Tegelikult on siin veel üks aspekt - elukogemus ja viitsimine.
Noorena tõesti viitsisin mehe järel joosta ja teda teenindada, talle nõudmise peale võileibu teha ja keeta-küpsetada-koristada ja kõike ette ja taha ära teha. Lisaks maad kaevata, peenraid teha ja harida, tapeeti panna ja lage värvida, lastega üksi tegeleda ja mehe vanemaid ja nende soove-tahtmisi meeles pidada. Ja selle kõrvalt kahe kohaga tööl käia, et peret üleval pidada.
Nüüd olen aru saanud, et olen ise ka inimene ja ei ela ainult teiste heaks. Teised ei tee ju minu jaoks midagi (välja arvatud mu enda lapsed), kaua ma ikka ise üksi sahmerdan.
Esimene mees on ammu läinud, lapsed on suured ja ka - kes läinud, kes minekul. Ja vaat nüüd tahaks nagu rohkem seda võrdsust, et kui mina nii palju vaeva näen, siis see teine võiks ka väheke mõnede koduste töödega, noh, aidata või nii.
Aga enamus meie põlvkonna mehi on ikka sellel seisukohal, et on eraldi naiste tööd ja meeste tööd, ja naiste tööd hõlmavad kogu majapidamist, samal ajal kui meeste tööd on kas üldse linnatingimustes otsa lõppenud või tellitakse selleks töömees raha eest.
Nii et tekibki selline olukord, et kõigi töödega saan ise hakkama või tellin töömehe, auto viivad lapsed teenindusse. Mees toob vaid lisatööd - söögitegemine, pesupesemine, tema tahtmiste täitmine ja temaga kaasaskäimine üritustel, kus ta seda soovib. Oma soovitud üritustel olen siiamaani niikuinii üksi käinud (teater, kontserdid, PÖFF - sellistesse kohtadesse vanemad mehed vabatahtlikult ei tule).
Lisaks on mehe pidamine kulukam, sest süüa-juua läheb rohkem ja paremat, vett ja elektrit kah, ja seniste puhul olen mina pidanud aeg-ajalt riideid ka ostma. Nii et lõpuks tuli endale aru anda, et ma lihtsalt ei jaksa oma palgaga endal meest pidada. Üksi elada on odavam.
Jah, aga see vaimne tugi? Mul on kolm poega, kellele ma olen ainus lapsevanem ja kes minust tõesti väga hoolivad. Mul on sõbrannad ja sugulased, kellega ma pidevalt suhtlen. Ja see on ikka intelligentne suhtlus, mitte "mis täna lõunaks on". Mul on kass, kes käitub nagu mu endine mees - pirtsutab, turtsub, ei teata oma tulekutest ja minekutest, nõuab tähelepanu siis, kui talle sobib, ja lööb küüned sisse, kui tema soove silmist ära ei aima. Ja ega rohkem pole vajagi.
(Kui peaks kunagi hakkama kodus inimese häälest puudust tundma, eks ma siis võta papagoi ja õpeta ta vanduma.)
(Aga see-eest olen oma pojad nii kasvatanud, et nemad teevad kodus kõiki majapidamistöid ja ka remonti teevad enam-vähem ise. Vähemalt selle koha pealt süda rahul ja pole piinlik miniate ees.)