Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
väike palk ja suitsetamine

õelus 04. november 2013, kl 22.03
minu tutvuskonnas on paar naist (?) kes saavad madalat palka (450-500 eurot), on üksikemad ning peavad suht kitsalt läbiajama - kusjuures mõlemad suitsetavad.
Koos poes käies- võtakse kassa juures ikka paar pakki suitsu, kokku ca 5 eurot või isegi rohkem. Imestasin siiralt, et selle 5 euro eest saaks osta midagi head kogu perele. eks siis öeldi - mingi lõbu peab ka vaesele jääma.Lõbu? tahmased kopsud ja konihais?
Kusjuures need, kes on majanduslikult heal järjel - ei suitseta üldse.

endine suitsetaja 04. november 2013, kl 22.13
kui nad ennast stressiga oksa tõmbaks oleks sul parem? On olukordi kus ei ole mõtet viimasest õlekõrrest loobuda, sest asemele ei saa sa üldse midagi.

ma 04. november 2013, kl 22.28
ei salli penskareid kes vinguvad, et raha pole, aga suitsu saavad küll osta.nõmedad.

nõus 04. november 2013, kl 22.36
olen ka mõelnud, et kui suitsu jaoks raha jätkub, ju siis ikka pole päris vaene. lastest on muidugi siiralt kahju. nikotiini, uimasti- ja alkoholisõltuvus peres on õudne.

mina olen üks neist 04. november 2013, kl 22.49
Suitsetan jah, ja lapse ees on piinlik, üksikema olen ka. Palk on küll kolm korda suurem, aga paha tunne on ikkagi. Nõrk inimene olen, lohutan end sellega, et õnneks pole joodik ja narkomaan. Oled rahul nüüd?

fidela 04. november 2013, kl 22.54
õlu on tõesti parem. annab sooja annab lakzu pähe. suits on võrreldes alkoga mõtetu teema.

gh 04. november 2013, kl 22.57
Mina mittesuitsetajana mõtlen vahel, kui eesmärkide nappus kätte tuleb, et vapustavalt äge oleks sellisest pahest võitu saada. See on saavutus, mis on ikka tõesti midagi väärt.
Ei pea piinlik olema ja keegi teine ei pea rahul ka olema, aga lahe oleks ju see asi ette võtta ja ära teha?

Ene 04. november 2013, kl 23.14
Noh kui suitsetadki, siis ehk nii, et su lapse riided ja laps ei haise nagu "raibe". Seda pahnutti tavaliselt suitsetaja ju ei tunne ei enda ega oma asjade, riiete ja ka lapse juures.

ekssuitsetaja 04. november 2013, kl 23.30
ei ole miskit vapustavat saavutust suitsupahest loobumises. Lihtsalt inimene ise peab olema küps mahajätmiseks, st et mõtet on veeretatud juba pikka aega ja psüühika on selleks valmis. Kui hakata maha jätma sunniviisiliselt või kihlveo peale, ei tule midagi välja.
Ja suitsunälg on hull nälg. Ise olin võimeline südaöösel Staikasse kappama, kui avastasin, et pulgad otsas on. Kõik muu võis ostmata jääda, aga suitsu pidi olema. Seetõttu ei saa ka neid suitsetavaid emasid väga hukka mõista. Aru saab see, kes ise selle pahe küüsis olnud on. Kogemusteta tänitajad võiksid oma suu kinni hoida.

Aga laste juuresolekul ja eriti kinnises autos ei maksaks tõesti suitsetada. Kole, kui väikesed lapsed suitsu järgi haisevad. Ja see pole üldse haruldane.

Ei suitseta 05. november 2013, kl 08.43
Sellega olen väga nõus, et suitsupahe on kinni psüühikas. Nikotiinisõltuvus on tühiasi (4 päeva ilma nikotiinita ja füüsilist sõltuvust enam ei ole).

Suitsetajale ongi iseloomulik tagurpidi mõtlemine ja oma pahele igasuhuseid absurdseid (aga suitsetaja jaoks loogilisi) põhjuseid ja põhjendusi leida. A'la mingi lõbu peab vaestele ka jääma; mul pole muud pahet, las olla siis seegi; kas stressiga oksa tõmmata oleks parem?; suitsetamine rahustab jne.

Nikotiin on erguti, see ei saa füüsiliselt rahustada. Aga suitsetaja tunneb rahustavat toimet, sest ta usub sellesse. Sama on keskendumisega - tegelikult nikotiin pärsib keskendumisvõimet. Suitsetaja aga suudab "keskenduda" tänu suitsule. Suitsust ilma olemise ärevust tekitab asjaolu, et inimene ei saa hetkel teha harjumuspärast asja. Suitsu kätte saanud, ärevus kaob. Tekib illusioon, et tegevus on rahustav.

Ma arvan, et kui suitsetaja mõistab, kuidas tema psüühika talle mäkra mängib, on tal lihtsam loobuda. See on see nn. vaimselt valmis olemine.

