Perekond
maja ehitamine üksi ja rahata

pidur 18. september 2009, kl 22.25
Praegu meil mehega suured vaidlused käimas. Müün oma korterit, et osta maale talukoht. Mina arvan, et osta tuleks selline, kus peal ka kasutuskõlblik maja, sest meil on kolm väikest last (üks imik, teised 2-4). Tema ajab nagu hull, et osta tuleb üks konkreetne krunt, kus peal võsastunud mets, märg ja mättaline heinamaa (jõeluht), krundi piiriks on väike jõgi. Kokku 13 ha maad. Maja seal peal on ruumilt väiksem kui meie praegune korter ja kokkukukkumise äärel, vahetult maja kõrvalt läheb mööda suur maantee kohutava liiklusmüraga. Mees räägib, et peaksime ses hurtsikus elama vaid paar aastakest, selle aja jooksul ehitab tema selle metsa palkidest uue maja, mis on lausa kahekordne, teeb selle krundi teise otsa. Maja ehituseks vajaks ta vaid kopatraktorit, abilisi ei palkaks. Ei saakski palgata, sest raha poleks. Ainus teenija olen meil mina, saan koos lastetoetustega kätte 10 000 kr ringis. Oma korteri müügist saaksin umbes 400 000 kr, mehele meeldiv krunt maksab 300 000. 160 000 kr tuleks korterimüügist saadavast majast ka maha arvata, sest korter on tagatiseks mehe äri jaoks võetud laenule, müügi järel nõuab pank raha tagasi, on juba öeldud, et maatükki, millel puudub elamiskõlblik maja, uue laenu tagatiseks ei võetaks. Mehel pole mitu aastat ametlikku sissetulekut olnud (äri oli mitteametlik), seega tema laenu võtta ei saaks. Äri, mille jaoks talle laenu võtsin, läks muidugi lörri, maksan seda laenu nüüd nagu surnud hobust ja pean meest ka ülal.

Mees ütleb, et uues kohas kõik muutub - siis tema ehitab metsa palkidest kahekordse maja (üksi ja kopatraktori abil, selle peaks ka ostma), rajab krundi teise otsa tee (toob kaubikuga mingist suvast karjäärist kruusa suurte kottide sees, tee peaks olema mitusada meetrit). Siis kuivendab ta veel selle märja heinamaa ka ära. Seda kõike lubab ta teha paari aasta jooksul, sinna juurde tegelda veel hane- ja lambakasvatusega. Mina teda eriti aidata ei saaks, sest käin linnas raha teenimas, mind poleks koduski, mees peaks ka lapsi hoidma samal ajal. Kui ütlen, et maja ei saa ehitada ju ainult palkidest, vaja on ju muidki asju, mis raha maksavad, aga raha jätkub vaevu elamiseks, räägib, et olen loll, ei kulu midagi raha nii palju, küll hakkama saame. Ma ei suuda seda kuidagi uskuda. Ütlen, et tema plaanid on utoopilised, ehk kümne-paarikümne aastaga saaks midagi valmis, aga tema raiub nagu hull, et ei, ma pean teda ikka uskuma ja usaldama. Mulle tundub aga küll, et ta tahab, et ma oma viimase raha mataks kahtlase väärtusega maatükki ja hakkaks siis vaatama, kas õnnestub midagi.

Või on siiski võimalik selline minu meelest hiiglatöö üksi ja ilma rahata? Paari aasta jooksul ma mõtlen.

ah 18. september 2009, kl 22.42
ära usu selist, mingu esmalt tööle

kõrvalt vaatleja 18. september 2009, kl 22.44
ehe, ehehee. Mina seda ei usuks. Pealegi oleks lollus sellist maad osta. Ega keegi tema tuttavatest seda müü?
Maja ehitamine pole siiski heinategu. Hilisemad sisetööd maksavad kõige rohkem.

pidur 18. september 2009, kl 23.08
Ei müü tuttav seda maad. Räägin ka, et sisetööd on kõige kallimad, tema vastu, et ei, ikka just palgid. Aga palgid saaks tasuta, kui oma mets oleks, seega oleks maja nagu jummala muidu käes tema meelest. Minu meelest maksab ainuüksi palkidest laua saamine juba raha, aga seda ta üldse ei kuula. Ehituskogemusi tal pole ka, minu korteris remonti teha ta ei tahtnud, natuke aitas mind ainult.

