Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
maja ehitamine üksi ja rahata

pidur 24. september 2009, kl 14.51
Olen seda juba varem ka öelnud, aga ikka küsitakse, miks on võla tagatiseks minu, mitte tema korter. Esiteks, talle poleks pank laenu andnud, tal polnud ametlikku sissetulekut. Teiseks, tema korteri eest poleks nii palju raha saanud (korteri praegune müügihind oleks heal juhul üle poole laenujäägist). Et kuidas manipuleeris - oli ahastuses ja ütles, et kui ma teda tõeliselt armastaks, isegi ei kahtleks laenuvõtmises, et tema analoogses olukorras annaks viimase hinge tagant. Lubas, et paari kuuga on tagasi makstud. Kui hiljem küsisin selle kohta, vastas, et ta ei valetanudki, sest ütles, et tagasi makstud saab see siis, kui tal raha on. Aga ei ole ju (äri läks lörri).

Praegu tema korter ongi müügis, lihtsalt keegi ei taha seda (vähemalt selle hinna eest, mis ta praegu küsib). Maatükki keeldub müümast, sinna midagi rajada ei saa, sest asub Eesti teises otsas (saarel), seal puuduvad vesi, elekter, puudub võimalus tööl käia. Tagatiseks pank seda ei võta (on uuritud).

Nüüd sellised manipulatsioonid enam läbi ei lähe, nüüd rõhub mu mõistusele, et miks ikka nii heast tehingust jäärapäiselt keeldun. Olen talle sada korda öelnud, et ei osta, olen seletanud, aga ta ei võta ühtki argumenti tõsiselt. Palk olevat põhiline kuluallikas maja juures, hani ei vajavat eluks muud kui rohtu ja vett, mida saab loodusest. Kes muud väidab, on loll, laisk, luuser ja mida kõike veel. Raha olevat majaehituse juures kolmanda-neljandajärguline asi, põhiline olevat tahe. Minu kodus ta remonti ei tee, sest linnakorter olevat kui vangla, aga kes see siis vanglat remondib. Peame kolima, sest mu sissetulekud ei võimalda ta äri ülal pidada muude kulude kõrvalt (maal ei peaks maksma äriruumide renti). Kui küsin, miks ise ei taha teenida, vastab, et pole nii loll, et teeniks raha, et maksta õhku (äriruumide rendi eest). Tark mees ikka koliks maale, kus ei peaks maksma. Meie raha eest ei saa osta kohta, kus oleks nii korralik maja kui mets, seega tuleb eelistada metsa, sest iga maja laguneb, kuid maa ja mets jäävad.

Olen korduvalt öelnud, et jätku see jutt, et ma ei osta seda krunti. Aga juba mõne aja pärast tuleb jälle sellega lagedale. Pidime minema üht teist maakohta vaatama, aga temal nina vingus, et selles teises kohas saaks vaid oma tarbeks põldu pidada, midagi suurt ei saa arendada (korralik maja on, kuid maad vähe (pisut üle 2 ha), veekogu hanede jaoks ja mets palkide ja küttepuu jaoks puudub.

mööduja 24. september 2009, kl 15.06
miks te üldse koos olete?
selline ei ole normaalne suhe. miks sa seda kõike tahad?

a 24. september 2009, kl 15.35
Palk on maja juures see kõige odavam asi. Ütlen otse. Ainukene, kes asjadest midagi ei tea ja loll on on su mees. Ära pahanda, eks. Mees, kes ei tea midagi majaehitusest, mahtudest, finantsidest ei peaks ehitama maja. See lõppeb fiaskoga. Kas su mees kavatseb rajada tee, puurkaevu, torustiku, kanalisatsiooni, vundamendi, täite, ahjud, aknad, uksed, elektri, valgustuse, korstna, katuse ja veel 1000 vidinat palkidest?!

Mees kes väidab, et ta teeb märjale maale ise mitusada meetrit teed vedades kottidega kruusa on idioot. Juba seda teed teeb ta sellise meetodiga 2 aastat. Sellest ma ei räägi mida selline kotiga tee tegemine maksab.

