Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Shovinisti nurgake
venelane
 
leo 15. august 2017, kl 17.16
Miks on meil eestlased, soomlased, lätlased, rootslased, aga "vene rahvusest inimesed"? Miks Yana Toomile ei meeldi, et "Pealtnägija" teatab, et nende uus liige on venelane? Suur ja kuulsusrikas rahvas, aga häbeneb ennast?
 
kivike 16. august 2017, kl 08.36
Vene keelt kõnelev inimene pole rahvuselt alati venelane, nõukogude paabelis tekkis päris palju selliseid. Tean inimest, kes on rahvuselt soomlane ja ei oska sõnakestki soome keelt ja kui eesti passide vahetamine oli omal ajal, siis oli suuri raskusi sellega, sest ta märkis rahvuseks soomlane, kuigi juba mitu põlve neid soomalsi enam oma emakeelt ei osand ega kõnelnud, aga eestiaegsed vanavanemad pidid ju eestlased olema, et passi saaks taotleda. Nõuka ajal oli venelane sõimusõna, võib-olla minge kauge kaja on Jaanal sellega seoses, et kui eestlane ütleb venelane, siis tahab solvata.
 
hee 12. november 2017, kl 15.44
Ja ongi suur vahe vene keelt kõneleva ja vene rahvusest inimese vahel, seda mõiste mõttes. Suurem enamus nõukaajal saabunud ja siiani Eestis elavaid teisest rahvusest inimesi ei räägi oma emakeelt, vaid nende koduseks keeleks on vene keel. Noore spetialistina suurde asutusse tööle asudes panin imeks, et Ukraina, Armeenia, Leedu ja Läti perekonnanimedega kolleegid ei osanud sõnagi oma emakeelt, koduseks keeleks oli vene keel, kuigi mõlemad abikaasad olid samast rahvusest ja lapsed pandi rahumeeli vene kooli. Taasiseseisvumise ajal tõmbuti eestlastest eemale, ikkagi fašistide järeltulijad! Otse loomulikult ei vaevunud neist mitte ükski ära õppima eesti keelt ja seda muideks siiani välja. Paljudega teretame tänaval kohtudes, sest sai ikka pikalt koos töötatud, aga need inimesed jumaldavad Putinit, vaatavad vene telekanaleid ja on tänapäevani välja üdini nõukogude produktid. Üks Ukraina pere ei suhtle enam isegi oma kodumaal elavate sugulastegagi mitte, sest nood olevat pimedusega löödud ja ära keeranud, kuna mustavad Venemaad. Eesti vabariigi ajal siia sattunud on veidi teisest puust, nad küll ei räägi juba mitmendat põlve oma emakeelt aga armastavad lagedale keavata oma päritolu ja toonitada, et nad ei ole mingil juhul venelased. Kuigi mentaliteet ja kombed räägivad paraku muud suurema enamuse puhul. Nõukaajal Venemaal elanud juutidest suurem osa ei teadnud ei juudi kommetest ega keelest midagi. On teada fakt, et Iisraeli emigreerunuist ei ole seniajani väga paljud vaevunud oma emakeelt selgeks õppima, sest see venemeelsus on ajude vahel väga kõvasti kinni. Seega suurem jagu vene keelt kõnelevast massist ei kuulu üldse juurte poolest vene rahvuse alla, nad on küll nii hingelt kui vaimult totaalselt venestunud, aga mitte vene rahvusest. Tänapäeval peab nii mõnigi selline eksemplar end tavavenelasest juskui paremaks ja peenemaks.
 
sh odessa 12. november 2017, kl 21.09
päris venelasi elab ehk kuskil Vjatka kandis, Moskvas ja siinpool suurem osa segaverelised
 
lihtne ju 16. november 2017, kl 08.38
Venelane on venelane.
Soomlane ongi soomlane.
Sakslane ka sakslane ja neeger jääbki neegriks. Parakau paneb imestama, et siin sündinud, haridust omandanud ei suvatse suhelda meie keeles. Miks peab eestlane oma riigis muulaste keeles rääkima?
 
keskmine keeleoskaja 18. november 2017, kl 23.04
ma ei vihka venelasi, tunnen mõningaid väga toredaid venelasi. Aga ma pean tööalaselt suhtlema venelastest klientidega nii vahetult kui telefoni teel. Ja mind ajab marru, kui mõni umbkeelne helistab kusagilt ühistranspordist, tänavalt, kohast kus halb levi ja taustamüra ning siis vuristab ühe hingetõmbega oma jutu maha. No mitte midagi ei saanud aru. Hakkan siis küsimusi esitama, et aru saada kes ta on ja mida tahab. Ja kui olen paar küsimust küsinud, mõnda asja ehk isegi rohkem kui korra, siis ta põrutab tigedalt, et "olen juba sada korda öelnud, aru ei saa või?". Oskan küll "harju keskmisel" tasemel vene keelt, aga no seesugused teevad tigedaks ja õelaks. Mõtlesin, et järgmine kord kui mõni selline telefoni otsa satub, siis vuristan talle eesti keeles kiirkõnes pika jutu maha ja jään reaktsiooni ootama. Tahaks teada, kas saab aru, milles point on.
 