Nüüd halab ja süüdistab, et mina ei taha lasta tal õnnelik olla ja tööd teha, minu korteris peab tema käed rüpes istuma. Et miks ma ikka ei usu, et tema seda kõike suudab. Aga ei usu jah. Mingi ökomaja äkki saaks odavalt, aga just see, et üksi peaks tegema ja nii lühikese aja jooksul... Ütleb, et maa on suur väärtus, oleks meil suur maatükk, oleksime rikkad, aga mis kasu on sest tühjast võsasest ja märjast maast, kui kuskil eladagi pole? Pealegi tal Eesti teises otsas üks maatükk juba on, seal ta ei käi kohalgi, maa lihtsalt seisab juba aastaid.

kalli 18. september 2009, kl 23.31
Mulle tundub, et korterit sa müüa ei tohiks, vähemalt üks asi, mis oleks sinul ja lastel kindel koht elamiseks. Kui mees tahab talukohta, siis mingu ja teenigu see raha, mitte ei nõuaks, et naine viimase omalt ära annaks ja müüks. Mõelda tuleb ka, kuidas on kolme väikse lapse kõrvalt ehitada ja teha võimalik, kui naine linnas tööl peab käima.
Mees on sul lihtsalt selline, kes suuga teeb suurt linna.....
Pealegi, kui asi läheb aia taha, võib ta alati minekut teha, kuid emana tuleb sinul laste peale mõelda...

njah 18. september 2009, kl 23.38
Kindlasti ära osta seda võsastunud maad ilma majata, kui mees on selline jutu-rääkija, siis lõpptulemusena ei saa seal midagi tehtud. Võidki öelda nii, et võid oma maatükile maja ehitada, kui niiväga tahad. Osta normaalse majaga koht ja ära lase ennast kõigutada, korter on sinu ja tema luhtaläinud äri juba maksad, aitab sellest küll. Mina sinu asemel teeks kiirelt ka varalahususe lepingu, kahjuks on inimesi kes suuga teevad suure linna, käega ei kärbse s...gi. Tundub, et sulle on selline sattunud. Oleks mehel kogemust ja midagi tehtut ette näidata, oleks teine asi, sul vaja lastele mõelda.

n 18. september 2009, kl 23.45
Täiesti jabur idee.

ema 18. september 2009, kl 23.56
kulla naine-sul on 3 last ja tahad minna kusagile metsa kuuse alla elama??Kas sul aru ka peas on?Sinu juttu lugedes tuleb selline mõte, et mees on veel kusagile võlgu ja nõuab seepärast korteri müüki, et omi võlgu hoopis maksta.Vaata, et sa lastega tõesti tänavale ei satu!Päris kahju sinust,et sellise opaka mehe otsa oled sattunud.Kui tahab perele head, mingu tööle ja teenigu see raha, mille eest ehitada. Kui uus maja valmis, on aega korterit müüa küll

kole küll 18. september 2009, kl 23.59
Mul on ka sarnane olukord olnud, mehel läks ka äri lörri, ja korterist visati meid välja (üüri korter oli), lõpuks mina elasin 2 lapsega oma vanaema ja noorema venna juures, tema elas teises eesti otsas oma ema juures.Enne seda elasime maal oma majas aga tahtis korterisse kuna ei olnud maal elaja tüüpi, müüsime maja maha ja üürikas pidi ajutine variant olema.Noh tegin väga suure vea et usaldasin ja keeras terve elu pea peale.

