Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Karistus
 
Muska 25. september 2002, kl 09.08
Kas te karistate oma loomakest,kui ta on mõne sigadusega hakkama saanud?Ja kuidas üldse looma karistada,et ta teid vihkama ja kätte maksma ei hakkaks?Olen kuulnud,et kutsikas tuleb ninapidi oma loigu sisse suruda,et rohkem maha ei pissiks.
Minu kiisu armastab ronida igale poole,talle keelatud kohtadesse tavaliselt.Piisab kui kõva ja kurja häälega teda hõigata.Ronib kohe maha,kuid hiljem on jälle platsis.
Ma ei kujuta ette,kuidas mõni saab looma lüüa,eriti veel peksta.
 
Anna 25. september 2002, kl 10.24
Kutsikat EI tohi nina pissi sisse suruda. See on täiesti iganenud arusaam!!

Loomade löömine on minu meelest niivõrd ilge ja kohutav tegu, et ma muutun kohe täitsa ebamõistlikuks selle peale mõeldes.
 
Jeti 25. september 2002, kl 10.46
Kuigi raske ta ju on,aga vahepeal olen mina oma kassi küll karistanud,no kui ikka väga sigatseb.Keeran ajalehe rulli ja annan sellega paar sopsu (mitte kõvasti:)).Tulemus on nüüd see,et kui ajalehte rulli keerama hakkan,siis on kass kohe süütu näoga mujal.Aga ega talle vist eriti mu kasvatamine mõjunud pole;).
 
lipelgas 25. september 2002, kl 11.10
karistada tuleb, kui loom teeb midagi lubamatut, aga karistada tuleb kohe peale tegevust paari sekundi jooksul. kui koju tulles avastad, et koer on vahepeal kingad katki närinud, siis ei ole enam mõtet karistada. karistus ei pea olema valus, vaid ebameeldiv. koerale näiteks kerge ninanips või laks pepu peale. samas ei ole ka see õige, et käega ei tohi lüüa, sest seni kuni otsid mingit vahendit, on õige aeg juba möödas ja iga ettejuhtuva asjaga virutamine jätab ka loomale vale õppetunni. aga tegelikult käib õpetamine ikka kiitmise kaudu, ehk siis õpetada loomale soovitavat tegevust ja kiita, aga mitte karistada kui ta kohe aru ei saa või ei tee. põhimõte on selles, et loom teeb heameelega asju, mille eest ta saab "tasu" ja jätaks tegemata asjad, mille eest karistatakse.
 
Maia 25. september 2002, kl 11.35
Me ka ikka kiisut karistanud aegajalt. Väiksemana sai ikka rohkem kui nüüd. Meil väike veeprits - kui pahandust tegi, sai sellega. Nüüd ta juba suurem ja polnud ikka päris pikalt karistada saanud - aga avastas, et tapeet jälle üks hea asi, millega mängida - võtsin tal siis turjast ja riidlesin tapeedi juures - vaatasin otse silma ja tegin kurja häält. Oi, kass oli nii ehmund, ma juba kahetsesin - tundus et kiisu oli šoki saanud. Igatahes käis kaks päeva ringi kurb ja ehmund pilk ees. Aga jättis ka tapeedi kohe rahule.
 
zoocoll 25. september 2002, kl 11.41
Küsimus 1 Miks jäeti kingad kutsika hambaulatusse? Kas koer pidi teadma, et ta ei tohi peremehe kinga närida, aga peremees võis unustada, et koeral on igav ja hambad sügelevad? Mina karistaks peremeest.
Küsimus 2 Miks jäeti võitoos lahtiselt laua peale, et kass sellele kallale pääses ja lakkuma läks? Kapist ei saa võid kätte küll ükski kass. Mina karistaks peremeest.
Küsimus 3 Miks lõhub, närib, kratsib loom mööblit, vaipu, muud sisustust ja majakraami? Sellepärast, et tal on igav, et tal puudub loomupärane tegevus.
Suures osas juhtumitest, kus koer-kass teevad "pahandust", on selle pahanduse võimaldajaks ja eelsoodumuse tekitajaks peremees ise. Loom võetakse küll endale seltsiks, ent ei vaevuta hoolitsema selle eest, millega loom oma aega võiks täita, kui peremeest ei ole kodus või tol pole hetkel looma jaoks tuju/tahtmist. Ebasoovitava käitumise peale inimene ju reageerib, tegeleb loomaga, ajab teda taga nt ja mängib temaga... Head kassi või koera, kes nurgas tukub, ei märka ju keegi.

Mis puutub kutsika hirmutamisse ja karistamisse puhtusepidamisega seoses, siis parim, mida võite saavutada, on see, et loom hoidub teile märku andmast oma ihuhädast ja puhtusepidamine järjest valusamaks teemaks muutub. Loom ei mõista, mille eest teda kiusatakse - ihuhädasid ju tegemata jätta ka ei saa, aga kui peremehele see ei meeldi, teen sinna, kus ta ehk ei näe...

