Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
välja lubamine
 
female 29. jaanuar 2002, kl 16.24
Tere! olen 16.a. ja ei saa aru, miks mu vanemad ei taha mind kuidagi välja lubada! mu vend on 19.a. ega pole kunagi väljas käinud, nii et mingeid harjumusi hilja koju tuleva lapsega mu vanematel ei ole kahjuks.
kõige hämmastavam on veel see, et mu sõpru ja sõbrannasid lubatakse küll välja ja nad võivad vabalt valitud ajal koju minna. aga mis minu vanematel siis häda on? kas asi on äkki selles, et mu isa on politseinik ja teab mis nooretega väljas võib juhtuda ja kaitseb mind liialt...
aga kuna laupäeval hiilisin välja ühele peole, paneb ema mind vist järgenevaks kaheks aastaks koduaresti...
aga ma tahan ju elada ja teha lollusi noorena, et täiskasvanuna oleks millestki juba õpitud kah!!!!!

kuidas on teie põhimõtted jne. oma võsukese välja laskmisel? mis piirangud? jne...

AITÄH, kui vaevusid vastama!
 
Kai K. 29. jaanuar 2002, kl 17.09
21.30 kodus kuni 16. sünnipäevani, ükskõik kus nad ka ei käinud - kaasa arvatud sünnipäevad. Kell 23 kodus kuni 18 sünnipäevani, igal juhul, igalt peolt. Pärast 18. sünnipäeva - tulgu millal tahab aga öelgu, mis kell tuleb. ST, ütleb et tulen kell 5 hommikul, siis punkt kell 5 olgu kohal, muidu me ju muretseme. Ütleb - tulen kahe nädala pärast, ok, aga siis olgu õigel päeval olemas.
Minu noorim on 15. aastane sama reegli järgi, kell 21.30 kodus igalt peolt. Mis siis, et teised saavad kauemaks jääda, ütlen, et teised on teised ja sina oled sina. See-eest ma luban teda alati ja ta ei pea valetama, et kuhu ta läheb. Ma ei küsigi tavaliselt, kui tahab siis räägib.
Jah, meil on peres 6 last.
 
Kai K. 29. jaanuar 2002, kl 17.13
muide, tüli ja paanikat nende reeglite peale on olnud 1 kord, kui poeg tahtis teise linna sünnipäevale sõita ja poleks sealt ju 23ks tagasi jõudnud. Jäi sõitmata. Ülejäänud 20 000 meie laste pidu on möödunud ühegi probleemita, üle 5 minuti pole keegi hiljaks jäänud. Ja me tasume mõistmisega ja meiega saab rääkida. Kõigest , kas seksist näiteks ja narkootikumidest ja kõigest.
 
bb 29. jaanuar 2002, kl 17.30
mu 16aastasel õel kodus kord et 12 tagasi, kui teinekord tahab hiljemaks jääda siis on see läbirääkimiste küsimus. aga kui lubati et tuleb 1 ja tuleb pool 2, siis võib koduarestiga arvestada küll. ja lollusi, usu mind, jõuab ka 18aastasena teha.
 
k 29. jaanuar 2002, kl 20.07
24.00 pidin mina ka noorena - ükskõik mis hinna eest, ükskõik kust - koju jõudma. Kuna lahkusin kodulinnast 18 aastasena, ei tea, mis oleks edasi saanud. Tegelikult saab selliselt piirata siiski kuni 18. eluaastani. Mõned vanemad püüavad piirata kauem, kui elad nende korteris ja nad sind majanduslikult toetavad. Kindlasti on selline piiramine äärmiselt ebameeldiv. Üle 18-aastaste puhul ei pea mina seda küll õigeks, enne aga - nojah, kannata need paar aastat ära.
 
imelik 29. jaanuar 2002, kl 20.58
mind lubati nädala sees väljas olla kuni kella 21.00. nädalavahetusel 23.00. Teate mis minust sai? narkomaan. Mul ei olnud midagi teha ja und ei olnud, niiet enne koju/magamaminekut sai end rahulikult pilve tõmmatud. nii kestis 2 aastat. sain ka 18 ja see pull lõppes ära.
oh kuidas mu vanemad olid rahul - laps koguaeg kodus, ei pea muretsema, et midagi juhtub.
 
