Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Sõber või ... ?
 
kassikakk 12. aprill 2002, kl 09.42
Teemat püstitama ajendas üks isiklik seik, mis paratamatult möödunud aegade pettumuse ja solvumise meelde tuletas. Tekkis küsimus, kustmaalt algab ja lõpeb sõprus.
Mingis mõttes on üllas, kui sõber teise sõbra isiklikku ellu ja armusuhtesse nina ei topi ega kommenteeri, v.a. kui sõber ise nõuannet või arvamust küsib. Aga kas sõber peaks teisele sõbrale ütlema, kui ta teab, et tolle elukaaslane teda petab või et teda tagaselja lolliks tehakse? Või tegema oma teadlikkuse juures ükskõikse näo (sest ta on üllas!- ta ei sekku) ja nägema, kuidas sõber heas usus elab?
Kuidas teie käituksite ja tahaksite, et teiega käitutaks?
 
lihtne 12. aprill 2002, kl 09.48
Sõprus püsib ainult asusega. KAs oleks siis aus, kui tead, et sõbra elukaaslane petab teda, sõpra teadmatusse jätta ja hiljem teda palju vaevarikkamalt vaevlemas näha.Ei usu! Ise rääkiks alati kõik ära, sest pärast süüdistaks ta sind mitte rääkimises!
Ja siis kaotaks ta korraga nii armsama kui ka sõbra!
 
Anna 12. aprill 2002, kl 09.51
Olen sellele mõelnud. Ja päris lihtne ei ole kumbki variant.

Selge see et sõbrannale ei läheks rääkima, et nägin tema kaasat kuskil kellegiga. Arvan et see on paari omavaheline asi. ma ei tea nende kokkuleppeid, nende elu peensusteni jne., pealegi ei saa see kuidagi minu asi olla. Nemad elavad koos ja mitte koos minuga. Ehk räägiksin siis sõbranna mehega, ütleksin et nägin jne. Sõbrannade mehed on ju ka minu sõbrad.

Pealegi tavaliselt viib selline vahelesekkumine sõbranna kaotuseni.
 
Robin 12. aprill 2002, kl 09.52
Olen ise sellises seisus olnud, kus olin tõsimeeli tunnistajaks kuidas üks minu mehe sugulane oma naiseukest otsesõnu kõrvaltoas pettis. Pärast veel palus minult, et ole hea inimene ära palun mu naisele sellest räägi, ma enam ei tee. Ütlesin siis talle kohe, et ei luba midagi, ja ta isegi proovis mind ära osta.................
Kohe rääkima ei tõtanud, uurisin vaikselt maad ja siis ükskord, kui olime vaikselt kahekesi ja veinikest limpsisime, siis sai ka ääri-veeri mõista antud, ta oli väga rahul, sest mingil määral oli ta ka ise juba natsa kahtlustama hakanud, aga ei tahtnud mehega sellel teemal enne rääkida, kui ikka kindel mehe tegudes on.................

Eks iga juhtum on erinev ja tuleb ikka oma sisetundele toetudes vaadata kas ja millal ja kuidas sa sellisest teemast räägid.......kuid arvan, et rääkida ikkagi tuleks, kasvõi mõista anda.........
 
Tigr 12. aprill 2002, kl 09.52
see oleneb vast olukorrast ning viisist, kuidas sõber seda teatab....ilmselt eelistaksin elada tões.....ehkki kontrollimata faktide peale ma rapsima ei hakka.....

mida ise teeksin? hindan kõigepealt olukorda, kohe sõbrale teatama ei hakka, et *nüüd su kallim petab sind, sest nägin teda seal ja seal....*

õnneks oman ma oma sõprade partneritega piisavalt häid suhteid (st partnerid, kes on tõepoolest nii olulised, et nende petmine võiks mu sõbrale haiget teha) ning räägin kõigepealt nendega.....küsin, kas sain õieti aru või mitte, siis palun olla enda ja mu sõbra suhtes aus ning lõpetada suhe kui nende arust sellel tulevikku ei ole.....küllap siis edaspidi ole näha, mis saab ja kes kuidas käitub.

