Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
eesti laps vene lastesõime?
 
ana 08. november 2001, kl 11.37
Mul mure selline. Oleks vaja 1a 7k. laps sõime panna, aga eesti sõimed on kõik täis, pakuti ühte vene keelset sõime. Mida arvate? Kuidas see võiks lapse kõnele mõjuda?
 
heli 08. november 2001, kl 12.59
Meie situatsioon on mõnevõrra erinev, aga ehk on abiks.

Meil on nn segapere, aga vene sõime ei raatsinud kumbagi last panna. 3 1/2 olin sunnitud poisi vene lasteaeda panema (kusjuures tema kontakt vene keelega oli selleks ajaks paar päeva kuu jooksul) - välja ujus ja rääkima hakkas. Aga meil sattusid VÄGA head kasvatajad, kes tõepoolest vaevusid last õpetama.

Tüdruku viisin 4 a vene rühma, sest ehkki tema on issit päevast päeva näinud, ei öeldnud ta peale "spasiba" rohkem sõnagi. Nüüd on möödas poolteis kuud - enam ei hoia ainult eesti lastega kampa, üritab vene keelse laulda ja issiga suhtleb ise (mitte enam tõlgi vahendusel).

Erinevuseks sinu olukorraga on loomulikult see ,et emakeelne sõnavara oli minu omadel juba olemas. Aga kui sa ise viitsid pärast tööpäeva oma lastega tegeleda, siis asi väga hull ju olla ei tohiks ning saad ehk järgmisel aastal lapse juba eesti lasteaeda viida. Peaasi, et kasvatad sooja südamega satuksid olema.
 
Ingrid 08. november 2001, kl 13.31
Minu poiss käib praegu küll eesti lastesõimes, kuid nende rühmas on vene rahvusest kaksikud, kelle koduseks keeleks on vene keel. Nüüd on nad seal rühmas peaaegu kolm kuud käinud ja saavad kenasti hakkama. Kodus suhtlevad vanemad nendega vene keeles ja lastesõimes kasvatajad eesti keeles, kusjuures tundub, et need kaksikud reageerivad mõlemas keeles öeldule kenasti (ühesõnaga mõistavad). Lapsed õpivad ju kiiresti ning see pole ju paha, kui laps varases nooruses teise keele lisaks omandab. Mina arvan, et see pole niivõrd oluline, mis keeles nendega seal sõimes suheldakse, kui see, kuidas neisse seal suhtutakse ja milline kasvataja satub. Laps vajab ju eelkõige hoolt ja armastust. Ainult endal tuleb kodus sellevõrra rohkem lapsega "tööd" teha, et ta ka eesti keele kenasti omandaks (lugeda raamatuid, temaga vesteldes jne.); ma arvan, et igapäeva nn. olmesuhtlusest jääb sel juhul väheks.
Selline on minu kogemus/nägemus vene lastest eesti lastesõimes.
 
aime 08. november 2001, kl 15.26
Ole ikkagi ettevaatlik - kõik oleneb lapsest . minuga juhtus nii et olen küll täiskasvanud aga ei oska korralikult ühtki keel ( kuigi CV peal on et valdan mõlemat)
 
Ema 08. november 2001, kl 16.08
Ära sellist rumalust küll tee. Kui on mingigigigigi muu lahendus, kasvõi erahoidja näol, ära sellist rumalust küll tee!!
 
Elo 08. november 2001, kl 18.19
Kus kandis sa elad, et kohta ei ole? Äkki otsid veel ja kuulad natuke kaugemalt lasteaedadest ka, muidugi kui on võimalus autoga viia. Võib panna ka töökoha lähedale.
 
Isabella 08. november 2001, kl 19.38
Olin kunagi lasteaias praktikal ja seal oli u4 aastane poiss, kelle kodus räägiti vene ja läti keelt (viimast vanavanematega)ja lasteaias eesti keelt. Laps oli segaduses ja ei rääkinud oma vanuses peaaegu üldse.
Aga kui Sinu laps alles nii väike - võib-olla "ujub välja" tõesti?
 
ana 09. november 2001, kl 09.14
Muidugi olen uurinud ja otsinud, järgmisest sügisest saame alles oma kandi lasteaeda, hea et siiski! Elo ei ole vist tänapäeval pidanud panema last sõime. Selleks et laps sõime saada tuleb, kas kolm aastat järjekorras olla, palju raha välja anda (näiteks lasteaias remonti teha), tutvusi omada, või lihtsalt juhtuma õigel ajal helistama (kui keegi on just koha üles ütelnud).

Aga sellegi poolest aitähh kõigile arvajatele!
 
