Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
ümbrikupalkadest
 
Mann1 09. jaanuar 2002, kl 15.27
Tundub, et see on teema, milles igaühel oma seisukoht. Ärgem ajagem segi desperate tõsist muret (vt.üle-eelmine teema) suure ühiskondliku probleemiga. Sellepärast saame näiteks siin polemiseerida ümbrikupalkade (mitte-)maksmisest ja sellega seonduvast. Isiklikult olen absoluutselt nn. musta palga maksmise vastu. Mitte et ma arvaksin, et see maksudest kogutav raha just alati õigesse kohta läheks, kuid kui me keegi enam makse ei maksaks, mis siis edasi?
 
123hopp 09. jaanuar 2002, kl 15.41
Kui poleks halli sektorit, poleks enamikku väikefirmasid 1-2-3-4-....20 töötajaga. Tasapisi püüavad selle halli sektori hallid kardinalid nihkuda valguse kätte, paremad majandustulemused annavad aluse valgematele palkadele. Alustada tühjalt kohalt
ausamalt ausalt algajast ettevõtja ei saa, üritus ei kesta kaua:(( Kui musta ja halli palka tõsiselt suhtuda, oleks see võimalik
ka täiesti välja juurida. Probleem on kõigis riikides ja mitte kuskil ei tegelda sellega tõsisemalt just seepärast, et põhimõtteliselt ju õigedki tegevused tooks kaasa väikefirmade pankrotilaine, mis omakorda kõigutaks tõsiselt kogu riigi
ühiskondlikku ja sotsiaalset tasakaalu
 
Tova 09. jaanuar 2002, kl 15.43
Tova on Mann1-ga nõus. Kahe käega hääletan.
 
tsinna 09. jaanuar 2002, kl 17.22
Tova, jätkan sealt, kus pooleli jäi. Tegelikult ei ole sa ju kompetentne seda teemat kommima, kui sa kedagi ei tea. Kui selgub selline asi ühe su tuttava kohta, saab su must-valgest maailmapildist kohe hall. Igal asjal on subjektiivsed põhjused. Mõtlen siin ümbrikupalga vastuvõtjaid, mitte andjaid. Iseenesest huvitav, et sul pole kedagi, kes ümbrikus raha saaks. Kõik sinu tuttavad töötavad kas riigisektoris või siis pole teie ringis kombeks rahast rääkida.
Ümbrikupalkade väljajuurimine võikski alata sellest, et igaüks näitaks välja negatiivset suhtumist oma tuttavatele firmajuhtidele, kes annavad, ja soovitaks soojalt otsida teine töökoht neile tuttavatele, kes saavad.
Ise oma tuttava juurde, kes maksab, marssida ei kavatse, et kuule, lõpeta nüüd see jama ära. Aga kui jutuks tuleb, teen oma seisukoha selge ja kõlava häälega teatavaks.
Ja veel, mina olen tähele pannud, et riiki kiruvad kõige rohkem just need, kes ümbrikupalka saavad ja salaviina joovad - ehk siis, kes ise riigi kaukasse sentigi ei anna.
 
Feliks 10. jaanuar 2002, kl 08.11
krigistan hambaid...vaikselt omaette, kui meenutan enda kogemust nn ümbrikupalkadest..kuigi ma ei kaevelnud, kui läks nagu minema pidi...eriti veel, kui selgus, et asi pole lihtsalt ümbrikupalgas vaid tõenäoliselt lihtsalt rahapesus...väga tõenäoliselt ühe erakonna tarbeks...aga vihale ajas küll..eriti veel et see erakond tituleerib ennast eriliseks vaeste ja väetite eest võitlejaks...ja siis lihtsalt jätta mitme ku palgad välja maksmata nimetades asja pankrotiks.....ehk mis ma arvan: oleks et tegeletakse aint firma käimalükamiseks maksupettusega, millega tagatakse firma eksistents, et siis saaks asuda turunnhi võitmisega ka ausale tegutsemisele..aga kui maksupettus on eesmärk omaette ja selle pärast peavad kannatama ja närve kulutama need, kes sest miskit tulu ei saa....see on mõlaklus....sigadus enda, õmberkaudsete ja riigi vastu.
 
