Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Töö ja koolitus
majanduslangus

kaksisvee 07. november 2008, kl 16.32
pmst, ma iksiga siiski nõus, kuigi oma eluviisi vaadates seda ei saaks küll öelda on tegelt täiesti võimalik suht elamisväärselt ka ära vegeteerida tõepoolest. ja seda eelistatult elukaaslase/sõprade/mingitegi sugulaste olemasolul. kõiki kom.kulutusi on võimalik jagada (kulutada vähem ja vastavalt vajadusele), samuti toidu ostmist/valmistamist(osta suuremaid koguseid ning neid sügavkülma portsudeks jagada). riided jalanõud siiski vastavalt persoonile. kui toituda sealjuures tervislikult ning liikuda (jooksmas/kõndimas käia nt)pole väljaminekuid ka erinevaile arstidele. ei viitsi pikalt kirjutada.
ja nt igrekile tagasisideks, et nt tartu kesklinnas on võimalik omale kahetoaline korter muretseda alla 300 000 eegu raudselt. kusjuures täiesti talutavas olukorras! ja ära sõima teist inimest parasiidiks. ta võib olla küll koi, aga mitte parasiit!
krt parasiit olen mina ise nt rohkem, kui x.
elan omas majas ja sõidan ringi 2004a audi-ga. pole eriline kokkuhoidja ja ka lastel/abikaasal on väljaminekud. ah ei viitsi tõesti

igrek 07. november 2008, kl 17.08
to kaksisvee - keda see, ei tea, kotib, mis autoga sõidad või kus elad? Ela kus tahad, sõida millega tahad - vaba maa.

Parasiidiks nimetan mina inimest, kes täidab mitu tingimust. Esimene on see, et ta kulutab rohkem kui ise teenib, tingimusel, et ta ei ole lastega kodus olev ema. Teine on see, et käib teisi parastamas, kelle au ei luba neil vanemate kulul parasiteerida.

Sry, minul on suva, kui keegi elab teiste kulul, aga kui selline inimene tuleb ennast ise majandada püüdvate inimeste kallal haukuma, siis on tema väärtushinnangutega ja mõistusega midagi paigast ära. Emme selja taga elamine ei ole see, millega uhkustada või mida eeskujuks tuua.

to x 07. november 2008, kl 17.37
sulle teadmiseks, et toitjakaotuspension on eesti vabariigis 400 eeku kuus. seega käi jala sellise põhjendusega, et see on sissetulek või lisatulu...

ehh 07. november 2008, kl 17.45
toitjakaotuspension on üle 1000-de

to ehh 07. november 2008, kl 17.47
enam pole, see oli mõne aasta eest nii.

ohehh 07. november 2008, kl 18.39
ja mulle öeldi hiljuti, et keegi saab toitjakaotuspensioni 1600 krooni kuus????????

ehh 07. november 2008, kl 20.24
jah, saavadki, tootaja ei tea midagi

Karolin 07. november 2008, kl 20.28
Lugedes neid komme, tänasin õnne, et elan üürikorteris ja kui mulle seal enam ei meeldi, võin üürida krt nt Põlvasse, aga teie, kallikesed, olete 30a seotud oma krt külge. Edu teile, pangaorjad, kes tahtsite omanikeks saada!

nii 07. november 2008, kl 21.48
Küsimus on hea: kuidas hakkama saada, kui oled koondatud ja korterilaen kaelas. Tavasoovitus "leia siis mujal uus töö" praegu eriti ei aita, sest ka mujal koondatakse (nii Eestis, Soomes kui Iirimaal). Saada võid töötuskindlustust, toimetulekutoetust, töötuabiraha - aga neist laenu ei maksa.
Ehk üürid midagi välja - ühe toa? Terve korteri? Ise kolid sugulaste või sõprade juurde või odavasse üürikorterisse mitme peale?

