Oi, kui huvitav teema. Olen ise umbes samas seisus, seetõttu lugesin suure huviga. Kuna olen samal teemal väga palju mõtteid mõlgutanud, siis ehk aitavad Sind ka mõned minupoolsed tähelepanekud. Aastaid on mu abikaasa tahtnud maale elama minna -olen sellele jube vastu olnud, linnas harjunud, raban tööd ja olin siiamaani üsna rahul. Meil ka üks laps ja teine kohe sündimas. Minu mees küll nii nahaalselt mind ära ei kasuta :), aga siiski proovinud kaua veenda, et lähme ikka maale. Ja viimasel aastal hakkan ma tema ideest isegi aru saama. Nimelt olen aastaid töötanud kahel kohal ja oma pere jaoks täiesti olematu olnud. Last jõuan parimal juhul ainult õhtul tuttu panna. Ma olen kohutav ema ja õudne perenaine - kodu pidevalt segi, sest aega pole. Kõik raha, mis teenin, läheb elamisele - korterilaen+kommunaalid, mis on Eestis ikka üle mõistuse suured. Üks töökoht ongi põhimõtteliselt vaid selleks, et eluaset kinni taguda. Mis mõte sellisel elul on? Kas poleks mõttekam korter maha müüa ja loobuda ühest töökohast ning veeta see aeg pigem oma perega?
Minu situatsioon erineb selles mõttes, et minu mees sai 20 ha maad (u 5 ha metsa) päranduseks. Krundil asub ka vana elamiskõlbmatu talumaja, mis oleks vaja üles ehitada. Mu armas abikaasa on kah sihuke tuulepea, et armastab kulusid ja võimalusi alati optimistlikumalt näha, kui tegelikult on. Õnneks olen tal mina :) - majanduslik pessimist. Ja pärast arvutusi selgus, et selle vana maja saaksime elamiskõlblikuks minimaalselt 250 000-ga, mis küll tuleks laenata (hetkel korterilaen 600 000, aga korteri müüks maha). Meil ka tuleks kogu palk oma metsast ja siseviimistlus (põrandad, laed, seinad) kõik puidust, et raha kokku hoida. Eelarve kõige suuremad kulud on veesüsteem, küttesüsteem ja soojustus. NB! Veevärgiprojekti toetab kohalik omavalitsus koos riigiga, mingi selline meede on olemas, et ise maksad vaid 1/3. Palju asju saab tuttavate abiga (nt üks tuttav töötab katusefirmas, teine puidutöötlemisega tegelevas firmas, kolmas transpordifirmas jne - kõik pakuvad soodukaid). Minu teada on seadus selline, et kui ise ehitad omale kuni 1,5-kordse maja, siis ei pea ehitusluba olema. Seega maale ehitamine ei pruugi olla kallis - muidugi päris ilma rahata on see siiski mõeldamatu.
Sinu lugu vaadates tekkis selliseid mõtteid:
1. Maal elamine ei ole ilmtingimata halb - eriti kui on oma mets ning saaks hakkama suurema laenuta. Püsikulud on väga väiksed, küttekulu nullilähedane (kui kütta puiduga, muidugi). Loomulikult suureneb transpordikulu ja tekib küsimus, et kus käia tööl. Kõige olulisem - ise peab maaeluks valmis olema ja möku mehega pole maal midagi teha - tööd on kõvasti. Oma meest pead ise tundma - kui ikka siiamaani pole ta kuidagi näidanud, et millegagi hakkama saab, siis ilmselt ei saa maal kah. Samas - lapsi oled julgenud temaga teha, küllap tal peab ka häid omadusi olema. Selles osas ei oska ükski kommenteerija riske hinnata. Ise pead hindama.
2. Krundi eest praegu maksta 300 000 on liig! Eriti kui seal pole kommunikatsioone ega detailplaneeringut. MÕTTETU! Kui mees tahab maale minna - miks ei võiks hakata ehitama mehe juba olemasolevale maale? Ma küll täpselt ei saanud aru, kus see maa asub või mis seal on, aga see oleks käes tasuta! Ja see 300 000, mis korterimüügist üle jääb, saaks ehituseks ära kasutada.
3. Maal elades peaks vähemalt osa raha tulema kohapealsest tegevusest, sest ajaliselt on kahel inimesel täiskohaga tööl käia võimatu - eluski ei jõua krunti ja maja hooldada. Uurida tasub erinevaid toetusi (PRIA, kohalik OV jne). Samas - kindlasti on vaja mingit talutehnikat alates niidukist lõpetades traktoriga, ja vot see on küll kallis.
4. Ehitusele kuluv aeg on minu meelest kõige raskem juhus. Ma saan Sinu jutust aru, et mees on suht vastutustundetu ning lollakate põhimõtetega (ei mingeid kohutusi!) - pole kindel, kas ta ikka suudab nii vastutusrikka asjaga hakkama saada, nagu nullist väheste võimalustega maja üles ehitada. Samas pole ma nõus ka nendega, kes väidavad, et maja ehitatakse neli päeva nädalas+lisatööjõuga kolm aastat. Kõik sõltub majast. Tegime oma maja ajakalkulatsiooni - ning on võimalik põhitöö kõrvalt! kahe inimesega (üks prof. ehitaja - äi, teine asjatundja st minu mees) maja püsti panna 5 kuuga (ülemise korruse viimistlemine jääb hilisemaks). Muidugi oleks tehtud eeltööd: palk metsast väljas ja kuivamas, maja olemasolevad seinad puhastatud,vundament paigas, veevärk olemas. Võib-olla mingit villat ehitaks kolm aastat, aga tavalist pisikest puumaja...noh, ei tea, eks majad ja lahendused on lihtsalt niivõrd erinevad.
Andestust, et sai pikk jutt. Soovin Sulle edu, misiganes otsuse siis langetad!