Kas ta teab midagi projektist, projekteerimistingimustest, ehitusloast? Kas ta teab mis pinnas seal on? Kas geoalus on olemas? Teab ta kas sinna ÜLDSE saab maja ehitada? Ei viitsinud läbi lugeda kõike, aga kui mees kavatseb teha majaehituse palki lepast või kasest siis see näitab juba millise spetsialistiga on tegu.

Mina olen ehitanud maja nullist, ka tühjale "karjamaale". Kui su mehel on tõesti maja ehitamise soov (mis iseenesest ei ole ju paha) võtku kohe täiega aeg maha, tehku asi selgeks, leppigu mõttega, et läheb aastaid, enne kui ta saab asja kallale asuda. Aga tõenäoliselt ta seda ei tee. Selline kõiketeadja ei viitsi süveneda teemasse. Ja ei aita siin ei oma palk, ega oma tööjõud. Sellise rahaga ei saa mitte mingi valemiga maja. Lööge kokku kõik kulud, reaalsete, mitte sinu mehe utoopiahindadega, lisage sinna juurde 1/3 veel ja saate reaalse maja hinna. Aga kuna teil pole projektigi ei saa te ju millegi järgi arvestada! Veelkord, ma olen seda kõike teinud ja tean millest räägin.

Ausalt, ärge tehke seda. Ja su mees peaks sulle elu lõpuni meelde tuletama, et kui hea oli see, et sa seda tal teha ei lasknud :)

uuesti sissetulnu 24. september 2009, kl 15.36
See ei ole Teil mingu perekonnaelu, jõuab kohale?
Miks Sa seda tahad? Kolige lahku.

mileedi 24. september 2009, kl 15.38
"Kui küsin, miks ise ei taha teenida, vastab, et pole nii loll, et teeniks raha, et maksta õhku (äriruumide rendi eest)."

See on ju otsene irvitamine sinu senise heategevuse üle, sest just sina oled olnud see loll, kes on tema "õhuäri" rahastamiseks tööl käinud.

.... 24. september 2009, kl 15.52
no pole ilmas nii rumalat naist,kes sellist vaimset ja rahalist terrorit taluks,tõenäoliselt väljamõeldud jutt.Ei saa üks naine nii totu olla.

pidur 24. september 2009, kl 15.53
a: lugesin su kirja mehele ette. Paraku sain vastuseks järgmist. Raha - maju ehitati ka siis, kui raha polnud veel leiutatudki, järelikult pole see majaehituse juures oluline. Veevärgi jaoks on vaja vaid kaevurakkeid (500 kr tükk) ja mõned meetrid plastmasstoru (ka suht odav). Kui palki ei saa, siis samast puust lauda ja prussi ikka saab, polegi vaja palkmaja, ehitab nondest. Projekt - see pole oluline, võib ise ka selle kirjutada, äärmisel juhul paari tuhande eest osta. Mingeid plaane, lube jne pole tarvis, sest tema ju oma silmaga nägi, et metsas puu kasvas ja maapind oli olemas. Keda maal ikka huvitab, mis koha peal tal see maja täpselt on, ehk linnas oleks oluline. Tee tegemiseks liiva koti sisse ei pane, laob lihtsalt kaubiku põhja, see oli arusaamatus. Ahje pole ka vaja, sest tema ehitab tünnidest ja torudest (olemas ta äri tõttu) ise keskküttesüsteemi (küte sellele on omast käest olemas, seotud ta äriga).

tegija 24. september 2009, kl 16.12
Las su mees ostab selle krundi ja ehitab sinna maja. Milles probleem?! ...aga ainult tema ENDA rahade eest.
Siin ei ole midagi rohkem vaielda.

mööduja 24. september 2009, kl 16.17
minu meelest ka pole mõtet seda juttu siin enam edasi-tagasi kedrata. see on selge, et su mehel on igale asjale vastus valmis. aga see polegi teie õnnetu olukorra alus ega tuum. igaüks saab sellest aru.
mina ei mõista, mis rahulolu sulle selline elu pakub, aga ju see polegi minu mõista.

