Kunagi oli siin väike vaielus selle üle, mida koerale süüa anda. Mina pooldasin siis (ja pooldan praegugi) nn 'tavalise toidu' koolkonda, kus krõbuskeid jms antakse ainult söögilisandiks, mitte põhitoiduks. Ja mul on tekkinud mõningaid küsimusi koerte söömise suhtes üldse. Mõtlesin, et panen oma mõtteid siia kirja, äkki on kellelgi veel sarnane elukas kodus, saaks ehk kogemusi vms. Ma üsna algaja koerapidaja ka, praktikas see tähendab. Kuni augustini olin õitsev teoreetik ja 'kõrvaltkasvataja' :)
Minu peninatukene on nüüd 7 kuune. Taksi-hagija segu, aga jääb rohkem taksi kanti. Olevat olnud kutsikanagi toidu suhtes üsna pirts ja valiv. Vähemalt väidab nii vanaema, kes koera enne pidas (~2 kuud). Kui kuts minu juurde tuli, siis sõi alguses küll üsna kõike. Konserve ja krõbuskeid siiski üsna pikkade hammastega ja tõesti viimases hädas, kui ei olnud just tegu kassipoegade konserviga. Ja kuna mul on kass, kes on sõna otseses mõttes omnivoor, siis on lihtsam loomi sellise toidu peal pidada, mida mõlemad süüa võivad ja mis kummalegi kahju ei tee. (Spetstoidu kahjulikkusest valet liiki isendile - sellest on mulle pikki loenguid peetud.) Seega käkerdan ikkagi putru ja keedan liha, ostan konte ja maksa jne selmet kassi koera kausi juurest pidevalt minema loopida või teda õues hoida kuniks koer süüa suvatseb.
Olin oma koera vähese isu pärast väga pikka aega tõsiselt mures, aga samas imestasin, et ta ka väga kõhnemaks ei muutu. (Kui koer meile toodi, siis oli mu mehe esimene reaktsioon kutsikale "Heldeke! See on ju nagu rasvas mutt!" Vanaema oli väga solvunud...) Tassisin erinevaid konserve ja krõbuskeid, mis lõpuks tuttavate koertele laiali sai jagatud või sisse söödetud. Ja siis ma avastasin huvitava asja: kuni toit on koera kausis, seni ta seda ei söö. Istub nälgiva hulguslapsukese näoga köögis ja üritab jätkuvalt inimeste käest süüa välja pressida, kuigi ta ei saa midagi. Ja kui toit tema oma kausist viia rehe alla - mul on üks poolmetsik kass, kes maja ümbruses tiirleb ja kellele ma külmade saabudes süüa andma hakkasin - siis sealt sööb ta toidu ära küll. Sama on näiteks pannkookidega - need võivad tema oma kausis kasvõi hallitama minna, kui need aga sirelipõõsa alla varestele visata, siis ta läheb ja sööb need ära. Olgu väljas või -10, enne tuppa ei tule, kui kõik on ära söödud. Enamuse toiduga ongi sedasi, et korra sööb ja siis pirtsutab, kuni toit välja visatakse. Lõputult anna aga konte (soovitavalt loom, toores ja üdiga toruluu) ja kassipoegadele mõeldud konserve. Ah, ja kaerahelbeid meega ka. Ja siis näiteks maisikepikesi, sinki, vorsti, keedetud kanaliha, vanaema tehtud kaneelisaiakesi (aga korbid, näiteks, ei lähe mitte..) jne.
Ega ma tegelikult väga põegi, sest hommikul ette pandud toit, mida minu nähes demonstratiivselt ei süüa, on õhtuks, kui ma töölt koju jõuan, otsas. Ja kass ka nii paks ei ole, et kõik tema keresse keeratud oleks... Lihtsalt see 'nälgiva-somaalia-põgeniklapse-pokazuhha', mida mulle igal hommikul ja õhtul köögilaua juures söömise kõrvale etendatakse, käib närvidele. Istub, vahib mulle otsa, endal on sageli sama toit kausis, mida minagi söön, siis vajuvad silmad kinni ja pea vajub raske ohkega norgu... Ja kõige lihtsamagi käsu peale ("Fuu!" või "Koht!") tehakse selline nägu, nagu valmistuksin ma teda kohe jalaga ribidesse peksma... Ehkki issand ise teab (ja mina ise ka), et ma ei ole seda koera mitte kunagi löönud...
Siit väga naiivne ja lihtsameelne küsimus: kas koerad ongi sellised ja kas on ehk loota, et selline käitumine millalgi üle läheb? Kas selline psühhoterrorism on ainult takside pärisosa või harrastavad seda kõik koerad? Ma pean silmas just seda nälgiva ja pekstud kutsika etendamist. Siiani olen ma vapralt üritanud end kogu loost mitte häirida lasta, aga see, kuidas mu väike psühhohuligaan suudab minus süümekaid tekitada, käib lihtsalt üle mõistuse...