to Karolin 07. november 2008, kl 23.37
Ja millest sul selline arvamus, et laenuga peadki 30 aastat ühes kohas elama? Müüd maha, maksad laenujäägi pangale ja vaatad edasi, kasvõi Põlvasse :)
Aga sina orjad üürileandjat täiesti mõttetult ju, aitad tema pangalaenu maksta, näiteks.

kommiks ka 07. november 2008, kl 23.43
to nii
tõesti keeruline. ega muud eriti üle ei jää kui välja üürida, näiteks üks tuba ja katsuda see olukord ära taluda kuni uus töökoht olemas on. aasta jooksul peaks ikka uue töö leidma ja siis pole vaja ka enam üürilisega koos elada. mis iganes, peasi, et maksetega raskustesse ei jää.

igrek,
eks elukogenumaid ja targemaid vihataksegi, osalt seetõttu, et neil on omal moel õigus.

nih 08. november 2008, kl 00.11
jah
Aeg: 11-07-08 08:06
sellisel elul, nagu x kirjeldab, ei ole mõtet. kuiv ja mõttetu inimene. elus on palju muudki, kui pidevalt sendi pealt midagi koguda.
------------------------

teisalt: "sellisel elul ei ole mõtet. kuiv ja mõttetu elu. elus on palju muudki, kui pidevalt sendi pealt midagi pangale maksta."
------------------------

mis ma öelda tahtsin - vaadake lõppresultaati. kogudes makstakse endale, laenates makstakse pangale. väljaminek on ikka sama emotsioonitu - rutiinselt igakuine plekkimine, sendipealt arvestamine.
samas pangale makstakse lõpuks kokku kahekordselt nii suur summa kui alguses laenati. näiteks laenates 500 000, makstakse pangale tagasi kogusummana 1 000 000. ligikaudne arvutus aga umbes nii see kipub olema.

hinnad tõusevad ja langevad. poolteist aastat tagasi ei saanud 500 000 eest korralikumat korterit ei tallinnast, pärnust ega tartust. praegu saab aga selle hinna eest endale korteri lubada nii pärnus kui tartus ja järgmisel sügisel saab ka tallinnast. säästetud rahaga ostmist tuleb ajastada.

ja sellest toitjakaotuspensionist. aastal 1997 oli see 850 krooni, kindlasti ei ole see täna 400. 400 võib olla lastetoetus.

samas saan väga hästi aru, et IGAS olukorras ei ole võimalik säästa. palju on neid inimesi, kes ametlikult ei ole omakesteta ja seega tuge ei saa. kuid reaalsuses on nad siin ilma peal üksinda. sugulased ei aita ega toeta ega hooli, kuid paberi peal on kirjas jah, et näed tal on onu olemas ja igasugu muid lehma lellepoegi. tihti on ka nii, et sama pere õde/vend ei hooli ja elab üldse oma elu. sellises seisus noorel ei ole tõesti kedagi, kelle juurde kolida, nii tulebki iseseisvalt üürida ja sealt ei jää tõesti midagi säästmise jaoks. vaadake meie üürihindade ja keskmise palga suhet, sealjuures toidu hinnad praktiliselt nagu soomes, mis on euroopa kallimaid maid.
nii et jah, iga kord ei ole asi nii lihtsalt lahendatav. pealegi, et noorena koguma hakata, siis peaks keegi seda eelnevalt õpetama. paljud vanemad siis räägivad oma lastele, et hakake aga iga kuu raha kõrvale panema. mitte paljud... iseseisvalt taipab inimene tavaliselt kusagil 30-dates, et säästmisel on väärtus. aga siis on nati hilja, sest pere on juba loomisel ja laste kõrvalt nii palju ka palju üle ei jää, et elamispinna saaks.
nendel põhjustel ongi nii, nagu on. osad ei saa säästa aga tegelikult ka paljud võiksid seda teha. need, kes võiksid, ei tule selle pealegi, sest "keegi teine ju ei tee nii".

