Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
Küttepuude ostmine
 
Blondiin ahjuga 05. august 2008, kl 20.28
Piinlik lugu, aga ma pole kunagi varem küttepuid ostnud ja seega pole mul halli aimugi kui palju küttepuid oleks normaalne üheks talveks tellida. Köetavaid ahjusid on 1 ja kütan kütteperioodil 1x päevas 1 ahjutäie puid. Ja mis vahe on riidas ja konteineris puudel? Või peaks neid saepurujunne võtma?
 
Blondiin ahjuga 05. august 2008, kl 20.35
Nüüd vaatasin, et küttepuid on veel erinevaid liike ka. Millist liiki eelistada?
 
kyll 05. august 2008, kl 23.53
Mitut tuba su üks ahi kütab? Kui on köök ja 1 tuba tuba vanas hõredas majas, telli näiteks 10 ruumi. Kui on köök ja 3 tuba uuendatud soojustusega majas, läheb umbes sama palju. Talved on ju erinevad, eelmine oli soe ja puid kulus vähe, kes teab milline nüüd tuleb? Odav küttepuu on lepp, see on küll kõige väiksema kütteväärtusega aga hoiab ahju kõige paremas korras (ei tahma ega põleta kive läbi). Kase kütteväärtus on kõrgem, kuid kui korsten on vana ja kehvasti puhastatud, võib kergemini õnnetus juhtuda. Mõõda ära oma ahju sügavus, siis tead, kui pikad puud ahju mahuvad. Ära osta "metsakuivi" puid, need on tegelikult märjad ja vettinud, tahavad enne kütmist aasta aega riidas kuivada. Saepurujunnidega tuleb olla ettevaatlik, kui vana ahju täis topid, tõuseb temperatuur liiga kõrgeks ja ahju sisu põleb kiiresti läbi, seega junnidega tuleb mängida, neid vähehaaval lisada. Kui alles alustad ahjundusega, telli esimesel aastal puud. Riida ja konteineri kohta ei oska kahjuks midagi öelda, võib-olla neil on hinna vahe. Mina tellin 10 ruumi 60 cm lõhutud puid, autokastist kallutatakse kuuri ette, ise laon riita.
 
kogenud kütja 05. august 2008, kl 23.58
Ahju ei maksa kütta kuusepuuga, tavaline küttepuu on lepp, kask on kõige kallim, sest tema kütteväärtus on kõige suurem. oluline on, et puud oleksid kuivad, kui puude väljas kuivatamise võimalust ei ole, osta täiskuivad puud, 2a. kuivatatud, Aasta eest mahavõetud puud ei ole veel kuivad. Halu pikkus oleneb küttekolde suurusest, tavaliselt 40-50 cm.
Ise ostsin Kalmistu tee küttekeskusest. Halupuu on neil pakendatud 2,2 ruumi pakend, pikkus 40cm, hind küllalt soolane, selle koguse eest siis 2400 kr. kuid kaup tõesti kuiv. Halupuu on neil sama, mis kaminapuu, nagu selgus, aga õnneks mitte liiga peeneks löödud. Vaata kodulehte www.küttekeskus.ee, mul on siin veel üks aadress kirja pandud: www.kyttekontor.ee, seal müüdi küttepuid konteineris. Lehekuulutustes, nt. Õhtulehes peaks rohkemgi küttemüügi firmasid olema.
Üks nipp. Mina kütan puud+brikett, kui puud pooleldi põlenud, panen briketi peale, saan hea kuuma ahju, tavaliselt on vaja kütta ülepäeviti.
Konteiner, vist sama, mis raam, tagab puude täpse koguse ja pole vaja puid laduda.
Jõudu!
 
Tiiu 06. august 2008, kl 12.20
Mina tellisin 6 ruumi puid ja kütsin kaks talve ühe ahjuga ära. Eelmine talv oli muidugi soe ka, puid läks vähem.
 
lenne 06. august 2008, kl 13.19
see kogus tundub ebareaalne tavamõõdus ahju ja ruumide juures. Teine variant et oled jahedalembeline. Mul kulub ca 10 rm kolme toa ja esiku peale aastas, 1 ahi ja maja ei ole sara.
 
. 06. august 2008, kl 14.28
need, mis on sedasi kenasti riidas ja kastis (www.halupuu.ee näiteks) on väga kallid. MIu arust umbes nii, et see üks riit on 2 ruumi ja maksab 1800. Vaata nt Maalehest puude müügi kuulutusi, siis saad kohe aru, mis midagi maksab. Tundub, et hetkel saab mingi asjupuu 500 krooni ruum. Kui sul ruumi ja aega on, osta märg puu, on odavam ja las kuivab, järgmine aasta kütad.
Kui kohe vaja, siis muidugi osta kuiv puu.
Ja lihtsalt märkusena - ma ise ostaks neid laotud puid (kalleid), sest siis ikka näed, palju neid on, mul on alati kahtlus, et kui mulle see autokoorem puid õuele lastakse, et no ei ole neid seal niipalju kui mina tellisin, kindlasti on vähem. Äga kui mõõdu järgi riidas, siis näed ju kohe - sealt nagu varastada ei saa.
 
Blondiin ahjuga 06. august 2008, kl 18.26
Maja on muidu soe ikka, ei puhu läbi jne. Gaasiküte on meil ka, seda unustasin mainida. Väga külma ilmaga paneme radiaatorid ka sisse, aga muidu kütame ikka ahju. Elame linnamajas ja puid hoiame keldris, seega pole eriti võimalust neid aasta aega kuivatada.
 
to kogenud kütja 26. detsember 2008, kl 23.29
Miks ei ole soovitatav kuusega kütta?
 
Haguraijuja 12. november 2022, kl 14.39
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120096192/kui-kuttematerjali-leidub-saab-selle-ka-jalgrattaga-koju-tuua
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!