Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
kui laps suitsetab?
 
LIISA 30. september 2008, kl 09.12
mida teete kuidas käitute?
 
mari 30. september 2008, kl 09.58
kui vana laps ?
 
siiruviiru 30. september 2008, kl 10.02
mul pojad ei suitseta, aga õepoeg hakkas juba 8-a ! suitsetama, küll nad proovisid üht ja teistpidi, midagi ei aidanud. taskuraha ei antud, võttis suitsud siis isa tagant, lõpuks hakkas lapse ema ise poisile suitsu ostma, et poiss suitsupaki päast veel vargile ei läheks.
vahel oli pisikene lootus, kui mandliopil käis, et siis ei saanud suitsu teha, et jätab järele, ikka hakkas uuesti.
tänaseks poiss 16, pool elu seega suitsetanud ;(
 
LIISA 30. september 2008, kl 10.09
16a..................
 
.. 30. september 2008, kl 10.48
noo tõsiselt suuur asi küll.Praegu on kõik ju nii kättesaadav,pole ime siis,et laps suitsetama hakkab.Pealegi 16 aastast pole eriti võimalik karistada ka..
taskuraha ära võtmine ei aita,seltskonnas on ikka mitmel inimesel pakk..
 
point 30. september 2008, kl 11.20
Asi pole ju karistuses. Asi on alles kasvava lapse tervises. Ma arvan, et ma ei pea hakkama loetlema, milliseid organeid nikotiin kahjustab (mitte ainult kopse!)- sedalaadi kirjutisi küllalt ilmunud.
Hoiakuid kujundab ikka kodu. Ju siis pole ta kodust kaasa saanud hoiakut õigeks tervisekäitumiseks. Suitsetamisest ei hoidu mõistlik laps mitte karistuse kartusel, vaid veendumuse põhjal.
Kas vanemad suitsetavad?
 
ki 30. september 2008, kl 12.17
mulle muidugi ei mojunud aga mu ema viis mind loodus muuseomisse ,nägin suitsetava inimese kopse ja seal oli veel igasugu oudusi aga pohimotteliselt siiski ei aita ikka eriti midagi.
 
mannu 30. september 2008, kl 12.40
Pahandamine ei aita, sabas tal ju ei kõnni ja iga sammu ei kontrolli. Jääb võimalus rääkida. Nõrkemiseni rääkida - sellest, mis võib juhtuda. Lihtsalt et ta teaks. Küllap mujaltki kuulnud-lugenud, aga tasub üle korrutada nagu papagoi.
Poiss v tüdruk?
Tüdrukuid vahel võtab mõtlema, kui see rõve hais teemaks võtta, mis suitsetamast tulnuga kaasas käib. Et kui võrrelda ilusates rõivastes pestud-kammitud ja hea parfüümi järele lõhnavat tüdrukut samasuguse väljanägemisega haisukotiga, siis...
Ja kõik muutused, mida suitsetamine organismis põhjustab ja kuhu see viia võib. Mõni selline asi paneb mõtlema.
Aga mõni jääbki suitsetama ja teha pole midagi.
Minu tütar ka suitsetas, kui selline 16-17 oli. Aga leidis poisi, kes ei suitseta, ja just see haisemine sai probleemiks. Nüüd on ammu ise pereinimene ja selline pühapäevasuitsetaja - korra-kaks aastas, kui lasteta kusagile veinipeole satub, siis teeb ühe suitsu ka. ise ütleb: tormilise nooruse mälestuseks.
 
liisa 30. september 2008, kl 13.25
tüdrukust jutt siis ja vanemad ei suitseta.
Kõige hullem on see et ta tegi seda oma toas hilja õhtu ja väike vend 3a magab temaga ühes toas ja märkasin seda st tundsime lõhna järgi..ja ma ei tea kus on siis see viga nö tehtud.olen teda lasknud ikka sõpradega väljas käia,sünnipäevadele pea kõikidele kuhu tahetakse , saab iga kuu üle 1000.- taskuraha,IHALDATUD riided jms..aga kõik on lastud puht usaldse peale,küsimus on see minu nö palk?
Ja küsimus jääb kuidas peaks käituma siiski,mina?
 
K 30. september 2008, kl 14.34
"midagi ei aidanud. taskuraha ei antud, võttis suitsud siis isa tagant" - loomulikult midagi ei aita, kui suurim eeskuju, isa, pahvib ise suitsu. Minu vend jättis siis maha, kui isa ees maha jättis.