Tova 10. jaanuar 2002, kl 08.32
Uhh. Miks ma siis ei ole kompetentne rääkima ümbrikupalkadest, kui ma kedagi ei tunne, kes seda saab või annab? Ma tunnen lihtsalt piisavalt inimesi, kes põhimõtteliselt ei saa ega anna. Võib suure kindlusega väita, et ükski astronoom pole näinud musta auku ega ajaloolane Aleksander Suurt.

See selleks. Mu emal on väikefirma - 3,5 töötajat. Tegin neile mingeid töid, sõlmiti leping, maksti mu pangaarvele, tasuti riigimaksud. Mu õel on väikefirma Tartus- mingi 16 töötajat. Mu tädimehel on Kesk-Eestis saekaater või midagi sellist - 14 töötajat. Kui ma tegin õe firmale tõlketöid summas mingi 800 eeku, laekus loomulikult mulle pangaarvele lepingus ette nähtud summa, millelt olid tasutud kõik maksud. Tuludeklaratsioon jne. Mu endine abikaasa peab seakasvatustalu. Mu parimal sõbrannal on Tallinnas õmblustöökoda. Loomulikult käiakse seminaridel, et õppida makse õigesti ja säästlikult ja seaduslikult maksma. Õpitakse aga ei varastata.

Juttu, et ei ole võimalik riigimakse tasudes ausalt väikefirmat pidada, ma ei usu. Jah, pole võimalik, kui autunne on hämardunud ja ahnus üle pea kasvanud.
 
Ingrid 10. jaanuar 2002, kl 08.35
Asi ei ole ainult ümbrikupalga maksjates vaid pigem just ümbrikupalga vastuvõtjates. Töövõtjad on nii sinisilmsed ja lähevad liimile loosungite peale "saad mustalt, saad rohkem - maksude arvelt". Kunagi pensionärina imevad näppu. Ja haigusrahadest muudest sarnastest hüvitistest on ka ilma.
 
Tova 10. jaanuar 2002, kl 08.40
Ingridiga väga nõus. Töötaja läheb tihti selle õnge, et tööandja viitab kõrgetele ja tobedatele maksudele, teenides oma rahakotti naiivse töötaja pealt oluliselt rohkem, kui töötaja seda võik ette kujutada. NÖ ajupesu tööandjatelt.
Aga ma hakkasin mõtlema, kas ma tõesti ei tunne kedagi, kes võtaks töö eest tasu ja ei maksaks sellelt makse. Siiski. Tunnen. Mul on üks pooltuttav strippar, kes püksikummi vahele pandud rahatähti ei deklareeri ega ei maksa sedaviisi saadud tulult makse. Tõsi, ta ei tööta Eestis ja pole ka meie riigi kodanik.
 
xxx 10. jaanuar 2002, kl 11.04
kahjuks on eestis tööga sellised halvad lood, et hea on, kui ümbrikupalkagi saad (mitte, et ma ise saaksin)... pigem saagu inimesed ymbrikupalka, kui ei saa yldse! pean tõdema, et minust pole ka eesti riigi patriooti ja seda ka kunagi ei saa (ometigi olen siin sündinud ja kasvanud) - põhjus lihtne: nii nõmedat valitsust ja riigijuhtimisskeemi, kui siin, annab ikka tikutulega otsida!
ja kindel on see, et enamus väikefirmadest tööandjaid kõiki makse makstes lähex täie kolinaga pankrotti! eesti riik on ikka nii masendav... kahjux :(
 
vot nii 10. jaanuar 2002, kl 12.50
mulle on ümbrikupalka pakutud ja olen ka vastu selle võtnud.
tegemist oli ühe juhutööga... ja ümbrikus (oligi ainult üks ümbrik ja üks kord) oli veidi üle tuhande krooni.