aga ma ei saa praegu ka pead anda, et ma niimoodi tõepoolest teeksin :)
 
opossum 12. aprill 2002, kl 09.53
kui sina räägid temale oma eraelust, siis peaks tema ikka ütlema küll, kui midagi rohkem teab, kui sina. Mina vähemalt tahaks küll, et minu sõber räägib- ta on ju MINU sõber
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 10.03
...sõber on sõber....sõber pole enam sõber,kui ta kavatseb minu ellu trügida ja seda kujundama hakata...mina annan võimaluse astuda sõbral oma ellu ja tema tutvustab oma elu mulle nii palju, kui tema seda vajalikuks peab. Niipea, kui kumbki sellest aint amatavast õhkõrnast piirist üle astub - on see piir ületatud ja sõprus on läbi. Ei räägiks ma talle miagi....oleks erand - kui ta küsib mukäest "kas mu naine magab kellegiga veel" vastaks ma täpselt nii palju kui täpslt teaks - minuga magab - ei maga - pole tal jalgu hoidmas käinud. Ja ei mingit "arvan" infot sellistel teemadel...kui ta jst ei küsi. Pealegi - sõbra sõber on ka minu sõber....reeglina.
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 10.04
...lisan - et oma vimase lausega mõtlesin seda, et sõbra naine on kah samavõrd sõber...sorry ,eksitamise pärast:)
 
lihtne 12. aprill 2002, kl 10.11
Ei tungi sõbra ellu?! Kuidas sellest aru saada? Omal kogemusel tean, et kui omad sõpra, tean tema elu, probleeme, rõõme peensusteni. JA oi oi kui kurb on kuulata teda rääkimas oma suurest armastusest mehe vastu, kes tegelikult on vana petis. Loomulikult kutsuksin sõbranna õigele teele tagasi ja räägiksin mida tean. See ongi sõprus, mitte kellegi ellu segamine.
 
lihtne 12. aprill 2002, kl 10.12
St. tahan ju oma sõbrale kõige paremat!
 
Tix 12. aprill 2002, kl 10.16
Sõber on püha. Kui ma tean raudkindlaslt, siis teatan kohe. Ma ei taha ju, et mu sõbrel poleks piisavalt infot oma elu üle otsustamiseks. Kui ma aiman vms, siis mitte mingil juhul. Lisaks on elu näidanud, et üks mees ja üks naine võivad hommikul ka mehe korterist koos väljuda, ilma et sellel midagi vähimat seksuaalsusega pistmist oleks. Iga olukord pole nii ilmselge, kui paistab.
Toon näite. Ühel hommikul sattusin tööle väga vara, 1 meeskolleeg samuti oli tööl. Nohistame vaikselt oma paberites, kell nii 7.15. Äkki tal telefon, mees räägib, tuleb siis minu laua juurde. Tal 6-aastane tütar helistas kodust, et hamster hakkab sünnitama ja poeg juba paistab aga sünnitud ei saa. Abikaasa komandeeringus. Muuseas, minu mees oli haiglas. Mida teha. Mul selline tugev närv, ütlesin - lähme vaatame, ehk saame aidata. Autosse, tema koju, hamstripojale näpp taha, lapse pisarad kuivatatud...ja väljusime kahekesi tema korterist kell 7.50...ja trepist tuli alla meie kolleeg, kes elab samas majas. Kolleeg teisest osakonnast, nii hästi ei tunne kaa. No ja ei jõudnud pärast neid jutte ära kuulata...selge kaa, kes see ikka usub "käisin abis hamstril sünnitamas".
Näide 2.
Öölubi. Mina oma mehega. Mul sünnipäev. Minu mees tervitab silmapaistvalt kaunist naist ja kipub ikka tema külje alla. Tantsule viib. Mina veidi mures. Lõpuks läksid KOOS peldiku eesruumi. Mina järgi. No ja selgus lõpuks, et see naine on juveliir, kellelt mu mees mulle kunstnikutööna kuldehete komplekti tellis, mille ta pidi järgmine päev kätte saama. ja nüüd nad lihtsalt arutasid seda, kuidas ikka täna naine need oma töökojast kätte saaks, et mees saaks need mulle sünnipäeval üle anda. Õnneks ma skandaali ei jõudnud teha, kuid tuttavad, kes samas klubis olid, käisid veel pool aastat mind haletsevalt vaatamas, nemad ju tõde ei teadnud. Igaühele ma ju seletama kah ei hakka.
Sellest moraal - järeldusi ei saa teha ka ilmselgest asjast.
 
Laura 12. aprill 2002, kl 10.22
Kuid kui olen kindel, või on väga tõsised kahtlused siis räägiks. SÕbral jääb ju alati võimalus/kohustus sellest oma kaaslasega rääkida. Minu jutt ei tähenda veel seda, et ta seda 100% usub. Ikka tahab ise kinnitust/ümberlükkamist saada.

