Feministi nurgake
nn "raske vesi"
Myy 05. mai 2005, kl 09.55 |
Naised appi!
Läksime kontoris vaidlema. Asi selles, et mõned on kusagilt kuulnud, et vee mitmekordsel keetmisel tekkib nn "raske vesi".
Panin otsingusse, ei leidnud midagi.
Ära nad ka mulle seda seletada ei oska. On mõni tark, kes selle lollile selgeks teeb, või on tegemist mingi naisteajakirja paanikaga üheks korraks.
Läksime kontoris vaidlema. Asi selles, et mõned on kusagilt kuulnud, et vee mitmekordsel keetmisel tekkib nn "raske vesi".
Panin otsingusse, ei leidnud midagi.
Ära nad ka mulle seda seletada ei oska. On mõni tark, kes selle lollile selgeks teeb, või on tegemist mingi naisteajakirja paanikaga üheks korraks.
Ali 05. mai 2005, kl 10.16 |
Indrek2 05. mai 2005, kl 10.17 |
Täielik jama... tavaline vesi H2O, raske vesi on D20(deuteerium-vesiniku isotoop), on üliraske vesi T2O(triitium-vesiniku isotoop).... niiet seda tavalist vett keeda nii palju kui tahad aga ainuke asi mis sellega juhtub on see et aurab ära:) Pealegi on raske vesi(üliraske veel enam) radioaktiivsed... kui mälu ei peta.
Indrek2 05. mai 2005, kl 10.18 |
Ali 05. mai 2005, kl 10.19 |
v 05. mai 2005, kl 10.45 |
Norija 05. mai 2005, kl 10.49 |
Selles tähenduses, nagu füüsikud mõistet "raske vesi" mõistavad, ei "teki" mitmekordsel keetmisel kohe kindlasti rasket vett. Mingil tähtsusetul määral võib raske vee osakaal tõesti suureneda, sest raske vee (mida vees alati on) keemistemperatuur on tavalise H2O omast veidi kõrgem. Mingit praktilist tähtsust sellel küll olla ei tohiks, tervisele ei oma see samuti mitte mingit mõju.
Teiselt poolt, joogivesi ei ole destilleeritud vesi. Arvata võib, et mitmekordsel keetmisel tekivad seal mõningad muudatused. Näiteks suureneb soolade kontsentratsioon vees. Võimalik, et mõni naisteajakiri on sellist "soolasemat" vett miskipärast (näiteks kehva tõlke tõttu) "raskeks veeks" nimetanud.
Teiselt poolt, joogivesi ei ole destilleeritud vesi. Arvata võib, et mitmekordsel keetmisel tekivad seal mõningad muudatused. Näiteks suureneb soolade kontsentratsioon vees. Võimalik, et mõni naisteajakiri on sellist "soolasemat" vett miskipärast (näiteks kehva tõlke tõttu) "raskeks veeks" nimetanud.
Myy 05. mai 2005, kl 11.36 |
LFE 05. mai 2005, kl 12.15 |
krõll 06. mai 2005, kl 08.54 |
Rasket vett saab toota tavalisest veest destillatsiooni abil (mis ei ole sama, mis keetmine), seda aga koduste vahenditega teha ei saa (destilleerimist saab küll, aga raske vee destilleerimist mitte, vaja on spetsiaalset destillatsioonikolonni), ja keemiliselt (mida ka vaevalt keegi kodus teeb). Raske vesi on oma koostiselt samasugune nagu tavaline vesi, vaid tavalise vesiniku aatomi asemel on molekulis vesiniku isotoop deuteerium (selgitus - vesiniku aatomi tuum koosneb ühest prootonist, vesiniku isotoobi deuteeriumi tuum aga prootonist ja neutronist, mis kahekordistab deuteeriumi aatommassi võrreldes tavalise vesinikuga, kuid samaks jääb tuumalaeng ja elektronide arv, uhh, tuletage meelde põhikooli keemia!)
Raske vesi on looduses täiesti olemas, iseenesest ei ole ta kahjulik (ei ole radioaktiivne, kuid kasutatakse nt plutooniumi tootmisel ja aatomielektrijaamades), kuid ainult rasket vett juues tekiksid tervisehädad seetõttu, et raske vesi käitub organismis veidi teistmoodi kui tavaline vesi.
Ja mis puutub ainult destilleeritud vee joomisse ja ainult keedetud vee joomisse, mida mõned ilugurud propageerinud on (nt Tiina Park), siis see on tervisele kahjulik samal põhjusel - nende protsesside käigus tekivad vee ehituses (vesi nimelt on kristallilise ehitusega tõesti, vee molekulid on omavahel seotud vesiniksidemetaga ja nad paiknevad korrapäraselt)muutused, mis mõjutavad vee käitumist organismi ainevahetusprotsessides. Nii et nö toorest vett peaks kindlasti jooma.
Raske vesi on looduses täiesti olemas, iseenesest ei ole ta kahjulik (ei ole radioaktiivne, kuid kasutatakse nt plutooniumi tootmisel ja aatomielektrijaamades), kuid ainult rasket vett juues tekiksid tervisehädad seetõttu, et raske vesi käitub organismis veidi teistmoodi kui tavaline vesi.
Ja mis puutub ainult destilleeritud vee joomisse ja ainult keedetud vee joomisse, mida mõned ilugurud propageerinud on (nt Tiina Park), siis see on tervisele kahjulik samal põhjusel - nende protsesside käigus tekivad vee ehituses (vesi nimelt on kristallilise ehitusega tõesti, vee molekulid on omavahel seotud vesiniksidemetaga ja nad paiknevad korrapäraselt)muutused, mis mõjutavad vee käitumist organismi ainevahetusprotsessides. Nii et nö toorest vett peaks kindlasti jooma.
vat siis 18. veebruar 2018, kl 14.23 |
Lisa postitus