Shovinisti nurgake
Misasi on kaerakile?
Triin 20. september 2003, kl 19.23 |
tähistaevas2 20. september 2003, kl 19.26 |
Fifi 20. september 2003, kl 19.32 |
dominus 20. september 2003, kl 20.31 |
pii 20. september 2003, kl 21.00 |
Milvi Pilvik 20. september 2003, kl 21.02 |
BB 21. september 2003, kl 07.22 |
teadja 21. september 2003, kl 07.31 |
Jah tehakse küll nii, et lastakse paar päeva käärida ja siis aetakse läbi sõela ja keedetakse ära. Minu ema tegi ka, pani võisilma keskele, nägi päris ilus välja, kuigi värv oli hallikas, aga mina süüa ei suutnud, kuigi emast oli kahju, et ma ehk ta meele kurvaks teen. Aga vanem õde, isa ja ema sõid küll. Minu mees rääkis ka, et tema lapsepõlves sõi, ma pakkusin välja, et ma võin teha, nii kerge teha ju, aga ta millegipärast ei tahtnudki ega pole peale seda teemat üles võtnudki (igaks juhuks).
tiiger 21. september 2003, kl 09.17 |
Saba 21. september 2003, kl 09.33 |
Tiiger 21. september 2003, kl 11.35 |
Muti Karutar 21. september 2003, kl 11.50 |
dea 21. september 2003, kl 14.14 |
vana 21. september 2003, kl 14.17 |
... 21. september 2003, kl 18.21 |
jubedus 21. september 2003, kl 18.25 |
sikk 22. september 2003, kl 08.03 |
Helen2 22. september 2003, kl 15.15 |
Mäletan, et millalgi aastaid tagasi vana-vanaema külastades pakuti ka vaarikamoosiga kaerakilet... Ja sööma kutsuti veel nii mesimagusa häälega, et ei tea, mis hõrgutis seal köögis nüüd laua peal ootamas on... ÖÄKK! Solberdasin natuke seal lusikaga, aga vot ampsugi suhu panna ei suutnud. Ükskõik, kui väga oleks tahtnud vanamemme kiita ja headmeelt teha, aga ei suutnud! Prr, praegugi tulevad veel külmavärinad peale sellele ollusele mõeldes...
vateisöö 22. september 2003, kl 15.54 |
vanatoi 22. september 2003, kl 15.58 |
? 23. september 2003, kl 12.00 |
vana 23. september 2003, kl 14.54 |
mann 24. september 2003, kl 16.43 |
rahvustoit sellepärast,et see on väga vana söök ikka sealt väga hallidest aegadest pärit,sealt sulaste ja vabadike ajast pärit
olen söönud.poovisin suhkru ja 35% rõõsa koorega nagu magustoiduks.
võib süüa sellise väikese koguse,tundub kuidagi vänge.mees aga ise teeb ja ise sööb külma piima ja võiga.
sööma ei sunni teid ju keegi kui ei meeldi ärge sööge.kellele meeldib lasku aga minna
olen söönud.poovisin suhkru ja 35% rõõsa koorega nagu magustoiduks.
võib süüa sellise väikese koguse,tundub kuidagi vänge.mees aga ise teeb ja ise sööb külma piima ja võiga.
sööma ei sunni teid ju keegi kui ei meeldi ärge sööge.kellele meeldib lasku aga minna
austrite maitse 06. juuli 2016, kl 01.55 |
delikatess ja puha,
kuid
merevee maitsega tatiklimp.
Kaerakile on mullas kasvanud ilusast kaerast, hapendatud (nagu kapsas ja kurk),
keedetud ja kallerdatud, mõnele maitseb soojalt,
leebe-hapuka maitsega, väga tervislik
ja l o o m u l i k u l t ei pea kõigile maitsema.
Öäkitada pole mõtet, maitsed on erinevad, kaerakile on puhas ja ökoloogiline toit.
kuid
merevee maitsega tatiklimp.
