Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
toimetulekutoetus
 
mari 01. august 2006, kl 15.26
Äsja algas dekreet. Umbes 1 kuu pärast sünnib laps. Lapse isa ja elukaaslane (me pole abielus) on üliõpilane veel mõned aastad. Küsimus oleks selline, et kas meil on lootust saada alates sügisest (Tartus) toimetulekutoetust, kuna oleme ju pere, aga sissetulekut pole?
 
Altair 01. august 2006, kl 15.43
Lootust on saada vanemahüvitist. Kas toimetulekutoetust lisaks taotleda võimalik on, sõltub sellest, kui palju jääb teil raha kätte peale eluasemekulude katmist (üüri maksmist siis).
 
mari 01. august 2006, kl 15.57
Selles asi ongi ju et pole raha mis kätte jääks, ei tema ega mina ei käi tööl(jään ju lapsega koju). Me üürime Tartus korterit.
 
keegi... 01. august 2006, kl 17.04
Mine elukohajärgsesse sotsametisse ja küsi täpsemalt järele.
 
n43 01. august 2006, kl 17.20
tuleb ju emapalk. kui ei töötanud sa enne, siis miinimum. aga üürikorteriga peab olema mingi leping ju, et näidata ära kulutusi. sots amet on kindlasti parim koht, kus järele küsida. aga vahel on sama kogemuse läbi teinud inimesed veel targemad, nemad etavad ka igasugu nõkse, kuidas ametkonnaga asju ajada.
 
mari 01. august 2006, kl 18.07
Kohalikus sotsametis käisin. töötaja printis vaid seaduse välja ja kõik. Tagaks asjast natsa selgemini aru saada. Kuna alles lõpetasin ülikooli olen hea palgaga tööl jõudnud vaid paar kuud olla. Emapalka arvestatakse aga eelmise aasta sissetuleku järgi mida mul ju pole kuna olin veel üliõpilane. Ja kuna dekreeti läksin kuu aega enne oletatavat sünnitust, siis enne kui emapalka hakkan saama peab mööduma 4 kuud, seega septembri algusest kuni detsembrini, mil hakataks emapalka maksma pole mul mingit sissetulekut. Ja see emapalk oleks kah nii väike, et vist pean ikka tööle minema, sest saan kõvasti rohkem raha. Aga kasvõi mõned kuud toimetulekutoetust saada oleks vaja. Üürileping loomulikult on aga raha annavad selleks ju vanemad:)
Veel märkasin seadusest et ma pean neile hiljem oma vara üles lugema, no tule taevas appi. Et kui elukaaslasel on mingi 96 aasta auto, et siis toimetulekutoetust ei saagi või kuidas. Kas peaks siis kellegi teise nimele seniks auto kirjutama (auto, mis pole seda väärt, et seda varaks pidada). Igati nõmedaks on asjad tehtud.
 
n43 01. august 2006, kl 18.25
no imelik, et nii hilja läksid sa dekreeti. pead dekreedirahad saama.
muideks, kas oled lugenud, kuidas sotstoetuste eest narva linnas ostsid taotlejad endale autosid jms.

ma arvan, et teie varem soetatud auto ei näita küll varalise olukorra paranemist.
kui käisid sots töötaja juures ja tema printis välja seaduse, siis järgmise sellise juurde minemise ajal kehtesta end, sest tema kohus on seadused lahti rääkida. tema on ju ametnik ja esindaja, sulle sattus kindlasti mingi algaja, kes ise ei tea mõhkugi. ja kui ei aita, küsi lastekaitsetöötajalt järele, et lugu on ikkagi lapse heaolus.

helista mõnesse teise linna ja selgita, et helistad teisest linnast, kuna ametnikud ei osanud sulle ammendavaid vastuseid anda. ma arvan, et toimib. olen ise proovinud.
ja arvan, et sul on kõik õigused.

(ja, kui sa ikka jänni jääd, siis tulen sellele lehele ühel päeval tagasi ja annan hea ametniku tel nr. enne pean temalt luba küsima ja sinu e-maili.)
 
mari 01. august 2006, kl 18.36
Tänan nõuande eest n43! Eks ma ikka ürita täpselmalt selgust saada, kui rahulikult ei saa, siis natuke ägedamalt:) Ohh, mul pole autosid vajagi, peaasi et veidi aega saaks ära elatud ja beebile erinevaid vajalikke asju osta. Ma ei tahaks meest sundida õpingute kõrvalt tööd tegema, sest selline rabistamine küll perele kasuks ei tule. Parem las õpib korralikult. Terve elu tal veel ees töötada...
Kas siis kõikides Eesti linnades on nõudmised toimetuleku taotlemiseks ühtsed? Aga hea ametniku abi oleks kindlasti vaja.
 