Feliks 30. jaanuar 2002, kl 08.21
To Female: nojah...sõltub mis piiga Sa oled, millised on kombed ja harjumused, kus elad ja mis olukord ümbruskaudu on, kes on need kellega sa liiguksid ..jnejnejne. Ei ole retsepti, mida Sulle(Su vanemateöle) soovitada - kindlasti on nel omad miskid küllalt arvestatavad kritereiumid.

Ise 16.aastasena...nojah - mind tuli lubada - vahel lõppes kool alles 9 õhtul aga hiljem tuli ka trennis olla:)

Ja oma laste kogemusest - nojah, kas tasub kõrvale panna - mu oma poja on vahel kauemgi õues old...tal liivakasti kohal valgusti - ta 6-aastane:))
 
Bella 30. jaanuar 2002, kl 09.32
Noh, kellaaeg ei mängi ju eriti rolli - selles mõttes, et pole kuskil reeglit, et just pärast kella 21 lüüakse silmad siniseks ja pärast kella 23 juuakse käpuli. Oluline on tõepoolest kokku leppida kindel kojutuleku aeg ja siis ka sellest kinni pidada. Arvestades meie mitte eriti turvalist elukeskkonda, oleks see harjumus soovitav igas vanuses (mina näiteks ütlen oma poegadele täpse aja, millal ma koju tulen ja kui jään pool tundi hiljemaks siis helistan). Lihtsalt, et säästa teiste närve.
Aga mis välja lubamisse puutub - mu sõbranna hoidis oma tütart lausa "ketis", ei ühtegi pidu ega väljaskäimist - aga ometi tuli tal 14-aastase neiu abort kinni maksta :-) Sest klaveritundide asemel hiilis tütreke hoopis teistsugusesse koolitusse.
 
Bella 30. jaanuar 2002, kl 09.33
To imelik: kas sul siis tõesti kohe MIDAGI muud teha polnud kui ennast pilve tõmmata? Teinud kasvõi käsitööd....
 
Feliks 30. jaanuar 2002, kl 09.47
Belalle lisaks: asi on mitte aint kokuleppes vaid usalduses...mis seotud muretsemisega.
Et kokkulepetest kinnipeetakse on iseenesestmõistetav. Et inimese (eriti tütre) pärast muretsetakse on murealusele eritii raskelt arusaadav. Vanainimestele on tõepoolest kohati kujunenud arusaam, et pimedas tapetakse-röövitakse-vägistatakse-tarbitakse narkootikume ja ainult seda. Et miski muu (täiesti ohutu ja vahel isegi tore) kah võimalik on, seda on neil, kes nad ise ennast korteri kaitsva ukse taha sulgevad tõesti raske uskuda:(
 
Plahh 30. jaanuar 2002, kl 13.07
Feliks: Sa usaldad oma last, aga ei usalda maailma tema ümber. Üsna haige maailm on. Aga loomulikult tuleb leida vahendid ja teed, et noorel ei jääks noorus elamata ja peod pidamata. Kella-aeg määrab küll kojutuleku viisi, ei ole kuidagi tahtmist lasta last ja ennast mõnitada pollarite poolt. Abiks mitu võimalust, laps tuleb taksoga koju, vanem läheb lapsele vastu/järele või siis ööbitakse peopaigas. Aga muidugi eeldab see sõpruskonna tundmist.
Usaldus tekib küll vanemate ja lapse vahel siis, kui ei keelata, vaid suheldakse nagu võrdne võrdsega, et tegelikult on tegemist vastastikuse hoolimisega mitte keelamisega...
 
imelik 30. jaanuar 2002, kl 13.16
to bella: tõepoolest polnud mitte midagi teha. noor inimene on tohutult loll, ei oska oma igavusega midagi peale hakata. kes loobib tänavalaternaid puruks, kes pätsab naabri aiast õunu jne. igavus, ainult igavus on see, mis paneb sellised tegusid tegema.
 
