Jah, paljud kirjutavad, et vaat, oled is süüdi, kui rebendid tulevad! Hinganud siis õieti, mina hingasin ja mul ei tulnud rebendeid!
Inimesed on erinevad. Mõnel on pikad jalad, mõnel lühikesed. Mõnel on kartulnina, mõnel terav nina ja terava nina omanikud ei saa kartulninaga lastele öelda, et tegid ise midagi valesti, et sul kartulnina on, näe mul ei ole, mina tegin õieti! Kahjuks on ka sünnitusteed samamoodi erinevad ja need laiade sünnitusteedega naised käivad kitsamate sünnitusteede omanikke osatamas, et ise tegid valesti!
Mina tutvusin ka eelnevalt kogu teooriaga, harjutasin seda õieti hingamist ja muid valutustamise võtteid ja mediteerisin ja lõpuks arvasin, et olen nüüd küll õnnelikuks sünnituseks valmis. Ja loomulikult nii alustasingi. Aga kui asi juba üle 12 tunni kestnud oli, olin kurnatud ja valust segane ja ei suutnud enam kõike seda kena teooriat järgida. Kui laps mu ribadeks rebinud oli, ütles ämmakas, et siin on nii tihke ja kõva lahkliha, et siin lihtsalt ei ole mingit võimalust ilma rebenditeta last kätte saada. Ja siis tuli see noor arst Levin, kirtsutas nina ja hakkas mind kokku nõeluma.
Teine laps oli väikest kasvu ja veidi enneaegne, rebenemine ikka samamoodi. Hoolimata minu õpitud ja järge peetud hingamise ja masseerimise tehnikatest. Lisaks sain veel sõimata: miks on need eelmised rebendid niimoodi kokku nörsitud, et ainult nahk on pealt koos, all on kanalid! Ja ei olnud minust seletajat, et mind pole mõtet sõimata, ega ma ise end kokku nõelunud. Ja õmblemise ajal jälle kommentaarid tihke lahkliha kohta, mida paha kokku nõeluda.
Muidugi oli see rebendite kokkukasvamine vaevaline, pissimine oli ikka tükk aega võimatult valus, istuda-astuda ei saanud jne.
Mis ma tahtsin öelda: jah, kiitke seda loomulikku sünnitust, aga arvestage, et see ei ole ohutu igaühele. Näiteks mina oleks kodusünnituse korral juba esimese lapsega lahinal verest tühjaks jooksnud, nii mulle ämmakas ütles (ja tema nägi oma silmaga, mis mul seal all toimus, ja on kogenud spetsialist).
Kui keegi soovib keisrit, siis saagu see. Mina küll ei ütle, et ma justnimelt selle naturaalse ribadeks sünnitamise tõttu parem ema olen - ma ei suutnud esimestel päevadel lapsega tegeleda, olin valudest šokis ja värisesin. Esimesed päevad lapsega kodus olin öösärgi väel, ei saanudki riideid selga, olin nii omadega läbi.
Jah, on palju naisi, kellel on kerged sünnitused. Palju õnne neile, neil on eluloteriil vedanud. Aga seetõttu pole vaja halvustada ja süüdistada neid, kellel pole niimoodi vedanud.