Töö ja koolitus
tööettevõtuleping
heh 05. jaanuar 2003, kl 17.18 |
Tere!
Mul tekkis küsimus tööettevõtulepingu kohta. Tegin eelmisel aastal paar tööotsa selle lepinguga. (FIE ei ole). Nüüd üks tuttav teatas mulle, et tore-tore, varsti tuleb maksuamet kaela ja tahab tulumaksu saada. Küsimus siis, et kas firma ei maksa ise makse minult tellitud töö pealt? kahjuks puutusin sellise lepinguga kokku esimest korda ja ei taibanud ise maksude kohta küsida. Kuid lepingus töötasu puudutav punkt rõhutab sõna "neto". See nagu jätaks mulje, et nemad maksavad makse. Oh, mai tea...
Mul tekkis küsimus tööettevõtulepingu kohta. Tegin eelmisel aastal paar tööotsa selle lepinguga. (FIE ei ole). Nüüd üks tuttav teatas mulle, et tore-tore, varsti tuleb maksuamet kaela ja tahab tulumaksu saada. Küsimus siis, et kas firma ei maksa ise makse minult tellitud töö pealt? kahjuks puutusin sellise lepinguga kokku esimest korda ja ei taibanud ise maksude kohta küsida. Kuid lepingus töötasu puudutav punkt rõhutab sõna "neto". See nagu jätaks mulje, et nemad maksavad makse. Oh, mai tea...
kabujalakene 05. jaanuar 2003, kl 17.48 |
no seaduse j2rgi on nyyd asi nii, et tellija pidi ikka tulumaksu kinni pidama, st 2ra maksma.
tulumaksuseadus § 41. Väljamaksed, millelt peetakse kinni tulumaks
Tulumaks peetakse kinni:
3) füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud töö- või teenustasult.
aga kuna maksu maksja oled ikkagi sina ja maksmata maksu eest vastutad ka, siis on sinu asi kontrollida, kas ikkagi on makstud v6i ei ole. Selle kohta kysi t6endit (Tulumaksu kinnipidaja on maksumaksja nõudmisel kohustatud andma tõendi maksumaksjale kalendriaasta jooksul tehtud väljamaksete ning nendelt kinnipeetud tulumaksu kohta tululiikide ja maksumäärade lõikes järgneva aasta 1. veebruariks)
tulumaksuseadus § 41. Väljamaksed, millelt peetakse kinni tulumaks
Tulumaks peetakse kinni:
3) füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud töö- või teenustasult.
aga kuna maksu maksja oled ikkagi sina ja maksmata maksu eest vastutad ka, siis on sinu asi kontrollida, kas ikkagi on makstud v6i ei ole. Selle kohta kysi t6endit (Tulumaksu kinnipidaja on maksumaksja nõudmisel kohustatud andma tõendi maksumaksjale kalendriaasta jooksul tehtud väljamaksete ning nendelt kinnipeetud tulumaksu kohta tululiikide ja maksumäärade lõikes järgneva aasta 1. veebruariks)
raamatupidaja 05. jaanuar 2003, kl 18.14 |
Kui Sul oli firmaga leping ja firma deklareeris Sulle makstud tasu maksuametile, siis tasumata tulumaks nõutakse firmalt, mitte Sinult. Kui ta maksuametisse ei deklareerinud, siis ei tea maksuamet üldse, et Sulle maksti- oli "mustalt". Nii, et ei ole midagi karta, mingit tulumaksunõuet ei tule.
heh 06. jaanuar 2003, kl 14.04 |
Kas ei ole mitte nii, et tööettevõtu lepingut saab firma sõlmida ainult fiega või teise juriidilise isikuga. Kui firma ei maininud sulle, et pead olema fie, siis
1. firma arvas, et sa oled fie (tegelt see peaks ikkagi lepingus kajastama, et sõlmitud fie ja firma vahel)
2. firmal oligi plaanis sulle nö mustalt maksta, aga sulle otse seda ei öelnud ja arvas, et mõistad seda ise.
kui sul oli veel lepingus sõnaselgelt kirjas, et summa on neto, siis kindlasti firma ei ole makse maksnud ja üritab rõhuda sellele, et see on sinu kohustus (kui ta üldse selle oma raamatupidamisest läbi lasi) Aga kui firma lasi selle oma raampid. läbi ....siis ma küll ei tea, kuda sa saaksid makse maksta, mitte olles fie??
keegi teab?