Aga ma arvan et seda kas sul tasub usaldada või mitte näed kõige paremini selle järgi et kas mees teeb kogu aeg plaane aga ei alustagi midagi või lubab midagi ära teha ja ei tee, kui ta on suur plaani pidaja ennegi olnud siis vaevalt seegi kord tegudeks läheb, ja pärast on teil selline olukord kus sina rügad terve pere jaoks, ning peate elama uberikus, ja uue maja ehitamine on kallim kui mees arvestas aga enam pole pääsu ka.

M Muri 18. september 2009, kl 23.59
Tere! Kahe aastaga isegi jõuaks, aga ilma rahata - utoopia! Ehitusload, projektid, vesi, kanalisatsioon, elekter! Löögu vaid nende maksumus kokku!

Oeh 19. september 2009, kl 00.07
järgmine saatekülaine, Võlast vabaks, kui tõesti teed nii nagu mees soovib....

n 19. september 2009, kl 01.04
kui on suure tee ääres äkki annab panna püsti samal ajal mingi teeärne toidukoht? Idee iseenesest pole ju paha kui on hea koht. Äkki ei tasugi siis sul enam käia mujal tööl ja saaterahus uut elu ehitada? Mees teeb meelsastu ja innuga asju, mis tunduvad talle perspekltiivikad, miks mitte lasta tal mütata?

oeh 19. september 2009, kl 01.31
kas see paik peab siis olema mingi märg võsavahe? Kes neid sääski ja parme seal ära sööta jõuab. Ja söögikoha pidamine eeldab ikka ka seda, et keegi seal kokkaks ja teenindaks. Ja ruum ise peab vastama euronõuetele. Kes ja mille eest selle peaks ehitama?
Ja see meeste müttamine on sageli teada. Alustab suure hurraaga, siis asjad enam ei laabu ja jätab kõik sinnapaika ning tuleb varsti uue ideega lagedale. Vaat et hakkab veel naist süüdistama, et too tahtis oma maja.
Korterit ei tohi mingil juhul käest ära anda.

hommikune 19. september 2009, kl 07.01
1. See, et korteri müügist tuleb tasuda mehe ärilaen, on juba iseenesest hoiatuseks, et tema teod ei pruugi rahaliselt eriti hästi läbimõeldud olla.

2. Kui korter on praegu sinu lahusvara (ja sul on 3 last!!!, pea seda meeles), siis kui te maja või krundi ostate, siis ilma erikokkuleppeta (notariaalses vormis) saab sellest teie ühisvara. Jälle kaotad sina.

3. Jah, ja vesi, elekter jms...Kaevu ehitamine ise läheb üle 100 000. Projekteerimine, igasugused ehitamisega seotud load ja ehitusjärelevalve...

Su mees (ja mitte sina) peaks enda suutlikkust tõestama kõigepealt sellega, et maksab selle laenu tagasi.

lembitu 19. september 2009, kl 08.00
tubli mees, aga sa pole talle õige naine.
palkidest maja ehitamiseks piisaks sellest rahast küll ja küll, aga kui naine teda ei toete, just vaimses mõttes, siis mees jääb tegelikult oma unistusest ilma ja ka lapsed tõelisest kodust.
see on ju unistuste koht. maantee lähedal, talvel lihtsam välja saada. krunt piirneb jõega, ,aja ja saun jõe kaldal, oma paadisild. see on ju paradiis! selle nimel tasub pingutada.

naina 19. september 2009, kl 08.59
Tundub, et osadel meestel on mingi ähmane unistus oma maamajakesest, aga pole vähimatki arusaama, mida see tegelikult tähendab. Elan ise ühe sellisega koos.

Palkmaja ehitus, palgid saab oma metsast - esiteks peaksid ju palgid kuivama. Ma ei te küll, kui kaua (paar aastat), aga märjast puust ei ehitata. Kus te nii kaua elate? Lisaks on Sul täiesti õigus, et ainult palgist ei ehita.

Kogu mehe plaan ei näe ette, et tema peaks perele hakkama raha sisse tooma. Ainus rahaallikas oleksid Sina, samal ajal kui tema mättaid pöörab ja teed rajab. Paraku kõik see vajab raha, kasvõi kütuse ja remondi raha, et autod liiguks. Lisaks veel väga palju aega, töömaht on tohutu. Tal pole selgelt realistlikku ettekujutust, mis see tegelikult maksab ja kui töömahukas on.

