Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
mida kass kindlasti süüa ei tohiks?
 
Helen 03. september 2008, kl 21.56
algaja kassipidajana tahaks igaks juhuks küsida teadjamatelt, kas on midagi, mida kass kindlasti ei tohiks süüa? nimelt on mulle sattunud selline koera-tüüpi kass, kes söömise ajal norib endale ka ning sööb siis kõike: friikartulit, rohelist salatit, muna, kurki, arbuusi, tomatit, seent jne jne. Ühesõnaga kui ta on näinud, et seda söön mina, siis nõuab kohe ka endale ja kui talle hambusse anda, sööb kõik ära.
 
naine 04. september 2008, kl 00.00
Arvan, et pole probleem, kui tahab siis las sööb.Minu hull kass sööb ka lilli, mida mürgiseks peetakse. Loomaarst ütles, et las sööb, kui tahab, et ju tal millegi puudus. Ära surnud pole jh ja juba 10a. saab. Maailma vanim kass sõi ju muna majoneesiga ja jõi kohvi.
 
k 04. september 2008, kl 07.46
Ses suhtes on loomad targemad, kui inimesed - nad ei söö asju, mis neile kahjulikud. Näiteks on vaid üks tulika liik, mille söömine jänesel põhjustab inglite juurde mineku. Ja terve heinamaa pealt ta seda ei söö! Isegi kogemata mitte!
Inimene võib süüa ennast paksuks ja haigeks, loom seda ei tee.

Minu kiis´ sööb niiiii vähe, et vahel lausa mõtlen - millest ta elab? Ise isane kass. Aga ju ta siis teab, mis talle parem.
Vett joob, piima mitte. Suutäis krõpse, teine pakitoitu ja ongi päevaks kõik.
Aga nõud peavad olema kogu aeg pestud ja toit värske.
100g pakiga saan mitu päeva läbi, sest panen teelusikatäie. Muidu kuivab ära ja härra ei söö enam.
Kui jalutamas käime, siis sööb heina. Hakka või talveks sisse tegema...)

NB! Seda suurt kassimuru küll ei tahtnud.
 
triin 04. september 2008, kl 09.19
See loom, kes elab suurema aja õues ja peab oma instinktidele/vaistule lootma, ehk tõesti ei söö mürgiseid või kahjulikke aineid. Aga toaloomad ei ole nii targad. Nad usaldavad oma peremeest ning üldjuhul kasvõi proovivad seda, mida neile annad. Kas on vähe neid ülekaalulisi lemmikloomi või? Ei usu, et omanik neile toitu vägisi sisse on toppinud, nad ikka ise söönud.
 
kassipidaja 04. september 2008, kl 09.44
no minu kass elab põhiliselt linnas ja sööb ainult enda toitu, krõbinaid, vahel ka kanafileed ja pasteeti.. need on ainsad asjad mida peale krõbinate nõus sööma on.. vanasti väiksena ikka tuli ja nurus toitu taldrikust kuid nüüd ei söö midagi mida pakud, isegi piima ei taha, kassidele mõeldud konservide lõhn talle meeldib hakkab miäuguma kohe aga kui annad siis vaatab ja kõnnib minema...

aga maal vanematekodus 7 kassi ja kõik söövad erinevaid asju, kolm neist söövad vist kõike:P, ise olen näinud neid värsket kõrvitsat, kurki, kapsast söömas, üks kass sööb shokolaadi väga hea meelega ja tuleb ise norima mitte et inimene läheb ja pakub vägisi, selle tema shokolaadi söömise avastasime kui üks kinnine shokolaad oli laua peal sünnipäeva ajal ja äkki avastasime et nurk on katki näritud ja varsti avastasime kes see oli ka. need kassid söövad seal kõike ja midagi ei tasu vedelema jätta kodus, kunagi ei tea mida kass süüa võib äkki tahta..ei ole nad paksud kah.
 
nn 04. september 2008, kl 11.27
Soolaseid ja vürtsikaid asju.
 
K 04. september 2008, kl 12.23
minu kassipoeg pistab isuga viinerit.ma tean ,et vist ei tohiks,aga ükspäev ta mul varastas laualt viineri ja sõi suuure kiiruga ära :) täna kiunus külmkapi ees ,teadsin ,et tahab vinkut,andsin ühe ja sekundiga oli otsas :)
kassi krõbinaid jms väga ei fänna.kliinikust ostetud toite isegi ei nuusuta.
 
