Jah, ega ta sümpaatne religioon või pigem ideolooga küll pole: repressiivne, ebaõiglane, vägivaldne, silmakirjalik (mina olin puu otsas, kui 10 last pommiga õhku lendas, mina seda ei poolda, aga ometi annab järgmistel valimistel hääle radikaalidele, irw), kanapime ja rumal.
Nii see lihtsalt kahjuks on. Praegusel ajahetkel on islam sobiv ideoloogia väikesele inimesele, kes vaevleb sügavates kompleksides ja soovis kogu maailmale oma vaesuse ja hädade eest kätte maksta, saamata aru, et ta ise on need suuresti põhjustanud.
Samas ma olen pea kindel, et islamit ootab ees areng pluralismi, mõistmise ja tolerantsuse ja vägivallatuse suunas. Aga see võtab kõvasti aega, mitusada aastat äkki.
Samas praegused islamiriigid ei saa aru, et nad ei saa iial oma 1000 aastat vana elukorraldusega Läänele vastu. Ja see on ometi nende põhieesmärk, kadedust ja viha mahajäämuse üle nad eriti vaka alla ei hoia. See võib jällegi neile väikestele inimestele, kes asju ainult enda mätta otsast näevad, mitte meeldida, kuid tegelikult on uuringud näidanud, et just võimalikult laiale hulgale inimestele eneseteostusvõimaluse andmine on muuhulgas ka riigi ja kogukonna edu aluseks.