Ja ootan ka oma sõpradelt, et nemad räägivad. (siiani on nad seda ka teinud)

Miks? Sellepärast, et ei meeldi petmine, silmakirjalikkus.
Kui keegi läheb juba petmise teele, tuleb tal ka tagajärgedega arvestada, ehk siis sellega, et kaaslane teada saab ja mida ta selle teadmisega ette võtab. See, mis selle infoga ette võetakse ja kuidas käitutakse, jääb juba tema kaaslase otsustada.
Aga siis otsustab ta vähemalt selle põhjal, mis tegelikult tõsi on.
 
moor 12. aprill 2002, kl 10.22
Mina ei ütleks ja ei taha ka, et keegi nn.heasoovija tuleks mulle rääkima.
 
kassikakk 12. aprill 2002, kl 10.28
Feliks: ei intrigeeri, küsin lihtsalt, et selgusele jõuda omas seigas (Su arvamus on kõige sarnasem mu (eks)sõbra omaga), siis oled ju sõbra naisele rohkem sõber, et aitad tal (regulaarset) truudusemurdmist (praktiliselt ise oled pealt näinud/kuulnud) varjata?

Tix: nõus, ilmaasjata kahtlustada ei maksa.

Põhimõtteliselt, muidugi, jõuame sinnamaani, et sõbrustame ikka endasugustega (rääkijad rääkijatega ja vastupidi), siis on hundid söönud ja lambad terved... ja eks iga olukord on erinev ja põhimõttedki. Tänu sellele teadmisele ei saa mitte kuidagi süüdistada minu mõistes mindki petnud sõpra, aga suhelda kah enam edaspidi temaga ei taha :(
 
Tova 12. aprill 2002, kl 10.33
Felix mõtleb vist sõna "sõber" all head tuttavat. Sõpra me ei taha ju hoida infosulus. Loomulikult peab inf olema 100% kindel.
 
lihtne 12. aprill 2002, kl 10.33
To: Moor!

Kas tahad siis elada valetajaga koos! Arvates , et ta sind ei peta! Loll oled
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 10.39
Kassikakk: kui ma olen sõber, siis ma ei taha kuidagimoodi segada end tema ellu, ma ei taha tema elu kujundada, kui ta pole seda soovinud - selle alla kuulub ka vabatahtlik teavitamine oma "kahtlustustest". Kui ta kutsub mind appi - milles iganes, kas kraavi kaevamises või oma isiklikus suhtes oma naisega - siis aitan. Ja huvitav küll - mismoodi nägid sa truudusemurdmist pealt? Et pole mulle isegi seks truudusemurdmise nime väärt aga olgu peale - küllap Sulle on - hoidsid Sina jalgu või?:)
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 10.43
Tova: sõbra all ma mõtlen just seda kõige lähedasemat sõpra, milliseid on mul vaid mõni.
 
fille 12. aprill 2002, kl 10.49
meil on sõbrannadega sellest juttu olnud. mõned tahaksid teada ja mõned mitte. nendele, kes tahaksid teada ma loomulikult et ütleksin, (olen ka öelnud) kuid ühega, kes ei tahtnud teada, käime hetkel väga harva läbi. nende kodus enam ka ei käi, sest mul on ebameeldiv kohtuda ta mehega, keda olen näinud erinevate naistega pubides ja klubides amelemas, samas kui ta naine on veendunud, et mees on 'komandeeringus'.
 
moor 12. aprill 2002, kl 10.51
To: lihtne
Miks valetajaga ja miks just loll? Mulle ei meeldi sellised nii öelda sõbrad, kes tulevad enda arust head tegema. Ja mis ma selle teadmisega peale hakkan. lähen küsin mehe käest, too ütleb pole olnud. Keda ma siis rohkem pean uskuma, kas meest kellega aastaid koos elatud või seda ütlejat.
Mina tahan elada oma elu nii hästi kui oskan ise. Õnneks olen ma ka kõigile suutnud selgeks teha, et mind selline info ei huvita ja parem on seda mulle mitte pakkud.
 
kassikakk 12. aprill 2002, kl 10.52
Feliks: ahjaa, õige küll, Sinu jaoks pole armukesepidamine ju truudusemurdmine :) Aitäh arvamuse avaldamise eest, ma ei mõista hukka Su suhtumist ega Sind :) oled muhe inimene ju sellegipoolest :)
 
kassikakk 12. aprill 2002, kl 10.54
Feliks: jalgu ei hoidnud :) aga nii rõõsa ma enam ei ole, et vahet vahekorral ja lihtsalt pikali olemisel ei tee :)
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 10.59
Kassikakk: parandan Sind...et armukese pidamine on ikka ´truudusemurdmise moodi küll..seks teistega iseensesest ei ol emul eveel truudusemurdmine.
oot - et sattusid peale....nojasiis?
 
lihtne 12. aprill 2002, kl 11.09
To: Moor!