Feliks 30. jaanuar 2002, kl 14.34
Plahh: misasja - kas sa arvad, et 6-aastane võiks öösel kuskilmujal kui oma koduõues konnata? Mu teada lähem enamik selles vanuses lapsi kell 9 magama:)) Ta eksiks pimedas ju metsa ära!:))))))
Ja see, et nt linnas m aei usalda lapse ümer olevat maailma - see ju tegelt normaalne...keda tead, selle peale saad ka kindel olla...aga ega maailmas üksi elata.
 
Plahh 30. jaanuar 2002, kl 15.30
Sry, mõistsid valesti... see oli sinu teksti arenduseks pandud, et me usaldame oma lapsi, aga maailm on kuri ta ümber. Et see on nagu muretsemise põhipõhjus.
 
female 30. jaanuar 2002, kl 17.29
ühesõnaga kokkuvõtlikult siis mulle: unista edasi väljas käimisest, nii kui nii ei lubata!!!! aga täiesti pinda käib see, et mu sõbrannasid küll lubatakse! tahan homme peole minna, aga tean, et mind ei lubata... võib-olla valetan, et lähen sõbranna juurde videosi vaatama ja tuleb kell 23.00, siis saab pidu läbi! aga siis nad küsivad sõbranna kodust nr. ja kontrollivad, kas ma olen ikka seal! :(((
 
Feliks 31. jaanuar 2002, kl 08.28
TO Female: et ku ioleks siin rohkem teistmoodi (loe"Sulle sobivalt") arvatud, oleksid näidand seda emmele-issile ja siis oleksid saanud minna? :)
Mind lapsevanemana see küll ei mõjutaks. Tead, kui ikka väääääga vaja minna..selleks tuleb Sul ilmselt vaeva näha. Võta oma emme-issi väga sobival hetkel ette (milline on sobiv hetk tead aint a ise) ja hakka asjast rääkima, et kes kõik saavad ja millistel tingimustel saavad ja kuidas nad saavad ja mida nad teevad selle nimel, et ei oleks probleeme, võid enne veel selgeks teha, et mispärast täpselt Su vanemad Sind ei luba ja puurida natsa ka veel seda, et kas nende poolt öeldu on ütlemiseks ja on olemas äkki veel mõni tegelik põhjus, mida nad ütelda ei tihka mistahes põhjusel.....ühesõnaga...haka naiseks (mõistuse poolest naiseks) ja kasuta kavalust oma eesmärgi saavutamiseks. Naised oskavad seda. Ja kui Sin dusaldatakse...siis ära mingil juhul seda saldust kuritarvita - pea lubadustest 100% kinni...aga lubadusi Sul ilmselt tuleb anda.

Tegelt arvan ma, kenda mind kah omal ajal kaua õhtuti kuhugi pidudesse suurt ei lubatud, et ega see mulle kahju küll ei teind ja omad jooksmised sai ära ikk ajoostud..pisut hiljem aga seda äkilisemalt:)
 
k 31. jaanuar 2002, kl 08.30
Tohoh, peole, mis lõppeb kell 23.00 peaks ikka võima minna. Eriti kui samal kellaajal sõbranna pool viibimine on OK. Minul ajaks selline kamandamine küll harja punaseks. Mis siis juhtuks, kui lähedki alguses sõbranna poole ja alles seal tuli mõte minna peole? Et ütled tagantjärgi, et käisid peaol? Et kohe põhimõtteliselt ei ole lubatud peole minna - ka kell 11 hommikul või?
SRY, ma ei ässita sind sõnakuulmatusele ja mul on sinust vanemad lapsed, aga mis liig, see liig.
 
Kati 31. jaanuar 2002, kl 09.38
To Female : ära Sa oma lolluste tegemisega niiväga kiirusta.
Juhtuda võib, et 16 aastaselt tehtud lollusi ei teeks 18 aastane mitte mingi hinna eest ja 21 aastane ei teeks 18 aastase lollusi.
Nii, et ära mine veel rindele, tule koolipeolt vara koju ja oled 25selt õnnelikum.
P.S ise hakkasin 15 aastaselt ( XL, kunagi eksisteerinud Patarei Linnahalli all) nö suurteinimeste kohtades käima ja praegu tundub ,et mingis teises elus või filmis toimusid selle aja sündmused.EI SOOVITA SULLE !!!
 
