Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
küttepuude hoidmine korteris
 
kats 29. detsember 2009, kl 17.42
teadupärast on kõige õigem ahju kütta kuivade puudega, mis on jõudnud peale õuest tuppa toomist nädalajagu või paar toas taheneda. 2 nädala jagu puid on päris suur kogus juba ühe ahju tarvis. aga kui küttekoldeid on 3, siis jah...
tahakski pärida, et kes kuidas oma puid toas ladustab? eriti siis kui pole ahju ja seina vahel nurgakest, kuhu puid laduda ülestikku?
on mingeid ajalikke näpunäiteid?
 
e 29. detsember 2009, kl 20.14
2 nädalat? Veid puid peaks veel aastajagu kuuris kuivadama ja probleem on lahedataud. Eelmisel talvel tehtud puud ei ole veel kuivad puud.
 
salme 29. detsember 2009, kl 21.11
Mina hoian puud toas palkidena. Aegajalt saen neid ja lõhun (magamistoas) ja pistan ahju.
 
K 29. detsember 2009, kl 22.15
Ma arvan, et tuleohutuse mõttes ei ole üldse hea laduda puid ahju ja seina vahele.

Tahenemiseks ja soojenemiseks piisab ka, kui puud eelmisel päeval tuppa tuua või siis nii, et hommikul tood õhtuseks kütmiseks puud valmis.

Ma muidugi ei tea, kui vettinud või toored need puud sul on :)
 
puugike 29. detsember 2009, kl 22.58
aastaid tagasi sattusin ootamatult elama ahiküttega korterisse, loomulikult polnud päris kuivi puid kohe kusagilt võtta. poolniisked puud ladusin ahju ja seina vahele. puud kuivasid üsnagi ära aga tänu sellele hakkasid mu elamises igasugused satikad ringi tiirutama.
kõikvõimalikud,kes puukoore alla talvituma olid pugenud, arvasid nüüd, et soe kevad on platsis.
mina enam igatahes puid sedasi tuppa ei tassi.
 
ahjualune 30. detsember 2009, kl 12.53
eelmise talvel ladustatud puud kuurist võttes on ikka vägagi kuivad ja mingit lisa süütematerjali ensam ei vaja. Kui küttepuud on õues laotult,oleks väga hea kui neil on katus peal,et ei sajaks vesi puude vahele. sellisel juhul aga on tõesti vaja puid toas hoida eelnevalt, vähemalt esmane tuletegemise jagu. Neid võiks küll kuivatada ahju vahel
 
kats 30. detsember 2009, kl 15.19
to salme- no Sa oledki see legendaarne põlvamaa inimene, kes pani palgi ahjust sisse ja siis vastavalt sellele, kuidas see ära põles, lükkas seda edasi.
meil natuke nutune olukord selle puude väljas hoidmisega. õue peal vaevalt ümberkeeramise ruumi, naabritel pole autosidki õieti kusagil hoida ja kuurid on sellised kahekordsed eestiaegsed, millel tagumine sein betoonist, oma 11 kuuri kõrvuti.
paraku on nii, et kui tood kuivad puud kuuri, siis lähevad pigem niiskemaks seal kuuris. sestap ma küsingi nõu, et kuidas teised toimetavad. lisaks see ilus asi, et talvel läheb ju varakult pimedaks ja peale tööd enam kottpimedas ei konda puudega. nädalalõputi vabadel päevadel siis tassid nädala varu tuppa. aga tundub, et kõigil on väga head hoiutingimused või väikesed elamised, mida kütta.
 
elle 30. detsember 2009, kl 15.32
K-Rautas müüakse metallist kena puude panemiseks riiulimoodi asja. Sinna mahub päris palju puid, aga ma ei mäleta kas sellel asjal oli ka riiuleid (vähemalt ükski) siis saab ühest võtta ja teine osa kuivab. Meil on maakodu spetsiaalne koht ehitatud, kus hoida. Samas on kasepuud hirmus prahised ja põrand alati puuprahti täis. Selles toas, kus puid hoiame on alati tolmusem.
 
K 30. detsember 2009, kl 15.44
Oh neid linnalapsi :)
Meil kuur telliskividest ja uks on kogu aeg lahti (koer magab kuuris). Sellegipoolest ei ole seal hoitud puudel häda midagi, kuigi tundub jah külm ja rõske.
Suvel ostame puud, paneme õue seina äärde riitadesse. Sügisel viime puud sealt kuuri. Ma ei oska öelda, kas need suvised puud lähevad samal talvel käiku või on puudevaru niiöelda üks aasta ette, tõenäoliselt mingi väike varu ikka on.

Kottpimeduse vastu aitab valgustus või kasuta kasvõi patareilampi ;) Sinna ei olegi veel palju aega tagasi, kui lisaks puudele tuli ka vett tuua ja solki viia, ka talvel, ka pimedaga...

