Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
kuidas puhastada münte?
 
kribu 11. jaanuar 2004, kl 11.25
oleme mehega mõlemd toonud oma välismaareisidelt kaasa münte, noh nii suveniiride asemel. aja jooksul on neid ikka kogunenud paras potsikutäis. nüüd aga juhtus nii, et potsik, kus need mündid olid, sai vett ja mündid on kõik viimseni oksüdeerunud. see tähendab, et ma ei tea, kas nad on oksüdeerunud just, aga selline kõva hallikaspruun kiht on neil peal ja see ei tule maha. proovisin juba Cifi jm vahenditega, no ei hakka hammas peale. ehk oskab keegi aidata, kuidas saaks mündid puhtaks? kas mingis lahuses? soodaga? oeh mul on mõistus otsas. nii kahju on, osadesse riikidesse ei satu ilmselt enam kunagi, et saaks mündid välja vahetada.
 
ms 12. jaanuar 2004, kl 11.34
Kaasajal toodud mündid ei ole eriti kallid,nii et ka täieliku rikutuse korral ei tohiks kahju olla väga suur.See selleks.
Münte ei hoita potsikus, ka mitte odavates kilealbumites,seal nad oksüdeeruvad.Samuti ei nühita neid abrasiivsete vahenditega.Minu teada on ainuke seaduslik mündipuhastusvahend veepehmendi,mille lahuses hoitakse määrdunud või oksüdeerunud münte,vask,pronks,nikkel,hõbe eraldi,hõberahadele kõlbab ka pesusooda või nuuskpiirituse lahus,hoolikas loputus ja kuivatamine pehme kangaga.Poleerrahasid ei tohi mitte millegiga hõõruda,mis läind,see läind.
 
kribu 12. jaanuar 2004, kl 12.24
rahalisest kahjust ma ei räägi, see on teisejärguline. oluline on meie jaoks see, et meil on igast riigist, kus me oleme käinud, väike meene müntide näol. mul olid nad kahjuks potsikus jah, aga kus neid siis hoitakse, kui seal ja kilealbumites ei tohi? seda sa ei ütle. ja milline see veepehmendi on, kust seda saab? aga muidu aitäh vastamast.
 
ö 13. jaanuar 2004, kl 08.52
hambapastaga oled proovinud nühkida?
 
ms 13. jaanuar 2004, kl 13.03
Ega ma päris paha inimene ka ei ole;küsin täpsustuseks,mis materjalist need puhastamist vajavad rahad on, st. kas nad olid algselt kollakad(alumiiniumpronks) või niklivärvi,vasest või alumiiniumist?
See veepehmendi kandis vanasti nime triloonB,seda kasutati fotograafias,minul pole seda vaja olnud ja ei tea,kustkohast praegu saab.Aga püüan ühelt tuttavalt küsida ja kui probleem pole veel lahenenud,teatan esimesel võimalusel.
Kui rahad on õnnestunud talutavaks saada,tuleks valida mõistlik hoidmisviis.
1.Poleerrahad ja nn. UNC samas karbis,millega ostetud;
2.Muud rahad,paremad spetsiaalses mündialbumis(kõva plastik),tavaliste käiberahade jaoks võib osutuda liiga kalliks;
3.Spetsiaalsed ühemünditaskud;saab Soomest jne.,mahuvad täpselt sinna spetsiaalsesse albumisse aga võivad vedeleda nendes taskutes karbis.
4.Lakituna,siis ei oksüdeeru.
Vabandage,tüütasin juba liigselt.
 
kribu 13. jaanuar 2004, kl 13.42
tüütasid, ms? ikka pigem aitasid :)
see on selline teema, mida eriti keegi ei valda, seetõttu olen abi eest väga tänulik. ja kui suudad välja uurida selle veepehmendi-asja, siis anna teada, pane kasvõi siia uus teema (vanade alt ei jõua otsida). mündid on nii-ja naasugused, osad taani mündid on nt kaheosalised: on kollakat ja hallikat metalli. mis metalliga tegu, ei oska tuvastada kahjuks. nii et on igat värvi metalli: punakamat vasevärvi, hallikat alumiiniumimoodi jne.
hambapasta ei teinud absoluutselt mitte mõhkagi :(
 
Irka 25. juuli 2019, kl 22.45
Katlakivi eemaldiga..läigivad. ..
 
kas ei oska guugeldada ? 26. juuli 2019, kl 14.02
"müntide puhastamine . . . "
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!