Teemaalgatajale on raske midagi soovitada. Rääkida veel kord tütrega suitsetamise kahjulikkusest ja panna talle südamele, et kui oma tervisest ei hooli, siis hooligu vähemalt väikevenna omast. Räägi talle väikevennaga seoses passiivse suitsetamise kahjulikkusest, prindi vastavaid fakte välja.
Võibolla ongi asi selles, et ta pole lähedalt näinud, mida suitsetamine inimesega teeb ja siis arvab, et see on nii ohutu.

Mina oleks vähemalt nii karm, et keelaks kodus suitsetamise ära. Et kui vahele jääb, siis järgmine kuu võtad taskuraha ära. Ja kui ikka veel jääb vahele, siis ei või enam õhtuti kuhugi minna ja peab kodus istuma. Kui suitsude hankimine ja suitsetamiseks koha leidmine muutub raskemaks, siis ka ehk ei viitsi enam jännata sellega.
Anna talle selgelt märku, et sa ei salli suitsetamist silmaotsaski.
 
1naine 30. september 2008, kl 15.11
Minu tütar alustas 11 aastaselt ,ei aidanud ussi ega püssirohi,
kõik sai järele proovitud ,lõpuks varastas poest ,suitsetab siiamaani ,varsti juba 19
 
ml 30. september 2008, kl 17.39
need, kes arvavad, et lapse on kodu peegel, siis 100% see nii ei ole. kõik oleneb ka sõpradest, kellega sa koos viibid. laste puhul vähemasti.
minul on gümnaasiumis käiv poeg ja hakkas ka suitsetama umbes 15 aastaselt. mitte avalikult ja mitte ka igapäev. seda ainult siis kui on sõpradega väljas. kodus meil keegi ei suitseta. ja küll ma olen talle rääkinud, et jätku see suitsetamine, aga tema muigab ainult.kuigi arvan, et ikka rääkima ja rääkima pean, äkki saab asja.
 
imelik naine 30. september 2008, kl 18.18
Poiss hakkas ka suitsetama kuskil 12. aastaselt või isegi varem, kuid ühel heal päeval enam ei teinud, kui oli 14.aastat vana. Mina ei teinud põhimõtteliselt eriti midagi, vahel kui suituhaisusena koju tuli(avalikult minu nina all ei julgenud eriti), siis ma ikka kirtsutasin ainult nina ja avaldasin arvamust, et ega tüdrukutele see hais ikka eriti ei meeldi. Mingil hetkel varsti peale 14.a. saamist jättis maha ja ei suitseta siiani. Praegu 17.a. vana. Sõbrad kutsuvad teda "nonsmokeriks", sest ta on ainus nende hulgas, kes ei suitseta- ütleb, et tal on rahaga muudki peale hakata kui see lihtsalt ära põletada. Keelamise, käskimise ja karjumisega ei saavuta kunagi mitte midagi, tuleb lihtsalt jälgida ja leida see õige tee, kuidas läheneda probleemile, mõnikord laheneb probleem ka ilma sekkumata, mõnikord.
 
Kadri 30. september 2008, kl 18.24
Aga sellesse, et tütar 3aastase vennaga samas ruumis suitsetab, ei tohiks minu meelest küll rahulikult suhtuda. See peaks olema kategooriliselt keelatud ja vanem peaks igal juhul sekkuma, kui midagi sellist toimub. Oma tervis on igaüheenda asi, aga teiste inimeste tervist rikkuda ei tohi, eriti veel pisikeste kaitsetute laste omi.
 
mannu 30. september 2008, kl 20.39
vennaga ühes toas suitsetamise jah keelaks karmilt ära. Üldse kodus suitsetamise. Ütle lihtsalt, et sina vastikult lehkavas kodus elada ei taha - fakt on ju see, et suitsuhais imbub riietesse ja igale poole - ja sellega tuleb tal leppida, muidu järgnevad karistused. Taskuraha kahandamine jm siis õigustatud ju: kui raha hakatakse suitsude peale kulutama, on seda järelikult ülearu.
Peamine, et ära mingit märtrit või vaest kannatajat küll etendama hakka, stiilis "kas see on siis nüüd minu tasu", see ajab nad trotsi täis, siis teevad vihuti igasugu lollusi.
Aga rahulikult ütelda, et oled pettunud ja lootsid usaldusele vastutasuks ikka teistsugust käitumist ja rohkem mõistust - seda küll võid ütelda.
Suure tõenäosusega on tal mingi kibekiire end täiskasvanuna tunda ja see läheb mõne aja pärast üle.
 
x 30. september 2008, kl 21.43
ütleks talle igal võimalikul momendil, et ta haiseb suitsu järele. Juhiks tähelepanu, et sõrmed ja küüned on tubakast kollased.
Kodus ja rõdul ei lubaks suitsu teha, käigu väljas.
Ja kui suitsust haisvana koju tuleb kasigu kohe riided puhtaks.

