Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
millal õpetada last.....
 
Teele 17. aprill 2002, kl 09.04
Millal oleks õige aeg lapsele tähti,numbreid,lugemist, kirjutamist õpetada?
Laps praegu 4,5 aastane, mõnda tähte teab, numbrid 1-15 on peas,kuid see on ka kõik. Tean, et ise olin väga agar ja lugesin juba sellises vanuses ajalehti.
Häda veel selles ka, et laps on mõnes mõttes(lasteaia juhataja sõnad) halval ajal sündinud,kuigi on juba nii vana käib alles 1 rühmas(kuna on sündinud oktoobris siis pidavat ta liiga noor olema 2 rühma jaoks)
Nii,et lasteaiast ka abi ei saa kuna paljud tema rühmast on peaaegu aasta nooremad siis tähti ega numbreid veel ei õpetata.
Kas peaksin hakkama lapsega ise tegelema ja talle tähed,kirjutamise ja lugemise selgeks tegema, või lasen tal nautida lapsepõlve ja ootan kui nad lasteaias kõike õppima hakkavad ja siis alles teda aitama selles.
 
liis 17. aprill 2002, kl 09.32
öpetada tuleb siis,kui lapsel endal huvi on.
mingit sundust olla ei tohi,see tuleb vaid kahjuks.
arenenud lapsele piisab viimasest suvest enne kooli,kui varem pole huvi olnud.ise lugesin oma lapsele raamatuid ette pea iga öhtu,temal lasin pealkirju veerida.selles eas paar lauset on ylim,mida saad nöuda.
kuid mida saad teha-arenda tema maailmavaadet ja silmaringi.
ning vasta pöhjalikult köikidele tekkivatele kysimustele.
kylasta huvipakkuvaid kohti ning vöta vöimalusel reisile kaasa.
aruta inimeste olemusi-käitumisi ja vaata koos temaga teatrit-filmi.sugugi mitte ilmtingimata lastekat.
lugemine on seejuures köömes.ning alustala,mis ta Sinult saab,piisav elus edasi trygimiseks.
nöuda saab ja tuleb ka mötlemisvöimet ega teha allahindlust mötlemislodevuse kohalt.ise ei mäleta,et oleks lapsele yldse lugemist öpetanud,kuidagi iseenesest tuli tulemus.ka lasteaia viimane ryhm annab normaalsele lapsele piisava ettevalmistuse.
jöudu ja edu!
 
täpi 17. aprill 2002, kl 10.37
mida varem lapse lugema õpetad, seda parem. miks mitte talle eakaaslaste ees eeliseid anda? ja 4,5 pole nüüd mingi tita, võiks ikka ühtteist juba osata küll.
 
täpi 17. aprill 2002, kl 10.39
ps, ega siis lugemisoskus lapsepõlve nautimist ei sega;-)
 
Patsient NR128 17. aprill 2002, kl 10.58
Jaapanis oskab 3a laps juba kirjutada ja lugeda, 5a lapsed õpivad juba matemaatikas asju mida meil õpetatakse 12a. Kõik on võimalik oleneb lapse annetest sinu oskusest ja jaksust talle õpetada ja asi huvitavaks teha ja kaasa mängida aga eks ema teab ikka kõige paremini mis ta lapsele hea on
 
... 17. aprill 2002, kl 11.38
Ei ole vist õige võrrelda erinevate riikide haridussüsteemi. Nt heaoluriigis Usas on Pythagorase teoreem keskkooli matemaatika lõpueksamil eriti raskete ülesannete hulgas, meil aga õpitakse seda vist 7ndas klassis.
 
mira 17. aprill 2002, kl 12.45
Minu lapse kasvataja rääkis. et 4. (so viimases) rühmas õpetatatakse meie lasteaias lastele alles tähti. Enamustes koolides peab aga katsetele minnes juba lugeda oskama (isegi harilikes koolides eeldatakse, et laps juba enam-vähem oskab lugeda). Nii, et minu arvates lasteaiale küll lootma jääda ei tasu. Hakka ise tasapisi pihta, järjekindlalt iga päev natuke - palju ei tasu ja ära teda sunni! Kui lapsele see lugemaõppimine väga vastukarva käib kasuta muid nippe. Rahuliku lapsepõlve saab õppimisega vabalt ühendada: näiteks kui komme ostad, kirjuta päkapikult või Pipilt lapsele kiri, et kui palju komme näiteks talle on ja mitu emmele anda ja mitu issile jne. Ja siis koos lugege. Lapse õpetamiseks on tuhat võimalust, nii, et edu sulle.
 