üliõpilasena võitsin palju.
 
mari 10. jaanuar 2002, kl 13.06
need, kes siin targutavad, et ümbrikupalka võtta on kolepaha, töötavad ilmselt ise nii kindlatel ja turvalistel kohtadel, et kujuta mõnede vaesemate piirkondade elu üldse ette. maal ollakse õnnelik, kui ümbrikupalkagi saab, keegi ei pirtsuta. ega inimesed sellepärast rumalad pole, eks nad näevad, et ülemus,kes mustalt maksab, sõidab mersuga ja käib kanaaridel puhkamas, aga lõppude lõpuks elada tuleb ja pere tahab ka toitmist. need on ju inimesed, kel pole eriti haridust ega midag ja võibolla tõesti väärtushinnangud ka teised, kui Toval ja tema mõttekaaslastel. aga vean kihla, et kui endal vaesus majas siis võtaksite samamoodi ümbrikus palka vastu.
 
Named 10. jaanuar 2002, kl 13.56
mul õnneks kogemus olemas.

Suured patrioodid nagu Tova jne. tehke oma firma, siis saate reaalselt aru, kuidas riik raha välja pressib.

Teie sugused töötavad jah kindlatel töökohtadel ja samas puudub teil firma juhtimiskogemus.

Vahel tundub et enamasti eksivad siia üliõpilased (loe teoreetikud) ja muidu pubeka, kellele meeldib kõrvalt kaasa karjuda - ise mitte kui midagi teades.
 
Mann1 10. jaanuar 2002, kl 15.06
To Named: Mul endal kahjuks aastatetagune kogemus ümbrikupalgaga olemas. Algul oli ümbrikupalgaga, hiljem üleüldse (ümbriku)palgata. Pubekas, üliõpilane ega teoreerik ma ka pole.

Oma firma töötab juba kolmandat aastat. Õigemini on firma mitte ainult minu oma, vaid nelja peale. Kuna ise tegelen just raamatupidamise ja rahaliste vahenditega, siis tean täpselt, et saab hakkama ka ilma ümbrikupalka maksmata. Loomulikult ütlevad nüüd ümbrikupalga maksjad, et ise loll, kui pole veel mersuomanik ja paar korda aastas soojal maal puhkamas ei käi. Aga vähemalt magan jätkuvalt rahuliku südametunnistusega. Ning mitte ükski mu (endistest) töötajatest ei saa minna minu peale kuhugi töövaidlus- või maksuametisse kaebama.
 
Tova 10. jaanuar 2002, kl 15.45
named. Toval oli väikefirma, mida Tova juhtis 7 aastat. Kui väikefirma (lõpuks oli 21 töötajat) piisavalt jalule sai, müüs Tova selle kaasomanikule maha. Pani raha tasku ja läks palgatööliseks.
Keegi ei röövinud mind. Maksud on suured ja neid maksta tundus KADE küll. Kolm esimest aastat toppisin pappi sisse ja käisin lapitud dressipükstega alevivahel, siis hiljem lõikasin kasu. Tööd tuleb teha ja oma nime hoida ning mitte KOHE soovida tuliuut autot istumise alla.
Tegevusala oli muuseas seakasvatus ja mingeid toetusi me küll ei saanud.
Nüüd just kavatsen omandada väikese osaluse pisikeses õmblusfirmas. Ausad ja töökad inimesed, mulle meeldib. Raha investeeritakse materjalidesse, know-howsse ja töötajatesse, mitte autosse. Omanikul ja tegevjuhil on kahepeale FIAT 127 Stella. Ma usun, et tõstame selle väikefirma ausate vahenditega üles. Ilmselt õnnestub - käive on mitmekordistunud, kasum ligi kahekordistunud.

