Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
rott lemmikloomaks
 
grete 29. juuni 2006, kl 14.17
olen mõelnud võtta rotti endale lemmikloomaks. kas need, kel rott on, räägiksid roti plussidest ja miinustest. ja selline küsimus ka, et kas puur läheb haisema, vaatamata sellele, kui seda iga nädal korralikult pesta. ja kas rotil võivad mingid jubedad haigused tulla?
 
suslik 29. juuni 2006, kl 14.59
Kodurott on vahva ja tark loom. Annab õpetada erinevaid trikke. Mänguhimuline. Puuduseks ehk see, et tykib närima kõike, millest hammas yle käib. Eriti juhtmeid. Haigustest rääkida ei oska. Minu oma elas aastaid märgatavate vaevusteta ja suri lõpuks ilmselt vanadusse. Puur peab olema piisavalt suur, et tal oleks ruumi joosta ja turnida ning tal peaks jätkuma tegevust. Puhastada tuleb vastavalt vajadusele. Kui ikka lõhna tuleb, siis vahetadki.Ah jaa, veel yks asi, tal peab jätkuma närimismaterjali.Hoiatuseks nii palju, et rotti ei tohi sabast tõsta. Toitmise kohta kysi loomapoest.Neil seal kuivtoidud kõik olemas.Samuti peab saama pisut toorest.Head rotikasvatust. Loodan, et mu kirjutis aitab sind otsustamisel.
 
triiton 29. juuni 2006, kl 15.26
Alustan siis halbadest joontest - rott nimelt närib (enam-vähem kõike mis ette satub, kaasa arvatud ka kõikvõimalikud juhtmed) ja pissib (kui sinu peal turnib, siis saad ikka üksjagu tilgakesi) üsna usinasti . Ega rohkem halbu jooni tal tegelikult ei olegi. Sõbralik, intelligentne, suhtlemisvalmis koduloomake. Eluiga paraku lühikesevõitu, nii 2,5 aastat. Kui puuri puhta pead, siis ta haisema ei hakka. Toita pole ka raske.
 
chilipi 29. juuni 2006, kl 16.03
Võta korraga kaks samasoolist, on esimene soovitus ja ära iial võta erisoolisi koos pidamiseks. Teine soovitus - puur olgu suur! unusta 3-kordsed hamsupuurid. Osta kas korralik suur rotipuur (või tuhkru või deegu või tsintsu puur) või vaheta väiksem puur meriseapuuri vastu (kahele rotile küljepikkusega 80 cm), kui rotid piisavalt suured, et vahedest läbi ei mahu. Puhastamisega arvesta pigem kaks korda nädalas ning plastist vahekorrused iga päev üle käia.

Keskmine eluiga kipub jääma kahe aasta kanti, kahjuks. Viimasel ajal on palju neid, kes juba pooleteise aasta vanuses surevad või kaht aastat vaevu täis venitavad. Peamised haigused - kopsupõletik ja kasvajad. Inimestele ei nakka. Vahel saavad kuskil ka välisparasiite, aga ka need inimesele ei nakka (kui me just kirpudest ei räägi).

http://www.lontu.ee/foorum rotipesa teemad loe kõik läbi, siis on sul päris selge pilt plussidest ja miinustest. Rotid on väikeloomadest ühed inimesega suhtlevamad, koeraga võrreldavad. Aga nagu iga inimlembese loomaga, tähendab see ka sinu poolt tahtmist temaga tegeleda, sest ta on unarusse jäetult õnnetu.
 
bambuutsa 29. juuni 2006, kl 16.17
mul on koguni vees rotti!!! Ühtegi miinust ei oska välja tuua! kui kord nädalas kavatsed saepuru vahetada, siis läheb KINDLASTI haisema:D Mina vahetan ülepäeva, vahest iga päev. ei haise. rottide plussiks on see, et nad söövad peaaegu kõike, mida inimenegi;) hääästi sõbralikud loomad, ja väga arukad.
ei oska muud laterdada praegu:D
 
mimm 29. juuni 2006, kl 17.07
Jah, minu oma näris ka kõike, mis ette jäi. Lemmikuteks juhtmed, nahast kotid, kingad jms. Ja sirtsutas ka igale poole.
Plussideks- tõepoolest nagu koer. Jooksis ukse peale vaatama, kes tuli, ronis mööda püksisäärt üles, lebotas süles ja lõgistas mõnust hambaid kui kõrva tagant sügati, ajas mööda põrandat nöörijuppi taga ja ei hammustanud oma kolme eluaasta jooksul mitte kordagi. Lõpus tekkisid kahjuks suured kasvajad- arst ütles, et saaks küll opereerida, kuid nii vana rott ei pruugi opi üle elada ja pealegi tekiksid kohe uued. Nii olime sunnitud ta magama panema :( Ja pisaraid oli oi kui palju.
 