Kaerakile on mullas kasvanud ilusast kaerast, hapendatud (nagu kapsas ja kurk),
keedetud ja kallerdatud, mõnele maitseb soojalt,
leebe-hapuka maitsega, väga tervislik
ja l o o m u l i k u l t ei pea kõigile maitsema.
Öäkitada pole mõtet, maitsed on erinevad, kaerakile on puhas ja ökoloogiline toit.
kogenud 06. juuli 2016, kl 22.48 |
imelikud inimesed siin kommimas.
No ei olnud sajand tagasi taluperenaisel võimalik Selverist lastele jogurtit vm tervislikku magustoitu osta. Aga midagi head ju vahel siiski tahaks.
Nutikad memmed mõtlesid välja kaerakile ja rukkijahuvahu, mida (raskesti kättesaadava ja hullult kalli) suhkru või marjasüldiga süüa.
Minu ema on neid mõlemaid mulle lapsepõlves teinud ja täitsa asjalikud magustoidud olid. Kaasaja pepsidele muidugi keresse ei keri, sest kõike paremat on saada.
Kaerakile hapnemaajamiseks kasutati rukkileiba. Oluline oli tabada õige hetk vedeliku kurnamiseks, ka keetmisega võis olluse tuksi keerata - kas jäi liiga vedel või kippus tardudes lõhenema.
Sõin seda lapsena hea meelega, aga ise teinud ei ole - oluliselt lihtsamalt saab magustoidu kätte.
Isa eriti ei tahtnud - kurtis, et pidi teda hirnuma ajama :)
Palju siis tegelikult on tänapäeval perenaisi, kes endisaegsete retseptide kohaselt nt. mannavahtu või kasvõi tarretist (ometi poes valmissegatuna olemas) teeks?
Lihtsam on krabada poest mingi nutsak ja perel magustoit olemas. Pole vaja hullult käsitsi kloppida ega tarretamiseks talvel jääd koguda (ja suveks hoida).
No ei olnud sajand tagasi taluperenaisel võimalik Selverist lastele jogurtit vm tervislikku magustoitu osta. Aga midagi head ju vahel siiski tahaks.
Nutikad memmed mõtlesid välja kaerakile ja rukkijahuvahu, mida (raskesti kättesaadava ja hullult kalli) suhkru või marjasüldiga süüa.
Minu ema on neid mõlemaid mulle lapsepõlves teinud ja täitsa asjalikud magustoidud olid. Kaasaja pepsidele muidugi keresse ei keri, sest kõike paremat on saada.
Kaerakile hapnemaajamiseks kasutati rukkileiba. Oluline oli tabada õige hetk vedeliku kurnamiseks, ka keetmisega võis olluse tuksi keerata - kas jäi liiga vedel või kippus tardudes lõhenema.
Sõin seda lapsena hea meelega, aga ise teinud ei ole - oluliselt lihtsamalt saab magustoidu kätte.
Isa eriti ei tahtnud - kurtis, et pidi teda hirnuma ajama :)
Palju siis tegelikult on tänapäeval perenaisi, kes endisaegsete retseptide kohaselt nt. mannavahtu või kasvõi tarretist (ometi poes valmissegatuna olemas) teeks?
Lihtsam on krabada poest mingi nutsak ja perel magustoit olemas. Pole vaja hullult käsitsi kloppida ega tarretamiseks talvel jääd koguda (ja suveks hoida).
Üäkitajaile 07. juuli 2016, kl 17.40 |
jepsile 05. september 2016, kl 18.18 |
austrite maitse Kirjutas:
------------------------------------------------------
> delikatess ja puha, > kuid > merevee maitsega tatiklimp.
>
> Kaerakile on mullas kasvanud ilusast kaerast, hapendatud (nagu kapsas ja kurk), keedetud ja kallerdatud, mõnele maitseb soojalt, leebe-hapuka maitsega, väga tervislik ja l o o m u l i k u l t ei pea kõigile maitsema.
