Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
toalilled talvel
 
mari 16. detsember 2001, kl 18.48
kas keegi teab, kas rohelisi toalilli nagu aaloe või draakonipuu võib ka praegu, keset talve ümber istutada?kevadel jäi see töö tegemata ja praegu vaatan, et draakonipuul tuleval juured juba poti alt aukudest pikalt välja, aaloe on ka suvega kõvasti kasvanud. ei tahaks märtsini oodata, või peab tingimata?
 
Sirts 16. detsember 2001, kl 21.09
 
Krista 17. detsember 2001, kl 12.12
Mina olen küll lilli igal aastaajal ümber istutanud. lilled kasvavad hästi, see sõltub lihtsalt inimesest, kellel kasvavad, kellel mitte. Ikkagi arvan, et parem juba talvel ümber istutada, kui lille mullata piinata. Pane väetist ka :)
 
Uviline 17. detsember 2001, kl 12.48
Ei tohi väetada kohe peale ümber istutamist!!! Vähemalt 2 nädalat peab istutamisest möödas olema, muidu ei ole taim veel juurdunud ja paljad juured saavad väetise kaela, liiga kange. Päris kindlasti!
 
keegi25 17. detsember 2001, kl 13.28
peale ümber istutamist väetamine jah kasu ei too. seda enam, et istutad ju ikkagi värskesse, "välja kurnamata" mulda ja kui nüüd paned väetist, siis lill võib surra.
 
mari 18. detsember 2001, kl 01.10
aga mul on juba praegu väetisepulgad mullapallis!neist peaks mingi kuuks ajaks kindlasti veel abi olema. kas enne siis ei ole mõtet istutada?
 
rohenäpp 18. detsember 2001, kl 10.25
tee mis teed aga vaata kalendrisse - istutamiseks sobib kasvav kuu
vajaduse järgi olen isegi istutanud vaatamata aastaajale ja see, et väetada ei maksa koheselt peale istutamist peab paika

loe (kasvõi raamatupoes) mõnd toalillede raamatut põgusalt, enamikes toalilleraamatuis leiab peatüki ümberistutamise kohta
 
Krista 18. detsember 2001, kl 22.48
uups. nüüd te saite küll valesti aru. tegelikult ei soovitanud ma väetada kohe pärast istutamist, vaid lihtsalt aeg-ajalt. ju siis kukkus valesti välja. aga selle juurde jään küll, et kelle käes lill kasvab, see võib istutada millal tahab, kelle käes aga ei kasva, see oodaku kevadet, kuuvarjutust või paavsti õnnistust, aga lilled ikka kiduvad.
 
Saamatu 19. detsember 2001, kl 10.27
Mida teha draakonipuuga, mis ajas kevadel enda kõrvalt välja uue haru, mis kasvas väga ruttu ja ilusaks. Oli potis 2 haru ehk kokku väga ilus suur põõsas, aga nüüd hakkasid vana haru keskkohast lehed kuivama. Algul tuleb lehe servadele pruun laik, edasi kuivab kogu leht ära. Olen need haiged lehed ära võtnud ja taim näeb päris rääbakas välja. Mis tal viga on ja mida teha? Äkki peaks vana haru ära lõikama?
 
rohenäpp 19. detsember 2001, kl 11.11
sellised kuivavad ja koledad lehed tuleks vast jah eemaldada

esialgu lõika teravate käärideha üsna varre lähedalt rääbakas leht ära ja mõne aja pärast, kui see järelejäänud saba on kuivanud, võta lihtsalt otsast kinni ta eemalda
see et selliste nagu draakonipuu ja muud sarnased toalilled altpoolt "vanaks" jäävad pole midagi ebaloomulikku
kui kuivetuma hakkavad aga mitte alumised ja vanad lehed vaid värsked ladvapoolsed, siis tuleb hakata viga otsima küll
 
Saamatu 19. detsember 2001, kl 12.47
Selles asi ongi, et lehed kuivavad taime keskosas. Taim on ümberistutatud kevadel ,nii et nälg ka olla ei tohiks. Suvel muidugi väetasin ka.
 
rohenäpp 19. detsember 2001, kl 16.35
ja ülemine "vana" varre puhmas on ilus ja uhke? puhamas lihtsalt jääb altpoolt tasapisi vanaks ja see pole vast küll mingi eripära
looduseski jäävad ju sedasurti taimed ajapikku altpoolt lahgedamaks ja pealt kasvatavad uusi ja uusi lehti juurde puhmas järjest kõrgemaks
mul endal yucca selline iga aasta korjan altpoolt järjest lehti vähemaks nage eelpool kirjutasin

