Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
fennek ehk kõrberebane
 
rebasehuviline 15. detsember 2009, kl 20.48
Väga meeldib see loom. Kas keegi teab, kas ja kes peab kõrberebast Eestis koduloomana ja kust endalegi saaks?
 
55 16. detsember 2009, kl 13.28
Ei tundu just eriti ninnu nännu koduloom: Fennekeid saab pidada ainult ruumis, sest õues kaovad nad ära. Kui fennekiga rihma otsas väljas jalutamas käia, võib ta mõne väikese liikuva objekti järele tormates lahti pääseda. Vabadusse pääsenud fennekit on väga keeruline uuesti kinni püüda. Fennekil peab olema puur, kuhu ta saab unisena või ärritununa pugeda. Puur peab olema altpoolt kindel, sest fennek võib muidu puuri põhjast hõlpsasti läbi kaevuda. Fennekid võivad ka puuri varbade vahelt läbi mahtuda. Kui fennek üksinda koju jääb, tuleb ta kindlasti puuri sulgeda, sest ta võib toas palju pahandust teha, näiteks mööblit rikkuda.
Oma keha hoiavad fennekid puhta ning neid saab ka õpetada liivakastis käima. Fennekitel on harjumus lohistada toit oma lemmikkohta puuris. Kui selleks on liivakast, siis ta neelab süües koos toiduga ka liiva. Sellepärast ei tohi liiv olla keemiliselt töödeldud. Liivakastil peavad olema kõrged ääred, sest fennek võib liiva laiali puistata. Mõnikord jäävad fenneki jalapadjandi karvade külge liivakamakad, mis tuleb eemaldada. Et ta võib kaevates liiva laiali puistata, peavad liivakastil olema kõrged ääred. Ka fennek, kes on õppinud puuris olles liivakastis käima, ei suuda vabalt liikudes tavaliselt puhtust pidada, eriti erutatuna.


See vaid vähene info..osaliselt wikipeediast kopitud.
 
! 16. detsember 2009, kl 13.59
sellise looma kodus pidamine tundub küll loomapiinamisena.
 
rebasehuviline 16. detsember 2009, kl 15.55
Mulle sellepärast meeldibki, et ei ole ninnu-nännu koduloom, vaid elav ja aktiivne.

Tegelikult nad looduses kahjuks väga pikka elu ei ela, vaid saavad suurematele loomadele kergesti saagiks ning mujal maailmas pigem propageeritakse teda koduloomaks kasvatamist.

Samamoodi on kassi ja koera hoidmine loomapiinamine.

Aga jah, seltsi vajavad nad küll.

Igal juhul paistab, et Eestist teda leida on praktiliselt võimatu.
 
... 16. detsember 2009, kl 16.23
kassid ja koerad on koduloomad. nad ei saagi ilma inimeseta hakkama. rebastega on asi vastupidi.
 
chilipi 16. detsember 2009, kl 17.02
Soovid mitte nii ninnu-nännut, võta tuhkur. Täpsemalt koduloomana peetav valgetuhkur (ferret).
 
??? 16. detsember 2009, kl 18.06
Kas Eestis lubatakse sellist metslooma kodus üldse pidada?
 
peeter 16. detsember 2009, kl 22.11
eestis ilmselt fennekit ei ole. Minu leedu tuttavad peavad neid juba aastaid. Kui on kindel huvi anna teada.
 
Maris 09. veebruar 2016, kl 19.09
Olen ka huvitatud teema algataja küsimusest. Et kas eestis keegi neid peab ja oleks huvitatud kohtumisest isendiga reaalselt. Et teha otsus soetamiseks või mitte
 
Huhh 09. veebruar 2016, kl 20.30
Sul on kodus kõrb või? Muul juhul unusta ära. Täiesti jabur, kuidas inimesed suudavad ainult iseenda peale mõelda..
 
njahh 10. veebruar 2016, kl 12.24
milleks sul on vaja rebast kodus pidada? Jäta, kui võid. Ühel hetkel tekib soov kaelkirjak või elevant koju vedada - nii nunnu ju....

