Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
vanur koju surema?
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 14.16
Mis teeksite, kas võtaksite raugeas sugulase koju diivanile sisuliselt surema. Hooldekodus kohti pole, haigla nii vana inimest ei taha - vanadus pole haigus ja üksi ta ka enam hakkama ei saa. Aga meil väike korter ja kolm last ja vanur peaks elutoa diivanil siis taluma teismelise muusikavalikut, rüblikute kaklusi ja tralli, koera haukumist ja üldse kogu meie kodust segasummasuvilat. Ja kodus see voodihaige hooldamine...
Oh, ei tea, mis teha.
 
pilleriin 08. veebruar 2008, kl 14.23
jätaksin vana inimese oma koju ja otsiksin talle hooldaja.
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 14.27
Hooldaja on, käib korra-kaks päevas aga sellest ei piisa. Aga inimest, kes oleks 24 tundi kohal, ei olegi nii lihtne leida. Suhteliselt lihtsalt leiab inimesi, kes käivad päevas korra aga elama sinna ei taha keegi tulla. Arusaadav ka ju.
 
pilleriin 08. veebruar 2008, kl 14.33
aga hooldushaiglad? Helistaksin need läbi ja küsiksin, kus on vabu kohti.
 
annan nõu 08. veebruar 2008, kl 14.34
Ma tean mida tunned. Läbi elatud. Tegelikut saab hooldekodu koha küll aga suht ränga raha eest... vähemalt 10 000.- pead iga kuu maksma. Sinna läheb küll vanuri enda pension kah aga arvestades kui väiksed on pensionid siis 7000.- jääks sinu kanda. Muide voodihaige hooldamine on sama nagu sa oleksid täiskohaga tööl. Ja vaatamata ühekordsetele mähkmetele ja hooldustarvetele ei pääse sa pahast lõhnast korteris. Pealegi, vanur vaevalt , et end mugavaöt tunneks kui kolm teismelist ringi möllutab. Küsiks, et kes see sugulane sulle on? Nagu ma aru saan siis ei ole tegemist isa või emaga? Kas sugulasel lapsi ei ole või sugulasi kellel on lahedamad elamistingimused?
Muide kui tegemist on vanuriga kellel ei ole lapsi siis on sul võimalus taotleda tasuta hooldekodu kohta. Meil oli üks sugulane kellel ei olnud abikaasta ja lapsi, siis sai uuritud kuidas need asjad käivad.
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 14.45
Rahas pole küsimus, maksaks 10 000 ka ära aga ka suure raha eest ei võeta hooldekodusse voodihaiget, olen neid läbi helistanud kümneid ja voodihaigetele kohti lihtsalt pole. Ainuke on see Merivälja aga see teises eesti otsas. Hooldushaiglas ka kohti pole, nemad võtavad neid kes on täitsa üksikud ja siis ka hädajuhul.
Ja muidugi on see lõhn ja kõik muu... me ju tema kodus käime mitu korda päevas teda hooldamas. Ja see pidev hirm, et äkki kui lähme, on tema juba läinud.... Lapsi ma pole seni kaasanud hooldamisse, ausalt, see vanainimese lõpp on ikka üsna kole ja lapsed kardavad selliseid asju.
Vanuril on tütar aga tema on ise haige ja ei ole suuteline hoolitsema ema eest, ainsad järgmised sugulased oleme meie.
 
soovitaja 08. veebruar 2008, kl 15.00
Proovi ühendust võtta oma piirkonna sotsiaaltöötajaga, võibollla oskab tema aidata.
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 15.07
Kui sotsiaaltöötajaga kontakteerusime, siis tema vaatas kuskilt andmetest järele ja teatas, et vanuril on sellised ja sellised sugulased ja siis luges kõik nood üles - lapselapselasteni välja (kaasa arvatud 3 aastane kolmandat põlve sugulane, kelle asi olla hoolitseda!) ja siis ütles, et kui sugulased on elus, pole nendel midagi teha. ja sellega sotsameti roll ka lõppes. Hiljem olen neilt kuulnud ainult seda, et hooldekodusse oleks vaja paigutada aga kohti, jah, ei ole.
 
sherlock 08. veebruar 2008, kl 15.13
Tallinnas on diakooniahaigla. See peakski olema peamiselt surijatele. Helista ja uuri!
 