Kamill 04. september 2008, kl 19.44
Lugesin kusagilt, et sibul tapvat kassi. Ja piim on nagunii kahjulik seedimisele.
 
g 04. september 2008, kl 21.25
Minu kass kaob köögist alati sibula hakkimise ajaks. Ootab ukse taga, kuni sibul pannile visatud ja tuleb siis tagasi. Kõike muud nuruma. Toitumine tavaline - ainult et juustu (k.a hallitusjuustu) sööb. Mu lapsepõlve kass sõi aga ainult whiskasi konservi (kindlat liiki), kitekati lõhekrõbinaid ja punast keedupeeti, vahepeal lilli ka. Aga mugulsibulat söövat kassi pole ma tõesti näinud.
 
:) 05. september 2008, kl 10.29
sama siin...sibul ja sidrun...kaob kui tuul:)))
 
juhan 05. september 2008, kl 10.47
meie kõutsik ei söö sibulat,viinerit ka mitte-ainuke vorst mis talle läheb on juustuvorst.
kurki-kapsast porgandit ja juurikaid ei söö

koera kausist teinekord tema krõbinaid,hapukoort sööb-oma krõbinaid-ja konservi,värsket lesta-räime ei söö

igal hommikul millegipärast tuleb nuusutab mu kohvi üle,pisatb nina peaaegu tassi-et kas ikka on kohvi-jooma pole veel hakanud,jäätist lipsib vahest minu käest-koer ka

kuivatatud kalast läheb pöördesse,kui teinekord suutäie annan
(ostsin talle ka magedat kuivatatud tinti loomapoest-seda ei tahtnud ei kass,ega koer)
 
kassiliisu 05. september 2008, kl 15.35
koduloom peaks sööma peamiselt ikka temale mõeldud toitu, mitte inimese sööki. Joogiks vesi, mitte piim. Maitseaineid ei ole kassile vaja, samuti ei ole talle vaja sibulat, küülauku, viinmarja, koerakrõbinaid või konserve, konte. Autode jahtusvedelik on kassile mürigine kuigi see neile meeldib ja maitseb, lakuvad kui võimalus on. Siin oli juttu kunagi, et kellegi kass kõrvetas keele ära, sest läks vannituppa äravoolu auku jäetud torusiili kogemata lakkuma. Niisiis kodukeemia, inimese kosmeetika ja ravimid tuleb tema eest ära panna. Kalaga ei tasu liialdada. Soovitan, mine mõnda loomapoodi ja küsi sealt talle kvaliteetset kassi kuivtoitu, pea müüjaga nõu. Vesi, kala, kana, loomaliha (sh hakkliha), hapukoor, kassikonserv, selline võiks enam-vähem olla kassi menüü.
 
soks 05. september 2008, kl 22.08
Shokolaad pidi kassile väga kahjulik olema.
 
d 10. september 2008, kl 10.03
minu kass on juba vana ja selle ajaga olen paljud loomapoe toidud ära proovinud , aga ei lähe talle nendest ükski. lemmik on ja jääb darling. ümbriku toidud paneks vist surnud kassid ka sööma , aga liiga kallid , ei harjuta nendega.arvan ka , et kass teab ise mis kahjulik, ära muretse.
 
karina 67 11. september 2008, kl 23.36
Leidsin huvitava artikkli kasside toitmisest...lisan ka lingi jutule lisaks. http://www.ateena.ee/artikkel.php?id=9218

Kassitoidule ära allahindlust tee!
Autor: Pille-Mai Helemäe

Kass ei ole koer ega muu lemmikloom ja tema söömisvajadused on väga spetsiifilised. Nii võib odavust taga ajades kassi tervisele hoopis karuteene teha. Toitumisnõustaja Katrin Kirst jagab näpunäiteid, kuidas oma kassikest õigesti toita ja kuidas loomatoidu kirevas valikus õigeid otsuseid teha.
Põhiküsimus, mille ees seisavad nii kassi- kui ka koerapidajad, on koht, kust lemmikule toitu osta - kas peaks külastama lemmikloomapoode või piisab tavalisest supermarketist, kus riiulid on loomatoitu täis. Supermarketist võib küll leida nii mõndagi sobilikku toortoitmiseks, kuid kvaliteetset kuivtoitu ja konserve tuleks siiski pigem loomapoodi ja -kliinikusse otsima minna. Tavapoe valikust võiks lemmikule osta aga näiteks kvaliteetset lihakraami.

