Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Töö ja koolitus
Tööandja kohustused
 
LY 18. detsember 2002, kl 14.20
Lugu selline - tööandja jõi koos alluvaga viina ja alluv valetas kokku igasuguseid asju yhe teise töötaja kohta, kes selle tõttu päevapealt lahti lasti. Põhjuseks siis usalduse kaotus. Kas on võimalik ilma tõendite ja eelevate rikkumisteta sellisel põhjusel töötajat lahti lasta ja mis kompensatsiooni sel juhul makstakse? Ja kas on sellise teemaga võimalik pöörduda kuskile töötaja kaitse ametisse vms (kui siis millisesse?) kui tööandja pole nõus mingit kompensiatsiooni maskma? Kui tõenäoline oleks võimalus see teine töötaja laimamise eest kohtusse kaevata?
 
leena 18. detsember 2002, kl 14.44
Khkmm. Töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamise nõudega saab pöörduda kas 1) töövaidluskomisjoni 2) kohtusse. Soovitan viimast varianti, kuna kohus on asjatundlikum ja kui sa ei ole TVK otsusega nõus, pead nii või teisiti kohtusse pöörduma. Kontrollitakse töölepingu lõpetamise mõlemat külge - vormilist s.o. kas käskkiri on vormistatud nagu seaduses ettenähtud ja sisulist - kas rikkumine ja karistus on antud juhul proportsioonis ja kas tegu toimus, kas sa olid süüdi jt juriidilised värgid, millega ma ei hakka ma sind koormama. Kui sind on ebaseaduslikult vallandatud, võid sa nõuda kuni 6 kuu keskmise palga ulatuses kompensatsiooni ja töölepingu lõpetamise aluse muutmist. Sa ei pea sellise hagiga kohtusse pöördumisel tasuma riigilõivu.
Loomulikult võid sa esitada hagi ka oma töökaaslase vastu, kuid nüüd juba ainult tsiviilkorras, kuna karistusseadustik ei näe ette sellist süütegu nagu laim. Tsiviilkorras võid sa nõuda ka enda au ja väärikuse riivamisega tekitatud kahju hüvitamist, nt kaotatud palga suuruses. Kuid NB! sa ei saa nõuda sama kahju nt töötasu nii töökaaslaselt kui tööandjalt. Kuid on olemas selline asi nagu moraalne kahju, millega kompenseeritakse muuhulgas emotsionaalsed kannatused. Kuid moraalne kahju on delo tonkoje, ka emotsionaalne kahju tuleb tõendada, kasvõi arstitõendiga. Kuid töökaaslase vastu hagi esitamisel näen veel üht probleemi - kuidas mõtled tõendada, et ta rääkis ülemusele just sellist juttu ja et ülemus sind ebaseaduslikult just selle jutu pärast vallandas?
 
LY 18. detsember 2002, kl 15.15
Näen tõesti jah et töökaaslase vastu ilmselt midagi teha ei saa, aga viha hetkel NII suur lihtsalt. Ja käskkirja mulle yldse ei kirjutatud nii et õnnetub ehk sellega ka midagi võita.
 
TIBU 18. detsember 2002, kl 23.29
ilmselt pead kiirustama, tööalaste vaidlustega on see lugu, et 40 päeva jooksul pead kaebuse esitama - kas siis TVK-sse või kohtusse. Kui üle lased tähtaja ja tööandja selle kohta kohtus kohe kobisema ei hakka, siis pole ka katki midagi - aga kui kobiseb, on asjal lõpp.
 
hundutydruk 19. detsember 2002, kl 10.01
soovitaks just kaevata kõigelepalt töövaidluskomisjonile. Kui selle tulemusega rahul ei ole, saab edasi kaevata kohtusse, aga vastupidi, peale kohtusse kaebamist enam töövaidluskomisjonile ei saa. Nii, et kui kaebad enne TVK-sse siis on ju tegelikult 2 korda võimalik kaevata.
 
xxx 19. detsember 2002, kl 11.03
TVK-sse kaebamise puhul on veel ka selline variant, et enemasti vallandamise teostus jätab soovida. mõni dokument puudu, valesti vormistatud või midagi muud sarnast...ja nii saadki vähemalt probleeme neile tekitada
 
Mann 20. detsember 2002, kl 10.06
Töövaidluskomisjoni soovitaksin minna kindlasti kõigepealt, see ei ole tasuline. Ja pikalt viivitada pole mõtet, korja oma paberid kokku ja mine esita avaldus. Kui TVK mõistab Sinu kasuks mingid rahad välja, saad kuni 30 päeva ulatuses veel ka keskmise palga lõpparve kinnipidamise eest.
 
leena 20. detsember 2002, kl 11.17
Kullakesed, ka kohus on antud juhul "tasuta", kuna ebaseadusliku tööandjapoolse töölepingu lõpetamise hagide eest riigilõivu ei nõuta. Ja kumb on siis tähtsam - kvaliteet või kvantiteet? tarkpead@irw.ee
 
Mann 20. detsember 2002, kl 13.06
Lihtsalt elu näitab, et TVK-s saab asja kiiremini ette kui kohtus...

* ei püüdnudki üldse leenast targem olla...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!