Aga jah, sõltuvus on see, mis tuhmistab kaine mõistuse ja ma ei imesta, et suitsetaja on valmis kasvõi söömata olema ja lapse nälga jätma, kui suitsu jaoks on raha vaja.

tore tore 05. november 2013, kl 13.41
Et kõik mittesuitsetajad on hea keskendumisvõimega, keskmisest kõrgema intelligentsiga,rikkad, hoolitsevad ja terved. Ja lõhnavad hästi ja raha valedele asjadele ei kuluta, lapsed söönud. Või mis eesmärk on kellegi eraelus surkida?

sama mõte 05. november 2013, kl 13.53
tuttavl on tõesti rahavähe, aga suitsu jaosk on olemas. Sõitsime autoga, lapsed taga - äkki pani suitsu ette. röögatasin, mis teed -lapsed ju autos. Tema sõnul tõmbab auto aken välja. Pakkusin - istu taha ja ma kimun ees suitsu - siis saad aru, mis tunne lastel on. Aru sai jutust.
Ise ka imestan neid kes kiruvad riiki,lastetoestuse ja alampalga väiksust - aga suitsule ja alkole on ikka raha olemas. Ok -võtku selle suitsuraha eest nädalalõpus klõmm- löögastagu, aga päevade kauapa koni imeda ja selle eest nädalas 10 euri välja käia -jääb küll arusaamatuks

Ei suitseta 05. november 2013, kl 14.31
tore tore,

oh ei, inimesed on erinevad ja ma ei väidagi, et kõik mittesuitsetajad on head keskendujad ja intelligentsed. Ei ole ikka küll.
Aga see üks ja sama inimene on erineva keskendumisvõimega küll sõltuvalt sellest, kas ta suitsetab või mitte, lõhnab paremini, suurema vastupidavuse ja kopsumahuga samuti.

juks 05. november 2013, kl 14.57
Suitsetamine on oma sisult lohutus (=imemine1), ju midagi on vajaka, miks seda selliselt kompenseeritakse. Kusjuures sellest kujuneb sõltuvus, millest noomimisega lahti ei saa, olgu see nii mõttetu kui tahes.

oiuy 06. november 2013, kl 09.52
endine suitsetaja
04. november 2013, kl 22.13
kui nad ennast stressiga oksa tõmbaks oleks sul parem?

Armas laps, ei sigaretiga küll stressi ära hoia! Selle lausega õigustavad küll suitsetajad end, aga tegelikult ei rahusta sigaretisuits kedagi - pigem ergutab ja muudab veel närvilisemaks ning organism nõuab aina nikotiini juurde. Nagu iga sõltuvuse puhul.
Lihtsalt need naised on egoistid ja mõtlevad ainult endale. Egas nad muidu ka üksikemad poleks.

endine suitsetaja 06. november 2013, kl 10.22
suits võib nii mõneski eluolukorras ainus lohutus olla. Mõistke neid, kes suitsetavad.

getter 06. november 2013, kl 10.45
olen ka endine suitsetaja - aga aru, küll ei saanud -et suits oleks mingit lohutust pakkunud. jätsin enne rasedaks jäämist maha (olin selleks ajaks 8 aastat suitsetanud) ja nüüd patust prii üle 16 aasta.
minu tutvuskonnas on kõik mehed suitsust loobunud, 100%. mõni naine veel teeb (oleme 40-50 vanuses)

paula 06. november 2013, kl 12.48
Tegelikult ei võetagi selle tõttu naiste halinat mittetoimetulemise ja nälgivate laste kohta tõsiselt, et puudust ju ei ole - see tekitatakse kunstlikult. Kui peres juba üks inimene raiskab raha sigarettide peale, mis vaesusest siin rääkida? Jätku suitsetamine ära ja kulud vähenevad kohemaid.
Ema halab, et tal pole lapsele koolis organiseeritud teatrikülastuseks raha anda (riik ja valitsus muidugi süüdi!), sama käib käsitöötarvete ja spordivarustuse kohta. Lapsel suuski ei ole, aga ema tossab kui vabrikukorsten. Selleks raha küllalt!

no tõepoolest! 06. november 2013, kl 12.53
endine suitsetaja
06. november 2013, kl 10.22
suits võib nii mõneski eluolukorras ainus lohutus olla. Mõistke neid, kes suitsetavad.