. 29. juuni 2006, kl 17.10
õgardid on nad jaa, mul vedeles riiulis mõned lahtised dieettabletid, järsku ei saand aru, miks mu ilus paks rott peenikeseks on jäänd, kuni selle hetkeni, kui avastasin et dieettablette enam pole:D
ja teetassist varastas iga kord sidruni ära, mis pärast raamaturiuulist kuivanuna leidsin.
minu arust armas loomake ja meie oma küll pissitilku kuhugi ei teind
 
nuf 29. juuni 2006, kl 17.53
Jube vahvad elukad. Endal oli öösel puuris, kuid päevaks lasin tuppa lahti. Ei tea, harva näris midagi..eks see oleneb vast ka loomakesest. Ka neil on oma iseloom ja harjumused. Kuid kõik, mis kuskil vedeles, see sai ka ära tõmmatud. Alati, kui köögilaual oli küpsiseid ( suured) siis krahmas ühe... pea püsti pani kapi poole jooksu. Pastakad, väiksemad märkmepaberid-kõik, kõik läksid.
Kahju on jah, et elavad nii vähe.. iga kord vala pisaraid. Kuidagi pole südant viia arsti juurde ja magama panna. Üks suri ka kasvajaga.
Ja olen märganud, et isased kipuvad mehi hammustama.:D
 
nuu 30. juuni 2006, kl 02.10
+ rott on suhtleja, tema elu mõtte ei ole sinu juurest põgenemine, pigem vastupidi, ta nõuab sult pidevalt tähelepanu nagu koer
- rott on suhtleja, seega nõuab ta igapäevast tegelemist, mitte ei ole loom klaasi tagant vaatamiseks

- roti eluiga on lühike, ja see aeg möödub niii kiiresti
+ roti eluiga on lühike, rotti võttes ei pea sa teadma, mida teed ja kus elad 5 aasta pärast

- roti stardipakett on võrdlemisi kallis, 2 rotile sobivat puuri ei olon muidugi odavam.
+ rotipidamise jooksvad kulud on üsna väiksed (kuigi alati tasub raha aegsasti kõrvale panema hakata, et oleks millest hiljem arstiarveid maksta.)

+ tervislikult toituv rott sööb enam-vähem sama, mis tervislikult toituv inimene
- rott ise sööks heal meelel kõike ebatervislikku (magusat, rasvast ja vürtsist), sina pead suutma selle koha peal südame kõvaks teha, ülekaalulisus on ohtlik tervisele.

- paljud rotid vaatavad asju hammastega mitte silmadega
+ rotid ei aja meeletult karvu nagu suuremad loomad ja nende uriinimärgid on vaid pisikesed niisked plekid, mitte mingid haisvad loigud.


* mul on rotid olnud kuus aastat. Oma kogemusest lisan veel, et puur ja puuri sisustus peab olema hoolega valitud, sest rotid küll õpivad kergesti pabulaid tegema selleks ettenähtud kemmergunurgas, aga pissima kipuvad (omas puuris) küll üsna suvalisse kohta. Seega tasased niiskust mitte imavad pinnad hakkavad väga kiiresti haisema. Puuril peaks kindlasti olema piisavalt (suuri) uksi, et saaks kerge vaevaga määrdunud esemeid puhastada/vahetada. Ja puhtus on väga oluline ka rottide tervise seisukohast, pidev uriiniaurudes viibimine kahjustab kopse ja tulemuseks on sageli kopsupõletik. (Mustus muidugi ei ole ainus võimalik põhjus kopsupõletikule). Mul on suures puuris kaks rotti ja ühe nädala saab ilma suurema koristamiseta ilusasti hakkama. Võrreldes kassiga, kulub mul rottide eest hoolitsemisele kindlasti vähem raha, aga see-eest palju rohkem aega (iganädalane suurpuhastus 1,5 h + igapäevane tegelemine).
 
