Tulin nüüd vaatama ja lausa imestan, et nii palju vastuseid1
Pisut selgituseks. Kui tutvusime, siis ta veel käis palgatööl ja teenis umbes samapalju kui ma ise. Töölt tuli ta ära pisut enne esimese lapse sündi, sest tal oli plaan hakata ise äri ajama. Kahjuks sel turul olukord muutus väga kiiresti (tooraine kallines mitmekordselt, tegijaid on palju) ja asi ei läinud just nii, nagu ta plaanis. Mitmel korral jälitas teda tõesti ka halb õnn. Eks algul oli ikka entusiasm ja lootus, et asi ikkagi lõpuks kulutused tasa teeb ja kasumit andma hakkab, kuid kahjuks ei läinud nii. Nüüd katab toodang vaid omaenda vajadused, müügiks jätkub vähe, tõesti taskuraha talle vaid. Või isegi mitte seda, kui mõelda, et pangalaenu tagasimakse + ruumide rent söövad kogu kasumi ära ja veel minu rahast lisagi.
Minu poolt on otsus kindel, et seda tema valitud krunti ma ei osta. See isegi ei meeldi mulle. Muidugi pean kuulma haledat kaeblemist, kui tore oleks olnud tal seal ojast kala püüda ja mööda oja Võrtsjärvele sõita, kuidas oja kaldale oleks kerkinud saun ja krundile minu jaoks kahekordne palkmaja, kus ma oleks saanud istuda ja raamatut lugeda. Lausa pisar tuleb tal silma seda rääkides. Aga jah, lootsin saada siit oma südame rahustuseks kogemusi, et on jah võimalik väga väikese rahaga maja ehitada (mõistliku aja, mitte poole eluea jooksul), kuid neid ei tulnud. Õigus on muidugi neil, kes arvavad, et minu mees neid kogemuste vahetajaid ei usu ja ikka enesele kindlaks jääb. Ainus võimalus talle tõestada, et plaanist asja ei saa, on krunt ära osta, aga sellega ma ei taha siiski riskida. Nt ma kujutan juba ette, kuidas mees naerab siin ühe vastaja jutu peale, et majaehituseks 800 000 kr kulub, tema arvab, et kui oma palgid olemas, on muu nipet-näpet, hea, kui 100 000 kokku tuleb, seegi mitte ühekorraga. Vesi ja kanalisatsioon on tal muidugi kavas, aga loodab kõik ikka ise teha. Mitmesajameetrise kruusatee lubab ka rajada ju nii, et toob mahajäetud karjäärist suurte suhkrukottide sees kruusa kaubikaga ja soputab maha. Kui selle peale silmi pööritan, sõimab mind lolliks ja on ahastuse äärel.
Haridus on tal ehtne ja reaalteaduste vallas, hoopis mind sõimab rumalaks humanitaariks, kes reaalsest elust midagi ei tea. Oma maa ostis vahetult enne meie tutvumist, kui tal suurem summa käes oli, investeeringuks. KOht on saarel, praegu elektrita ja veeta, ilus küll, aga elada me seal ei saaks, sest tööl pole kuskil käia ja äri alustamiseks puudub algkapital. Tagatiseks pank seda ei võta, on juba räägitud. Ta oma korter on väga väike, vilets ja odav (alla 100 000 ilmselt jääks müügihind). Miks minu juures kommunaale algul ei maksnud, oligi põhjendust ju see, et tema maksab oma tühjalt seisva korteri kommunaale, aga need olid 500 kr kuus ainult (välja keeldus üürimast, sest ei kannata, et võõras tema asjade sees elaks). Ütles, et kui mina elaks tema juures, ta isegi ei mõtleks minu käest raha küsimisele. Et kui temal oleks raha, siis ta annaks mulle viimase, aga kahjuks tal lihtsalt ei ole. Solvub rahajuttude peale, ütleb, et arvab, et meil on ikka ühine raha, et me koos ostame asju. Tegelikult on meil ümberpööratud olukord. Kodused naised ju ka suure suuga räägivad MEIE rahast, kuigi ise üldse ei teeni, ja sellest, kuidas nad mehele "tagalat kindlustavat". Mul mees samamoodi räägib, et tema kindlustab minu tagalat lapsehoidmisega, muidu ma ei saaks tööl käia (lasteaiakoht on vaid ühel). Muid kodutöid ta eriti ei tee, vahel süüa ainult ja peseb nõusid mõnikord. Ütleb, et teda segadus ei häiri. Sellest tal häbi pole, et mina kapitaliste teenin, sest mina käivat ju tööl vabatahtlikult, mulle meeldivat minu töö, aga talle tema oma ei meeldinud. Naiste puhul jah ei imestata, kui nad "tagalat kindlustavad", meeste puhul peetakse pahaks. Mõtlesingi, et kui maal elaksime, siis see "kindlustamine" tõesti ju reaalne oleks, maal tehtav töö on tohutu ja ta on nooruses maal elanud ja maatööd teinud.
Nüüd peabki kuhugi kolima, aga kuhu, seda ei tea, sest õiget kohta pole veel leidnud. Linna ei saa jääda juba seetõttu, et ma ei teeni nii palju, et kõiki kulusid (suurimad neist on mehe äriga seotud) kinni maksta.