Lapsed - praegu väikesed, aga kasvavad ju. Suuremale lapsele läheb rohkem raha, kuigi kogu meie peretoetuse süsteem näib vastupidist arvavat.

Kõige ettevaatlikumaks teeks mind siiski, et mees isegi mitte ei planeeri oma sissetulekute suurendamist, Sina oled täielikult sissetulekute eest vastutav. See näitab ebaküpsust ja vastutustunde puudumist. Kui on juba 3 last, ei saa enam unistada sellest, et põhitöö on perele palkmaja ehitamine, samal ajal kui pere elab ära õhust ja armastusest.

Ma ütleks pigem kõrvaltvaataja pilguga, et jäta see mees, enne kui olete päris vaesuses.

lembitule 19. september 2009, kl 09.18
kas räägid omast kogemusest? või unistad niisama? sul peab kõigepealt luba olema, et oma metsast palki teha. pole nii, et saag selga ja metsa. metsa tegemiseks on tehnikat vaja. see ka maksab. eriti keeruline on olukord siis, kui maa mäda. kehva maa pealt ei pruugigi korraliku palki saada.
suvel soisel maal on palava ilmaga parmud, kevadest sügiseni sääsed. lastele tõesti "paradiis".
projektidest ja lubadest oli eespool juttu. lisa siia juurde veel katus, mida metsast ei saa, ahjud pliidid, kaev. kõik maksab. sellise rahaga kindlasti hakkama ei saa.
lõpuks mõtle ka sellele, et kui sissetulek on väike, siis iga päev linna tööle sõit sööb suure osa sellest rahast. Perele kulutatav osa jääb praegusega võrreldes väiksemaks.

kui korter tuleb müüa, et pangale võga maksta, siis ainus mõistlik tegu oleks järele jäänud raha eest otsida mingigi elamiskõlbulik korter. või kui maale, siis olgu koht väiksem ja eluruumid korralikud.
maja korras hoida on nagunii kulukam kui korterit.

sellist meest ei saa usaldada, kes paneb pere sellisesse olukorda ja ei suuda töödki leida, et oma võlga maksta. vedeleks ta ka uues kohas edasi ja teeks vaid plaane, samas ema oma lastega oleks kordi hullemas olukorras.

z 19. september 2009, kl 09.30
ja kui te oma unistuste palkmaja valmis saate, lahkuvad lapsed kodunt omale unistuste palkmaja ehitama. niikaua aga elate kitsikuses ning üksteise seljas.

n 19. september 2009, kl 09.49
400 000 miinus 300 000miinus 160 000 ei jää ju üldse midagi järele? mis summast tegelt jutt käib? Kui palju rahaga mees kavatseb maja püsti panna? Hea tahe ja unistused on toredad asjad, aga enne uue projektui käivitamist tuleb äriplaanis plussid ja miinused vastastikku seada. Vastasel juhul elad selle elu lõpuni sellessamas kohe kaela kukuvas hurtsikus.

liisa 19. september 2009, kl 10.09
Ostsime samuti krundi jõe äärde koos metsatükiga. Metsa harvendades ja palke tehes selgus, et mädanik oli puudes nii kõvasti sees, et majapalke sealt ei saa. Lasime palkmaja valmis teha siberi jämedatest palkidest, metsaga ei ole muud peale hakata, kui küttepuudeks. Välimuselt ei oskaks arvatagi aga oma töö tegi just soine pinnas.

Kui on tegija mees, siis teeb ta IGA päev kõvasti tööd selleks, et homme parem oleks. Kasvõi objektiivne kalkulatsioon võiks olla. Luba tal vaeva hakata nägema selle nimel ja tee kasvõi ettepanek, et korter jääb teie pensionisambaks, vahepeal üürite välja ja saate vajalikku raha maja juures pisividinatele kuluatada.