1. firma arvas, et sa oled fie (tegelt see peaks ikkagi lepingus kajastama, et sõlmitud fie ja firma vahel)
2. firmal oligi plaanis sulle nö mustalt maksta, aga sulle otse seda ei öelnud ja arvas, et mõistad seda ise.
kui sul oli veel lepingus sõnaselgelt kirjas, et summa on neto, siis kindlasti firma ei ole makse maksnud ja üritab rõhuda sellele, et see on sinu kohustus (kui ta üldse selle oma raamatupidamisest läbi lasi) Aga kui firma lasi selle oma raampid. läbi ....siis ma küll ei tea, kuda sa saaksid makse maksta, mitte olles fie??
keegi teab?
ella 06. jaanuar 2003, kl 14.28 |
k 06. jaanuar 2003, kl 15.44 |
heh ellale 06. jaanuar 2003, kl 20.44 |
Kas sel aastal ei peagi maksuametile enam tuludeklr. jaoks mingeid tõendeid esitama? Misasi on eeltäidetud tuludekl.?
Kas minu makstud õppelaenu intressid on siis neil ka teada ja ma ei pea kevadel enam mingeid tõendeid esitama, ei intresside kohta ega tööettevõtulepingu kohta? Sorry, olen päris tume selle koha pealt! (veel üliõpilane ja ei tööta põhikohaga kuskil).
Kas minu makstud õppelaenu intressid on siis neil ka teada ja ma ei pea kevadel enam mingeid tõendeid esitama, ei intresside kohta ega tööettevõtulepingu kohta? Sorry, olen päris tume selle koha pealt! (veel üliõpilane ja ei tööta põhikohaga kuskil).
raamatupidaja 06. jaanuar 2003, kl 21.05 |
Maksuamet täidab eeldeklaratsiooni ära, kuhu paneb saadud tasud, sinul siis töövõtulepingu tasud. Intressid ka paneb peale, aga kui õppemaksu oled maksnud, siis see tuleb ise lisada. Intresside kohta pidid pangad saatma paberid maksuametisse. Täpselt ei teagi, aga vist tuleb ise maksuametis käia ja küsida sealt see eeltäidetud dekl. Aga mis ajast alates, ei teagi. Eks veebruaris vast. Märtsi ei taha jättagi, siis rahvast palju.
kabujalakene 06. jaanuar 2003, kl 22.44 |
? 07. jaanuar 2003, kl 10.06 |
tulumaks, tulumaks, aga tasuma peab ju ka sots maksu jne??
kui tegemist eraisiku ja jur isiku vahelise tööettevõtulepinguga, kes need maksab?? kuidas eraisik maksab sots maksu tahaks mina teada??
Kas keegi siis oskab vastata väitele: et tööettev. lepingut saab sõlmida ainult jur ja jur või jur ja fie vahel?? Mul ka kuskilt selline asi kõrvu jäänud. kas siis pole nii?
kui tegemist eraisiku ja jur isiku vahelise tööettevõtulepinguga, kes need maksab?? kuidas eraisik maksab sots maksu tahaks mina teada??
Kas keegi siis oskab vastata väitele: et tööettev. lepingut saab sõlmida ainult jur ja jur või jur ja fie vahel?? Mul ka kuskilt selline asi kõrvu jäänud. kas siis pole nii?
raamatupidaja 07. jaanuar 2003, kl 11.48 |
Sots.maksu maksub ka firma, kes sõlmis inimesega töövõtulepingu. Töövõtuleping on selline leping, mis sõlmitakse mingi konkreetse töö tegemiseks. Teeb töö ära ja suhe lõppenud. Kui inimene on FIE, siis ta ise ka seda ütleb, tehakse leping ja oma maksudega tegeleb Fie ise, sest töö lõppedes ta esitab firmale arve. Kuid tavaline ristiinimene ei tee arvet ,vaid ongi siis töövõtuleping ja selle firma ka deklareerib maksuametis ja maksud ka maksab. seda ei pea nüüd küll töötaja kontrollima, kas firma maksis ära või mitte maksud. See juba firma probleem. Juriidilie ja juriidilise vahel ei saa sõlmida mingit töövõtulepingut, vaid on siis alltöövõtud või ostab lihtsalt teise firma käest teenust, mille kohta esitatakse ka arve. Ja kui see töö on ikka pikaaegsem, siis soovitav ikka tööleping nõutada. Sest töövõtuga pole firmal töötaja suhtes mingeid kohustusi. Ei ole puhkust, kompensatsioone, ei saa saata komandeeringusse, maksta isikliku auto kasutamise kompensatsiooni ja ehk veel midagi, ei viitsi nii pikalt mõelda.
Lisa postitus