Jajh, tean, et mujal maailmas neid lemmikutena peetakse, aga kas meil ikka on tarvidust kõiki maailma lollusi järgi teha? Ühel hetkel on need loomad tänavatel nagu praegu kassid. Kas seda on vaja?
 
gr 10. veebruar 2016, kl 21.32
Kõrberebane elab kõrbes. Suured kõrvad on tal tõsise põhjusega, mitte selleks, et nunnu välja näha. On olemas koduloomad ja on metsloomad. Loomi ja loodust võiks niipalju austada, et kõike nn nunnut ei pea ilmtingimata ära kodustama.
 
gr veel 10. veebruar 2016, kl 21.39
Ja pole vaja loomakaubitsejate tegevust toetada. Metsloom ei ole mingi asi, millega raha teenida.
 
hm 11. veebruar 2016, kl 15.31
lugesin ka nende kohta ja minu arust ei sobi see nunnu loom üldse lemmikloomaks - esiteks on ta öiseeluviisiga kiskja, kellele elukorraldus ei haaku üldse lemmikloomaks olemisega. elav ja aktiivne on ka näiteks koertest terjerid, snautserid jne.
 
soovitan 13. veebruar 2016, kl 20.10
kui sulle meeldivad ilusad, suurte kõrvadega energilised ja intelligentsed lemmikud, siis võta parem orientaal.
 
weel 15. veebruar 2016, kl 19.02
Eesti võttsi hiljuti vastu seaduse, kus siuksed "koduloomad" keelati, nagu näiteks ka pesukaru. Kui hetkel loom on, ei tohi teda paaritada ja ta on sul, kuni sureb loomulikku surma. See võis löök olla paljudele loomapidajatele. Eestis on fennekeid 2, vist kui nad juba surnud pole. Väljaspoolt sisse toodud, minu teada pole Eestis pesakonda sündinud.
Fennekil on suured kõrvad, et end jahutada kõrbes. Ka mul endal on selle rebaselise võtmise mõte, peast läbi käinud. Oleks sel juhul ühe suure toa fenneki jaoks kujundand. Poolel toas oleks maas liiv olnud ja ehitand majakese ja riiulid, kus saab ronida ja ka uru. Kui ise kodus jookseks maja peal. Käiks rebasega iga päev jalutamas rihmastatult, kui temp oleks üle 1-°. Alla selle hakkab tasapisi ikka külm ja lumega väljas ei käiks.
Enam sellist võimalust ei olen. Seega võta äki tuhkur või kass või jänes või koer. Suurte kõrvadega koer on papillon ja kassitõug juba eelnevalt mainitud. Kikkõrv jänkud on ka numsid. Aga kindlasti kaalu, kas saad järgmised 10-15.a looma eest hoolitseda.
 
to: weel 16. veebruar 2016, kl 09.39
Jänes on meil lemmikloomaks samamoodi keelatud - tegu metsloomaga. Kodused ikka küülikud, sageli aretatud tõuloomad, ja küülik ei ole jänes ning jänes küülik. Olen ise korra tänavapildis möödaminnes näinud fennekit, Pelgurannas apteegi ees, eelmisel või juba üleeelmisel suvel. Märgates mõtlesin, et see traksides väike loomake, kelle omanikuga jutustatakse, on chihuahua. Ja - siis nägin nägu ja kõrvu. Sel loomakesel oli näos selge stress, ta ei tahtnud seal olla.... Omanik oli muidugi uhkusest puhevil! Jutt kostus vene keeles, sihvakas noormees oli rihma teises otsas. Ei pea muu maailma veidrustega siin Eestimaal kaasa minema! Las eksootilised loomad elada - just selles keskkonnas, kuhu loodus neid loonud on, ja peame hoolt selle eest, et neil selliseks eluks ka jätkuvalt võimalus on! Nad ei ole ISE valinud inimesega kooselu, meil on selleks olemas omad lemmikloomad, kes sellega kohastunud juba tuhandeid aastaid, ja las see jääb nii!
 
