Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
ära usu hundi juttu
 
kadriann 04. märts 2002, kl 11.47
Ma ei tea, kas see on nüüd õige koht sellise teema arutamiseks, aga aur tahab tõesti välja pääseda. Niisiis arutlen ikka ja kui mõni viitsib kaasa arutleda - teretulemast.
Ühesõnaga - üks minu ammune tuttav (kooliõde), minu lähisugulase naaber ja igati teada inimene, kutsus enda poole maale külla (25 km sõit linnast). Et temal olla seal tühi maja, kus minu pere saaks ööd olla. Kuna me tõesti ikka aastakümneid oleme mitte küll sõbrad, aga tuttavad olnud, rõõmustas kutse meid väga. Tõesti, maja oli olemas, külm oli küll, aga me kandsime kättenäidatud kohast puud majja, kütsime ja hommikupoole sai soojagi, söögid olid meil kaasas, elektrit kulutasime niipalju, kui laelamp õhtul põles. Kandsime valmis ka suured hunnikud puid järgmistele, õieti inimlikust viisakusest. Saun soojaks ei läinudki ja kui tagantjärlele mõelda, ega eriti puhas ja korralik polnud. See meid siis loomulikult ei häirinud, küll aga hiljem. Eelnevalt tulekut kokku leppides küsisin selgel kõlaval häälel ja eesti keeles, mis see meile maksma läheb ja vastus oli - oi, ei midagi. Uskusime, et tõesti sõpruse poolest, ma ise kutsusin teda kohe suveks enda maale. Teisel hommikul ilmus selle maja lauale korjanduskarp, "kuhu olevat külalistel kombeks sümboolselt annetada". Kuna olin tulnud metsa, mitte suurlinna lõbutsema, oli mul vaid pangakaart. Seda ka ütlesin, aga hakkas väga imelik. Eriti imelik hakkas siis, kui sain sõnumi, milles oli panganumber ja summa, et järgmisel päeval kanda minu arvele nii ja nii palju. Kohe näha, et vanad sõbrad!, kihvatas. Kusjuures tegu on inimesega, kes tegutseb ärisfääris ja kelle nime tahaks kohe avalikustada, sest ka siinsed kommijad võivad tema või ta abikaasa teenuseid kasutada, mille puhtuses ma ka kõigiti kahtlen. Tegelikult ma tüli ei tahaks.
Kas reageerida sõnumile ja maksta? Või maksta "see sümboolne summa", mis tähendaks füüsilise töö, taksoteenuse, mida mu abikaasa talle osutas (12 km)ja muu mahaarvamist?
Igatahes olen ma sellisest käitumisest hämmeldunud ja nagu üks mu sõber imestas : mis sõbrad sul küll sellised on!
 
1naine 04. märts 2002, kl 12.01
Arva oma tehtud kulutused maha ja ülejjänu maksa ära. Ning kanna julgelt selline inimene oma sõprade nimistust maha. See ei ole sõprus.
 
eneL 04. märts 2002, kl 12.05
Esimene moment mõtlesin, et maksaks ära. Teisel momendil leidsin, et kui tegemist on juba nii nahhaalse inimesega, siis see ei paneks teda häbenema ka mitte ja pigem kasutaks sedasama skeemi edaspidigi.
Minu jaoks on ostu-müügi tehing ikka selline asi, et ma lähen eelnevalt kohale ja uurin tingimusi. Mitte ei ole nii, et ostan põrsa ja hinna kotis ka. Igal juhul oma viha oleksin otsesõnu tollele äritsejale selgeks teinud. Võib olla seejärel ka maksnud. Aga igal juhul tema nime oleksin küll avalikustanud. Juhul, kui maksan.
 
tsinna 04. märts 2002, kl 12.26
Aga saada talle oma hinnakiri: puude tassimine, sauna kütmine, maja kütmine, sinu mees olla teda sõidutanud, küll midagi ikka leiad. Vaata, äkki peab tema sulle maksma?
 
kadriann 04. märts 2002, kl 12.26
Tänan soovitamast. Palju see kulu siis oleks? Paar sületäit puid ja palju lamp õhtul 5 tundi põledes elktrit võtab, ma ei tea. Või viia talle teinekord pagasnikutäis puid? Kusjuures, ütlemata jäi, et ega me nüüd päris tühjade kätega ka ei läinud, isegi sööki jätsime maha.
 