Altair 01. august 2006, kl 18.51
Lapse sündides tulevad sünnitoetused ka ju ;) Kui just kõige uhkemat ja kallimat taga ei aja, siis peaks beebi asjad sellest ära ostetud saama. Riiklik toetus 5000.- + linna/valla toetus, mille elanikuks oled registreeritud (kui makstakse). Tartu näiteks maksab 1500.- peale sündi, 1500.- lapse 1. sünnipäevaks ja 2000.- lapse 2. sünnipäevaks (aga elanikuks pead olema registreeritud vähemalt 6 kuud enne lapse sündi).
 
mari 01. august 2006, kl 19.03
Ei aja taga kallist ja uhket! Tahan vaid öelda, et peale beebi peame ka ise ära elama. Aga emapalk, mida hakkaksin saama on täpselt niipalju kui on igakuine üür:) Ma ei taha igavesti toimetulekutoetust, vaid isegi vähem kui nii mõnigi teine seda ära kasutaks. Mul on väga hea eriala, aga natuke pean ka koos lapsega kodus olema:)
 
nõid 01. august 2006, kl 20.35
minu teada makstakse toimetulekutoetust ikka perele kui reaalselt ikka pere ollakse. see et abielus pole küll probleem ei ole.tõendada tuleb pere koosseis ja sissetuleku puudumine.kas siis üliõpilane või töötu teie puhul.paberid on olemas sots ametis.
 
s 01. august 2006, kl 21.56
kui mees on nii kõva lapsi tegema, kas siis ei peaks ta minema kooli kõrvalt ka tööle. Ta poleks ju esimene töötav tudeng...naine ei peaks kyll olema ainuke muretseja kes korteri ja lapse ylal peab pidama, isegi poole kohaga jätkuks teil ju üüriks ja elamiseks.
Mina arvan et mees peab ikka olema võimeliune pere eest hoolitsema, nii et ei peaks toetusi otsima:-)
 
n43 01. august 2006, kl 22.35
nu jah, meil ju toetused muulastele, eestlane taob ikka vastu rindu ja rabagu end lolliks? eks ole! ma küll pangas raskete kuldkettidega kutte nagu A-rühmast ja küsivad, kas panka on sotstoetused laekunud. eestlane söögu kama, aga nemad ostavad vanu bemme. ei maksa nii õelad noorte suhtes olla, eks neil ka segadus sees.
 
to N43 01. august 2006, kl 22.45
Ei maksa nii õel olla venelaste suhtes. AD 1995 võtsin samuti vastu toimetulekutoetuste avaldusi. Püsikliendiks oli üks vabaabielupaar, mees ja naine mõlemad tutikates nahktagides ja uhke välismaa autoga. Pesuehtsad eestlased.
 
kiku 01. august 2006, kl 23.09
Millele noored siis mõtlesid, kui last soetasid ?????? Ise võid ju nälgida aga lapsele ikka riided ja toit peab ju olema. Käite ülikoolis seal ju ka raha teenimis võimalus olemas lapseisal ma mõtlen, saada tööle peale kooli. Meie firmas käisid kül üliõpilased tööl õhtupoole, ja tasu täitsa normaalne.
 
n62 02. august 2006, kl 00.56
Õnne lapse puhul, ja mine ja nõua.
Tõsiselt mõtlen. Keda veel peaks toetama kui mitte last ootavat ema ja noort perekonda. Armastusest sünnivad ikka lapsed.
Ära lase neil § keerata ja väänata, küsi mõnelt juristilt nõu.

Oi, ma ei või, 22.45 nägi 1995 aastal tutikates nahktagides noorpaari ja kadedus sööbis nii hullusti mällu, et tahaks raseda naise senditagi jätta veel aastal 2006, mitte ei lähe tal see tagi meelest...
Ja pole normaalne, et tudengist isa jätaks õpingud, et peret toita. Õpiaeg võib siis ka objektiivsetel põhjustel pikemaks venida. Haridus kannatab tööl käies.