K 24. september 2009, kl 16.21
Palju õnne siis soo peale ehitatud laudadest kuuri puhul! Selle peale tõesti palju finantsi vaja ei lähe...
No meie su meest ei veena, kindel see. Räägiks talle mõni tema jaoks autoriteetne inimene sama juttu, äkki siis jõuaks kohale.

n 24. september 2009, kl 16.45
selles osas om mehel õigus, et ehitati juba siis kui veel raha ei olnud leiutatud ega kirjaoskust. Siis saabki tollele ajale vastava hoone valmis ka ilma raha ja kirjaoskuseta. Iseasi kas sina seal elada tahad. On igasuguseid friike, mõni elabki tünnis või püstkojas, paadi all... mõni sööb rohtu ...

pidur 24. september 2009, kl 17.03
Ega ei ole mõtet jah kedrata. Ma vahepeal ei võtnudki ju enam sõna, aga siis vaatasin, et mõned küsimused olid tekkinud ja nii see jälle lahti läks. Mis märja maa peale ehitamisse puutub, siis ütles ta, et suured linnad (Peterburi) on sohu rajatud, kuidas siis üht maja ei saa.

Autoriteetidest - ta kutsus kunagi ühe ehitust tundva sugulase kaasa üht müügis olevat maja vaatama, nagu eksperdi või nii. Sugulane tegi selle maja maatasa. Me seda maja küll ei ostnud (hinnas ei jõudnud kokkuleppele), kuid seda sugulast ei taha mees enam üldse kuhugi kaasa kutsuda midagi vaatama, lausa pahane oli, et talle meeldinud koht maatasa tehti. Nüüd ütleb, et pole selle inimese targutamist talle tarvis.

Leenu 24. september 2009, kl 17.10
Su mees on loll utopist!
Ära mine mehe tühja loba õnge, muidu oled oma korterist ilma ja 3 lapsega kükitad lagunevas puuonnis ilma veeta. Ja 5, 10 a hiljem endiselt meest aina unistamas, kuidas ta kõik ise maja ehitab ja teeb ja ...
Kui mehel pole mõistust, siis vähemalt lastega naisel peab olema alalhoidlikkust ja kainet kaalutlust.

issand 24. september 2009, kl 17.42
Issand jumal mees vihastas ehituseksperdist sugulase peale kui too tõtt rääkis majast? Su mees peaks minema oma vaimset tervist kontrollima!

majaehitaja naine 24. september 2009, kl 17.48
Lugesin kogu seda lugu ja tuli just selline mõte nad viimasel kommenteerijal - selle mehe vaimse tervisega ei ole kõik korras, täitsa tõsiselt.

sussver 24. september 2009, kl 17.50
ok, ma arvasin, ta varem (äri alustamise aegu) käis tööl, selle pärast lihtsalt küsisin.

ärme siis ketra, kuid nii palu märgiks, et laudadest käsitsi ja rahata maja ehitamine on veel suurem utoopia kui palkidest tegemine. kust ta prussidest ja laudadest majale tuuletõkked, niiskustõkked ja soojustuse tasuta saab? palkmajale poleks selliseid asju vaja. sinna saab teha põllukividest vundamendi, kasetohtu niiskusisolatsiooniks ja soojustuseks savi ning sammalt. värvida saab lubjaga. katuse saab laastukatuse - käitsi lõigatud laastudest. vanasti, "siis kui tehti ilma rahata" ehitati nii. kuid selline palkmaja rajati ainult ja ainult aastaringselt täiesti kuivale ning kõrgemale pinnasele. iial ei ehitatud niiskele heinamaale, mitte iial. kes nii tegid, neid peeti külalollideks. kui ta sinna märjale heinamaale peterburi eeskujul kavatseb midagi rajada, siis hoia ja keela. tal oli plaanis seda maad kuivendada. jeah right. loomulikult ta ütleb, et tema pole neid maaparanduse lube vaja taotleda, ta kuivendab niisama..
kaubikuga kruusa vedamine ei erine olulisel määral kotiga toomisest. vaja on ju tonne.

mina sinu asemel keelduks üldse igasugusest korteri müügist ja isegi edasisest selle peale mõtlemisest. ootaks, kuni mees tööle läheb või oma vara realiseeriks ja seda siis ise oma projektidesse investeeriks. seni maksaks laenu ja tänaks jumalat, et veel niigi hästi on läinud.