Raha peres napib, laps elab puuduses, aga ema "lohutab end" lapse toidu- ja muu raha arvelt.
Mõistke neid!

tore 06. november 2013, kl 13.10
ma ei õigusta suitsetamist.
Kui ma noor olin, siis ma aru ei saanud, kuidas noored naised suudavad imeda seda koni, et popimad paistaksid.
Siiani arvan, et noor naine ja ka mees, kui nad tahavad lapsi saada, peaksid oma keha mürgivaba hoidma, laste tervise nimel.
Pärast, kui juba lapsed üles kasvatatud, tee mida tahad, sinu keha seisundist enam ei sõltu peale sinu enese heaolu midagi.
Kuigi, pole ka vanal asja ennast tahtlikult hauda tossutada või surnuks juua või narkot panna või valimatult seksides igasugu haigusi endale koguda või süüa valimatult endale suust häda kaela.

ants 06. november 2013, kl 22.48
Miks ma peaks nii mõnusast asjast loobuma?:)

triksik 07. november 2013, kl 01.15
mina ei suuda sellistele vaestele kaasa tunda, kes suitsetavad, siis ka väheke lisaks veel napsutavad ja siis vinguvad, et riik ei toeta ja elu paha.
minul on ka väike palk olnud. ei kujuta ette, et oleks veel joonud ja suitsetanud.
seetõttu ei tee ka mingeid annetusi vaestele, keda isiklikult ei tunne.
täna kohtasin just abirahadest elavat vaest - rase, suitsetas. õnneks polnud see vaene küll eestlane, aga vahet pole.

triksik 07. november 2013, kl 01.24
tore tore
ah et eraelus surkida? ei tea, kes seal nii vabatahtlikult küll surkida tahaks?
siis pidagu need suitsetajad oma suu kinni ja ärgu tehku mulle oma eraelust ettekandeid, ärgu vingugu, et raha pole.

endine suitsetaja
mõtle ja "stressiga veel oksa tõmbaks ja mul oleks parem"?:))
mõnus psühhoterror, teiste südametunnistusele koputamine ning kaastunde kerjamine.
oksa tõmbamine on täiesti oma vaba tahe. lase aga käia:)
aga äkki oleks seda stressikest ka poole vähem, kui suitsu sedasi suitsu ei kimuks?:)
nagu joodik - vabanduse ja põhjuse leiab alati.

ty 07. november 2013, kl 09.11
ka endine suitsetaja. maha jätsin sest villand sai ja tõesti mõttetu tegevus. koduaeg pead vaatama ,kus teha ja peitma haisu,mis nagunii aru saada ja lapsele ei meeldinud see,ja see pidev nälg ja vajadus osta... poes näen kuidas noored äsjasünnitanud ja isegi rasedad ostavad suitsu...tahaks karjuda,et mida...teenindajana on see mul keelatud. KURB

mittesuitsetaja 07. november 2013, kl 11.01
Ei aita see suitsetamine ravida mingit stressi, see on sõltuvus nagu alkoholismgi. Niikaua kui need vaesed suitsetavad ja joovad alkohole, õlut, pole neile vaja mingeid toetusi maksta, sõltuvuse peale raisatakse söögirahad ära ja siis käsi pikal. Toetusi tuleb neile maksta, kes on sõltuvustest priid.

ints 07. november 2013, kl 11.43
ants
06. november 2013, kl 22.48
Miks ma peaks nii mõnusast asjast loobuma?:)

No kasvõi selle pärast, et siis ehk ei haiseks sa nii vastikult, et kaasinimesed peavad eemale astuma.

ants 07. november 2013, kl 13.54
Sa käid sital ka ju.Haised sitajärgi.Mina suitsetan soliitselt.Pesen ennast ja riideid.

to ants 07. november 2013, kl 15.26
pühi ennast WC korralikult puhtaks- siis ei haise enam.

ebavõrdsus 07. november 2013, kl 17.51
Kui narkar saab tasuta süstlaid, tasuta toibutust ja kes teab, mida veel. Ehk sutsaka narksi ka, et aga tarbiks ja maha ei sureks, siis mina aru ei saa, mispoolest suitsetajale ei jagata päevas paari sigaretti ja alkašile pitsi viina - kuigi tegu ON sõltuvustega igal juhul.

Ja veel, miks on suitsetaja nii põlastusväärne, et ta ei vääri isegi pakki makarone toetuseks, aga narkar saab küllaga igast toetust, isegi süstlaid tasuta.

Mingi suitsukoni maas vedelemas pole ikka võrreldav süstlaga, kui su lapsuke peaks selle leidma ja ennast torkima või kedagi teist last.

Tolerantsi on vaja.

Peale selle on seks ka sõltuvus ja ma ausalt olen vihast lilla, kui mu pea kohal ööde viisi kiljutakse ja ähitakse ja voodit piinatakse nii, et vaat tulevad läbi lae praegu ja silmapilkselt.
Õudukas. Ja laps küsib igal hommikul, et emme, miks see naabritädi kisas ja miks naabrionu ähkis terve aeg. Piinlik on.

soliitne 07. november 2013, kl 22.02
ants
ah et sina haised peale peldikus käimist sita järgi!?
no tule jumal appi, mis loomad meie keskel ikka viibivad.
mis sa ei tea, et on olemas paber pepu pühkimiseks? või sa ei tea, et kakatakse potti, mitte püksi, või milles sul see probleem on siis, et s..ta hais külge jääb?
Lisa postitus
Autor:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!