Ema 09. november 2001, kl 12.52
Mina olen pannud last sõime 2 aastat tagasi. Mustamäel. Kui päris aus olla, Ana, ma ei saa ka aru, kuskandis selline lugu olla võib. Mul on tutvusringkonnas palju väikesi lapsi, kes on käinud või käivad sõimes ja lasteaias. Ei ole sellised inimesed, kes altkäemaksuga jm-ga tegeleksid. Ja ei ole see probleem nii tõsine kellelgi olnud, et peaks kaaluma vene rühma panemist. Bull @!#$.
 
ana 09. november 2001, kl 13.56
OK Ema helista ja küsi, äkki nad on siis nõus võtma?!

Lastesõim Aasalill 6748261
Lastesõim Pöialpoiss 6413413
Muumipere Lastesõim 6441012
Tallinna 10. Lastesõim 6601303
Tallinna 32. Lastesõim 6607991
Tallinna 48. Lasteaed 6601244
Tallinna lasteaed Siisike 6601143
 
ana 09. november 2001, kl 13.58
To Ema

Elame samuti Mustamäel ja ausalt öeldes hakkasime "maad kuulama" juba kevadel, nii et...
OK anna siis teada, kuhu eesti sõime me siis saame!
 
Ema 09. november 2001, kl 14.10
Su ärritus on ülearune, ise küsisid arvamusi. Ja su naiivsus ilmne, kui kujutad ette, et mina hakkan sinu lapsele sõimekohta otsima. :o)
 
ana 09. november 2001, kl 14.21
Ärritusin nimelt "Bull @!#$" peale, eks ajab ju närvi küll, kui helistad end hulluks ja moosid nii mis hirmus ja siis öeldakse selle peale, et pole võimalik, et kohta ei saa! Millisesse sõime ja kui pika ootamisega sa oma lapse said siis?
 
Ema 09. november 2001, kl 14.37
Minu mõlemad lapsed käisid Liivaku lasteaias, noorem käib siiani, aga ta on vanem juba.
1999 kevadel pöördusin oma 2 lapsega, suurema sain kohe, väiksem hakkas septembrist käima.(polnud mõtet 1-ks kuuks enne suve panna pisikest)
Aga see bull @!#$ oli siiralt heatahtlik, natuke naljatlev. sorry, kui solvasin. ma enam nii ei tee.
 
Katrin 09. november 2001, kl 14.54
Minu laps oli umbes sama vana, kui panin ta ka vene sõime. Käis ta seal ca 4 kuud, siis sai eesti rühma. Ei juhtunud mitte midagi. Õppis selgeks ainult 2 venekeelset sõna, eesti keel tuli ludinal. Ainult et kontakti ta seal kellegagi eriti ei leidnud. Eesti rühmas leidis kohe.
Selline ajutine variant ei tee küll midagi halba. Pane julgelt, kui vaja on.
 
ana 09. november 2001, kl 14.58
Väga hea, et kellelgi ka konkreetene kogemus on. Ega iga arvamus on tähtis ja kaalukaussi kallutav, loodame, et siis miskit hullu ei juhtu, ta muidu just selline suhtleja laps!
 
katrin 11. november 2001, kl 14.32
pole nendel vene lasteaedadel häda midagi.Häda sunnil pidin oma lapse aeda panema 9k .Eesti lasteaedade järjekorrad on mega pikad ja nöudmised ka vastavad.Laps peab ise sööma ja potil käima.Läksin kodu körval olevasse vene lasteaeda,ei mingit probleemi.Vöeti päevapealt ,öeldi sööma ja potil käima öpetame.Praegu saab poiss 2a ja käib meelsasti aias .Keelega probleeme pole-saab aru kui temaga vene keeles räägitakse ja kodus suhtleb eesti keeles.Nii,et lapsed harjuvad koigega,ärge muretsege.Kui öieti ta mingit keelt rääkima hakkab,see oleneb juba teist.
 
ana 12. november 2001, kl 12.25
Aitähh kõigile julgustajatele, eks ma siis nii kuu aja pärast räägin kuidas on!
 
Marii 12. november 2001, kl 17.54
mina kolisin eestist ara, kui laps oli 2,5 aastane. lax lasteaeda ja hakkas raakima nii eesti kui inglise keelt, praegu on laps 6 ja raagib vabalt molemit keelt, kuigi miinuseks on see, et eesti keeles saab ta ju suhelda ainult emme ja issiga, koik teised lapsed raagivad inglise keelt. samas 7 kuune on piisavalt vaike ja mitte midagi ei juhtu, kui laps on vene lastesoimes, saab ainult kogemuse vorra rikkamaks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!