k 26. veebruar 2016, kl 17.11
Vaadake selle neiu fb kontot ja ka temal on kõrberebased ja videod neist ..ei ütleks küll, et stressis ..ja ka kass vms koer võib sressis olla kui koehelda halvasti ... seega ei tasu üldsustada et nüüd kõigil loomadel kes ei ela algselt koos kohe inimesega on halb ja paha elu .
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009228305692&fref=ts
 
njahh 26. veebruar 2016, kl 18.47
see naisterahvas tundub olema tõeline loomafanaatik ja lisaks paistab ka tema töökoht loomadega seotud olema. Järelikult ta teab, kuidas loomi kohelda ja kuidas luua neile eluks sobivad tingimused.

Kas siinsetel fennekiihalajatel ka mingid teadmised on?
 
weel 28. veebruar 2016, kl 10.22
Nagu juba mainisin EESTIS EI SAA ENAM FENNEKEID PIDADA, SEST SEE KEELUSTATI HILJUTI. Kui rebane juba on, ei tohi teda paaritada ning peab laskma tal loomulikult surra. Selliste loomade jaoks on väga raske häid tingimusi luua. Muidugi on erandeid.
 
x3 18. märts 2016, kl 09.22
ei leia kusagilt sellist seadust mis keelaks kõrberebast pidada.
 
ttiinna 18. märts 2016, kl 19.55
See euroopas või euroopa liidus see seadus siberi vöötoravaid ka ei tohi pidada seadus hakkab kehtima kevadest või suvest
 
kivike 18. märts 2016, kl 20.01
Seadus keelab pidada kodus metsloomi ja fennek ei ole koduloom.
 
fennekipidaja 19. mai 2016, kl 15.14
Fennekid ei kuulu Euroopa keelulisti alla. Seega nende pidamine on seaduslik. Eestis on küll metslooma pidamine keelatud, kuid fennek on seaudse silmis võõrliik mitte meie metsloom. Sama tüdruk kelle facebooki konto siit läbi käis, kasvatab neid minu meelest ( Päris kindel pole sest ei tea teda ) . Kuid temakohta uurides leidsin tema Instagrami konto ja seal on palju videoid vastsündinud fennekitest keda ta lutitab ja tundub, et ka mitu täiskasvanut fennekit temal?
 
aastaid hiljem 02. veebruar 2017, kl 16.53
Tere,

Otsin Fennekit ning leidsin Teie postituse sellel teemal.
Kas seda Leedu kontakti on siiani võimalik saada?

Tervitades,
Heli
 
Stere 04. veebruar 2017, kl 16.50
Eestis ei tohi neid enam pidada st juurde tuua ja siin elavaid loomi ei tohi paljundada. Siin juba elutsevad elavad oma elupäevade lõpuni.

Enne kui selle looma peale mõtled, siis kas sul oli kodus juna tuba valmis, kus liiv kaevamiseks, pesa jm? Just eraldi tuba, mille oleksid nagu mini kõrbeks teind?
 
Keegikuskil 04. oktoober 2018, kl 11.20
Eestis kasvatab fennekit Keity Särg
 
Phh... 08. oktoober 2018, kl 20.02
Inimene on ikka üks veider loom. Tassib lihtsalt edevusest teisi loomi oma koopasse, et liigikaaslaste ees eputada. Ainus põhjus endale kõrberebane osta peaks olema see, et sul on oma kõrb ja seal on hetkel palju vaba ruumi.
 
eelmisega nõus 08. oktoober 2018, kl 22.56
jah, tegu ilmselt soovist omada midagi erilist ja erinevat.
mingi saade oli mingist erinevast noormehest, kel juhtus õudne asi kodus - üks fennek tappis teise ära, vaatsin seda mingist jukkumi loomasaatest vms
inimesed võiks jätta metsiku looduse rahule ning rahulduda nende loomadega, kes tõesti vajavad väga nende hoolt ja kodu, st kodutute loomadega varjupaigast
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!