Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
Hallituseplekid riidel
 
kata 30. juuli 2012, kl 22.00
Kas on vahendit või moodust hallituseplekkide eemaldamiseks riietelt? Otsingut kasutades leidsin äädika ja hapupiimaga eemaldamise soovituse. Kas on kellelgi praktilisi kogemusi?
 
sama probleem 30. juuli 2012, kl 22.30
Ma olen ka sama probleemi ees olnud. Kõige hullem, et olenevalt hallituse liigist võib see olla muutnud riide nii rabedaks, et see laguneb pesus ribasdeks hallituse kohast. Mina olen valgete riiete puhul hallitusest edukalt lahti saanud ülikanget WC-puhastahat peale kallates ja seista lastes. Mingi must lapik pudel, miski max nimeline.
 
katale 31. juuli 2012, kl 04.30
Kõigepealt laota hallitanud riided lahtiselt tuulduma, siis harja korralikult need kuivanud hallitanud kohad üle, see on kõige olulisem etapp. Ehk siis mehaaniline pindmise hallituse eemaldamine. Seejärel pane väheks ajaks likku. Leotamiseks sobib ka kange pesupulbrilahus. Pärast loputa väga põhjalikult, enne kui pesumasinasse paned, muidu jääb hallitushais ka järgmistele pesudele veel pikalt külge. Kogemusi sel teemal hankisin, kui meie maamajja oli üle talve tulnud õudne hallitus ja kõik kokkuvolditud riided ja voodipesud olid selle omale külge saanud. Muidugi oleneb ka sellest, mis tekstiilist su hallitanud riideese on, mul olid puuvillased, linased ja teksariidest. Võibolla sünteetika, siidi jms puhul on teised nipid.
 
Pesunaine 08. september 2023, kl 00.15
Kui keegi siin seda teemat veel loeb 11a. hiljem, siis omaltpoolt võin lisada et sain padjapüürist inetud mustad hallituse plekid välja seda lihtsalt mitu korda pestes. Iga pesuga jäi hallitust vähemaks.
Ostsin odavalt lattu seisma jäänud padja mis oli rulli keeratud ja kilekotti teibitud. Kodus seda lahti keerates tulid nähtavale süsimustad hallituse plekid seespool padjapüüril. Algul arvasin et keegi on seda lumivalget padjapüüri õliste näppudega pakkinud kuid tundes et see oli seestpoolt ikka veel niiske, oli selge et see on hoopis hallitanud.
Proovisin kergelt harjata kuid ei saanud seda teha kuna harjas hakkas padjapüürist pehmeid kiude üles kiskuma. See oli mingi erilise struktuuriga lillemustriga padjapüür millel olid lilleõied aluskangast veidi kõrgemal.
Kuna sain selle padja võileivahinnaga ja hallitus oli vaid padjapüüri sees ning polnud mäluvahu sisse edasi kandunud, siis ei hakanud seda tagastama ja mõtlesin proovida seda pesta.
Viskasin padjapüüri ööseks lihtsalt likku tavalise pesupulbriga ja järgmisel päeval pesin seda käsitsi nagu tavalist rätikut. Plekid olid peale pesu märgatavalt heledamad kuid ikkagi veel täiesti nähtavad.
Siis pesin veelkord käsitsi tavalise majapidamisseebiga ja hõõrudes eriti just hallitanud kohti. Tulemus ei olnud eriti parem.
Jätsin selle esialgu nagu oli ja riputasin kuivama.
Paari päeva pärast võtsin selle jälle käsile ja pesin jälle käsitsi majapidamisseebiga läbi ja lisasin sinna veelgi ohtrasti sedasama seepi ja pistsin keedupotti ja potiga pliidile.
Keetsin seda padjapüüri umbes 15-20min ja jätsin potti koos potiga jahtuma.
Kui ma selle poti sisu valamusse kallasin siis oli näha, et mustad hallituseplekid on peaaegu kadunud. Ilmselt siis keetmine seebivees aitas.
Kuna õrnalt paistsid plekid ikkagi veel välja siis lisasin veidi majapidamisseepi juurde ja pesin nüüd ainult neid plekke. Hõõrusin vaid plekkidega kohti hoolikalt sõrmede vahel.
Ja vot peale seda polnud plekke enam peaaegu näha.
Päris plekituks ma seda veel saanud ei ole kuid hallitusplekke ongi kangast raske välja pesta. Aga kui võrrelda sellega milline see enne oli - süsimustad plekid nagu mitu aastat töötanud mootoriõli oleks peale sattunud - siis võib tulemusega isegi rahule jääda.
Lasen sellel nüüd kuivada ja peale kuivamist vaatan veel üle ja otsustan mis sellega edasi teen. Kas pesen veelkord või hakkan katsetama muud keemiat nagu äädikas ja vesinikperoksiidi lahus, keefir jms.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!