Ära, named, ahnitse siis kohe :-) Tööta KUNI jõukus tuleb. Varas riigi tagant või varas kolleegi tagant - vahet pole. Seleta nagu oma lapsele, jumal hoidku :-(
 
Ingrid 10. jaanuar 2002, kl 16.04
Töötan ka väikefirmas ja meil on kogu aeg korralikult makse makstud. Ümbrikupalkade maksmine ei lõpe enne kui palgasaajad lõpetavad selle vastuvõtmise.
Named: oled saamatu kui ausalt toime ei tule. Endale maksad ilmselt korralikult, et vanaduspäevil oleks hea või haigestudes ei peaks muretsema. Aga seda sinu töötajad ei tea.
 
Named 10. jaanuar 2002, kl 16.47
Jah, ka mina olen palgatööline, räägin sellest et kunagi mul oli firma.
Pankrotti ei läinud, jõukaks ei saanud.
Maksudest hiilisen sellepärast et asja jalule saada (valdkond oli selline kus oli vaja pool aastat ainult investeerida ilma igasuguse kasumita)

Nüüd olen otsustanud, et "oma-firma" sarnaste asjadega tegelen ainult siis kui idee on tõepoolest geniaalne mittee a'la valmistada pirukaid ja neid konkurendist odavamalt müüa. Nii ilusaks-suureks- ja targaks ei saa.

Kui aga peaks tekkima hea idee mingi tehnoloogi avälja töötamiseks, siis sel oleks juba mõte. Hiljem lihtsalt müüda mõttetöö vilja, mitte mõtetu füüsilise rassimise tulemust.

"Kate" sellisel juhul hoopis teine ja jaksab ka makse maksta riigile. Selleks ajak ehk asjalood nii kaugel, et rahad liiguvad ka õigesse kohta.


Praegusel juhul tundub mulle maksude maksmine raha pillamisena.
 
Tova 10. jaanuar 2002, kl 17.25
Oma firma tegemise eesmärk ei peagi ju olema saada jõukaks, Named.
Muidugi VÕIB ka sel eesmärgil teha. Parem on siiski teha eesmärgil: iseenda peremees-leib laual-ise otsustan. Mõtteviis et isiklik firma PEAB tegema rikkamaks kui palgatöö on algselt väär. Isikliku firma tegemise püsivaks nurgakiviks saab olla ainult tahe teah meeldivat tööd kellaaega vaatamata, riskida ja julgeda.
Siis pole kade ka makse maksta.
 
a 10. jaanuar 2002, kl 18.08
to Ingrid

Sinisilmne loll oled kui arvad, et maksad aga ausalt makse ja siis Sinu pensionipäeval elad lahedalt riigi arvel. Seega ka arvad, et praegu pensionärid imevad sellepärast näppu, et omal ajal ajasid nad kõik riigi raha taskusse. Endal ema töötas küll mitukümmend aastat ausalt ja kui riigile loota, siis vireleks ta küll oma pensionist. Mujal riigis see toimib aga mitte siin...
 
No mida juttu 10. jaanuar 2002, kl 18.24
Kuule 123hopp!

mina töötan firmas kus on 19 töötajat. 100% aus firma, me ei nöögi isegi alltöövõtjaid, rääkimata oma töötajatest. palka maksame puhtalt, oleme edukad ja töötame juba 8 aasta. iga majandusaasta oleme lõpetanud kasumiga.
firma töötajate arv ei näita selle suurust või võimet. oluline on tõhus meeskond ja ärivaldkond.
 
cheops 10. jaanuar 2002, kl 19.12
kuule no mida juttu ajame!