Samuti on ise ehitamine väga piinarikas protsess ja paneb iga suhte parasjagu proovile. Kui selleks oled Sina oma kodu maha müünud ja mingil põhjusel asjad ei edene plaanipäraselt, mai tea-ise arvad, et pead vastu?

-Tark ei torma-

naina 19. september 2009, kl 10.59
Eelmisele postitusele täienduseks: mehe plaan on ainult sellele, kuidas Sinu raha ära kasutada, et teha teoks tema unistus. Kui sinu raha otsa saab, siis 10000se palga kõrvalt, mis tuleb jagada 4 inimese vahel, ei ehita mitte midagi, hea kui minimaalsed elamiskulud kaetud saab.

M35 19. september 2009, kl 11.25
Minu maja ehitamiseks kulus 8 kuud. Pidevalt oli objektil kolm meest ja suuremahuliste ning erioskusi nõudvate tööde jaoks palgati täiendavad brigaardid. Tähtaegade lähenedes tegid tüübid 12 tunniseid tööpäevi. Maja on valmis ja elame sees, kuid krundi korrastamisele ja kujundamisele, mida teen ise, kulub oma aasta.

Naabrimees ehitab koos isaga ise. Teevad umbes 4 päeva nädalas. Suuremahuliste ja spetsiifiliste tööde jaoks palkab täiendavat tööjõudu. Hetkeks on ehitusele läinud kolm aastat ja teist sama palju läheb veel. Niipalju siis ehitusele kuuluvast ajast.

Maatüki tegelikku väärtust näitab ka see, et pank maatükki laenu tagatiseks ei võta.

Igal juhul kindel EI sellisele projektile. Ühe unistus ei tohi olla õudusunenägu ülejäänud pere jaoks.

pidur 19. september 2009, kl 11.49
No eks ma olen sama juttu talle rääkinud. Aga vastused on ikka sellised, et kust ma võtan, et nii kaua aega läheb. Kui lubadest jms hakkan rääkima, siis vihastab ja ütleb, et oma metsas võib inimene teha, mis tahab, tema küll ei arva, et peaks luba küsima, kes see ikka teab ja näeb.

Korteri müüme seepärast, et ei mahu sinna enam elama. Põhimõtteliselt ta oskab asju teha küll (konkreetselt majaehitusega pole kogemust). Nt äri oli selline, et ehitas üksi ühe väikse vabriku, mis andis ka toodangut, aga kuna toorainet ei jätku, siis on kulud suuremad kui tulud, vahe maksan kinni mina. Selle vabriku pärast ka suuresti peame kolima, sest see on rendipinnal, mida ta maksta ei suuda (2500 kr kuus, nii palju ta ei teeni, et üle jääks). Oma maakohas ei peaks renti vähemalt maksma ja see kahjum jääks ära. Nii et teha ta oskab, aga majanduslik pool on see, mis alt veab.

Me ei ole abielus (mees keeldub sellest kategooriliselt, sest vihkab kõike ametlikku, ka äri oli mitteametlik ju, praegu ma juba kardaks end temaga ametlikult siduda, sest kui tema tegevusest jamad ja trahvid tuleksid, siis oleksime vähemalt juriidiliselt kaks eraldiseisvat isikut ja minu käes olev raha jäeks alles).

Tegelikult ma tahtsingi inimeste kogemusi, kes on olnud samas olukorras - oma metsa palk, aga puudub raha ja lisatööjõud. Sest mine tea, äkki olengi loll, äkki ongi võimalik selline majaehitus, lihtsalt mina ei usu. Keegi imestas, et rahast jääb puudu - üks mehe sugulane on lubanud puudujääva osa laenata. Muid võlgu tal pole, vaid ühele teisele sugulasele 30 000 kr, kuidas tagasi maksab, ma tõesti ei tea, aga too on nõus ootama.

Olen näinud telekast mingit põhumaja ehitust, tehti ka odavalt, aga seal oli hulk inimesi tegemas. Elekter on ses vanas majas teeservas (Tartu-Viljandi mnt, umbes 50 km Tartust), tema ütleb, et pole mingi vaev see ise ka krundi teise otsa vedada, polevat Eesti Energia inimesi üldse juurde vaja - kahtlen ka selles.

