Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Saame tuttavaks
Krooniline ajapuudus
 
ajupuudus 27. august 2013, kl 13.37
Krooniline ajapuudus on tänapäeva probleem, kuigi meil on mobiilid ja net. Ei ole aega tutvumiseks.
 
' 27. august 2013, kl 13.41
tõsi jah= ? aga on kellega tutvuda üldse?
 
flik 27. august 2013, kl 21.32
Krooniline ajapuudus on ilmselgelt ajupuuduse tagajärg.
 
mnja 27. august 2013, kl 21.36
kui vanasti oli ajapuudus siis öeldi et sa ei oska oma asju planeerida :)
 
Ajameelne 27. detsember 2020, kl 17.27
Aeg ja ruum Filosoofias materiaalse reaalsuse eksisteerimise üldised vormid. Aeg väljendub sündmuste kestvuse järjestuse ja põhjusliku tingituse kaudu. Ruum väljendub nähtuste ulatuvuse ja vastastikuse suhestatuse kaudu. Sloveenia Scientific Reserasch Centre Bistra teadlased väidavad et aeg on numbrilises järjestuses toimuvate muutuste mõõde. Amrit Sorli, Davide Fiscaletti ja Dusan Klinar selgitasid kahes 2011 a ilmunud teadustöös, et aega võetakse tavaliselt kui füüsikalist ühikut mida aga kunagi iseseisva muutujana ei mõõdeta. Mõõdetakse küll objektide sagedust ja kiirust mis tähendab et ajal on küll matemaatiline väärtus kuid puudub algne füüsiline olemasolu. See ei tähenda muidugi et aega üldse ei eksisteeri, küll aga tõestab see teooriat et aeg on seotud pigem ruumiga kui et eksisteerib midagi absoluutse aja taolist. Seega ehkki 4D aegruumi vaadeldakse tihtipeale kui kolme ruumi dimensiooni ja ühte aja dimensiooni on nende Sloveenia teadlaste arvates korrektsem vaadelda aegruumi neljast ruumi dimensioonist koosnevana. Teisisõnu Sloveenia teadlased väidavad et universum on ajatu. See kuidas inimesed aega tajuvad on teadlastes alati huvi äratanud. On teoretiseeritud et inimestel eksisteerib loomadele sarnaselt teatav sisemine kell mis saadab välja neuronite tiksumist. Hiljutised teooriad aga väidavad juba et aju kujutab aega ruumiliselt. Ehkki me tajume sündmusi toimumas kas minevikus olevikus või tulevikus võivad need kontseptsioonid viidata vaid füsioloogilisele raamistikule milles me kogeme materiaalseid muutusi ruumis.
Ajaanomaaliad Aegade kuhjumise tagajärjel neis viibivate bioloogiliste objektide kui ka materiaalsete esemete kandumine teise dimensiooni. Inimesed ja esemed ei satu mitte üksnes neisse dimensioonidevahelistesse ajaaukudesse vaid kukuvad neist ka välja Ajaanomaaliaon ka viirastused, minevikus asetleidnud sündmuste nägemine või viirastuslaevad, viirastusarmeed ja mõistatuslikud helid minevikust. Arvatakse, et ajaväli on midagi ülemaailmse võrgu taolist kus formeeruvad kõik sündmused mis hiljem kulgevad valgussignaalide kaudu minevikust tulevikku.
Ajaaugud ehk ajanihe on juhtumid mille puhul tekivad nii öelda ajalõhed va äkilised lühiajalised siirdumised tänapäevast mõnda teise aega kusjuures seal kohatud inimesed ja paigad tunduvad sama reaalsed kui vaatlejagi. Sageli on nähtud mõnda paika sellisena nagu see oli varasemal ajal. Tuntuim ajas ümberpaiknemise juhtum leidis aset 10.aug.1901 Versailles Petit Trianoni juures kahe inglise turistiga. Ebatavalisem on 1979 aastal oktoobris Montelimaris asunud vanaaegse võõrastemaja juhtum. On viibitud ka tulevikuajas. Ajaaukudes viibinud mainivad sageli tunnet nagu eksisteeriks korraga kaks ajatsooni millest üks kattub teisega. Samuti on täheldatud helide puudumist nendes.
Ajasilmus on mõistatuslik nähtus mille puhul inimesed ja esemed kanduvad mingil seletamatul viisil minevikust meie aega. Taani uurija Hetlundi kogus on ligi 300 sellist juhtumit mille tõepäras ei ole põhjust kahelda. Selliseid ilminguid on aset leidnud nii maa peal kui ka taevas ja merel. Ajaportaalid või ussiaugud ehk täheväravad Arvatakse et meie planeedil on mitmeid iidsete kultuuride poolt püstitatud nn ajaportaale millede kaudu saab liikuda ühest dimensioonist teise. Mitmetes Kesk Ameerika templites ja linnades nagu näiteks Machu Picchu Cuzco ja Tiahuanaco olid püstitatud niisugused muistsed ehitised millede kaudu sai liikuda ühest ajast teise. Üks legend jutustab et esimene inkade preesterkuningas oli Amaru Muru hiljem tuntud kui Manco Capac. Teise legendi järgi oli ta muistse Lemuuria valitseja kes saadeti vahetult enne mandri hävinemist koos teiste tarkadega maailma erinevatesse paikadesse, et luua uus tsivilisatsioon. Amaru Muru ja tema abikaasa saabusid laevaga Peruusse. 