Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Töö ja koolitus
FIE
 
mary 15. november 2002, kl 15.10
Küsimus selline. Kui ma oman põhipalgaga töökohta ja lisatööde tegemiseks ennast FIE-ks registreerin. Kas siis pean mina maksma ainult oma tulumaksu, mida ma oma ettevõtluselt saan või pean veel mingeid makse maksma. Idee järgi peaks need ju mulle makstavast põhipalgast juba maha arvutatud olema.
Tänan asjateadlikke ette!
 
kah FIE 15. november 2002, kl 15.17
st.palgast võetakse kõik maksud ikka sedamoodi maha nagu siiani,ise pead tulumaksu maksma oma ettevõtlustuludelt siis.Tulumaksu vaba on teatavast 12000.tuh.krooni.Ainuke hea asi on,et kui lisaks ka palka saad,ei pea sa sotsiaalmaksu avansilisi makseid kvartaalselt maksma.so siis 3x231.-eeldatavasti sinu palgalt kinnipeetav tulumaks on suurem,kui 231.-krooni kuus.Aga yldiselt surfa netis ringi naca...FIE maksudest on materjali siin küll:)
 
kah Fie 15. november 2002, kl 15.52
*sots.maks 231.- krooni,mitte tulumaks ikka:)
 
ka fie 15. november 2002, kl 15.54
Olen ka põhikohaga tööl ja lisaks fie. Avansilist sots.maksu ei pea maksma, kui tööandja ilusti maksab. Minul vahest tuleb endal ka maksta, sest tööandja pole terve kvartal üldse maksnud.
Ja kui teed 31.märtsiks E vormi, kus on tulud-kulud ja siis selle ettevõtlustulu pealt maksad nii 33% sotsi kui 26% tulumaksu. Näiteks kui 10000 jäi kasum, siis 3300.- sots. ja 2600.- tulumaks. Sots.maks läheb kuluks kassapõhiselt. Tulumaksu kuluks ei kanta.
 
samuti FIE 15. november 2002, kl 18.28
Tahan lisada, et seda, kas põhitöökoha tööandja õigeaegselt sots. maksu maksab, pead Sa aeg-ajalt ise kontrollima. Kui hilineb, siis jäävad vastavate kuude sots. maksud fienduse seisukohalt "tühjaks" ja Sul läheb enda teadmata kirja sots. maksu võlg + hakkavad jooksma viivised (hoolimata sellest, et sotsmaksu summa hiljem küll laekus). Maksuamet sellest jooksvalt ei teavita. Minul oli esimese aasta järel selline üllatus, tööandja oli mitmel korral sots. maksuga oluliselt hilinenud ja mul oli seega tööandja süü tõttu vaja maksta mitu tuhat krooni omast taskust Maksuametile. Kui olin sellest teada saanud, siis muidugi tegin põhitöökohas selgeks, et mina ei peaks küll nende seaduserikkumise tõttu omast taskust tuhandeid maksuametile kinkima. Üllataval kombel võeti seda märkust tõsiselt - hiljem pole nad sots. maksuga hilinenud. Lisaks lubati, et kui sellist jama peaks siiski juhtuma, siis kompenseerib töökoht minu lisakulutused.
 
ka fie 15. november 2002, kl 19.34
Kui maksan mõni kvartal sots.maksu, et tööandja pole maksnud, siis pole see eriti minu lisakulu, sest pärast vähendatakse selle võrra minu sots.maksu maksmist tulu pealt. Ja tulu ikka on, siis ongi hea kui nats juba makstud ja kulks läheb ka sel perioodil kui makstud ja vähendab seega tulu. Mõned isegi maksavd dets lõpus sotsi ette, et vähendada tulu niimoodi. Nii et seda ma küll ei nõua tööandjalt, et kompenseeriks mulle midagi. Tegutsen juba kuues aasta.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!