Minu plaan on osta väiksema krundiga maja (2 ha, alla selle ta keeldub arutamastki), mis oleks elamiskõlblik, las siis müttab seal, palju tahab. Tema oleks nõus ka, aga poriseb muudkui, et see on hädavariant, et seal ei saa tema areneda, et see TEMA krunt maksaks pärast kordategemist 10 miljonit, aga väiksema krundiga ei saaks üldse teenida.

Tema rahateenimisvõimalus - ta nüüd räägibki, et tahab hakata hanesid kasvatama, aga selleks on tingimata vaja seda ojaga piirnevat krunti, muidu hani ei sigine. Ise kaevatud tiik ei sobivat.

Noh, ega ma ei ostakski seda suurt krunti märga krunti, aga olen nii väsinud temaga vaidlemast. Tahtsin siis mingeid teiste inimeste kogemusi sellise ehitamise kohta. Aga nagu ma arvasin - midagi head sellest ei arvata. Kuigi ka selge, et temale need arvamused ei loe, kindlasti ütleks, et tegu on lollide ja kadedate inimestega, kes nagunii pada ajavad.

g 19. september 2009, kl 12.36
Mina ei müüks oma korterit mitte mingil juhul.Kui see majaehitus projekt tal ka ebaõnnestub nagu see äri mille laenu sa praegu maksad nagu surnud hobust,kus te siis elama hakkate oma kolme väikese lapsega.Kuusepuu all või???Praegu aknast välja vaadata päike paistab on tõesti ilus unistada sellisest asjast,aga varsti tuleb talv peale ja mis siis on.Ja kolme lapse kõrvalt ei jõua ta päeval küll üksi maja ehitada.Mul endal kaks väikest last ma ei jõue eriti õmmelda,kududagi.Las ehitab kõige paealt lapsele korraliku nukumaja.

? 19. september 2009, kl 12.41
kui vana su elukaaaslane on?Jutu järgi väga teismelise utoopilised mõtted.Kas tal haneda kasvatamise kogemusi on?Plaanid on väga lapsikud.Kuidas ilma rahata ehitada,vot see on suur mõistatus.Viimane rumalus on sul oma korter maha müüa,väike või mitte,kuid ikka parem kui kuuse all.

einoh 19. september 2009, kl 13.15
hea, et pidur vähemalt küsidagi, rääkida asjast märkab:D Sa oleks nagu mehe riista poolt pimedaks, kurdiks ja päris rumalaks löödud juba?
Kuule, huvitaval kombel on see SINU raha, millega üks töötu unistaja opereerida kavatseb. Selle ojaga krundi kohta ütle talle, et teenigu ennem isiklik raha ja siis unistagu edasi.
Hetkel peaksite siiski elamiskõlbliku elamu leidma.

Ütle, mis sa siis teed, kui ühel heal päeval ütleb see unistaja, et ei viitsi ja kogu see projekt läheb samamoodi vettvedama, nagu selle tuuletallaja firmavärkki? Kaevad onni lastele sinna oja äärde või?
Iseendaga võid ju mängida, aga sa vastutad 3 (kolme) LAPSE EEST KA JU.

Ära ole juhm ometi, kulla pidur!

veerandkaks 19. september 2009, kl 13.19
kuidas lapsed sul tulevikus sealt metsa seest ja jõe äärest kooli- lasteaeda saavad?? kas neid peab autoga vedama, kui jah siis arvesta sellele kuluva aeg ja kütus. pealegi on väga tülikas ka lastel kui nad on juba veidi suuremad, käivad huviringides ja tahavad sõpradega suhelda.

eespool juba kirjutati et isegi oma metsast ei tohi sa palke ilma loata võtta ja keegi ei tea kas need palgid ka majaehituseks sobivad. muide palkide tegemine koos kohaleveoga on ikka ka üsna kallis lõbu isegi siis kui mees ise seda peaks tegema sest kütus ja tööriistadki on kallid.

kui äriidee läks tal vett vedama, siis ilmselt läheb ka see majaehitus tal sama teed

tunnen ka ühte sellist meest taoliste plaanidega nagu sinu kirjeldus oma mehest. minu tuttavale on nüüdseks eraisiku pankrot välja kuulutatud, pole tal tööd ega elamist aga kaks last vaja üles kasvatada. kahju neista lausa aga mis teha see oli mehe enda valik ja põikpäised otsused, nüüd kannatab aga pere.