A 08. november 2008, kl 10.23
siit teemast tuleb hästi välja jälle ehteestlaslik kadedus. osad sõimavad/ ironiseerivad neid, kes omavad korterit (haa, laenuorjad, raiped, paras, makske nüüd), üürikaomanikke väga ei sõimata. siis tehakse maha neid, kes natukenegi rohkem kulutavad.

ärge isiklikult võtke, kui te maha ei teinud, ma ei öelnudki, et kõik siin teemas nii käituvad vaid et päris mitmed.

point ikkagi selles - elage vastavalt oma võimalustele. kodulaen ei ole häbiasi, peaasi teda mitte ülekäte ja uisapäisa võtta. SMS laenud jms on kurjast, tarbimislaenud kohati kaheldava väärtusega aga mitte alati valed. püüdke säästa - alati on kasuks, kui olemas raha, millest 6 kuud raskeid aegu üle elada, hoolimata sellest oled sa kodulaenukodus või üürikorteris (muuseas, ka viimases läheb raskeks kui üüriraha pole).

martin 08. november 2008, kl 11.45
triin, kirjuta mulle arutame asja koos ja leiame lahenduse

ma üksi 08. november 2008, kl 12.54
vanemad mulla all, õed vennad kaugel ja ei suhtlegi eriti, no vahest külas käime ja sünnipäevadel.Kust tule selline idee, etkeegi peaks täiskasvanud inimest aitamà? lähedastel ju oma elu ja väljaminekud? elada vanemate kukil(häbematus).üksikuna 8t neto saades, üüri ja muu eest makstes midagi kõrvale panna kui ameti pärast, et tööl käia pead autot ka omama. No ma püüan kuid tulemus on iga kuu vast 500-1000 heal juhul.Kogun jah kort.jaoks, alleeluuja

igrek 08. november 2008, kl 15.07
"igrek,
eks elukogenumaid ja targemaid vihataksegi, osalt seetõttu, et neil on omal moel õigus."

Aaa..et tänapäeval nimetatakse neid, kes emme kulul elavad, "tarkadeks ja elukogenuteks". Njaa, hea huumorimeel sul, pole midagi öelda tõesti...irw.

No ei. Midagi väärt on ikka ka AD 2008 see inimene, kes suudab end 0-st üles töötada või oma tee leida, ta võib isegi eksida vahel, kuid ta on ISE midagi, mitte mingi parasiteeriv ja teisi parastav molkus. Ja eks läbi õnnestumise ja ebaõnnestumise tulevad ka kogemused, mida emme kulul elades eal ei saa. Tean, sest kolisin 15-aastaselt kodust ära ja olen, võrreldes sellega, kust ma peale hakkasin, päris kaugele jõudnud, :D.

A ja nih: täitsa nõus teiega, tore, et leidub ka arukaid inimesi.

to kaksikvee 08. november 2008, kl 15.10
Mind huvitab väga see kahetoaline korter Tartu keklinnas, alla 300 000?

börs 08. november 2008, kl 18.50
totutaja,
võta siis lahti city24 või kv.ee, leia tartu kuulutused ja sorteeri kasvava hinna järgi - ning näed lademes kesklinna kortereid alla 300 000.

eelmisele totutajale 08. november 2008, kl 20.32
Lademetes? Tartu kesklinnas 2-toaline ja normaalne ning maksab alla 300000? Ehk mõeldi Jõgevat, Mustveed...

nih ja kommiks ka 09. november 2008, kl 00.01
to igrek

"kommiks ka" ja "nih" olen tegelikult mina:)) aga ega iga asjaga ei saagi nõus olla, mitte kellegi puhul. kohati mõtted klapivad ja kohati mitte. kohati lihtsalt räägitakse teineteisest mööda.