Kelle kuradi jaoks siis need toetused veel peaks olema?
Õelusekotid olete siin paljud.
 
mari 02. august 2006, kl 08.26
kallis kikuke:)
Siis kui me, noored, 8 kuud tagasi last soetasime, mõtlesime ainult sellele, kui armas oleks tulevikus üks väike beebi meie seas:)... ja selle tegevus juures me ei mõlnud "asja" majanduslikule küljele. See oleks ju nii väkk, kas pole, kiku...
Ja veel---
Kuna ma pole halb naine ega elukaaslane, siis meest ma töötama sundima ei hakka (kuigi ta ise juba plaanis sellist varianti). Nagu eelpool keegi tark ütles, pole normaalne, et tudengist isa jätaks õpingud, et peret toita. Tudengite TÖÖ on õppida! Nagu üks mu õppejõud 5 aastat tagasi juba esimesel kursusel ütles: "Kõige raskem töö on õppimine". Ja need mitmed kursakaaslased,kes meil töötasidki õppetöö kõrvalt, kas jätsid õpingud pooleli või pidid võtma akadeemilise (hommikust õhtuni koolis, öösel kuskil klubis tööl, silmaalused hommikuks turseunud, enesetunne vastik, antidepressandid..), kuna lihtsalt enam ei jaksanud oma aega ühele või teisele tegevusele planeerida. Loomulikult on erialasid, mis ei vaja erilist pingutamist, aga ega siis kõik pole laisad ja vali mulisemisoskust valivaid erialasid. Mõni soovib ikka midagi kobedamat õppida:)Ja muide, on erialasid, kus on palju mitmetunnilisi praktikume, mis kestavad hilisõhtuni ning on kohustuslikud, ja isegi kui nad poleks kohustuslikud, siis mõtet üldse ülikoolis käia, kui sa käid tööl erialaste teadmiste omandamise arvelt.
Ju siis teie firmas käisid just sellised üliõpilased, kelle oli aega, et tööl käia. Nii lihtne see kõik ongi. Kõik päevad pole vennad ja kõik erialad pole vennad:) Mõtle nüüd natuke, kas arstiteadust õppiva tudengi ning filosoofiat õppiva tudengi õppekorralduses on mingeid erinevusi...
 
kiku 02. august 2006, kl 09.07
kas ma soovitasin et isa peaks õpingud lõpetama, ei öelnud ju, meil nt käivad üliõpilased tööl 16:30 - 22:00, see ei ole ju raske ja töö on arvutitaga olla.
 
musimomm 02. august 2006, kl 09.22
kui mina rssedaks jäin siis esimene asi millele mötlesin oli et kas suudan ta korralikult ylesse kasvatada kas meil on piisavalt raha... emapalga eestt sa teda kyll kasvatada ei suuda mul esimesed kuud läks rohkem raha kui emapalk oli eriti sellepärast et mul rinnapiim osta sai.ma ei saa aru miks inimesed sellepeale ei moltle... ja kui dekreeti läksid said ju raha ja selle rahaga peadgi neli kuud hakkama saama pluss saad synnitamise eest ju ka raha.vaevalt sulle toimetuleku toetust maksma hakatakse sest saad emapalka, siis veel kui su mees teist hooliks siis läheks ta tööle mitte ei elaks sinu kulul.. no tahh mis mees see selline on,pealegi saaks ta ylikoolist akadeemilist puhkust vötta ju lapsesynnipuhul...las lääb tööle
 
võib küsida... 02. august 2006, kl 10.14
... mis hea eriala teil on? lihtsalt huvi pärast
 
kiks 02. august 2006, kl 10.31
to musimomm, õige jutt :)
 
mari 02. august 2006, kl 11.06
proviisor:)
 
mari 02. august 2006, kl 11.24
no tahh, musimomm, mul on kõige parem mees, kes ongi hetkel akadeemilisel ja rabab tööd nagu minagi rabasin terve 8. raseduskuu- mehe hoolivusega pole siin üldse pistmist. Pigem olen kõik see aeg ülikooli lõpetamiseni mina tema kulul elanud:)Ja dekreeti läksin alles praegu ja mingeid rahasid pole veel jõudnud saada, ja ma ei PEA selle rahaga neli kuud hakkama saama. See, et sina pidid, ei tähenda et mina pean. Kui mul on õigus toimetulekutoetusele, siis seda ma ka taotlen ja saan!:D JA mitte ükski ... ei kobise.
Ma seletasin pikalt, miks pole mõtet tudengit sundida tööle, ja mõni ikka ei mõika...ainult mõliseda osatakse. Ma saan aru, kui see toetus oleks jube suur, et siis kadetseda, aga 2000 krooni...heh
Kas te hindaksite arsti, kes on pool oma õpinguteajast raisanud töötegemisele, vaevalt...
 