sussver 24. september 2009, kl 17.52
majaehitaja naine

võib ka olla nii, et mehe peamine eesmärk oleks hetkel hoopis vanast ärilaenust vabaneda. kas ei tule kõne alla selline asi? lapsemeelsus ei välista teatud "vimpkade viskamist".

a 24. september 2009, kl 18.09
Ausalt, su mees on veidrik. See on hälve. Ega muidugi saab ilma rahata, kunagi elasid inimesed ju koopas! Las kaevab augu ja elab seal. See ei maksa ju ka midagi. Või kui ta peab ehitada saama, ehitagu püstkoda! Milleks selle majaga jännata? Ikka saab ju kuidagi hakkama. Ega toitu ju ostama ka ei pea, eks? Las tegeleb korilusega, jahib siga odaga jne. Saab ju odavamalt. Milleks kulutada kaevu juures raha raketele? Vanasti ju ei olnud selliseid asju? Mis plastmasstoru? Võtku aga oma metsast maha üks puu ja tehku kook! Ämbritki ei pea ju ostma, selle teeb temasugune meistrimees ju ka ise oma metsast võetud puust! Nii lolli jutu peale ei oska isegi pahandada :)

Miks arvab inime, et maal võib teha kõike? Ei või. Seal kehtivad täpselt samasugused seadused. Ja need on selleks, et selliste Jaan Tatikate ehitatud majad oma perele kaela ei kukuks või põlema ei läheks. Kui kellegi käest millegi jaoks luba ei pea küsima, siis ehitagu lihtsalt maja suvalisse kohta. milleks maad osta? Seda seal maal ju küll!

Fakt on ju see, et su mees pole ühtegi maja ise ehitanud. Tema argumendid ja suhtumine annavad aga selge aimu miks ka tema bisnesist midagi välja ei tulnud. Huvitav, et mina (puruloll) elan aga oma majas aga tema (übertark) pole oma elus midagi saavutanud ja hakkama saanud :) Isegi sellise käkiteoga nagu maja ehitamine!

Muidu võiks ju soovitada, et ostke mõni vanem, aga kobedam maamaja (neid on täitsa normaalse hinnaga saada) ja las mees kõpitseb vaikselt, aga selline soss-sepp ei saa ju sellegagi hakkama. Veelkord, ma ei taha sind absoluutselt solvata, aga sa oled sattunud kõige hullema variandi otsa. Laisk ja loll. (Loe jutupaunik) Pole ta siiamaani midagi teinud ega ehitanud ega tee ta seda ka tulevikus. See on reaalsus. Vaevalt ta seda majagi väga ehitama kipub. Niisama ärpleb su ees, et mehemat muljet jätta.

Aga jõudu sulle :)

a 24. september 2009, kl 18.15
Lisaks veel sussveri jutule. Ega nüüd vanasti ikka üksinda küll maju ei ehitatud. Paljud asjad käisid talgute korras ja oma (suure) pere abiga.

sussver 24. september 2009, kl 18.31
a,
jah, muidugi. ma vaid ei hakanud seda mainima, ega ka paljut muud. vanasti ehitati kõigepealt laut ehk äri, kui see toimis elati esialgu laudas-saunas ja seejärel alles võeti elumaja ette. nii et teoreetiliselt peaks pere koos lastega hanekarjas elama ning ootama kuni linnukasvatus hakkab sisse tooma. nii saab "tasuta" pluss pidevad talgud ja pool suguvõsa abiks.

pidur 24. september 2009, kl 18.48
Kui ma nüüd veel vastan, on 200 kommentaari täis ja see on ilus arv.

a: ühe asja ta siiski on valmis saanud, mis töötab, nimelt oma vabriku, see tõesti ka annab toodangut, kuid lihtsalt ärist ei saanud asja, sest majanduslikud olud muutusid sel alal nii kiiresti, pole odavat toorainet piisavalt. Ehituseks kulus mõnisada tuhat krooni, võrdluseks, sealsamas lähedal ehitati teine, ametlik vabrik miljonite eest, mis sama asja pidi tootma, kuid ei jõudnud üldse toodanguni. Nii et "sitast saia teha" ta isegi oskab.