Nils 04. märts 2002, kl 12.45
to kadriann- korjanduskarpi sudametunnistuse jargi voib ka paar noopi panna. Sellise kaitumise eest. Mina kull ei maksaks!
 
? 04. märts 2002, kl 12.53
ei saa aru täpselt: kutsus külla? maja tühi? Mida te seal majas tegite, kus sõbranna ise oli samal ajal? Püüdis ta teid siis kavalusega meelitada oma turismitalu teenuseid kasutama? nõme käitumine igatahes. Kui asjal on hind, tuleb see kohe alguses kokku leppida, mitte pärast hakata nuruma. Kui nendega enam suhelda ei kavatse, võid rahus maksmata jätta vihjates varasemasele suulisele kokkuleppele. Kui aga kavatsete edasipidi suhelda? kmh? siis tuleks ehk suu puhtaks rääkida, mis asjast arvad. Ehk leiate mingi teineteisemõistmise ja ehk optimaalse tasugi.
 
kadriann 04. märts 2002, kl 13.02
Temal juhtumisi, mitu maja on. Enamvähem õigus oli sul, küsimärk. Äkitselt muutus ahneks, vaatas, kust saaks. Pistis iseenesest mõistetavalt meie võileibu ja suitsu. Justkui ära oleks inimene pööranud. Tõega, mure kohe hakkas.
 
Mai 04. märts 2002, kl 13.07
kadriann, sa vist jätsid kohe alguses midagi tähelepanemata, noh siis, kui su tuttav selle ettepaneku tegi. kui te nii kaua olete tuttavad, kas sa siis ei teadnud, mis majasse teid kutsutakse, kas see on turismige seotud? või kui tegemist tuntud inimestega olid nende kutsest nii meelitatud, et....
 
kadriann 04. märts 2002, kl 13.17
Ei jäänud midagi kuulmata, kõrvad olid mul kui lehtrid peas. Mul on ka tunnistaja olemas, seesama minu sugulane. Ta kutsus suures õhinas kõiki - tema peret ja meid. Mingist hinnast polnud juttu. No ma ei tea, mul ka on käinud maamajas igasugu inimesi külas, kusjuures mul on korralik saun dushiga, elektripliit ja marjapõõsad ja maasikapeenrad. Hea äriidee - meelita kergeusksed inimesed kohale ja siis pärast esita arve. Hakkaks ka nii tegema, oleks varsti rikas.
 
piibe 04. märts 2002, kl 13.57
Väga hea äriidee. Nimelt elan sellises kohas, kus 3 kuud on garanteeritud et sugulased, tuttavad, endised kooliõed-vennad, kususekaaslased ,täidavad minu õuel oleva suvemaja, paljudele oleme oma perega kütnud sauna, paljud kütavad ise. Nüüd hakkan kõigilt raha sisse kasseerima.
Tegelikult aga tahan öelda - nahaalsusele tuleb vastata nahaalsusega, ise kutsus, ütles et maksta pole vaja ja ongi kõik. Mina ei annaks talle sentigi! Raha on kõik suhted sassi ajanud, kahju!
 
karin 04. märts 2002, kl 14.17
Ja mina rumal pole siiani külalistelt raha taibanud küsida?! Lähen hinnakirja tegema. Nüüd saan rikkaks, elan mere ääres ja külalisi käib oi kui palju! Üks tuba on vaatega merele, see saab kõige kallim olema! Kas keegi tahab külla tulla?
 
juta 04. märts 2002, kl 14.32
eh pole selle peale tulnudki et sõpradelt saunas käimise eest tasu nõuda. Mul nbagu igati hää saun ja süüa olen neile kah alati pakkunud. Peaks mingi hinna kehtestama äkki?
 
helen 04. märts 2002, kl 15.54
kas sa talle ei öelnud, et suulises kokkuleppes jäi jutt, et tulge aga külla ja kõik on tasuta. kui ütleb, et sellist kokkulepet pole olnud, tee tasaarveldus: minu kulud, sinu kulud ja ära unusta moraalset kahju - pettumine inimeses.
jutt jutuks, aga tegelikult ma ei maksaks. läksid ju selle jutu peale, et tule, kõik on tasuta. oleks jutt tasust olnud, poleks ilmselt läinud?
 