Ega ma ei tahagi väita, et igat ütlejat uskuma peaksid. Kuid kui seda tuleb teatama oma südamesõber, siis vaevalt ei valega tegemist on! Ära ole meeste suhtes nii sinisilmne, kõik nad väidavad, et pole näind, pole teind!
 
Robin 12. aprill 2002, kl 11.12
Kassikakk: Olen sinu seisukohtadega nõus100% ausus ja lugupidamine ülekõige.........
Feliks: Eks paljudele inimestele, eriti meestele, ei ole sex siin, seal, kellega meeldib mingi võõras ega tabuteema, aga ausus ja lugupidamine peaks ju ikkagi jääma..............
 
Feliks 12. aprill 2002, kl 11.16
Robin: just - ausus ja lugupidamine eelkõige. Mina ei taha olla see, kes sõbra suhte tuksi keerab (lahutuseni ja sellega kaasneva kõikvõimaliku vasme ja füüsilise tülini) oma "aimduste" ja võimalik et poolikult nähtud tõdede või muu sarnasega.
 
Tova 12. aprill 2002, kl 11.17
Felix. Kirjutad, et "kui ma olen sõber, siis ma ei taha kuidagimoodi segada end tema ellu, ma ei taha tema elu kujundada, kui ta pole seda soovinud". Teema on sama, ehkki pisut teise kandi pealt.
Mul on meesterahvast sugulane, kes samuti ei pea seksi võõraste naistega truudusemurdmiseks. Ta on abielus. See iseenesest on pisiasi. Tegemist on haritud ja meeldiva inimesega, kel mõistust peas tunduvalt keskmisest rohkem. Ka on ta süda õige koha peal, kui asi just võõraid naisi ei puuduta.
Tema naine on ca 5 kuud varjanud mehe eest, et põeb vähki. Naine ei taha haletsust ja kardab midagi määramatut, mis suhetega võib juhtuda. Olen temaga koos arstide juures käinud, tal on elada nii kuukest kolm-neli. Eile aga sain ma selle mehega kokku juhuslikult ja ta ütles mulle, et kavatseb võtta vastu tööpäakkumise Saksamaal, hakkab kodus käima 2 nädalavahetust kuus, pere jääb siia. Helistasin naisele...ta teab, ütleb, et "me läheme lahku erinevatesse maailmadesse niikuinii".
Noh. Mis teeme siis?
Kas sa arvad, et see mees mulle KUNAGI, IIALGI andestab, kui ma talle ei ütle ja ta peab naisest viimastel elukuudel eemal olema? Kas sa arvad, et see naine mulle hinges suudab andestada, et ma teadsin aga ei teinud midagi, et tema viimaseid päevi armsama küljes hoida? ta ise ju nii keemiast läbi pikitud ja valuvaigistid - ta ei mõtle kaugeltki selgelt. Sest seda, et mina teadsin, saab ta teada niikuinii - naisel on minuga kirjavahetus, kirjad on alles, lisaks peab ta päevikut.
Ma ei küsi nõu. Mina olen otsustanud. Ma sean naise fakti ette, et kui ta ise tänase päeva jooksul oma mehele ei räägi, teen seda mina, täna kell 19.
 
kassikakk 12. aprill 2002, kl 11.25
Robin: tore, Sinusugust sõpra hoiaks kindlasti :)

Feliks: oot, taas see sõnade erinevast tõlgendamisest tingitud valestimõistmine? Regulaarne vahekord ühe ja sama (mitte prostiga) naisega pole siis armukesepidamine? Või on rohkem armuke see, kellega elust/ilmast ja oma tunnetest räägitakse, sealjuures vahekorda astumata või siis ainult mõnikord? Juhuslik vahekord on ka mu arust ikkagi truudusemurmine.
 
free 12. aprill 2002, kl 11.30
Tubli Tova. kahju, et ole pole alati ilus :-((
 
free 12. aprill 2002, kl 11.34
sry, apsakas. Elu pole alati ilus.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!