lii 02. juuli 2006, kl 00.07
Võtsime meiegi oma lemmikloomaks jälle roti, juba kolmanda. On olnud ka koer, aga see ei meeldinud nii kuis rott.Ostsime pojana ja oli mitu nädalat väga arg, alles nüüd hakkab tasapisi harjuma ja meiega mängima. On tõesti hästi vahva loomake, ei vahetaks iial teise lemmiku vastu, meie perele on väga armas just rott. Praegu veel pahandust teinud ei ole, kuna ei julge veel põrandale minna ja nahkdiivanit ka närinud pole.Puur läheb jah suht ruttu haisema, aga kui ise virk olla pole seegi mingi probleem selle juures, kui palju lõbu ja head olemist ta pakub.Tilkade kohta ütleks nii, et emased märgistavad vist terve elu, aga meie eelmine isane märgistas mingi vahepealse perioodi ainult ja pole seegi nii väga suureks puuduseks.
 
Krissu 07. veebruar 2012, kl 22.27
Rottidest siis nii palju, et inimsõbralikumat looma ei ole.
Kui ta pikalt üksi on olnud võib ta välja näidata oma pahameelt sellega, et ei tee sust mõnda aega välja, aga kui samaga vastata ja ka teda eirata, muutub ta uudishimulikuks ja hakkab kontakti otsima.
Mul on olnud 7 rotti, hetkel 2. Olnud on nii isaseid kui emaseid.
Tõsi, et isased märgistavad vähem kui emased, aga isastel on inetud kotid taga, samas hoiavad nad oma peremeest/naist ka rohkem. Meie omad on kõik kasvajasse surnud, mis on muidugi kole, aga me pole ühekagi arstil käinud sest paraku nii nende elu kipubki lõppema.
Väga armas on vaadata kuidas selline pisike karvapall sulle vastu tuleb kui koju jõuad või kuidas ta usaldavalt su rinnale või sülle kerra tõmbab ja tuttu jääb.
Meie puurid ei ole haisenud, vahetame põhja kusagil vb nädalas 2 korda kuna kasutame kassiliiva põhja peal ning siis saepuru ning heina.
Rotte on kerge koolitada ja nad hoiavad iseenese peal hügieeni.
Nad on parajad varganäod (see on iseenesest armas vaadata), kõik mis tundub varastatav (isegi suurem kui ta ise) viiakse puuri või siis endale välja valitud meelispaika milleks on siis voodi, diivani, kapi, kamina või mille iganes all, vahel või peal. Õnneks valivad nad ühe koha ja ka seda annab korras hoida.
Meil on hetkel esimesed rotid kes närivad.. mõlemad on emased, väga mängulised ja kipuvad tapeeti sikutama, mis meele mõruks teeb. :)
Aga kui sa neid omad siis suudad anestada.
Paha on see, et nad nii tillukesed on, vähe elavad ja tekib oht neile peale astuda kuna nad on kohe platsis kui koju tuled ja valmis mööda pükse sülle ronima.
Nad ei tohi saada tuuletõmbust ega külma kuna nad on soojalembelised. Meil on väike puur, aga see on neile ka vaid magamiseks.
Öeldakse, et rotile ei meeldi jooksurattad, aga meie omadele on kõigile meeldinud ( see peab SUUR olema) :D
Kapsas, porgand, õun jne meeldib neile tohutult. Samas ei tohi nad süüa sitrusvilju, nende koori ega juua alkoholi kuna nad ei saa oksendada. Ka röhitseda ei saa, seega limonaadi võib unustada. :)
Haigena tuleks neist eemale hoida kuna nad on altid haiguseid ka ise läbi põdema samas nemad inimest ei nakata.
Meie omad armastavad õunapuu oksi närida, samas on neil mineraalkivi ja soolakivi, et vältida inimese lakkumist.
Miinus on see ka, et paljud ihkavad sulle suhu saada kuna inimese sülg on erakordselt huvitav toidulisand.
 
kunagine rotiomanik 10. veebruar 2012, kl 08.27
Tere!
Mul oli rott aastaid tagasi. Eks rotil nagu kõigil loomadel ole oma iseloom ja minu rott juhtus olema selline kuulekam, tagasihoidlikum, kuid mänguhimuline oli ka tema. Samas närimisega probleeme ei olnud.
Puur haisema ei lähe, kui seda korras hoida. Või siis peab vist väga hea nina olema, mida minul ei ole. Aga puuri peab korrastama rohkem kui kord nädalas. Korrast nädalas jääb minu arvates ikka väheks.
Halva haigusega oli kogemus roti eluea lõpus: tagakeha halvatus.
 