õeke 04. märts 2002, kl 16.05
Küllaminnes on viisakas külakosti kaasa võtta või siis midagi sümboolse tasu eest kinkida või külas midagi kasulikku teha.

Neid inimesi kes külastamise eest arve esitavad on ikka olnud ja samas on ka teisi kes "käed taskus" kõik pakutu vastu võtavad ning minema hiilivad. Nõmedad on mõlemad!
 
Stella 04. märts 2002, kl 16.30
Aga äkki tegi võõrustaja nalja, kui ta sellise sõnumi saatis? Lihtsalt on nagu tiba mustema huumorimeelega ja valulävi liiga madal?
 
snoopy 04. märts 2002, kl 16.31
Hei, õeke! Panid tähele, kadriann ei läinud tühjade kätega ja rassis puid tassida. Ikka arusaamatus oli. Aga oi, mis miljonid kõik tuulde on lennanud, mille kõige eest oleks võinud raha võtta!
 
leena 05. märts 2002, kl 09.50
Ära maksa. Ta ei saa sult seda nõuda, sest kokkulepe oli teine.
 
leena 05. märts 2002, kl 09.52
Ära maksa. Ta ei saa sult seda nõuda, sest kokkulepe oli teine.
 
Kat 05. märts 2002, kl 10.07
Ilmselt oled oma vastuse saanud :) Aga nõustun mõne eelkõnelejaga - saada ka sõnum oma hinnakirjaga, puude tassimine tunnitasu 60.- näiteks, söögid võta maha, bensiin, "taksoteenus" jne. temapoolsed kulutused 5 tundi elektripirni ei võta rohkem kui 1 kWh. Et tasaarvelduda, kirjuta moraalseks kahjuks ülejäänud summa. Seda suhtelilselt süüdimatu olekuga. Loodetavasti pole tal võimu sulle kuidagi käkkida.
 
K-kadriannele 05. märts 2002, kl 10.36
Kuule,aga avalikusta ta nimi ikka!Seda enam et tun´tud äritegelane,nagu sa kirjutasid.Siis teavad ka teised,kui palju sellise inimese sõna maksab ja saab selliste eest hoiduda.Nii me oleme kõik-püüame mitte välja teha,las langeb veel selliste väljapressijate ohvriks mõni!Pärast hea seljataga sosistada,et näe kui alatud,ise veel tuntud inimesed!!

Lase aga tulla!
 
TONN 05. märts 2002, kl 12.07
Ei usu miskipärast seda kadrianni juttu.
Aga see on muidugi ainult minu arvamus.
 
kadriann 05. märts 2002, kl 12.19
Mida sa ei usu? Ega ma ise ka ei uskunud, et sõber võib külaskäigu eest sulle sooja ja elektripirni arve esitada. Sul mõni sõber vast ikka vahest külas käib? Võib-olla pakud teinekord kohvi-kookigi? Vot selle eest esitagi arve.
Vahepeal selgunud niipalju, et tema ei julenud, kui rahast juttu tegime, öelda, mis maksab.
 
kummastaja 05. märts 2002, kl 12.48
Enne ei julenud ja pärast julges?
 
Kristi 08. märts 2002, kl 04.06
Inimesi on igasuguseid,mõnele on raha "pähe hakanud",mõni lihtsalt alatu ja loll-variante sadu.Omal selline kogemus-"kallis"noorsugulane sadas sisse,elas ja oli,laenas raha,esitas möned häbematud valed ,lõpuks VIRISES ka toidu ja aseme üle.Tegin siis südame külmaks ja viskasin konkreetselt välja-otsigu mujalt lolli-kergem hakkas ja lohutab teadmine,et sellest teavad nüüd lõpuks ka kõik ülejäänud.Nii,et avalikustada!Kannatagu häbi all-miks peaks keegi veel midagi sellist kogema.Ja esita arve ise-sama häbematult ja süüdimatult!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!