Praeguse projektiga ma aga tõesti riskida ei soovi, sest ebaõnnestumise korral (ja võimalus selleks on väga suur) kaotaksin kõik, mis mul on ja peaksin lastega tõesti väga halbades tingimustes elama, ka parimate prognooside juures (minu, mitte tema) aastaid. Ta ise väidab, et tal pole ju võimalust antud maja ehitada ja end tõestada, nüüd ka mina pidurdan ja rikun ta elu võimaluse ära - selle asemel, et tõesti midagi suurt teha, sunnin mina teda oma mõttetus korteris kössitama, õlut jooma ja aega raiskama - oleks me praegu seal maal, oleks ta täna päev otsa tööd teinud, nüüd lösutas niisama.

Aga jah, ilmselt ostamegi selle vana, kuid suht heas seisukorras maamaja, seda ta lubas tõesti kõpitsema hakata ja selle juurde saab ka oma vabriku paigutada, nii et enam renti ei pea maksma.

õõv 24. september 2009, kl 20.37
tal on ju oma maatükk olemas, kasvatagu seal paar aastat hanesid ja teenigu raha ja maksku võlad kinni. ja kui raha üle jääb, siis ehitagu soo peale maju. kapitalisti orjata on alandav, aga naise kulul elada ei ole alandav?

elu näinud 25. september 2009, kl 00.14
jaaa-jaaa, maale ennast teostama... Ma kunagi 20 a tagasi läksin ühe mehega - ja mina olin see, kes koos lastega ellujäämiskursused läbi tegi, mees lebas depressioonis voodil ja süüdistas mind, et ma olen ta elu maaletulekuga ära rikkunud...:(

siig 25. september 2009, kl 11.04
milleks teil üldse midagi praegu osta on tarvis? teenid 10 tonni kuus ja ülal pidada 3 last ja mees....Kuidas selle rahaga on võimalik 5-l inimesel ära elada ja samal ajal laenumakset tasuda uue maja ostmisel, aru ma ei saa...

metsamoor palktarest soovitab: 25. september 2009, kl 12.11
Odavam tulex tal osta vana äravedamisex müüdav palkmaja 10 000 eest ja sellest tasapisi kena elamine restaureerida seal ilusal saarepealsel maatükil. See annaks mehele eneseteostust pensionipõlveni, seni saaksite seda suvilana kasutada. Linnakorter hoidke seni alles, kuni lapsed koolis käivad. Müüge maha hoopis see kahtlane tööstus ja kööktuba üürige tudengile välja.

to pidur: 25. september 2009, kl 12.34
Sina ja su mees - mõlemad olete lollid kui lauajalad, anna mulle väga andeks!
Sina sellepärast, et peale 200+ kommentaari tuled ja ikka jahud sellest mehe jurast a`la "räägib, et palk metsast; nutab ja halab, et sina paha-paha ja tema unistusi rikud" jne jne. Sulle on 200+ korda selgeks tahetud teha, et su mees on puhta loll utopist ja sellist hülgemöla ei tasuks isegi seundiks ka kuulata. Ning kogu see debiilne psühhoterroriga ähvardamine a`la "terve elu hõõrun sulle seda nina alla" - sellele oleksid pidanud vastama täpselt nii nagu eespool kirjeldati: üks ainus vihjegi sellele ja oled kadunud nagu keravälk! Krt, mees on kogu oma elu mugavalt sinu õlule veeretanud; kindluse mõttes lapsedki muretsenud (jah, vean kihla, et lapsed on tal eesmärgiga sind enda küljes hoida); kõik materjaalne tuleb sinult ja tema ei liiguta selleks lillegi. Milleks? et mingile kapitalistlikule riigile makse maksta? Üks õige eesti mees sellist asja ju ometi teha ei saa! Selleks ju naised ongi!
Mees on aga vaimselt haige idioot: täpsustuseks loe eelnevad kommentaaridf taas läbi, KAASAARVATUD sinu enda omad.
Lõpetuseks tahaks vaid öelda, et roni selle mehe seelikusaba (täpselt: SEELIKUSABA, sest mees ta vaevalt on; paras eit) ning pane oma sõna maksma. Kui mitte enda heaolu nimel, siis vähemalt laste heaolu NING tuleviku nimel. Millega on nemad selle jama ära teeninud, et tõenäoliselt tulevikus su lolli mehe utoopiate kaela läinud "projektide" eest maksta?
Jep, issanda loomaaed on ikka krdima suur küll; igasuguseid mahub sinna.

