Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Kust tulevad tõukoerte pikad peened nimed ?
 
focky 29. detsember 2009, kl 23.55
Kust tulevad tõukoerte pikad peened nimed? Kas kolm nime tulevad, 1 ema nimest, 2 isa nimest, 3 pesakonna omaniku oma pandud nimi?
 
Puslik 30. detsember 2009, kl 01.33
Eks see ikka ees on kennelnimi ja siis tuleb kutsika nimi:)
 
täpikene 30. detsember 2009, kl 04.22
Ega ei pea pikk nimi olema. Tõukoeral võib ka vaid 1 nimi olla, seda juhul, kui kennelit ei ole tehtud kuid sünnivad kutsikad ja. Sel juhul võib ka tõukoera ametlikuks nimeks panna kasvõi Pontu.
Kuid kui on kennelnimi, siis see lisatakse tavaliselt ette, järgi tuleb kutsika nimi.
Nt on kenneli nimi Joy
Sünnib esimene pesakond, tavaliselt pannakse esimesele pesakonnale kutsikate nimed A tähega, teisele B jne.
Niiet tuleb nimeks Joy Angel vms... Võib muidugi panna ka pikema nime, see on juba kasvataja enda eelistus, milline kennel või kutsikanimi talle meeldib.
Soomlased muide tihti armastavad panna soome keelseid kennelnimesid ja ka kutsikatel on lihtsad soomepärased nimed. St Soomes esineb oma maa nimede panekut rohkem kui Eestis, siin millegipärast pannakse rohkem neid pikki ja keerulisi nimesid.
 
Imelik 30. detsember 2009, kl 09.12
Kusjuures ma ei saa sellest ülipikkade keeruliste nimede panemise mõttekusest üldse aru. Paljud koeraomanikud isegi ei mäleta päris täpselt, mis selle Sessu või Pänta nimi päriselt oli. Kasvatajad võiksid panna just kergesti meelde jäävaid nimesid. Lihtne ja meeldejääv kennelinimi pluss koerale nimeks sobiv nimi. Näiteks kenneli nimeks kodutalu järgi Kibuvitsa ja koerale nimeks Murka. Kokku siis Kibuvitsa Murka. Jääb ikka paremini meelde kui Kögös-Mögös Shaari-Vaari Rosette Cyrsalea. Oma koera nime õppisin tükk aega enne kui täpne nimi meelde jäi. Tavaliselt kui oma koera täispika nime kellelegi ütlen, pean uuesti ütlema, sest inimesed ei saa aru, milline osa sellest lausest koera nimi oli.
 
focky'le 30. detsember 2009, kl 10.15
Nimede panemisel mängib oma rolli ka traditsioon. Kui kasvataja on registreerinud omale kennelnime, siis on see alati üks osa koera registreerimisnimest. Ka kasvatajanimi võib olla mitmeosaline. Kasvatajanimi on nagu firmamärk. Kuidas keegi omale seda nime valib - see on juba iga inimese oma otsus, tuleb vaid kontrollida, et sama kennelnime ei ole juba FCI riikides registreeritud - meie kennelnimed nimelt kuuluvad sama süsteemi kõigi FCI maade omadega. Sageli on nimevalikus oma roll tõu päritolul, siis mingid konkreetsele kasvatajale olulised tähendused, nimed jms. Osade tõugude juures on kombeks lisada värvust märkiv sõna - sageli tõu kodumaa keeles. Üks kaasaegse maailma vanemaid tõuaretusega tegelejaid on Inglismaa, paljudele tõugudele on tänapäevase aretuse alus pandud just seal ja traditsiooniliselt kasutatakse sealseid väljendeid. Koera oma nime panekul on ka igal kasvatajal oma valikud. Sageli hakatakse algustähega läbi kirjutama tähestikku - esimene pesakond A-ga, teine B-ga jne. Kuid on ka kasvatajaid, kellel on pesakonnad seotud hoopis mingi teemaga või siis kõik alati ühe algustähega. Konkreetset nõuet selleks ei ole. Koerte registreerimisnimede keeruliseks muutumisel on väga lihtne põhjus - eristada erinevaid koeri. Kui vaadata ajalugu, siis on igal maal omad traditsioonilised koeranimed. Olen näinud Venemaa suure erinäituse kataloogi, kus oli ligi paar lehekülge läänesiberi laikasid, kellel kõigil sama nimi - Taiga. Tee siis vahet!
 
jee 30. detsember 2009, kl 10.15
tavaliselt jah, on kenneli nimi, mis võib kahest nimest koosneda, siis antakse pesakonnale mingi nimi - noh, nagu inimestel perekonnanimi ja siis nimi kutsikale. ehk siis kui kennel on "pontude paradiis", pesakonna nimi on "lumi" ja koera nimi on "helbeke", siis passi tulebki pontude paradiis lumi helbeke:)
 
küss 30. detsember 2009, kl 10.16
Aga kui toon endale koera välismaalt, kas siis tahan ka, et kennelnimi tõlgitaks eesti keelde ja nimeks saaks polla?
 
D 30. detsember 2009, kl 10.32
pollaks võid teda kutsuda kui tahad, aga nimi tuleb kennelist kaasa, üldjuhul seda ei tõlgita minu teada. nimi on nimi. sa ei lähe ju ka nt Lätti kolides Mariast Marias'eks:)
 
K 30. detsember 2009, kl 14.17
"tavaliselt jah, on kenneli nimi, mis võib kahest nimest koosneda, siis antakse pesakonnale mingi nimi..." - hm, seda pesakonna nime asja kuulen esimest korda. Ma olen näinud ainult nimesid, kus on kenneli nimi + koera nimi. Aga muidugi ma vastu ei vaidle, ju siis on selline 3osaline nimetamine ka. See on muidugi lihtne variant, saada ühe pesakonna kõigile kutsikatele sama nime algustäht, kui fantaasiat puudu jääb. Näiteks L-tähega pesakonnale panna kõikidele nimeks Lumi <ja veel midagi> ja ongi kõik L-tähega.