Rott 20. oktoober 2015, kl 16.11
Tere! Ma ei hakanud uut teemat tegema, aga mul on küsimus rottide kohta. Kas rotte peab hoidma koguaeg lahtiselt või võivad nad olla kinniselt aga kui koju tuled siis lased neil ringi joosta? Selles mõttes, et mul on suhteliselt palju asju ja ei ole vist eriti tore avastada, et rott on su voodi all asuvaid remonte ootavaid tapeete närinud. Või lõngakasti sattunud ja seal pisut lõbutsenud. Või siis riietekappi sattunud.

Et põhimõtteliselt, kas nad ei tohi olla äraoleku ajal puuris ja kodusoleku ajal järelvalvega ringi joosta?
 
Ülla-ülla 21. oktoober 2015, kl 14.47
Nii ta meil elaski - öösel ja laste koolisoleku ajal puuris, kes koju tuli, lasi ta välja. Aga see väljalaskja siis ise vastutas, et rott valvatud oli või pani ta puuri tagasi, kui ise välja läks. Meil on suur maja, rotike võis nii kaduma minna. Aga ta tuli alati oma puuri tagasi, sest teadis, et süüa pannakse talle puuri.
Ja loomulikult trügis alati inimeste juurde ja sülle. Ja edasi suu juurde vaatama, kas inimene sööb midagi, mille ta siis vahelt ära tõmbas, inimese kukla taha peitu viis ja ise sööma asus.
 
seidi 22. oktoober 2015, kl 09.57
Üks asi on närimine. Rott pissib sinna kuhu juhtub. See on talle normaalne märgistamine. Ta laseb loigule lisaks pissiraja sinna kus jalutab.
Suu juurde ei ole tark teda lasta, sest enne kui ta su suust asju varastama tuleb ja huuli lakub, lakkus ta oma alumisi asju. See on rõve, kui inimesed lasevad loomal oma suud lakkuda olgu selleks rott, koer või mõni muu loom.
Olin ükskord ühel perekonnal külas. Neil on pika karvaga koer, nagu tuust. Koeral jäi väljaheide karvadesse kinni. Vahetult enne kui perenaine koju tuli, nakitses koer seda karvadest. Siis astus perenaine tuppa ja koer jooksis rõõmsalt vastu. Perenaine lubas õnnelikul koeral oma nägu ja suud lakkuda.
Rott kui ta kakab ja parasjagu on oma puhastamisega teatud piirkonnast ametis, võtab hammastega väljaheite otsast kinni ja viskab selle eemale.
Muidugi kui arvate, et looma keel on puhas, isegi kui ta enne teatud tegevusi sooritas, siis laske käia. Teie enda asi. :) Kujutan ette, et kui teie kaaslane on äsja oksendanud, siis pole arvatavasti probleemi ka teda musitada suule. :P
 
Rutatuile 20. veebruar 2016, kl 16.08
Tere! Sain endale roti aga ta ei kohane minuga. Ta hammustab ja kardab. Mida peaks ette võtma? Kas kellelgi on soovitusi kuidas teda dresseerida (sülle võtmisega).
 
A 21. veebruar 2016, kl 20.57
Toiduga. Annad peo pealt.
 
laile 25. veebruar 2016, kl 11.19
Algul lase tal kohaneda ja ära tüüta teda paar päeva. Võta enda lõhnaga vana särk vm(või hoia rätikut tund enda nahal), et selleloleks sinu lõhn ja pista see roti pesasse, kus ta magab. Siis ta harjub sinu lõhnaga. Anna vähe rotitoitu ja enamus toitu anna enda käest. Kui kõht on tühi siis ta tuleb ja võtab. Pane endale selga kapuutsiga pusa ja pane rott kapuutsi sisse. Lase tal igapäev seal olla ja ta harjub sinuga.
 
Lee 26. oktoober 2019, kl 17.20
Kui lähen reisile ja ma ei saa teda ju kaasa võtta (suusa reisile) siis kas ta hakkab mind väga taga igatsema või kuidas sellega lugu on?
 
PEIW 05. märts 2020, kl 12.58
EI TULE







PS. ÕPI KIRJUTAMA.
 