kogenu 08. veebruar 2008, kl 15.23
Aga miks see voodihaige 24 h hooldust vajab? Mul hetkel 2 voodihaiget hooldada ja kolmest visiidist päevas tegelikult ju piisab - toidad-puhastad, annad ravimid, paned joogipudeli, telekapuldi ja mobla käeulatusse ja mõne tunni saab jälle ise hakkama. Liikumisvõimelise dementsega on tõesti kedagi 24/7 juurde vaja. Lahkumishetke püüdmine ei pruugi ka korteris õnnestuda - selleks peaks keegi tõesti kogu aeg vanakese voodi ääre peal istuma.
Korterisse ei soovitaks teda mingil juhul tuua - siis poleks enam kellelgi elu.
 
Juurikas 08. veebruar 2008, kl 15.25
Sotsminni lehel on kõigi olemasolevate hooldushaiglate numbrid ja hinnad olemas. Hinnad mingi 2 aasta tagused ja lisama peaks u 1000 krooni.
Omal juhutus nii, et lihtsalt pidi isa ära andma (tal läks pea kah segi ja lihtsalt ei saanud teda üksi jätta). Ütlen nii, et põhiline selle hooldekodu asja juures on see, et millisel moel see hooldus hooldekodus käib. Ise näinud Maardut, see oli JUBE, ÕUDNE.
Viimaks saime isa Narva-Jõesuu ja seal oli tõesti hea hooldus. Remonti mingit polnud seal kunagi tehtud, aga inimesed olid head ja hooldus ning hoolitsus tasemel. Raha tahtsid 6400 krooni eelmise aasta detsembris.
Kui ei leia telefoni, helista sotsminni, seal sekretär seletab, kuidas ja kus kõik telefonid kätte saad.
Kaastunne.
JÕUDU.
 
Juurikas 08. veebruar 2008, kl 15.26
3577546 - Narva-Jõesuu hooldushaigla telefon, on veel telefoni mälus alles.
 
ei-ei 08. veebruar 2008, kl 15.28
tahad oma koduse elu pea peale pöörata?
Püüa ikka mingilmoel hakkama saada nii, et oma peret sellesse kaasa ei kisu.

Aga tubli oled siiski ja loodetavasti saad ta hooldekodusse.
 
sherlock 08. veebruar 2008, kl 15.28
leidsin sulle kodulehe ka, kui tahad:

<www.diakooniahaigla.ee>

edu!
 
sherlock 08. veebruar 2008, kl 15.31
no pekki, ei tulnud link välja, vabandust!
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 15.44
Aga just dementne ja vahetevahel liikumisvõimeline ta ongi. Sööma ei lähe, kempsu ka mittte aga samas ei ole ka raudselt voodis - siis oleks tõesti lihtsam aga vahel ajab ta end jalule ja hakkab kuhugi minema ja muidugi kukub maha ja ise püsti ei saa. ja kukub hullusti. Alles eile hommikul leidsime jällle põrandalt maas, käsi hullusti katki ja ilmselt oli pool ööd seal maas olnud. Mobiilist abi pole, ta pole kordagi sellelt helistanud,ükskõik kuidas me ka ei õpetanud ja ega ta polegi enam kontakteerumisvõimeline eriti, vahel teeb mingit imelikku häält ja ongi kõik.
Oh, helistan sinna diakooniasse, ehkki see meist NII kaugel.
 
ei 08. veebruar 2008, kl 16.02
Omast kogemusest tean, et hooldushaiglasse võetakse ka siis kui sugulased jne olemas on ja meeste kohti olevat alati rohkem kui naitse omi. Pealegi kui rahas pole küsimus...oled lihtsalt viletsalt asju ajanud ja uurinud!
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 16.09
Aga ole hea ja ütle mulle mõni hooldushaigla koht. Et kus oleks kohe koht võtta. Ja ei ole tegemist mehega, muuseas.
 
kogenu 08. veebruar 2008, kl 16.14
Loodan väga, et kusagilt hooldekodust siiski abi saad! Üks minu vanur tegi sama - tuterdas püsti ja kuna jalad ei kandnud, siis kukkus end mitu korda puruks. Kui olin ta juba teist korda põrandalt leidnud ja jutt ei mõjunud, sättisin voodile tõkke ette, et ta ise enam püsti ei saaks - vana mööbliuks madratsi ja voodi äärelaua vahele. Mähkimise ajaks saan selle ära võtta ja pärast jälle tagasi. Äkki annaks (kuni haigla leidmiseni) kah midagi leiutada? Minu oma püsib nüüd igatahes kenasti voodis :)
 
nõutu 08. veebruar 2008, kl 16.22
Me ka eile blokeerisime mööbliga voodi ära. Aga ta juba üritas seda lammutada! Aga no me proovime paremaid barrikaade välja mõelda. Alumine naaber ütles küll, et öösel olla hirmus kolin ülal...
 