bunnu 31. jaanuar 2002, kl 10.50
Mina mäletan oma noorusest(praegu 24), et kõige hullem oligi see kui pidi minema kindlaks ajaks koju. Teised jäid peole, mina üksi läbi linna tõttasin koju. Kartsin alati kohutavalt, aga tulin. Muidu oleks olnud õudne jama. Niikuinii tehti alati sellist nägu kui ma tahtsin välja minna. Oleks olnud ju tüki maad turvalisem koju tulla koos teistega ja veidi hiljem. Ei usu, et oleksin õnnelikum kui neid kogumusi ei oleks. Vaata kõiki neid 30-seid, kes käivad mööda pidusid ja mängivad noori. Neil on ju tõesti midagi kunagi puudu jäänud. Kui vaatan oma töökaaslasi, kes tulevad nädala sees pohmas peaga tööle ning räägivad aina, mis peole nädalavahetusel lähevad- lihtsalt lapsik. Nagu teismelised, ise on 29 ja 32.
 
Kati 31. jaanuar 2002, kl 11.00
bunnu, kuule mis ajast 29 ja 32 vanad on , olen ise 25 praegu ja kavatsen ka 30 ja edasi peol lõõgastumas käia. Või arvad, et 30 ja vanemad pevad koju kopitama jääma või ainult teatris vms. kultuurselt vanaduspõlve veetma ?
 
crissu:) 31. jaanuar 2002, kl 14.59
Kati võttis mul sõnad suust

mis jutt see on, et kolmekümnesed, kes sõpradega pidutsemas käivad (kus iganes kohas siis) on mingid imelikud???
 
Kati 31. jaanuar 2002, kl 15.05
bunnu : " Mängivad noori "??? , nõme suhtumine!!!
 
female 01. veebruar 2002, kl 02.34
ütlesin mõlemale vanemale, et lähen sinna 'etendusele' (oli mingi enne diskot) mis asub linnast ~~7 km kaugusel. kella 18.00 bussiga sinna ja hiljemalt kell 23.00 tagasi! mõlemad olid KOHE nõus! kas selline kindel kellaaja ütlemine laseb paremini välja? igastahes eriti nagu ei pidandki valetama! ma lihtsalt ei öelnud, et seal pidu kah pärast on ;))
fun oli!
 
pip 01. veebruar 2002, kl 08.52
Bunnu, ;) sina vist oled vanem inimene ;)), kui arvad, et vaid kuni 20 võib lahedalt elada, pidudel käia jne. Minu teada ööklubisse alla 21 ei saagi ja kui 30 ümber inimesed on vanad, siis kes peaks seal käima, kas kuni 25a. Vaesed ööklubi pidajad jääks ju vaeseks.
Meie sõpruskonnas on inimesed vanuses 23-57 ja keegi ei arva, et mingilt peolt peaks keegi vanuse pärast kõrvale jääma.:))

Aga Female, sa vast võid tõesti vanematega iga kord kokku leppida, et kus , kellega ja täpselt kui kaua oled ja kui sa neid ei peta, siis ehk saate sellest murest üle.
 
külaline 01. veebruar 2002, kl 09.32
Bunnu,kohe kui 30 kukub,tuleb unustada ööklubid ning hakata korralikuks vanainimeseks,eks...Bth,meil,vanainimestel on pidudel täitsa lõbus ,lantimis-ja kõigile meestele meeldimise kohustust nagu eriti pole jne.Mujal maailmas on muuseas 25-... aastased kõige vingemad pidutsejad ja lõbustustele rahakulutajd.
 
Kass 01. veebruar 2002, kl 17.10
Yesssssssss-elagu vanainimesed-mul ka 30 aastat turjal ja suisa kõbus veel:))))) Nii et reede õhtu puhul tekkis kohe karvane tunne et võiks välja minna küll, aga mitte lasteaia peole:P
Female: soojalt soovitan ikka tõtt rääkida-hirmuäratavad vanematest fossiilid sulavad kohe ja kui sa ilusti kokkulepitud aegadest kinni pead, siis ei teki hiljem mingeid probleeme neid aegu ka pisut "nihutada"-muidugi mitte kohe ja rabeledes, vaid ikka tasa ja targu(nagu meie vanainimesed ikka teeme:)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!