üks asi muidugi veel
kui piserdada taimi ja lehekaenlasse jääb vesi seisma siis võib seegi kehvasti mõjuda kui tuuletõmbus sinna järgneb (see vaid üks näide)

vanad lehed kipuvad vahel inetuks minema ka siis kui "unustatakse" vannitada või tolmu pühkida
 
Tova 20. detsember 2001, kl 12.36
rohenäpp...mis tähendab:
"vanad lehed kipuvad vahel inetuks minema ka siis kui "unustatakse" vannitada või tolmu pühkida"

vannitada? kas ma pean KÕIKI potitaimi vannitama?

(ohtaevas, ohtaevas - saatuse tahtel sain 40 erinevat potitaime, ma ei tea, kas maltsad või palmid aga ära surra teistel kaa ei taha lasta)
 
keegi25 20. detsember 2001, kl 18.40
egas kõiki taimi ei pea vannitama. no kaktust küll ei soovita dushi alla vedada. küll aga neid taimi, mis nigunii niiskemat keskkonda ja rohkem kastmist armastavad. näiteks kaifib dushi banaanipuu, yuccapalm, tupsrohtliilia, diffenbaalia, ka poisipea (kuigi ta pärast dushi on mõnda aega sorgus).
 
rohnäpp 21. detsember 2001, kl 10.48
ehh Tova saa üks variantidest, miks vanad lehed inetuks muutuda võivad
seda, et toalilled ikka jäävad vahel pikemalt tolmu koguma ja siis kipuvad lehed ikka inetuks minema - tolm ju ei lase normaalselt hingata lehtedel - juhtub ju ikka
ei jõu mina küll neid iga nädal ükshaaval tolmust puhastada

nii hull nüüd ka pole, et pidevalt vanni vaja
teen selliseid dušši päevi ikka aegajalt ja toalilli pole mul kah just vähe

kõigile see vannipäev ei sobigi - lehed õrnad jne

muide kaktustele tuleb soe dušš õigel ajal hoopis kasuks mitte kahjuks (neid tuleb lihtsalt vannis lasta nõrguda kauem, et üleliigne vesi potti ei jääks - see tuleb kasuks muidugi kõigile "vannitatud" taimedele)
tuult ja eredat päikest ei tohi kaktustele otse vannitoast tuues küll peale lasta enne kui nad korralikut kuivanud pole
 
rohnäpp 21. detsember 2001, kl 11.00
ja veel tovale
ei sa pea midagi niiväga muretsema
oleneb ikka taimedest ka
kiirestikasvavatel on uued lehekesed üsna pikalt ilusad ja ei vaja suurt tolmupühkimist ning õrnemalehelistelt ei annagi ju tolmu pühkida ja ilmselt ei kannata paljud ka dušši tugevat veesurvet välja

kes aga tahavad ette võtta vannipäeva ja seda enne teinud pole
siis soovituseks:
kõigepealt muidugi ümbrispotist välja
vanni või dušši põhjale leidke mingi alus, et taim koos potiga sellele asetada (et taim ei jääks "jalgupidi" suure vee sisse)
mullapind tuleks katta kilega nii, et voolav vesi ei jookseks mulda - uhub muidu liiga palju vajalikke aineid sealt välja
mina harilikult teibin mingi kile taimele tüve ümber ja kile võtan nii suure, et see kogu poti kataks ja üle servade ulatuks alumise ääre vahel ka teibin kui on õhuke kile ja siis veel - servad panen niipalju vaheliti et vesi ei voolaks mulda

vee reguleerida leigeks ja võimalikult väikese survega (tihe peenike udu)
pigem soojem kuid mitte mingil juhul külm või nii soe et käsi ei kannta

kui kogu lehestik puhtaks saanud jätan potid "kuivama"
samal ajal jõuan toas muud koristustööd tehtud
ja siis ümbrispotte pesema ja kuivatama

vajaduse korral siis kärbin kuivanud lehed võsud või muidu näpistamist vajavad varred (õied) ära ja suurelehelistel pühin lehe pealispinnad kuivaks ning siis tagasi oma kasvukohale
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!