ära lase sellisel asjal toimuda.

kuu 19. september 2009, kl 13.20
Sul on mees, kellelt sa oled kogu kooelu jooksul saanud toetusena, ÜHISELU osana kolm last ja VÕLAD?

Püha naiivsus on sellisega üleüldse midagi koos planeerida pikemalt kui nädalavahetuse kalalkäik (eeldusel muidugi, et sina maksad toidu, transpordi ja ussikeste eest), tema ainult tarbib ja laiutab tiibu - küll ikka teeeeks ja oleks ja võiks....kui keegi teine maksaks.

Kurat, kolm last ja niiii loll mees ja sa veel küsid.....

kuu 19. september 2009, kl 13.25
Pidur, ma lugesin nüüd su 11.49 postitust ka.
Ei, sul ei ole kolm last, sul on neid 4, kusjuruures üks on kulukas, laisk, lollivõitu ja utopist.
Sa elad ikka vabatahtlikult temaga koos või on sinu tahet kuidagi piiratud??

pidur 19. september 2009, kl 13.36
Pimedalt usaldav olin siis, kui mõni aasta tagasi talle oma korteri tagatisel pangast laenu võsin. Ega ei tahtnud küll hästi, aga ta nii hirmsasti moosis, lubas, et paari kuuga on kõik tagasi makstud ja kasud sees. Ta ise ei saanud võtta, polnud ju ametlikku sissetulekut. Paari kuu pärast oli mees paraku miinustes oma tehinguga, mina olin perioodis, kus dekreedirahad läbi ja emapalk polnud veel alanud. Kui uurisin, kuidas laenu tagasimaksmisega jääb, kehitas ta õlgu ja soovitas mul uue laenu võtta, millest rasked kuud üle elada. Ütles veel, et see uus laen annaks ta ärile äkki selle õige tuule tiibadesse. Siis olid head ajad ja pank jagas laenu lahkesti, andiski mulle veel 50 000 kr juurde, mille eest sai raske aeg üle elatud - mehe äri sellest küll raasugi ei edenenud.

Nüüd mul enam illusioone tema majanduslike võimete suhtes pole. Tean, et tal on kuldsed käed küll, oskab asju teha, aga hõljub nagu õhus kuidagi oma plaanidega. Põhijutt on see, et maal on elamine tasuta, seal tuleb kõik ju omast käest, seal polegi tarvis raha teenida. Lapsed teda ei segavat, sest nemad ju saaksid maal vabalt joosta, ei peaks kogu aeg jälgima. Maja ehitamine olevat ka tasuta, kui omad palgid, sest tema teeks kõik ise. Kui ütlen, et see asi maksab ja too asi, siis ütleb, et äh, see on ju odav, ei usu, et kallis on. PÕhiline - peab olema hästi suur maa, siis saab hakkama. Hanedega on nii palju kogemust tal, et kui ta laps oli, siis nende maakodus olevat haned olnud. Ütleb, et talvel tema raiuks palgid, tooks koha peale, raadaks selle koha puhtaks (praegu võsa ja metsa all), kevadel hakkaks kohe ehitama, sügisel saaks äkki juba elada. Et kuidas vanasti inimesed said, kui neil masinaidki polnud. Vanust on tal kohe 35 ja kõrgharidus (mitte humanitaar). Palgatööle ei lähe ta põhimõtteliselt, sest ütleb, et tema ei taha mingeid kapitaliste orjata, olevat väga alandav.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!