Muide ma ise ka suitsetasin veel mõni aeg tagasi ja ei teinud kodus ühtegi suitsu laste ja lemmikloomade juures. Lõpuks tüütas ära ja õigupoolest said ka närvesöövad probleemid selleks ajaks otsa.
 
tinker 01. oktoober 2008, kl 12.05
Mine osta paar pakki suitsu, käse tal need suitsud järjest ära tõmmata..vaata kas siis kunagi veel enam suitsu tahab
 
poiste ema 01. oktoober 2008, kl 12.53
See pere suhtumise ja eeskuju teema on enamasti välistatud, sest teismeline ei võta reeglina eeskujuks vanemaid, vaid omaealisi.

Meie peres ei ole kunagi suitsetatud, aga üks poistest suitsetab, sest liigub suitsetajate seltskonnas. Kuna seltskond koosneb tublidest ja toredatest noortest, ei ole põhjust neid muidu hukka mõista. Seal suitsetavad ka tüdrukud, muide.
Proovisime kõiki eelpool mainitud võtteid, lisaks veel mõnda, aga abi mitte millestki ei saanud.
Mina leidsin, et valikud teeb siiski igaüks ise, oleme oma peres kogu aeg laste arvamust arvesse võtnud ja mul ei jää muud üle, kui loota, et saab ise ükskord aru.
Kui tegemist oleks 8-aastasega, oleks asi ikkagi teine.
 
peegel 01. oktoober 2008, kl 13.32
Autor: ml
Aeg: 09-30-08 17:39

need, kes arvavad, et lapse on kodu peegel, siis 100% see nii ei ole. kõik oleneb ka sõpradest, kellega sa koos viibid. laste puhul vähemasti.

Laps on ja jääb kodu peegliks. Ta peegeldab vanemate kasvatust. Ja seda just oma suhtumiste ja hoiakute kaudu. Kui vanemad ei ole lapse jaoks kõige olulisemad ja nende arvamus ei loe lapsele midagi, siis on ju kasvatuses midagi viltu lastud.
Laps nimelt jäljendab talle tähtsaid inimesi. Kuidas on asi läinud nii, et sõbrad on lapsele perest olulisemad?
 
liisa 01. oktoober 2008, kl 14.31
aitähh vastajatele,midagi ma siit nopin välja küll.
Sellest õhtust kui sai see avastatud on tüdruk nö madalam kui muru(ilma et ma üldse sellest juttugi teen...)aga pettumus jms tunded on olemas minus ja ta näeb seda....
 
Kadri 01. oktoober 2008, kl 15.31
"Kuidas on asi läinud nii, et sõbrad on lapsele perest olulisemad?" - teismeliseeas on see normaalne, siis tekib enda iseseisvaks rebimine ja nooruk vastandab end oma vanematele. Eakaaslaste tunnustus on selles vanuses ülioluline.

Kõrgema enesehinnanguga noorukid seavad ise endale sihte ja teised püüavad neid jäljendada. Madalama enesehinnanguga noorukid aga püüavad ise nn liidreid jäljendada, et niimoodi saada heakskiitu.

Mina ka teismelisena ei olnudki kui mina ise. Ma võtsin omaks kõik eakaaslastest liidrite seisukohad ja põhimõtted ja elasin nende järgi. Ma ei olnud populaarne eakaaslaste seas ja seega püüdsin igati liidrite meele järele ja nende sarnane olla, et populaarsust saada. Õnneks minu tuttavad liidri-poisid olid seisukohal, et tüdrukutel ei sobi suitsetada ega narkootikume tarbida. Seepärast pole ka mina kunagi neid aineid proovinud.
Alles kuskil 20ndate eluaastate alguses hakkasin mõtlema, et kes ma tegelikult olen, milline olin ma lapsepõlves. Praeguseks olen vastandunud mitmetele oma teismeliseea tõekspidamistele.
 
noor naine 01. oktoober 2008, kl 16.13
kui tüdruk, siis räägi (ja otsi internetist teksti-pildi näol kinnitusi) kuidas suitsetamine nahka rikub ja enneaegset vananemist põhjustab.
minule mõjus omal ajal :D ju olen/olin siis piisavalt pealiskaudne
 