Jutt selline, et audiitor või raamatupidamisfirma ei pea tegevust alustades investeerima mujale kui arvutisse ja ajudesse.
Ehk ei kujuta Sa ette, kui palju investeeringuid on vaja tootvas ettevõttes, enne kui üldse tootmist alustada, rääkimata investeeringutest tootmise arnedamisse. Et mis alal ka töötame?
Täitsa huvitaks.
 
tsinna 10. jaanuar 2002, kl 19.40
Huvitav, kust nad raha saavad ümbrikus maksmiseks? Siis peab ju mingi must kaubandus ka toimuma. Aga näit mingi teine firma näitab ära oma kuludes, et tegi sulle sellise raha eest tööd, aga sina seda oma paberites sissetulekuna ei näita. Kontrollitakse seda teist ausat firmat ja võetaksegi sind vahele. Täitsa arusaamatu, kuidas nii paljud siiski julgevad veel must raha maksta.
 
Tova 11. jaanuar 2002, kl 09.20
cheops. Firma rajamisel peab investeeringute-raha juba olemas olema või peab olema mingi legaalne viis seda saada. Ei saa ju mõelda, et tõeline majandus on see, kui ma oma investeeringud teen riigimaksude arvel!?!
 
spook 11. jaanuar 2002, kl 11.18
tova'l oli jutus iva, mis vastab ka sinu, xxx, kriitikale.
Ettevõtja, kes sunnib töötajat vastu võtma ümbrikupalka pole miski korralik ettevõtja ja põhjendus, et "saad maksude arvelt rohkem" on loll jutt. See mis netos üle jääb on altkäemaks, et töötaja ei annaks maksupetturit maksuametile välja.
Ja "Ettevõtja" ise jätab lihtalt ülejäänud maksuosa oma taskusse.

Maksupettusega tegelev "ettevõtja" ei ole ettevõtja vaid varas. Ja varastab ta mitte riigi taskust vaid eelkõige just ümbrikupalga vastuvõtja taskust.

Sinusugused, xxx, mitte eesti riigi patrioodid ongi just põhjuseks, miks "nii nõmedat valitsust ja riigijuhtimissüsteemi annab otsida" (sinu tsitaat). Kuidas sa arvad, et riik paremaks muutub kui ta kodanikud on petised?

Kuidas krants külale nõnda küla krantsile.

Soovitan sul, xxx, ja ka teistel samamoodi suhtujatel oma väärtushinnangud ja suhtumised üle vaadata, siis on võibolla kunagi lootust ka paremale riigile...
 
Ingrid 11. jaanuar 2002, kl 12.21
To a: aga selle eest ei karda ma haiguslehte võtta või lapsehoolduspuhkusele jääda.
 
to:tova 17. jaanuar 2002, kl 10.09
...ja teistele printsipiaalsetele.
8000 rohkem kätte aga ümbrikus??????????????????
Ümbrikupalga vastuvõtjaid oleks minimaalselt kui nende ette seatavad valikud puudutaksid selliseid summasid.
Elu Eestis on teistsugune, nii et ei maksa süüdistada inimest kes teeb valiku kas kogusummas 2500.- kätte (osaliselt ümbrikus) või 2000.- puhtalt.
Muide, on ka suht mõistlikke ettevõtjaid, kes maksavad inimesele välja "mustalt" ja "puhtalt" palgalt arvestatud haigusraha vahe jne.
 
Tova 17. jaanuar 2002, kl 15.35
Jah, just 8000 rohkem pakuti. Valisin ametlikult 3150.- brutto. Pakuti ümbrikus 12 000.-.
Ma tean, mis on elu Eestis. Seakasvataja-talunik, nagu ma alles hiljuti oli. Traktoristid, küla, tööpuudus jne.
 
TONN 24. jaanuar 2002, kl 18.21
"Võib suure kindlusega väita, et ükski astronoom pole näinud musta auku ega ajaloolane Aleksander Suurt."

Kust sa selle kindluse võtad? Enne mula kirjutamist mõtle oma mula läbi ka, eks?

1) Astronoom võib vabalt näha musta auku. Selleks on olemas tänapäevased tehnikad.
2) Kas arvad, et Aleksander Suure ajal ajaloolasi ei olnud? Oled kindel?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!