kuivi klotse, nii et kevadeni vast saan ikkagi hakkama, aga tahaks ka nendest märgadest asja saada, et neid hiljem kasutada.

Kuidas peaksin neid kuivatama? Olen kuulnud, et küttepuid tuleb kuivatada õues võ puukuuris, kust puhub tuul läbi. Mul aga pole kumbagi, puud on keldris. Kui ladustan need puud koridori, kus on veidi soojem kui keldris (plusskraadid ikka), kas puud kuivavad ära järgmiseks sügiseks? Mida üldse teha? Õnnetu olen. Märgadega ju kütta ei tohi, uus ahi läheb katki. Kui küsimus ülirumal, siis andestust. Olen varem elanud keskküttega korteris ainult.
 
hehh 03. märts 2011, kl 09.02
Kas midagi asjalikumat osta ei suutnud või? Kahju hakkab sinust, olen ise elanud lapsest saadik abiellumiseni ahjuküttekas - jõledus kuubis! Nüüd aga kuivata jah puid :D, kas tellida ka ei suutnud KUIVI KÜTTEPUID või oled hoopis eilane....
 
Abiline 03. märts 2011, kl 10.05
Ahjuküttega korter on supper-cool. Kuid puud pead ilusti riita laduma tuulduma ja pealt katma vihma ja märjaeest. Kütta märgade puudega ei tasu, rikub nii ahju kui korstna pealegi kütte väärtus on madal ja puid kulub palju. Külma aega pole enam kauaks, ehk saad kuskilt sutsaka kuivemaid selle hooaja lõpuks.
 
võib 03. märts 2011, kl 12.26
Seega on alati hea omada vahemalt 2 aasta kytte varu,aasta seisnutega kytan ja uued marjad kuivavad aastakese ,enne ,kui kasutusele võtta.Loota,et tuuakse kuiva on suht naiivne .Võid ka ahju kõrvale tuua jargmise korra kyttevaru ette ,ahjusoojas ka kuivavad veidi ara.
 
fakt 03. märts 2011, kl 13.24
on see,et keldris need puud lähevad sul hallitama kui õhk ei liigu.Kas keldril aken on...siis võid selle irvakile jätta ja vee lparem kui oleks kui oleks 2 akent.saaks õhu liikuma.
 
eke moor 03. märts 2011, kl 13.34
ei aita keldris ka sest õhuliikumisest eriti, see kuivamine on seal nii aeglane, et need tõepoolest lähevad hallitama. natuke hallitust ei tee muidugi midagi.
kui puukuuri ei ole, kas siis ka õuet pole? oleks ju vaja ainult riita laduda ja hea kui midagi ka peale panna.
natukene jupi kaupa annab kuivatada toas, näiteks tood korvitäie paar tuppa pliidi juurde, seal ehk on soe koht kus saab puid hoida. nädala pärast on need piisavalt kuivad, et kütta.
ma muidugi ei tea, kuid mitmel pool on tehtud pliidi juurde või ahju juurde soemüüri vahele selline puude ruum, sinna võib päris palju minna ja see on nagu kiirkuivati. õhuniiskust toas muidugi tõstab.
 
kütja 03. märts 2011, kl 14.07
Kui sul väga ruumipuudust pole, siis lao risti ja rästi ja koorega allapoole.
Ja võimalusel ikka aken irvakile jätta.
Me teeme oma metsast, õues kuivavad kõik ilusasti ära ja siis kuuri alla aga, jah, aega võtab.
 
kütja pottsepp 03. märts 2011, kl 17.34
Tuppa ära liiga suurtes kogustes puid too, esiteks ei ole ohutusnõuete järgi soovitav ahju ligidal üle kahe kütmiskorra tarbeks mõeldud kogust hoida. Teiseks märjad puud on tegelikult juba veidi hallitamas ja võivad toas veidi ebatervisliku õhkkonna luua.
Aga loomulikult on ahiküttega elamine super!
 