nõid 02. august 2006, kl 12.17
tead mari sa oled ennasttäis mutt. tuleb välja et kõik need kes ei õpi sinu eriala saavad kergesti hakkama ja on poolearulised. tee endale selgeks et haridus ja haritus pole sünonüümid ja kahjuks sinu harituse tase on nigel.
 
mari 02. august 2006, kl 12.50
poolearuliseks pole ma kedagi sõimanud ja mingit konkreetset eriala paremaks nimetanud ka pole. Jutt on olnud vaid sellest, et mõni eriala võimaldab kooli kõrvalt töötada, ilma et haridustase kannataks, mõni mitte.
Sõimama ma sind ei hakka, ei nõiaks ega muuks toredaks olevuseks (igaüks teab ise kes ta on, ja kindlasti tead sina kõige paremini, kes oled), sest minu HARITUStase seda ei luba :)
Mul pole vajadust inimesi, kel teistugune arvamus asjadest kui minul, mingisuguste nimedega sõimama hakata.
Su kommentaarist on näha, et HARITUStase on sul väga eeskujulik:)
 
n43 to n62 02. august 2006, kl 13.22
asjalik mutt oled! (see kompliment!)
noortele jõudu!
 
copypaste tegi N50+ 02. august 2006, kl 14.08
*N43*
_nu jah, meil ju toetused muulastele, eestlane taob ikka vastu rindu ja rabagu end lolliks? eks ole! ma küll pangas raskete kuldkettidega kutte nagu A-rühmast ja küsivad, kas panka on sotstoetused laekunud. eestlane söögu kama, aga nemad ostavad vanu bemme. ei maksa nii õelad noorte suhtes olla, eks neil ka segadus sees._
*22.45*
_Ei maksa nii õel olla venelaste suhtes. AD 1995 võtsin samuti vastu toimetulekutoetuste avaldusi. Püsikliendiks oli üks vabaabielupaar, mees ja naine mõlemad tutikates nahktagides ja uhke välismaa autoga. Pesuehtsad eestlased._
*N62*
_Oi, ma ei või, 22.45 nägi 1995 aastal tutikates nahktagides noorpaari ja kadedus sööbis nii hullusti mällu, et tahaks raseda naise senditagi jätta veel aastal 2006, mitte ei lähe tal see tagi meelest..._
*N43 to N62*
_asjalik mutt oled! (see kompliment!)
noortele jõudu!_
*******************
Ikka õige, et eestlaste lugemisoskus, s.t. tekstist arusaamise oskus on alla käinud...
 
y 02. august 2006, kl 18.13
Kas polnud mitte niimoodi, et üliõpilased saavad ainult siis toimetulekutoetust, kui nende vanemad seda saavad.Nimelt on vanematel kohustus üleval pidada oma õppivaid ja mittetöölkäivaid lapsi.Mingi vanusepiir oli vist ka, vist 24.
 
tegelikult 02. august 2006, kl 18.35
on tegu tööl käiva naisega, kes kohe- kohe läheb lapsehoolduspuhkusele, seega puudub tal sissetulek. Perel on maksta üüri, mis nagu ma aru olen saanud on 3000 krooni piires. Emapalka hakkab naine samuti saama vähemgi kui 3000 krooni. Järelikult vastavalt seadusele peab ta saama toimetulekutoetust kuna elamiseks ei jää tal ju midagi järele . Toimetulekupiir on 750 kr esimese pereliikme kohta ja 600 kr iga järgmise pereliikme kohta. Kaheliikmelisel perekonnal peab pärast eluasemekulude katmist alles jääma seega 1350 kr, kolmeliikmelisel 1950 kr jne. Ja meest ei arvestata enam kui üliõpilast vaid kui perekonnaliiget, kel samuti puudub sissetulek. Sama lugu tulevase kodanikuga.
 
onyx 02. august 2006, kl 20.28
Sellel ajal kui mõtleiste et oleks tore yks laps, oleksite võinud ka mõelda, kas beebile on võimalik majanduslikult midagi lubada-kas saate isegi hakkama...
Arvan, et kui inimestel pole raha yyrigi maksta, kas siis on selle lapse saamisega nii kiiret-riigi kohustus pole lapse vanemate yyri maksta ega syya osta, nii palju peaks inimene ikka ise hakkama saama ja kui mees nii väga ka peret tahtis oleks tegelt tema mure ka see pere yleval pidada. Kas te peate siis virelema või riigilt kerjama, et mõnel oleks mugav õppida.
Tegelt arvan, et enne lapse tegemist oleks pidanud sellised asjad läbi arutama, ise kyll rasedana sellises seisus ei tahaks olla
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!