> Öäkitada pole mõtet, maitsed on erinevad, kaerakile on puhas ja ökoloogiline toit.>>>>
Aegu tagasi raputasin soola-pipart-ketšupit igale toidule, kõik oli läila ja maitsetu. Magusast sõin halvaad-piimaga, sefiiri, vahukoort moosiga, pidi ikka "äkiline" kõik olema. Marinaadid maitsesid kangelt, olgu need kurgid või seened.
Tervisega jäin 5 a dieedile, kõik hea oli keelatud, kuid harjusin siiski. Täna meenutan, et rasvatu kodujuust, kui tohtisin seda 2 a dieedi järel süüa 2 spl, oli niiii maitsev, et lutsutasin seda suus kui parimat maiust!
Nüüd on juba 10 a vaba söögiga elu ent minu maitsemeel on absoluutselt muutunud: vorstid, singid, juust, suitsukala, jm on minu jaoks nii soolased, et piisab tükikesest kui keel muutub tuimaks.
Sama toime magusaga, ei saa nautida mingeid magusaid tooteid, rõvemagusad need panevad välja sülitama.
Olen omal nahal mõistnud, mida tähendavad need tohutud soola ja suhkrukogused toitudes, lisaks veel maitsetugevdajad ja maitseained.
Siit minu kokkuvõte kaerakilele, see pole just minu lemmik, kuid arvesse võttes toitumiskombeid nendest aegadest, kus seda valmistati ja tollaste inimeste rikkumata maitsemeelt, mõistan tänapäeva inimeste vastumeelsust kaerakile osas.
Kasemahl oli kunagi maitsev ja magus jook, Coca Colaga ei kõrvuta, eks ju?!
------------------------------------------------------
> delikatess ja puha, > kuid > merevee maitsega tatiklimp.
>
> Kaerakile on mullas kasvanud ilusast kaerast, hapendatud (nagu kapsas ja kurk), keedetud ja kallerdatud, mõnele maitseb soojalt, leebe-hapuka maitsega, väga tervislik ja l o o m u l i k u l t ei pea kõigile maitsema.
> Öäkitada pole mõtet, maitsed on erinevad, kaerakile on puhas ja ökoloogiline toit.>>>>
Aegu tagasi raputasin soola-pipart-ketšupit igale toidule, kõik oli läila ja maitsetu. Magusast sõin halvaad-piimaga, sefiiri, vahukoort moosiga, pidi ikka "äkiline" kõik olema. Marinaadid maitsesid kangelt, olgu need kurgid või seened.
Tervisega jäin 5 a dieedile, kõik hea oli keelatud, kuid harjusin siiski. Täna meenutan, et rasvatu kodujuust, kui tohtisin seda 2 a dieedi järel süüa 2 spl, oli niiii maitsev, et lutsutasin seda suus kui parimat maiust!
Nüüd on juba 10 a vaba söögiga elu ent minu maitsemeel on absoluutselt muutunud: vorstid, singid, juust, suitsukala, jm on minu jaoks nii soolased, et piisab tükikesest kui keel muutub tuimaks.
Sama toime magusaga, ei saa nautida mingeid magusaid tooteid, rõvemagusad need panevad välja sülitama.
Olen omal nahal mõistnud, mida tähendavad need tohutud soola ja suhkrukogused toitudes, lisaks veel maitsetugevdajad ja maitseained.
Siit minu kokkuvõte kaerakilele, see pole just minu lemmik, kuid arvesse võttes toitumiskombeid nendest aegadest, kus seda valmistati ja tollaste inimeste rikkumata maitsemeelt, mõistan tänapäeva inimeste vastumeelsust kaerakile osas.
Kasemahl oli kunagi maitsev ja magus jook, Coca Colaga ei kõrvuta, eks ju?!
Lisa postitus