Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Vanale kassile noor lisaks- HELP!
 
Abi tarvis natuke 27. august 2008, kl 12.49
Mure järgmine: Kodus olemas kolme poolene isane lõigatud kass, kellele nüüd sõbraks võtsime kolmekuuse (eile õhtul tõime koju) kiisu (paistab emane olevat). Kuidas neid omavahel aga lepitada? Väikene on väga huvitatud suurest kui suur kardab seda pisikest nagu tuld. Kallale ei lähe aga kõhiseb ja undab kui pisikest näeb. Pisike ehmub selle peale ja jookseb kapi alla värisema ja enam välja ei tule. Kui kätte võtta, siis täitsa paanikas teine. Suur kass aga keeldub oma pesast välja tulema, pole näinud, et ta isegi sööma või kakile läeks, ainult süles- nii hoiab eemale väikesest.
Vana isane õues ei käi ja teisi kasse pole näinud, vahel akna peal kõhiseb kui juhtub mõni mööda minema.

Loomaarst soovitas oodata ja ütles, et küll nad lepivad teineteisega. Kas mul ei anna midagi endal ära teha nende lepitamiseks?

Ja kas on variant, et nad ei lepigi teineteise olemasoluga?

Kui keegi oskab midagi asjalikku ütelda olen väga tänulik !
 
marii 27. august 2008, kl 13.42
suur kass on stressis, see on selge. väike kass ka, aga see ei ole nii suur probleem. ma ei ole küll mingi kassispetsialist, aga endal mingid kogemused olemas, kui võtsime oma 5 aastasele isasele kassile lisaks tänavalt leitud emase kiisu ja hiljem ka koerakutsika.
kõigepealt soovitaks suurele kassile tekitada mingi täiesti oma territoorium, kuhu väike ligi ei pääse. kasvõi eraldada talle ajutiselt mingi tuba. võib teha ka nii, et hoopis uustulnukal on oma tuba, kust ta esialgu välja ei saa, ja suur kass võib käia seal siis soovi korral teda uudistamas. pealikuks peab jääma vanem olija ja temale tuleks ka rohkem tähelepanu pöörata. söögi-joogikoht ja liivakast võiks esialgu eraldi olla. eks suur kass tunneb, et keegi võõras on tema territooriumile tunginud ja on seetõttu väga närvis. kasside käitumine on ettearvamatu ja nende psüühhika väga õrn. igasugust stressi peaks seetõttu hoidma võimalikult madalal tasemel. tean juhust, kus vanem kastreeritud kass hakkas uustulnuka koju saabudes territooriumi märgistama ja muutus väga tigedaks. see kass pandi lõpuks magama, sest enam ei olnud võimalik teda kuidagi normaalseks tagasi saada.
et hullemaid probleeme vältida, peab inimene olema olukorra peremees ja jälgima, mis toimub. kokku soovitan kasse lasta esialgu ainult inimese järelvalve all. küll kiisud omavahel harjuma hakkavad, kui neile natuke selleks aega anda :)
 
ann 27. august 2008, kl 13.47
Kuulsin just nädalavahetusel külas käies, et hea variant pidi olema uus kiisu vana olija kempsuliivaga üleni kokku nö hõõruda, see pidi uustulnuka lõhna omasemaks muutma :D Ise ma seda varjanti küll katsetanud ei ole, aga proovida ju võib! :))
Aga üldiselt olen ka seda meelt, et küll ajapikku harjutakse - kas just südamesõpradeks saavad, aga üksteise suhtes rahumeelseks peaksid muutuma küll.
 
kägu 27. august 2008, kl 14.09
Meie tõime vanemale emasele väikse isase lisaks. No alul ehksiis ca kaks-kolm päeva ei tulnud sealt küll mingit suhtlemist. Aega läks enne kui hakkasid omavahel lävima. Nüüd suurimad sõbrad. Suur istus tooli peal,sisises ja peksis väiksemat käpaga pähe kohe kui väike toolialt välja tuli. Aega vaja ehk? Ja ega neist pruugi sõbrad saadagi, aga selline hirm kaob kindlasti.
 
Arvan 27. august 2008, kl 14.16
et on vaja lihtsalt aega, kui suur pisikest ei ründa, pole hullu, las nad olla jah esialgu eraldi, kasvõi pisike vannitoas. Ma tõin ka pisikese suurele seltsiks, nädalaga said sõpradeks. Nüüd on teist korda hoiukiisud ja suur kass eraldas end teise tuppa aknalauale, ööseks panin tited puuri, siis käis ja vaatas olukorra üle. Kaks nädalat läks, enne kui vana kass end jälle elamises tavaliselt tundis, noorem suhtles tittedega rohkem, kuigi vaimustuses eriti ei olnud. Nüüd tited suuremad ja möllamisest võtab ka noorem osa, vanem lihtsalt vaatleb:) Edu ja kannatust:)
 
muhvel 27. august 2008, kl 14.48
Raudselt aitab see, kui kaks kassi haisevad ühtmoodi. Mul oli probleem ema kassi lepitamisega oma kassidega. Lugesin samuti kusagilt, et peavad ühtmoodi lõhnama ja kuna muud kiiruga kätte ei sattunud, pihustasin kõigile elukatele turja peale natuke oma Hugo Bossi lõhnaõli. Tulemus - kassid küll haisesid paar päeva nagu sikud aga olid täiesti "omad joped" :D
 
abi tarvis natuke 27. august 2008, kl 14.49
Suur suur tänu kõigile asjalike vastuste eest :)

Annan teada, kuidas olukord laheneb :)
 
meribel 27. august 2008, kl 20.15
Ei tea, kas neid lõhnatrikke on mõtet ka siis proovida, kui uus kass on kodus juba 2 kuud elanud? Mul probleem kahe täiskasvanud emasega, kes ikka veel territooriumi pärast kraaklevad...
 
meribelile 27. august 2008, kl 23.30
võid proovida, kuid igaks juhuks tasub arvestada võimalusega, et kassid jäävadki kraaklema.
 
abi tarvis natuke 28. august 2008, kl 09.02
Täna olukord juba parem- hommikul istus suur väikesest ca poole meetri-meetri kaugusel ja jälgis kuidas pisem mängib. Hoiab distantsi kuid enam ei urise ega käunu nii jubedalt. Ainult oma söögikausi ja pesa lähedale ei luba. Kuid väike kraaga on jube julge- suur sõi liha kausist, väike läks pani käpaga ja trügis ise asemele :)

Seega tundub, et mul olukord lahendeb hästi- kuigi öösel veel oli paar korda vaja käia neid eraldi tassimas- väike tahab suure pessa ronida ja siis suur ulub ja uriseb.

Suur tänu veelkord kõigile heade soovituste eest :)
Liisa Lättekivi 09. oktoober 2018, kl 15.29
Tere meil probleem võtsime vanaema juurest hüljatud kassi kes on näljas endale aga meie kahe aastane miku kes elab õues ja kavatseme kiisupoja ka õue elama annahoiame kiisukest praegu laudas puuris sest miku teeks talle üks null ära ja seda ei taha keegi ju aga kas te oskate soovitada kuidas nad teha nii sobraks et kiisu jääks ellu.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!