Keskmine kodanik 09. november 2008, kl 13.03
Jah, minu ema ajas mu kodunt välja, kui kooli lõpetasin, nüüd teenin kuus 10 000 neto ja miskit ikka kõrvale panen. Ei ole laenupooldaja, aga mis ma teha sain: kui puu all elada ei taha, siis peab laenama. Õnneks on summa enamvähem talutav, ei ole küprokonn, vaid vanas paneelikas, vähemalt jaksan ma seda kinni maksta...
Mul palju sõpru, kelda vanemad ikka meeletult aitavad, ausalt teeb kadedaks küll, kõik juhiload, autod ja mida veel...mina aga, kõik üksi. Samas mis seal ikka, ega ma nälgas pole ja raha jääb ülegi...olen õppinud elama oma sissetulekuga.
Ma oskan kokku hoida, aga samas on asju, mida ma endale ikka luban, sest elul tõesti poleks mõtet, kui vaid sekondhändpalitut ja odavaid karamelle lubada saaks.
Reisimisest ei loobuks ma kyll iaal, midagi peab ka enda jaoks tegema...hingele nuh.

Tsatsi Ärni 12. august 2024, kl 14.31
Õiglane riik ehk Nõukoguse Liit 2

Vaat vaja on õiglast riiki mitte õigusriiki mis meil on. Õigusriik on esimese eestile näha küll kel raha sel õigus aga õiglane riik on teise eesti töölisklassi jaoks. Õiglase riigi peamised tunnused on miinimum ja maksimum palga kõige rohkem kolmekordne vahe ja inimese mitteekspluateerimine teise inimese poolt. Noh ütleme et riigi esimesel sekretäril võib ka aastas korra neljakordne vahe olla preemia näol. Vat see oli ka Nõukogude Liidu üks kokkuvarisemise põhjuseid et see vahe oli suurem ja tekitas inimestes ebaõigluse tunnet. Ja ka poliitilised ja muidu vastalised hea küll tapma ei pea aga kui tahavad mingu läände aga tagasi enam ei tule ja ei mingeid kontakte kodumaaga ka. Muidugi jah majandusele see hästi ei mõju aga ega neist vastalistest suuremaid töötajaid ikka ei ole ja hakkavad ausas nõukogude ühiskonnas muidu ussitama. Siis ei saaks loll lääs ka öelda et me jälle ebahumaansed oleme. Muidugi kes relva tõstab need armutult maha tappa. Ka võiks meditsiin haridus ja vähemalt bussiühistrantsport tasuta olla. Ja ega ma eraettevõtluse vastu ei ole aga ise teed ise saad. Ikka oma kümmne küünega mitte ei kasuta teiste küüsi. On palju töid mida saab ise teha näiteks korstnapühkija juuksur plekksapp või ka ehituses kus saab üksi teha. Ja kui teenib kolmest korrast rohkem hea küll ärgem karistagem ettevõtlikku inimest aga peab tähelepanelikult jälgima et ei kasutaks abijõudu. Aga jah muidugi kui on masstööstus ja suurtootmine siis on ikka riiklik. Muidugi nendel niinimetatud eraettevõtjatel kui tahavad pensioni ja tervisekindlustust siis peaksid midagi ka maksma. Noh võib ka ilma kui nad ei taha aga siis seda ei saa ka. Läänelt võiks ainult tehnoloogiaid üle võtta kasvõi spioneerides teadmisi rotti pannes. Aga kultuurist pole sealt midagi võtta see mürgitab ainult ausa inimese meelt ja hinge. Ka riigikorterid erineva suurusega et saad elamise töö lähedale et ei peaks teede peal aega raisates niipalju oorama kui praegu. Ühisköögiga ühiselamukortereid popeks vaja igal korteril olgu köök sisse ehitatud. Ka hooldekodudes võiks ühetoalised olla. Ega ennem need tööst tulenevad pahed(streik kutsehaigused tööõnnetused tööpuudus jne) senikaua ei lahene kuni inimkond ise peab tööd tegema Selline tulevikunägemus seoses praeguse majanduskriisiga. Et miks on asjad nii nagu nad on. Esiteks mis on inimkonna põhiprobleemiks aegade algusest peale. Olgu