Erika 30. aprill 2020, kl 15.01
Palun nõu.
Mu rotike, isane, on poole aastane, kõik oli hästi. Mängime, sööb korralikku toitu.
Nüüd mängimise käigus ründab tihti, hammustab kohe käe katki, küünistab ja muutkui tahab kätt karata. Ründab ka meest vahel.
Tean, et rotid hästi ei näe. Et üks ründamine minule, kui käsi lähenes talle võis tunduda talle rünnakuna ei tea kelle poolt. Oli hämar ka. Aga rünnakut ja ja kargamist tuleb juba tihti ette.
Kas peab roti ära kohitsema. Või mis teha. Olen nõutu.
 
0000 13. mai 2020, kl 22.22
To Erika
Ma ei tea, kas rottidele tehakse steriliseerimist/kastreerimist, aga tasub uurida.

To Lee
Vaevalt, et rott igatsema hakkab. Aga ilmselt on ikka rõõmus, et tagasi oled. Siiski vaadake, et keegi tema eest hoolitseks.
 
Kats 11. juuli 2020, kl 23.35
Kas te saaks palun aidata kas kuivatatud viinamari teeb midagi kodurorile? Ja teiseks minu armas rafi ei näri ühtegi juhet kui toas ringi siblib!
 
Hiiris 08. oktoober 2020, kl 17.03
https://kasulik.delfi.ee/news/uudised/video-circle-k-pirukaletis-maiustas-hea-ja-paremaga-naljane-nariline?id=91286999

Selge! Tammsaare tee "sörkiva gei " jaam otsustas endale kassi tööle palgata! Inimesed on ikka jube väiklased- hiirepoiss tahgab ju ka süüa! Kas järgmisena näeme "hot dogi" letis mõnda rotveilerit teenindamas? Varsti ei julge sinna ilma ihukaitseta minnagi Närilised ooravad maiustasid 17 aastat eesti rahva kallal, kuid see pole vist uudis vaid uus normaalsus Hiir tahab süüa ja video tegija raha . Ma pisut suurendasin et hiirt paremini näha - mille tundub et see on lemmiklooma poe päritoluga ja järelikult video postitaja poolt vitriini pandud Suurenda veel märkad ka kaelarihma ja selle küljes graveeritud metallplaati omaniku nime ja tel.numbriga. Võta kolm ja maksa kahe eest. Roti või hiire saadki kaubapeale Putukate ning näriliste tõrjevahendid on teenindusjaamades aastaringselt kasutuses, neid lisatakse piisavas koguses kõikidele pagaritoodetele. Firma vabandab et seekord olid tooted mürgivabad Kokk oli lohakas, see hiir oleks pidanud tegelikult piruka sees olema. See on see kesikla rott, kes Rakvere ja Tamsalu viljasalved tühjaks nosis. Oleks orav olnud, oleks kõik kiitnud - oi, kui nunnu! Aga mingi keskerakondlik hiir Varem võttis teadlik klient restorani kärbse kaasa, et see supipõhja sisse visata ja tasuta lisaportsu nõuda. Kui eelkommenteerijatel on õigus ja hiir on kaasa toodud, siis kabanossiputka puhul on tegu ilmse üleforsseerimisega. Teevad kõik, et see ei korduks ? Kas hiirtel polegi siis veel inimõigusi. Kus on loomakaitsjate silmad ? Hiirele pannakse oma lett. Kõik on korras, ära muretse. Mis kõlbab närilisele, peab kõlbama ka inimesele. Kõik on ju halal niikuinii.
Kaittho 06. juuni 2021, kl 13.49
Omavad kassid toob palju rõõmu, kuid toob kaasa ka mõned paratamatu probleem, mis on seotud armastusega, toidu, tervise ja probleemidest voodipesu. Isiklikult ma olen https://miki24.ee võttis aksessuaarid oma kassi nii ja ma alati soovitan, kui sa armastad avab kass, siis sa peaksid tegema, see on meeldiv. Selleks on kõige lihtsam valem-on kaasaegne tarvikud kassidele. Kuigi nad võivad olla liiga kallis või võivad tunduda ebaolulised, kuid uskuge mind, te ütlete aitäh, kui saad neid.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati Kaittho 06.06.2021 18.51.
 
Minija 27. juuni 2023, kl 19.54
https://www.google.ee/maps/@58.8988539,24.4269003,3a,75y,229.15h,85.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXULnbT_ymx_hjdT4VBNxGg!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!