Ingrid 17. aprill 2002, kl 12.58

Minu laps lasteaias ei käi ja seega ma ei tea ,mis seal toimub , mida õpetatakse ja mida mitte. Kas 4,5 aastane laps ise pole huvi tundnud tähtede ja numbrite vastu? Piisab sellest kui sa päevas korra mängides lapsele tähit näitad (klotsid) ja on ka ilusaid raamatuid mille järgi õpetada. Minul on kodus üks inglisekeelne raamat ja laps (3ja 4 kuud) küsis päikesele näidates, mis see on. Vastasin et see on inglise keeles sun , see jäi talle kohe meelde.Proovisin mõnede sõnadega veel ja mõne nädala pärast tegin väikese kontrolli.Tal oli kõik meeles. Soovitan emal endal natuke aktiivsem olla, kui aga laps üldse ei ole huvitatud - tuleks leida huviatvam viis õpetamiseks.
Head pealehakkamist!
 
ehee 17. aprill 2002, kl 14.32
see on kyll ammu kindlaks tehtud et laps areneb seda kiiremini mida varem ja rohkem ta lugema hakkab. suht normaalne oleks tähti hakata õpetama siis kui laps oskab juba veidi rääkida, nii umbes kaheselt. mänguklotsidega. teine tore asi (ei tea kas praegu ka selliseid myyakse) oli selline puidust alus kus tähestik peal koos piltidega ja komplektis olid ka tähestikuklotsid mida siis sai vastavalt alusele ladud. lapsele see mäng väga meeldis ja tähed said kaunis kähku selgeks
 
Teele 17. aprill 2002, kl 14.35
Tänan vastuste eest, ega ma siis nüüd nii ullike ka ei ole, et ainult lasteaia peale lootma jääksin, lihtsalt tekkis uudishimu, et kuidas teised samavanad lapsed oma teadmiste poolest on. Ja poiss teab mul ka paari inglise ja vene keelset sõna,arvan, et see ei ole näitaja,
mõistus on tal hea, aga püsivus on väike.
 
AE 17. aprill 2002, kl 16.23
Selles vanuses võiks kindlasti lapsele tähti ja numbreid õpetada. Kõige parem on õpetada nii pool mängides, klotsid, mõistatamine jms. Minu lapsele meeldis kangesti sõnu kirjutada, teha nö etteütlust, kuigi see piirdus üksikute sõnadega. Ise nimetas ta seda ristsõnade tegemiseks. Mida sellist, et istume maha ja hakkame nüüd õppima küll ei olnud. Tulemus oli igatahes see, et esimesse klassi minnes luges Meisterdetektiiv Blomkvisti ja muud seesugust.Arvan, et igatahes on kasulik kui laps kooli minnes juba loeb, on ju lugemine igasuguse õppimise alus.
 
kerli 17. aprill 2002, kl 21.26
Mina soovitaks võõrkeelega ka alustada. Olen oma laste pealt vaadanud, et kõik, mida õpetada enne 7ndat eluaastat edeneb ka pärastpoole mitu korda jõudsamalt. Mida varem seda parem.
 
ehee:) 18. aprill 2002, kl 11.36
olulisim väikelaste koduse õpetamise juures on kasutada loovalt ja mänguliselt kõiki igapäevasituatsioone ära lugemise ja kirjutamise õpetamiseks, niisama maha istuda lapsega a la nüüd hakkame õppima... ei vii arengut poolti nii hästi edasi kui näiteks kasvõi kooki küpsetades taignaribadest kodustest kellegi nimi koogikatte kaunistuseks lapseha koos sättida jne jne
 
Erika 18. aprill 2002, kl 15.58
Jaapanis ei oska lapsed 3a-selt lugeda. Ja ajalehte ei suuda nad enne keskkooli lugeda, sest neil on sela hieroglüüfid ja neid peab enne väga palju selgeks saama, kui ajalehte lugema hakkad. See, et neid 3a-selt lugema õpetatakse on paratamatu, kui tahetakse, et nad kunagi ka lugema hakkaksid. Ja ühtegi võõrkeelt ei õpi üks jaapanlane kunagi ära. Kõik nad on inglise keelt terve kooliaja õppinud, aga mitte sõnagi ei oska ütleda.
 
ann 19. aprill 2002, kl 15.57
Iga laps on erinev. Mul on kolm last vanuses 7-13. Vanema lapsega(tüdruk) tegelesin üsna palju,lasteaeda läks 4 aastaselt, kooli minnes oskas küll lugeda, aga see tegevus sai talle päris selgeks alles 3-nda klassi lõpuks. Ja lugemine talle ei meeldi siiani. Hinded koolis 4-5, tegeleb spordiga(korvpall,ala valis ise, pärast 3 aastat aeroobikat). Teine tüdruk oli erinev. Tunnistan, et ise õpetasin teda vähe, aga ta oli 4-aastane, kui avastasin, et ta oskab lugeda. Lasteaeda panin teda 5-aastaselt, sest ta ise tahtis. Kooli minnes luges vabalt kirjatähtedes raamatuid ja sai katsetega inglise keele eriklassi. Praegu 4 klassis , hinded 4-5, käib laulukooris, sportmängude ringis ja lemmiktegevus vabal ajal lugemine ja internet. Kolmas laps on poiss. 2,5 aastaselt oli lemmiktegevus arvutimängud(sõrmed oskas õigesti nooleklahvidele panna, et mäng kiirem oleks)olen temaga küll klotse ladunud, aga see ei huvitanud. Arvuti ja õues jalgratas ning ronimine olid huvitavamad. 5-6 aastaselt tundis kõiki tähti ja numbreid(ka 3-kohalisi).Praegu 7-aastane, käib lasteaias ja lisaks tulevases koolis korraldatud eelkoolis. Lugemine teda ei huvita, kui vaja tuleb väga hästi toime, oskab liita ja lahutada. Eriti hästi tuleb toime raha kokku lugemisega(tuli toime 350 krooniga)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!