vana ahjuküttega maja+korteri omanik 03. märts 2011, kl 18.55
 
p 04. märts 2011, kl 11.26
Ja praegu kütmiseks osta puitbriketti. Põhikütteks on see natuke kallivõitu oma kütteväärtuse kohta, aga hoidmise koha pealt mugav: koti sees ja kuivatamist ei vaja. Aga vastu kevadet tellides kuivi puid loota on suht mõttetu - isegi kui kellelgi on, küsitakse hingehinda. Tavaline ikka see, et öeldakse: kuiv-kuiv, aga tegelikult...
Ja vabandust, aga soetada ahjuküttega korter ilma puukuurita - kes siis nii teeb?
 
mina 04. märts 2011, kl 12.38
... arvan,et kui on uus ahi siis kütmiseks siiski kuiv lepp!
Aga uue omanikuna on sulle see info vajalik
http://inseneeria.eas.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=207:kueta-ahju-targalt-halupuudega-ahi-on-oekonoomseim&catid=52:november-2009
 
ella 04. märts 2011, kl 14.32
to hehh
kas sa lugeda ei oska?
tellitigi ju kuivad puud, aga kui inimesel pole varasemaid kogemusi, siis on lihtne tal nahk üle kõrvade tõmmata. kahjuks on küttepuude müüjate hulgas väga palju ebaausaid, petetakse nii kogustega kui sellega, et kuivade puude pähe tuuakse kohale igasugust jama.

teemaalgatajale:
leia siiski mingi võimalus puud õues riita laduda, ära neid praegu küll keldrisse pane.
järgmiseks korraks soovitan, et ära maksa ja ära lase puid õue maha panna enne, kui oled oma silmaga näinud ja veendunud, et koormas on see, mille tellisid.
 
Värske ahjuküttega korteri omanik 04. märts 2011, kl 17.01
aitäh, mina!

ja loogiline, et ma tellisin nimetuse "kuivad küttepuud". aga toodi just kuivad jutumärkides. ja ma ei tundnud kohe ära ka, et on märjad. ise pole harjumust petta, siis ei oska seda ka mingitelt puumeestelt karta.

puukuuri pole sellepärast, et ma ei tahtnud head korterit puukuuri pärast ostmata jätta. ja KUIVI puid võib ju ometi keldris hoida küll.

aitäh nõuandjatele.
 
Matsiste, 08. märts 2011, kl 12.48
Milline kelder on? Küsiti, kas aken on olemas? Võimalik, et tuleks aknasse ventilaator panna ja kui suvi otsa korralikult õhku vahetab, on puud kuivad. Muidugi sõltub ka sellest kuidas puud keldris asuvad, kas värske õhk vahelt läbi käib? Ega keldris vihmadega või sulaga regulaarseid uputusi ei ole? Palju sõltub pisiasjadest mida nagu tähelegi ei panda.
 
no 08. märts 2011, kl 13.20
pane puud praeahju kuivama, või mikrosse
 
Matsiste 09. märts 2011, kl 12.28
Praeahjus kuivatamisest tuleb odavam üürida korralik õhuavadega kuur või maal vanaema juues üks plats kuhu puud suveks kuivama viia.....
Sobiv lahendus oleneb ka puude hulgast.
 
proovitud kõike 09. märts 2011, kl 21.56
Mul millalgi,kui puukuuri polnud,olid ühe aasta puud korteri tühjas toas,kus remont veel oli tegematta.Ajas asja ära.Puubriketi kohta ütles korstnapühkija,et sellega on lihtne lõhki kütta,kuna eriti kuiv ja väga kuuma leegi võtab üles.Häda pärast olen kütnud ka nii,et alustan kuiva puuga ja lõpupoole panen kuivale niiskemat vahele-väga hea see küttekolde ja korstna seisukohast siiski pole.
 
ak 10. märts 2011, kl 18.42
Kas maja ümbruses niipalju ruumi ei ole, et need puud kenasti riita laduda, pealt ära katta ja suveks kuivama. Sügisel laod keldrisse ümber. Selle kevade pead kuidagi hakkama saama.
 
Haguraijuja 12. november 2022, kl 14.37
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120096192/kui-kuttematerjali-leidub-saab-selle-ka-jalgrattaga-koju-tuua
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!