Meie pere koer on king charles spanjel tõugu ja tema ning ta sugulased on igasuguste ülikute nimedega, tema ja tema vennad näiteks Suurbritannia printsid. Mind muidugi huvitaks, kui paljudel neist on kodune nimi "Prints", arvan, et päris paljudel :D
 
Triinu 30. detsember 2009, kl 18.41
Üsna põhjalikult rääkis "focky'le" ära tausta, kuidas ja miks mingid nimed tõukoertele pannakse - ajalugu, tradistsioonid jms.
---
Eesti Kennellidus võib kutsika nimes olla kuni 35 tähte + sh tühikud ja sidekriipsud + kennelnimi.
---
Ise arvan, et kui iga tõukoerale pannakse ametlik nimi nagu näiteks "Lotta, Dolly, Murka, Muri, Pitsu, Max, Rex jne" siis oleks neid 100000+ tk lõpuks läbi ajaloo ning neil oleks väga keeruline vahet teha - ning ka sellel, kes koera kasvataja, kust pärit, kes vanemad jne.

Mida erinevam (ka eksootlisem) ja tavatum nimi on, seda kergem on koertel nimeliselt vahet teha (näitustel, kataloogides).

Millised nimed kasvataja paneb, on ta enda otsus - nt kas teeb mingi kindla tähega nt A pesakonna esimesena. Loomulikult ei tohi nimed minna vastuollu hea tavaga jms.

*** Keegi ei keela ka panna ametlikult tõukoerale lihtsat nime nt. Lotta, Max jne. Siiski, kui vaatate EKL-i andmebaasi ja panete otsingusse "Lotta, Lotte", siis tuleb mitme leheküljene nimekiri nendenimelistest koertest.

Kindlasti tahab iga kasvataja erineda teistest - nimede panek on üks võimalustest - nagu on ka erinevad meetodid ja suhtumine, eelistused aretuses.

Kodus võite oma koera kutsuda nii nagu tahate- vahet pole mida paber näitab - samamoodi võib oma tavapitsut kutsuda pikkade ja uhkete nimedega, sest koerale endale see kahju kuidagi ju ei tee.

Samamoodi võib tuua paralleeli inimestega, kes panevad oma lastele nimeks 2-3 pikka ja võõrapärast nime + mõlema vanema perekonnanime --- tuleb pikem kui mõnel uhkel tõupenil.
 
Kennelnimi 30. detsember 2009, kl 20.51
Kahte ühesugust kennelnime FCI-s ei kinnitata ja sellepärast mida aasta edasi ,seda keerulisemaks nimed lähevad. Minu kenneli nimi kinnitati 10 aastat tagasi ja alles kuues pakutud variant sai kinnitatud . Kennelnimesid ei kinnitata EKL vaid tuleb teha taotlus FCI-sse .
 
veel midagi 01. jaanuar 2010, kl 14.09
Ei ole nad midagi pikad ja keerulised. Koera nimi koosneb 2st osast: kenneli nimi + koera nimi. Ehk siis näitekś tuntud saksa lambakoerte kenneli nimi on Estrellest. Siis inimene võtab sellest kennelist peksakonnast G kutsika. Koera nimi on siis Estrellest G... (mis nimi ise mõeldud on G tähega..tavaliselt saavad uued koeraomanikud ise välja mõelda nime, vahest on kasvatajate poolt juba paika pandud, et nt Gasolina , mida epaks saama ikkagi mutua). Et siis kokku Estrellest Gasolina. Kõik ühe pesakonna kutsikad peavad olema sama esitähega .
 
lisaks 01. jaanuar 2010, kl 14.16
Ja ega koeraomanikud ei kutsu siis koera pikalt Estrellest Gasolinaks, ja ei pruugi üldse Gasolinakski kutsuda. Võibolla kutsuvad hoopis Gas'iks või mingi muu mugandatud ja lühike nimi, mida siis koerale käsklusi andes öelda. Ei kutsu keegi oma koera täispika nimega, see täispikk nimi on vaid passis ja kasutatakse näitustel/võistlustel jne. Oma koerale võid kasvõi Muki öelda. ;)
 
N. 01. jaanuar 2010, kl 15.19
Tõukoerte nimi algab kenneli nimega. See pikk nimi on kenneli nimi+ koera nimi.
 
Jehhuu 14. aprill 2020, kl 15.10
Kas siis kui mu kutsikal on olemas kennelnimi,kas siis ma saan panna talle ka oma mõeldud nime?
 
to: Jehhuu 14. aprill 2020, kl 15.28
Kui kasvataja on juba jõudnud pesakonna registrisse kanda (vt.https://register.kennelliit.ee/), siis seal olevat ametlikku nime enam muuta ei saa. Eestis ei ole lubatud teise kenneli kasvatatud/registreeritud koera nimele liita uue omaniku kennelnimi, see tava mõnel maal veel on. Kui kasvataja pole jõudnud registreerida, siis saab kasvatajaga nime osas ka kokkuleppeid teha, teinekord võib kasvataja vastu tulla ja üheskoos leida koerale nimi. See, mismoodi keegi oma koera kodus kutsuma hakkab ehk siis see nimi, mida koer omaks tunnistab - see on absoluutselt igaühe enda valida ja otsustada, kusjuures võib see koera elu jooksul ka korduvalt muutuda. Mitte keegi ei kohusta koera kodust hüüdnime võtma koera tõutunnistuselt.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!