jutt või asi 21. november 2017, kl 14.42
Midagi sa ei vurista. Palud alandlikult vabandust ja hakkad vene keelt purssima.
 
vot tak 21. november 2017, kl 15.26
Selle skisofreenilise olukorra ongi tekitanud just ettevõtjad, kes nõuavad, et klienditeenindajad vene keeles suhtleksid, teevad oma tootetutvustused, menüüd ja koduleheküljed venekeelseks jne. Muide, sama teeb ka meie riik - praktiliselt kõigil riigiasutustel venekeelsed kodukad, blanketid-ankeedid venekeelsed jne. Ja siis imestatakse, et nad keelt ei oska - nad ütlevadki siiralt, et neil pole seda lihtsalt vaja! Ei tea ühtegi riiki maailmas, kes nii lahkelt oma riigikeele nõudmisest loobuks - sakslased ei õpi türgi keelt, neil pole ühtki türgikeelset riigikooli, soomlased ei hakka sinuga eesti või vene keeles rääkima - on sinu enda asi, kas õpid keelt (elades seal riigis) või siis suhtled inglise keeles (kui oled turist). Olen ise klienditeenindajana pakkunud lahkelt välja, et võin vene keele asemel loomulikult ka ingliskeeles suhelda, selle peale sain venkudelt tavaliselt veel rohkem sõimata. Mõned nooremad inimesed ainult läksid inglise keelele üle, või siis hoopis naersid ja hakkasid eesti keeles rääkima. Aga need 50+ kodanikud ikka elavad endiselt nõukogude liidus. Tegelikult tõesti kõige nõmedam on see, et ME ISE VABATAHTLIKULT loobume riigikeele nõudmisest.
 
Rita 10. detsember 2017, kl 20.43
Ei pea eestlane oma riigis vene keelt rääkima. Aga kuna tal tihti puudub rahvuslik ja kodaniku uhkus, siis ta seda räägib.
Hiljuti välisriigis reisil olles nägin venelasi, kes polnud väliselt üldse (meie) venelaste moodi. No nagu lääne-eurooplased paistsid. Ka käitumine oli hoopis teine. Eks siin olegi need juurteta venelased, kes elavad veel ikka nõuka-aja mentaliteediga. Nad ei tea elust Eesti riigis suurt midagi, sest elavad 100% Vene meediaväljas. Lemmikpoeks on neil Maxima, sest seal töötavad valdavalt nende rahvuskaaslased, kellega siis kassas vahel isegi pikalt lobisema jäädakse. Aga kas Maxima kassapidaja tohib üldse venelast vene keeles tervitada? Meil on ju riigikeel eesti keel! Ja ka mind teretati Maximas kord vene keeles!
 
Rita vot taki-le 10. detsember 2017, kl 20.47
Tõesti häbenemist väärt on selline Eesti riik, mis ise loobub riigikeelest. Orjalikkus on vist nii väga sügaval veres, et kohe mitte ei saa selga sirgu. Ikka koogutades ja kulpi lüües okupantrahva ees. Neid poleks ju siin ilma okupatsioonita.
 
keskmine keeleoskaja 10. detsember 2017, kl 22.15
Ritale:
päris kindlasti ei räägi ma vene keeles seepärast, et mul puudub rahvuslik uhkus. Ei puudu. Ja oma riigis ma ei PEA ma vene keelt rääkima. Küll aga firmas kus ma töötan. Kui minu tööandja otsis töötajat, kes oskaks keskmisel tasemel vene keelt, sest suur osa kliente on venelased ja kui ma sinna tööle kandideerisin ja valituks osutusin, siis mul ei ole muud valikut kui lisaks eesti keelele ka vene keeles suhelda. Nii ju firmaomanikud teevad - reklaamivad end sellega, et "suhtleme teie keeles". Kellelegi ei tundu imelik, et töökuulutustes nõutakse inglise keele oskust, siis ei ütle keegi, et puudub rahvuslik uhkus. Seda peetakse normaalseks. Ma siin ei ürita kaitsta venelasi, kes ei suvatse nii paljukestki eesti keelt õppida, et nt meditsiiniasutuses hakkama saada. Ma tahan öelda, et minul ei puudu sellepärast oma rahvuslik uhkus. Olen üsnagi suur oma riigi patrioot.
Mis puutub Maximasse, siis hiljuti pöördusin seal ühe kaupluse vormis noormehe poole, et küsida, kas ta teab et piimatoodete osakonnas on kohukestel parim enne juba mitu päeva tagasi läbi saanud. Vastuseks sain nõudmise rääkida temaga vene keeles. Sest ta ei saanud aru, mida ma tahan. Ja ma ütlesingi sama asja vene keeles, sest ma tahtsin et see aegunud kaup sealt ära koristataks. Ja asutigi tegutsema. Oleks ma ainult eesti keelse märkusega piirdunud, oleks need vanaks läinud kohukesed kellegi ostukorvi rännanud.
 