1986 aastal avastati Lõuna Peruus Puerta de Hayu Marca mida kutsutakse Peruu Täheväravaks. Teine läheduses paiknev ajaportaal on Marcahuasi võimas kosmiline värav. See asub Andides 1200 jala kõrgusel mere pinnast. On sarnane Peruu Täheväravale. Seal on nähtud ka kummalisi olendeid kes tulevad nagu maa alt või teisest dimensioonist neid on nähtud ka õhku kerkimas. Ka Mehhikos Yukatani poolsaarel Tahtzibicheni küla lähedal asuv maiade allmaavee kompleks (koobastes asuvad templid ja püramiidid) võib seda kohta uurinud arheoloogi Guillermo de Anda arvates olla sissepääsuks maiade allilma Xibalbasse ehk portaaliks teispoolsuse. Arvatakse, et ka Tiibetis Kailase mäe juures on ajaportaal. Ka Eestis arvatakse olema ajaportaale. 2013 märtsis avaldati teade, et NASA on avastanud Maa magnetväljas avatud portaalid. NASA nimetab neid portaale X punktideks või elektroni difusiooni piirkondadeks. Need on kohad kus Maa magnetväli ühendub Päikese magnetväljaga. See loob omakorda katkematu tee meie planeedilt Päikese atmosfääri mis on umbes 149 miljoni kilomeetri kaugusel. Selle fenomeni uurimiseks kasutas NASA oma kosmoselaeva nimega THEMIS lisaks ka Euroopa klastri sondi. Maa magnetväljas olevate varjatud portaalide ehk ussiaukude kaudu on maavälistel võimalus meid külastada läbi aegruumi. On palju tõendeid mis viitavad sellele et Päike on üks hiiglaslik tähevärav mille kaudu erinevad nii öelga jumalad liiguvad edasi tagasi meie ja teiste dimensioonide ning universumite vahel. Need NASA avastatud portaalid asuvad tavaliselt Maast kümnete tuhandete kilomeetrite kaugusel ja enamik neist on lühikese elueaga teised aga on hiiglaslikud, ääretud ja püsivad. Ajaportaalid võivad olla ka uksed mille kaudu tulnukad liiguvad.
Ajarännud ehk teise dimensiooni sattumine või spontaanne ümberpaiknemine ühest paigast teise. Fenomeni võib võrrelda aine-energia pöörisega, millesse võivad sattuda nii inimesed ja loomad kui elutud objekti. Kui see juhtub siis on võimalikud kolm varianti: kadunud isik võib jäädagi kadunuks tulla just samas kohas tagasi või ilmuda välja hoopis mingis teises paigas. Briti Kuningliku Metapsüühika ühingu arhiivides on hoiul üle 200 ajarände käsitleva uurimistöö. Teoreetiliselt on olemas kaks võimalikku ajas reisimise moodust. Esimene neist oleks kurss tagasi keerata nii, et ajas reisijal oleks võimalik taaskogeda juba möödunud aega. Teiseks võimaluseks oleks aeglustada ajas reisija suhtelist aja kogemist, mis lubaks tal reisida tulevikku. See mida teatakse erirelatiivsusteooriast teeb põhimõtteliselt võimalikuks, et aja kogemine muutub aeglasemaks kui kiirus hakkab lähenema valguskiirusele. Seda arvesse võttes oleks astronaudi tulevikku viimiseks vaja vaid äärmiselt kiiret kosmosesõidukit.
Ajamasin on seade millest kõneles juba Herbert George Wells oma esikromaanis ja mille abil loodetakse ajaaukude teooriale tuginedes tulevikus ajas rännata. Ajaaukude ehk mustade aukude idee käidi välja juba 1916 aastal kuid alles astrofüüsik Kip Thorne oskas seostada ideed ajas ümberpaiknemisega. Ajamasina valmistamisega on tegeldud nii California Tehnoloogiainstituudis, Wisconsini ülikoolis kui mitmetes Venemaa teadusasutustes. 1988-1993 tehti Moskvas neli ajamasinaseadeldist mis meenutasid UFOt. 1990 aastal ilmus masina katsetamise ajal laboratooriumi kohale suur kolme tulega tegelik UFO. Arvatakse et meid külastavad UFOd on kosmosekülaliste ajamasinad. Ronald Mallet uusima ja revolutsioonilisima ajamasina idee autor lähtub eeldusest et aeg ei kulge ruumis sirgjooneliselt, vaid et on koolduv ja painduv kuni selleni välja, et teda saab rõngasse keerata. Malleti ajamasina tähtsaimad osad on kaks teineteisele vastassuunalist laserkiirt. Laserkiir kutsub orbiidil end ümbritsevas aegruumis esile keerise. Kui sellele laserkiirele on vastu suunatud teine kiir vahetavad teooria järgi ruum ja aeg kohad. Tsirkuleeriva laserkiire sisemuses pöörleb aeg ning inimesed saavad teoreetiliselt minevikku tagasi reisida.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!