Kindlasti on olemas loomi, kes on loomuldasa agressiivsemad, korratumad ja elavamad kui teised ning kindlasti on mõni, kes raskesti õppust võtab. Aga kui karistamine pole aidanud, tasuks ehk headust, kannatlikkust ja kiitmist proovida?
 
pisi 25. september 2002, kl 11.54
elukaaslase täiesti kasvatamatu krants saab mõnikord kerge laksu tagumikule- näit kui üritab vanurit või last rünnata. ega ta midagi ei õpi sellest aga rahuneb maha ja siis on võimalik tolle suure ja põikpäise eluka kuidagi koju tagasi toimetada.
rotidele piisab sõbralikust käratusest- no kuhu nüüd siis minnakase?
 
to zoocoll 25. september 2002, kl 12.10
Üks asi on kindlasti igavus,mis looma pätti tegema ajab,aga omast kogemusest võin öelda,et ükstapuha,kui palju ma neid mänguasju kassile ette ei annaks,keelatud asjad on talle ikka meedlivamad.Mõnel loomal on ikka vimka sees:).
 
verekoer 25. september 2002, kl 12.36
Nõustun täielikult zookolliga! Käega karistamine on vale, parem siis juba üldse karistamata jätta. Loom ei tohi inimese kätt karta. Ei peremehe ega ka võõra. Käsi olgu hüvede allikas :)
Mis mänguasjadesse puutub, siis minu kutsikat ka need eriti ei huvita, see eest huvitab teda nt ninatöö, mis väsitab teda märksa rohkem kui lihtsalt palli loopimine.
Aga kutsika nina pissi sisse toppimine võib halvimal juhul lõppeda ka probleemkäitumisega - agressiivsus, neuroos jms.
Enne looma karistamist oeaks inimene endale selgeks tegema, missugust käitumist loom tõlgendab karistamisena. Muide, loom harjub kahjuks nii laksude, karjumise jms. Alguses ehk justkui aitab, aga hiljem? Oma kodulehel olen avaldanud artikli Kiitmine ja karistus, kui kellegile huvi pakub, võib lugeda http://www.zone.ee/verekoer/kiitmine.htm .
 
tibi 25. september 2002, kl 13.41
kassile mõjub veeprits, reeglina. alati ei mõju ka, näit minul on selline kass, kellele õudsalt meeldib veega sahmerdada ja kui ma teda pritsin, siis läheb ta kohe eriti täkku täis ja tuleb lisa nuiama...niiet mina peaks seda veepritsi pigem kiitusena kasutama :)
kuri hääl ja EI TOHI mõjuvad paremini.
 
õiglane kass :) 25. september 2002, kl 23.22
Kass märgistab oma territooriumi, et anda teistele kassidele, kes võivad sellele territooriumile pretendeerida, teada, et just tema on siin peremees. Sellest tulenevalt, et võõrutada kassi märgistamisest, tuleb talle selgeks teha, et peremees olete teie, mitte tema. Seejuures ei saa kass kunagi aru karjumisest ja seda vähem luua hoopidest.Erinevalt koerast, ei ole kasulik teda ka ninapidi toppida, sest ta võib aru saada, et just seda kohta ta peabki märgistama. Lihtsalt võtke ta kaelanahast kinni ja tõstke õhku. Tavaliselt tõmbab kass saba vastu kõhtu ja jääb rippuma "kassipoja asendisse". Kui aga kass üritab end lahti rabeleda, siis hoidke teda tugevamalt. Siis hakake talle näkku sisisema ja sülge pritsima. Hääl peab meenutama midagi "fff", "shh" ja "hhh" vahepealset. Samal ajal lööge kergelt sõrmeotstega otse mööda kõutsi koonu. Kõuts üritab
silmi kissitades pead ära pöörata. Jätkake territooriumi kaitsmist, kuni kass hakkab niuksuma. Pärast seda laske ta lahti. Pidage meeles: alla jääb see, kes esimesena silmi
ära pöörab. Sellepärast vaadake otse kassile silma ja järge pöörake silmi ära. Koheselt pärast seda märgistage territoorium üle: peske kassi kusejälg maha ja hõõruge see koht oma maikaga,
mida paeva otsa seljas kandsite või millega saalis trenni tegite. Analoogilist efekti annab lapike, kui hoiate seda 30 minutit kaenla all, või päeva jooksul jalas olnud sokid. Samuti
võib kasutada tugeva ja kestva lõhnaga odekolonni. Võimalik, et kirjeldatud protseduuri peate kordama veel mitu korda. Jätke meelde: kui kass, kes sai luuaga kolki, on tükk aega teie peale solvunud ega tule teie juurde pai saama, siis kass, keda on
kassimoodi karistatud, hakkab teid tõepoolest pidama tugevaks, rangeks, kuid õiglaseks kassiks.
 
õiglane kass 25. september 2002, kl 23.29
Eelnev lugu on copitud internetist, ei tea kas keegi proovinud ka on. Ise suhtlen oma kassikesega ikka "humaanselt".
 
mannuke 26. september 2002, kl 00.34
õiglase kassi jutt oli ....hariv:)
asjal võib isegi point olla.....
 
teadja vend 26. september 2002, kl 01.32
Kass peab nii ehk naa kõiki inimesi suurteks imelikeks kassideks;) Tõsiselt!
 
Linnavurle 02. oktoober 2002, kl 14.37
to tibi:

heh ja mina arvasin, et minul on selline imelik kass :) käib teine koos minuga dushi all (muidugi väldib ta märjakssaamist hoolega) ja talle meeldib vahtida vett jooksmas ja veepritsmeid lendamas ning kui lillede kastmiseks läheb toas, siis veepritsiga saab teinekord tedagi kastetud. Aga jah, koos tuleb ikka vannitoas käia, muidug kräunub ja kisab teine seal uksetaga kogu aja.
 
tibi 06. oktoober 2002, kl 18.39
Linnavurle
mul dušši pole. minu oma käib mööda vanniäärt kui kärbes ja püüab mu varbaid vahu seest. vahel käib sumaki vette kah ja siis on kadund kui tinatuhka, aga mitte kauaks :)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!