Ristipalo Pansionaat 08. veebruar 2008, kl 16.23
linki teha ei oska, sorry
www.ristipalo.ee
Kohti praegu veel on ja hinnad ka suht mõistlikud
 
MTÜ Lingiabi 08. veebruar 2008, kl 16.34
http://www.ristipalo.ee/
 
kogend 08. veebruar 2008, kl 17.03
ükski hooldekodu ei taha eriti võtta lamajaid ega dementseid :(
tegelikult dementsetega on veel see lugu, et neid hoitakse hooldekodus "kontrolli all" ülikangete rahustavate-uimastavate süstidega, mis vanainimese paari nädala jooksul "ära kustutavad". sihuke legaalne eutanaasia :(((
 
lingikatse 08. veebruar 2008, kl 17.05
<http://www.sm.ee/est/HtmlPages/KoopiafailistTäiskasvanutehoolekandeasutusedjakohamaksumus2006/$file/Koopia%20failist%20Täiskasvanute%20hoolekandeasutused%20ja%20koha%20maksumus%202006.xls>
 
kelluke 08. veebruar 2008, kl 17.32
Saab ka nii hooldatud, et lõhna ei ole - muidugi väga hoolas peab olema. Spets. voodeid kõrge äärega peaks inva poest saama osta või laenutada. Vähemalt Tallinnas on selline koht olemas. Kodus natuke teistest pereliikmetest eraldada oleks ehk võimalik, kui voodi kapi või riiuli taha panna.
 
h 08. veebruar 2008, kl 17.37
mina jälle ei kujuta seda ette, et sa teda kodus hooldask. endal korter rahvast täis, käid tööl. ja siis enam-vähem võõras vanainimene kuskil diivanil..
 
kogenu 08. veebruar 2008, kl 17.47
Spetsvoodiga on teooria ilus jah, aga praktikas maksab see eri-väga-spets voodi (ja lihtsamaid lihtsalt pole sisse toodud) 13 000 (ja-jah: kolmteist tuhat!) EEK ja laenutamise kohta öeldakse, et hetkel on kõik väljas ning millal tuleb - pole aimugi.
Omale leidsin mullu Kuldse Börsi kaudu mingi vana humanitaarabi koiku ja ka selle eest tuli 3000 välja käia (+ sõidukulu teise Eesti otsa; hea, et veel eraldi transporti ei pidanud tellima). Tavalises nn magamistoa komplekti voodis iga liigutuse peale valudes röökivat vanurit pesta-mähkida on ikka väga karm kogemus. Aga kahte "spets"voodit ei jaksa ma osta.
Lõhnaga on sedasi, et sõltub naljakal kombel väga palju inimesest - minu vanahärra toas pole haisuraasugi, vanadaami tuppa ei suuda aga hingatavat õhku tekitada isegi vahetpidamata töötav õhuvahetuse ventilaator :(
Jaksu!
 
abistaja 08. veebruar 2008, kl 17.52
Tartus võid proovida ühendust võtta Nõlvaku hooldekeskusega, mis tegeleb dementsetega. Aga sotstöötaja oli küll imelik, sest tegelikult ei pea lapsed nii palju tasuma, kuna ka nt osad vallad maksavad suure osas hooldustasust kinni.
 
kohutav 09. veebruar 2008, kl 03.55
no kasvõi karju - "ükski hooldekodu ei taha lamajaid ega dementseid" - nii et vanur olgu krapsakas ja reibas ja nooruslik ja terve, võib-olla veel missimõõtudega? - ei tea, mida sellisel hooldekodust otsida oleks? tõesti lohutu värk!
 
XX 09. veebruar 2008, kl 10.32
Olen kuulnud, et Järvamaal KOERUS on tasuline vanadekodu, kus hooldatakse ka voodihaigeid. Pidi olema remonditud ja personal kena. Pool aastat tagasi oli tasulises osa ka kohti. Momendiseisu ei tea. Tasuta osa kogu aeg täis.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!