Ma ei kujuta ette, kui meil peaks nädala varu puid toas olema. Meil 3 ahju ja 2 pliiti.
 
huhha 30. detsember 2009, kl 17.23
Meil hea, puud on üürika koledas toas kaunistuselemendiks, ilusas toas ja köögis sellevõrra kenam ja mugavam. Keldrit polegi. Elame linna keskel. Peale ühe ämbliku, kelle sügisel aknast välja aitasin, pole teisi satikaid märganud, nendega läheks raskeks küll, ma nimelt ei raatsiks neid kuidagi koos puudega ahju pista, seega läheks aur nende päästmise peale.
 
jaa 30. detsember 2009, kl 18.07
meie tassime hommikul puud korviga tuppa, ise oleme päeval tööl, siis need ei sega ka. tule teeme õhtul. tule tegemiseks kasutan poes müüdavaid brikette. paberiga ei mässa enam ammu.
 
eeeeeeee 30. detsember 2009, kl 21.18
mul ema tassib mingi paari päeva puud kuurist tuppa. paneb need tahenema ja kui on köetud ja ahi veel soe-leige, siis paneb järgmise ahjutäie ette soojenema. väga mugav.
 
kats 30. detsember 2009, kl 21.42
to K...
Maainimesena õhkaksin ma ilmselt samamoodi kui Sina. Tean täpselt, mismoodi on talvel 30 kraadiga õues peldikus käia. Alles aasta tagasi sai ämmal-äial ära likvideeritud süsteem solk sees, vesi väljas ja koos sellega ka tualett majja ehitatud. Ämm leidis, et see on selline luksus, et ei tahtnud esimesed kuud kuidagi vetsust välja tulla kui juba sinna oli läinud. Ämma-äia elamises toimetame küttepuudega samamoodi nagu sa kirjeldasid.
Aga point ongi selles, et tingimused omas majas omal krundil toimetades on midagi muud kui 15 naabriga seda ahtakest hooviruumi jagades. Ei teadnud ju 80 aastat linnamaju ehitanud ruumi jätta autodele, mida pole sellistes agulites praegu kuhugi mujale kui naabri akna alla lillepeenrasse parkida.
 
Puud peaks 31. detsember 2009, kl 01.35
ikka üle aasta varju all tuules kuivama,,peale lõhkumist ka lahtises hunnikus- vihmaga kate peale
 
küülik 31. detsember 2009, kl 13.35
No iga ahiküttega korteris elav inimene teab, et mingi kogus puid tuleks ikka toas tagavaraks hoida. Kas nüüd just kahe nädala jagu, on iseasi. Ei taha ju keegi pühapäevahommikul pimedas kuuri koperdada, eriti pärast tuisku või tuisu-lörtsisajuga. Ja kui veel ühismaja hoov on autosid täis pargitud ning puudega tuleks seal pimedas lumehangedes või jääl nende vahel ukerdada..... Kuuriuks ju lukus, lukk külmas kohmetanud... no eks kogenud tea seda isegi, linnakatele on mõttetu seletadagi.
Kõigepealt ikka hommikul tuli pliidi alla ja siis toimetama. Eks päeva peale saab ka tee lahti lükatud ja uued puud toodud.
Samuti aitavad need toas olevad puud hädast välja näiteks haiguse korral, kui ei tahagi külma kätte minna.
Mul endal õnneks see ahju ja seina vaheline orv, kuhu hea puid paigutada. Ei rooma küll kusagil keegi hulkjalgne ringi - neid oleks ju ometi märgata.
 
suss 02. jaanuar 2010, kl 01.58
ea kodune tunne tuli siin lugedes, jeah
 
eluaegne ahjukütja 02. jaanuar 2010, kl 09.50
Tuleb tunnistada, et kuiva puidu süttimistemperatuur jääb 180-240 kraadi vahele, nii et toas seisnud +20 kraadised puud sütivad ilmselgelt kiiremini kui -20 kraadised puud. Viimaseid tuleb ju süttimiseks 40 kraadi jagu rohkem soojendada.
 
tohoh 02. jaanuar 2010, kl 11.17
minul küll mingeid putukaid ei ole. hoian puid võrkudes ja seinaorva mahub neid 6-8 korraga. head kuivad võtta.
 
teema algataja 02. jaanuar 2010, kl 11.37
no küll veab siinsetel kirjutajatel. mul ahjud selliselt ruumis, et ei mingit orva seina ja ahjude vahel... ise olen hoidnud metallkorvis ja tibakene mahub ka pliidi alla, aga seda jääb selgelt väheks. peab rohkem kukalt kratsima ja miskit välja mõtlema, et rohkem nagu kõrgustesse ja põrandapind ikka kõndimise päralt jääks...
 
kah 02. jaanuar 2010, kl 13.46
...hoiame võrkudesse pakitud puid virnas,väga mugav.Ei kuku laiali ega midagi.Tiba kallimad on,aga eks mugavus maksab ju...
 
osta riiulid 02. jaanuar 2010, kl 14.00
Meil on puust riiulid maast laeni küttepuid täis - paari nädala jagu kindlasti. Väga kena vaadata ja mugav, mingeid satikaid pole kunagi olnud. Kõrval samasugused raamaturiiulid. Ahju kõrvale ega sisse küll ei julgeks panna - võivad ise süttida.
 
maakas 02. jaanuar 2010, kl 23.25
meil selline süsteem: kuna elame maal nn. hrustsovkas ja olemas kamorka, siis veame alati ühel puhkepäeval nädala jagu puid sinna valmis. Kuna seal ka külm (sel ju soojustamata seinad) siis toome eelmisel õhtul järgmise päeva puud ahju ette, soojenevad oma 24 tundi ja lähevad kui särin:) Aga see puupuru ja tolm käivad ju asja juurde, linnasugulased hoopis kadestavad meid et nii soe on toas ja küttearved on olematud. 10-15 rm puid kord aastas osta, sellega saab iga pere hakkama!
 
mina panen 03. jaanuar 2010, kl 12.12
alati puudele lisaks kaks heledat puitbriketti - läheb paremini põlema ja hoiab ahju kauem sooja.
 
skara 04. jaanuar 2010, kl 00.29
Kartuli kotiga toon sisse ja jätan esikusse kuivama-ootama.
 
Haguraijuja 12. november 2022, kl 14.36
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120096192/kui-kuttematerjali-leidub-saab-selle-ka-jalgrattaga-koju-tuua
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!