see siis orjanduslik feodaal kapitalistlik või sotsialistlik kord. See on töö. Et inimesed peavad tööd tegema. Ja selle väärastunud vorm et ühed inimesed peavad teiste inimeste jaoks tööd tegema. Miks tekkis Nõukogude Liit. Sellepärast et ühed inimesed ei tahtnud enam teiste heaks tööd teha. Miks lagunes Nõukogude Liit. Sest need teised inimesed ei tahtnud enam ise tööd teha vaid et need esimesed inimesed nende jaoks tööd teeksid. Miks tekivad sõjad. Sest need esimesed inimesed tahavad teiste inimeste tööga loodud väärtusi hõlpsalt endale saada. Miks tekivad kutsehaigused. Jällegi töö tagajärjel ka ületunnitöö. Muidugi loevad ka töötingimused. Miks tekib teatud liiki kuritegevus. Sest osa inimesi tahab hüvesi selleks vajalikku tööprotsessi vahele jättes. Sotsialismis ei ole rahul need kes ise ei viitsi tööd teha ja tegeleks ekspluateerimisega ja kapitalismis ei ole rahul jälle ekspluateeritavad. Aga kujutame ette et kui inimesed saaksid tarbida selleks midagi tegematta. Kas sa läheksid vargile mingit asja võtma kui selle niisama saaksid. Vaevalt sellisel juhul on ju vargus palju aeganõudvam ja tülikam. Ka tööst tingitud haigusi ei oleks enam. Tähendab inimkond tuleks eraldada tööprotsessist. Aga sellisel juhul kes toodaks inimeksistentsiks vajalikke väärtusi. Nõukogude Liidul oli selline nägemus nagu kommunism. Et selline tegur nagu raha kaoks vahelt ära ja et inimene saaks otse töö läbi neid tarbimisväärtusi. Aga sellisel juhul on ikkagi vaja arvestussüsteemi palju iga inimese kohta neid tarbimisühikuid tuleks vastavalt tööpanusele mille arvestuse praegu korraldab raha. Muidugi kui kõik inimesed oleksid ausad ja teeksid ilma rahata tööd. Aga see ei ole inimloomusele kohane. Kõigepealt hakkaksid viilima osa inimesi et miks ma ikka niipalju tööd teen saan ju nagunii ilma rahata. Ja kui mida rohkem inimesi hakkab nii mõtlema seda rohkem süveneb defitiit. Tähendab on vaja süsteemi mis toodaks tarbimisühikuid ilma inimese osaluseta või siis väga minimaalse osalusega. Selle süsteemi peavad looma robotid. Kommunismi ei oleks tulnud siis pigem juba robotism. Muidugi jah see võib olla küll et kapitalism mis on tänu konkurentsile kiirem jõuab enne robotismini kui sotsialism aga miinus on see et ta on ebainimlikult ebahumaane. Ja kus meil kiiret on päike paistab veel miljardeid aastaid. Robotid võiksid toota kõik vajaliku ja kui on toodetud tarbimisest rohkem võiks osa neist ka seista. Muidugi peaks olema rahvaarv maakeraga tasakaalus ja kasutatama ainult taastuvenergiat sest robotid võivad ju toota ükskõik kui suure tarbijaskonna jaoks ükskõik kui suures mahus kuid probleem tekib millest toota. Muidugi kas roboteid saab kasutada kohe igas sektoris (haridus teadus meditsiin) aga tehisintellektiga ja inimese organismi siirdavate nanorobotitega kes teab. Kuigi jah ajaloos siiani ei olegi inimkond suutnud ellimineerida tööst tulnud pahesid sest ei ole suudetud seda süsteemi luua aga tulevikus kindlasti. Mis jääb siis inimese osaks. Inimesed saavad tegeleda hobidega. Sport muusika näitlemine loomistöö teadus aga ka enda ühiskonnaelu korraldamisega. Ja nii see paradiis maapeale tulebki nagu Jehoova tunnistajad kuulutavad. Sest mis see maapealne paradiis muud ongi kui et inimene saaks ilma tööta ära elada.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!