omg 12. detsember 2017, kl 16.33
Eestlane, "üsnagi suur patrioot", on ikka mõnus ori küll. Talle esitatakse Eestis TEENINDAJA poolt NÕUDMINE rääkida vene keeles ja tema kohe räägib ka. Lihtsalt jäle.
 
oh 23. jaanuar 2018, kl 13.17
Meie riigis on 100% teenindusega seotud ettevõtetesse tööle kandideerimisel nõutav võõrkeelte oskus, kusjuures iga keel loeb ja eriti loeb vene keele oskus. Kui vene keelt ei räägi, siis eelistatakse sulle teist, kes räägib. Nii on ja nii küllap ka jääb, sest iga firma omanik on huvitatud kasumist. Kui siin riigis on tugevalt üle poole kodanikke, kes eesti keelt absoluutselt ei valda, siis need marsivad oma rahakottidega firmadesse, kus nende raha võetakse vastu nende emakeelt tarvitades. Nii lihtne see põhjus ongi ja toimib ka kusjuures. Kui sa oled oma CV-sse kirjutanud, et sa valdad vene keelt, aga otsustad venelastele koha kättenäitamiseks seda mitte kasutada, siis pikalt sul seda joont ajada ei õnnestu. Tööandja vahetab su välja sellise teenidaja vastu, kes ei hakka üle vorstileti Eesti kodanike puhul keeleeksamikomisjoni üle kontrolli läbi viima. Teenindja ei saa paraku tööpostil patriooti mängida, tuleb valida mõni teine töö, kus isamaalised tunded 24/7 sekundikski rahu ei anna.
 
to oh 14. veebruar 2018, kl 12.24
Ei maksa üldistada. Tean päris mitmeid söögikohtade omanikke, kes on otsustavalt sellest vene keele jamast loobunud. Nende menüüd ja muud materjalid on kahes keeles - eesti (kohalikele) ja inglise (turistidele). Klienditeenindajateks on noored inimesed, kes on koolis õppinud 2-3 võõrkeelt, millede hulgas ei ole vene keel. Umbkeelsed kliendid vaatavad ise, kuidas saavad. Ühe käest küsisin, kui mitu klienti on selle pärast tellimata jätnud, et vene keeles ei teenindatud. Vastas, et kolme aasta jooksul kolm. Tehke omad järeldused.
 
eelmisele 03. märts 2018, kl 12.33
Üldistada maksab küll, eriti selles osas, et mingi söögikoht ei ole avalik teenistus. Selleks on riiklikud organisatsioonid ja ettevõtted, kes omavad teenindussaale, kus raha eest kodanikele teenuseid osutatakse. Lisaks neile on vene keele oskus ette kirjutatud ka asutustele nagu pangad, supermarketid, apteegid, haiglad ja polikliinikud. Sellistesse nimelt ei võetagi tööle kandideerijaid, kel vene keele oskus puudub. Kui üks vene mammi omale mõnes kohvikus pirukat ei saa, ei juhtugi sellest omanikule majandukrahhi. Kui pngatöötaja pole suuteline EV kodanikult, kes sõnakestki eesti keelt ei mõista, panagakontole raha vastu võtma, siis lastakse ta päevapealt töölt lahti. Sama juhtub ka PPA-s omale dokumenti nõutava umbkeelse kodanikust kliendi teenindajaga.
 
need 01. juuni 2018, kl 11.07
Need umbkeelsed kliendid peaksid tulema ametiasutusse oma tõlgiga, kui nad riigikeelest aru ei saa. Eesti Vabariik ei ole mingi vene keele kaitsepolügon, et me peaksime maksumaksja raha raiskama vene koolidele ja venekeelsele teenindamisele. Miks me peaksime???? Meie kohustus on ikkagi eelkõige kaitsta ja hoida eesti keelt ja eesti kultuuri.
 
lugeja 10. juuni 2018, kl 17.20
keskmisele keeleoskajale: oledki selline ilma uhkuseta eestlane ja kodanik. Venelane kehtestab ennast siin omas keeles, aga sina ei suuda ennast kuidagi kehtestada, vaid hakkad kohe võõras keeles prääksuma. No miks see venelane peab siis eesti keelt üldse õppima!?
 
lugeja 10. juuni 2018, kl 17.24
need Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Need umbkeelsed kliendid peaksid tulema ametiasutu
> sse oma tõlgiga, kui nad riigikeelest aru ei saa.
> Eesti Vabariik ei ole mingi vene keele kaitsepolüg
> on, et me peaksime maksumaksja raha raiskama vene
> koolidele ja venekeelsele teenindamisele. Miks me
> peaksime???? Meie kohustus on ikkagi eelkõige kait
> sta ja hoida eesti keelt ja eesti kultuuri.

Sa vaata kasvõi maksuameti leheküljelt, kui palju venekeelseid koolitusi nad teevad. Peaasjalikult siis raamatupidajatele, kuigi RP on meie riigis eesti keeles. Ka selle ja teiste riiklike asutuste infotelefonide automaatvastajad vastavad ka vene keeles. Riiklikul tasemel pingutatakse, et venelased (kes tahab, siis "venekeelsed") ei peaks eesti ehk riigikeelt ära õppima. Milline variserlikkus!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!