Anni 02. oktoober 2008, kl 10.15
need, kes arvavad, et lapse on kodu peegel, siis 100% see nii ei ole. kõik oleneb ka sõpradest, kellega sa koos viibid. laste puhul vähemasti.
Mina olen 24 aastane ja hakkasin suitsetama 16.aastaselt...salaja ja mitte kunagi kodus vanemate silme all(praegugi ei tea mu vanemad, et ma suitsetan).Minu isa suitsetab aga ema pole kunagi suitsetanud.....ma ei ole hetkegi mõelnud, et mu vanemad on mind nüüd kuidagi valesti kasvatanud, et ma suitsetan....lihtsalt tekkisid vanemad sõbrad ja nii see läks....Kui ausalt öelda siis ma olen pärit väga õnnelikust ja kokkuhoidvast perest...mul on olnud õnnelik lapsepõlv ja arvan, et minu vanemad küll kuidagi süüdi pole, et mina suitsetan.
16.aastane on piisavalt vana, et teada isa mida teeb
 
p 03. oktoober 2008, kl 13.02
Autor: Anni
Aeg: 10-02-08 10:15

need, kes arvavad, et lapse on kodu peegel, siis 100% see nii ei ole. kõik oleneb ka sõpradest, kellega sa koos viibid. laste puhul vähemasti.

No muidugi on laps kodu peegel. Kui lapsele on kasvatatud õiged harjumused ja kujundatud õiged tõekspidamised, siis ta ei tunne huvi selliste kampade vastu, kus suitsetatakse. Ütle mulle, kes on su sõber ... jne. Kui laps ei pea suitsetamist õigeks, siis ta suitsetavaid sõpru ei vali.

Autor: Kadri
Aeg: 10-01-08 15:31

"Kuidas on asi läinud nii, et sõbrad on lapsele perest olulisemad?" - teismeliseeas on see normaalne, siis tekib enda iseseisvaks rebimine ja nooruk vastandab end oma vanematele. Eakaaslaste tunnustus on selles vanuses ülioluline.

No ega ikka ei ole küll normaalne. Ja tunnustajad ei pea olema need, kes joovad ja suitsetavad. Korralikust perest pärit laps ei hinda ju selliste eakaaslaste tunnustust.
 
pojaga 07. oktoober 2008, kl 22.25
mul poeg kohe 16.olen ka tihti tundnud et suitsuhais on siis mainin et kuule jube suitsuhais on ,tema ei tea midagi.meie isaga ei suitseta ja kodus ta suitse pätsata ei saa.loomulikult oleme eluaeg rääkinud suitsetamise kahjulikkusest.ta noogutab nagu tark ja teoorias ju teab isegi .meie ees pole suitsu teinud ega vahele jäänud koolis aga õpetaja on näinud.no mis ma siis teen annan vitsa või,ei anna ju suurele.räägin aga tean et sellest pole ju abi.rääkisin lapse isale ehk on tema jutt siis veenvam.
 
kuulge 11. oktoober 2008, kl 18.04
teismelist on hilja kasvatama hakata et suit ja alkohol on pahad. Sellised asjad tuleb juba enne kooli selgeks teha ja järjepidevalt üle korrata.
 
Sokk 03. aprill 2010, kl 01.46
Vana teema aga küsimus on aegumatu. Mina isiklikult midagi eriti karmi ei teekski - sest tavaliselt eeskujudeks on juba vanemad. Räägiksin ainult, et miks. Koduarest ei aita mitte midagi, sest kuidas see suitsu tegemist peaks takistama? Tekitab just trotsi, et "äh, kui nõmedad vanemad, teen just nende kiusuks edasi". Olge ettevaatlikud, kui kipute lastele selliste asjade pärast karistusi panema - ennem mõelge oma vigadele ning kuidas tahad, et sinuga käitutaks.
 
niina 03. aprill 2010, kl 06.37
ma tean üht 13a tüdrukut kes emaga koos suitsetab,ema ostab poest tütrele suitsu nagu mõni lapsele kommi
 
eks 03. aprill 2010, kl 09.04
see ikka vanemate eeskuju või hoopis trots selle vastu. poiste puhul on olulisim, et isa ei suitsetaks, ema pole poistele niikuinii mõõduvõtmiseks eeskujuks.
 
kuri, aga õiglane 03. aprill 2010, kl 11.46
taskurahast pooleks aastaks ilma ja pidev psühholoogiline mõjutamine, väljendades oma siirast pettumust ja kuidas ta suutis minu usalduse reeta. korraldaks pikki vaikimispäevi. tekita süütunne.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!