hakkas huvitama 25. september 2009, kl 12.38
Mis tähendab "mitteametlik vabrik"? Salaviinavabrik või narkolabor? Okei, okei, see oli nali. Kui asi oleks nii, oleks sel mehel ju raha jalaga segada. Aga ma ei kujuta ette, mida muud oleks võimalik põranda all toota ja althõlma turustada, nii et keegi kviitungit ei küsi.

samasiin 25. september 2009, kl 12.51
Just, mind hakkas ka huvitam asee vabrikujutt:

a: ühe asja ta siiski on valmis saanud, mis töötab, nimelt oma vabriku, see tõesti ka annab toodangut, kuid lihtsalt ärist ei saanud asja, sest majanduslikud olud muutusid sel alal nii kiiresti, pole odavat toorainet piisavalt. Ehituseks kulus mõnisada tuhat krooni, võrdluseks, sealsamas lähedal ehitati teine, ametlik vabrik miljonite eest, mis sama asja pidi tootma, kuid ei jõudnud üldse toodanguni. Nii et "sitast saia teha" ta isegi oskab.

Kui asi läks p..sse siis läks p..sse, ei ole vaja otsida vabandusi "tooraine kallis" . Ka maja ehitamise tooraine on kallis ja läheb samamood p...sse.
Tõesti mis mitteametlik toodang see siis oli, mida mitteeametlikus tehases toodeti? mul ka ei lää ette nagu palju muud kui salaalko, salasigaret, mingi taim narkotootmiseks ??? mis veel käib salaja põranda all???

a 25. september 2009, kl 13.05
Kas ta tootis neid kesküttesüsteeme, mis koosnesid tünnidest ja torudest? Materjal sai otsa, sest selgus, et ka vanarauda ei saa lõpmatuseni tasuta? Või oli see "vabrik" tavaline saekaater? Usu, mitteametlikult püsti pandud tootmine lõpetab teistel asjaoludel kui toorme puudumine. Võib-olla on see toormelugu mis ta sinu rahustamiseks välja mõtles, vale? Ettevõtlusega kaasnevad teatud maksud ja olles siin sinu meest tundma õppinud :) siis tema suhtumine on kindlasti selline, et tema küll mingeid maksusid ei maksa, sest see on ju tema vabrik!

Äärmist rumalust näitab ka see, et see mees ei tea siiani mis asi on elamumaa, maatulundusmaa ja äri ning tootmismaa. Millise otstarbega see tema unistuste krunt oli, kas ta seda üldse teadis?

Ja kõige suuremat rumalust näitab üles see, et ta kõigest sellest midagi teada ei tahagi ja kuidagi leppida ei suuda, et asjad ei käi ainult nii nagu tema arvab.

K 25. september 2009, kl 13.14
Ma kardan, et me teeme siin oma kommentaaridega piduri pereelule pöördumatut kahju- me lammutame vaese naise niigi kõikuvat hinnangut oma mehest väga hävitavate hinnangutega. Kas te isegi suudaks oma meest endise pilguga vaadata, kui teile 200+n inimest selgeks püüavad teha, kui loll, mõttetu, manipuleerija ja lõpmatuseni edasi, mis epiteetitega seda meest siiani on õnnistatud, su mees on? Jättes välja fakti, et enamus mehi ajab siiski mõistlikumat juttu. Ja meie sugugi ei tunne teda ega pole teda ise rääkimas kuulnud... (ausalt, ma oman ka eelarvamusi ja hinnangut selle mehe suhtes ja ei igatsekski sellisega kohtuda).

Ühesõnaga, konkreetne plaan nagunii elluviimisele ei lähe, me võime siin seda meest sõimata vabalt veel 2x200 vastust, ega see midagi ei muuda.
Lisa postitus
Autor:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!