Kass tahab liha, mitte teravilja

Kassile toitu valides süüvi esmalt etiketti ja vaata, mida toit tegelikult sisaldab. Isegi kui pakendile on suurelt märgitud "loomalihaga", ei pruugi olla loomaliha toidus esikohal. Tasub teada, et valmistoidu koostisesse kuuluvad toiduained märgitakse etiketil kahanevas järjekorras ja toiduaine, mida on kõige enam, on seal ka esikohal. Nii võid avastada, et loomaliha asemel sööb lemmik hoopis suure teraviljasisaldusega toitu.

Kass kui karnivoor vajab terve olemiseks loomseid valke ja rasvu ning taimed ei kuulu looduses kaslaste toidusedelisse. Enamik kommertstoite sisaldab paraku 50% ja enamgi süsivesikuid, kuigi kassi ainevahetus on kohastunud kasutama eelkõige loomseid valke ja rasvu, mitte suhkruid ja tärklist. Tootjad asendavad aga loomse valgu taimsega viimase odavuse tõttu. Mida väheväärtuslikum on toit, seda rohkem on kass sunnitud seda koguseliselt sööma ja lõppkokkuvõttes ei olegi rahaline võit nii üüratu. Samas, kui kass sööb mittetoitvat sööki selle võrra rohkem, omandab ta ka hulgaliselt mittevajalikke süsivesikuid, mille tagajärjeks on kodukasside seas epideemiliseks muutunud ülekaal.

Mida võtta, mida jätta?

Kui poes läheb valikut tehes silm kirjuks ega suudeta otsustada, millist toitu eelistada, peaks lähtuma sellest, millised on kassi vajadused ja eripärad.

Valk

Kassi valguvajadus on küllaltki kõrge, umbes kolm korda suurem kui näiteks koeral.

Etiketti uurides tasub jälgida, et loomse valgu allikas oleks koostisosade nimistus esimesel. Eelista toitu, millel on lihaliik konkreetselt kirjas, näiteks kana, kalkun, siga jne, ja väldi umbmäärast lihaallikat, näiteks loomsed saadused, linnuliha, kodulindude subproduktid, lihaleem jne. Kui lihaliik pole määratletud, on loomse valgu allikas ja kvaliteet küsitav.

Tauriin

Kassi jaoks elulise tähtsusega aminohape on tauriin, mida saadakse samuti lihast. Kuna enamik kassitoite on küllaltki tagasihoidliku lihasisaldusega, lisatakse tauriin kuivtoidule omaette komponendina, et ära hoida südamepuudulikkust, silmahaigusi, sigimatust ja arenguhäireid.

Rasv

Rasv võiks olla eelistatult loomne, mitte taimne, ja rasva liik peaks olema etiketil määratletud, näiteks kanarasv, anšooviseõli, lõheõli jms. Mida rohkem sisaldab toit oomega-rasvahappeid, seda parem. Olulisel kohal kassitoidus on oomega-3-rasvhapped ja arahidoonhape. Kui oomega-3- ja oomega-6-rasvhapet leidub nii loomses kui ka taimses rasvas, siis arahidoonhapet saab vaid loomsest allikast.

Süsivesikud

Mida vähem, seda parem. Kass seedib süsivesikuid halvasti ning süsivesikuterikkaid komponente tavakassitoitudes tuleb võtta kui täiteaineid, mis pole kassile eluliselt vajalikud.

Vitamiinid

Kassi jaoks on oluline omandada toiduga A-vitamiini ja niatsiini, kuna kassi organism pole võimeline A-vitamiini sünteesima. Nii niatsiini kui ka A-vitamiini leidub aga taas vaid loomses materjalis. Vitamiinide lisamisel kodutoitu tuleb olla täpne, eriti puudutab see D-vitamiini, mille üledoseerimine võib põhjustada luustikuhäireid.

Vale toit põhjustab tervisehäireid

Lemmiku toitmisel ei tohi talle mingil juhul anda kõike, mis ette juhtub. Kindlasti pole mõistlik kassile anda vorsti ja kilu ja teisi rohke soola ning maitseainetega inimtoite. Ka värske kala ei tohiks olla kassi põhitoit. Kes soovib kassile anda kodutoitu, peaks eelistama täielikku toortoitmist, kus imiteeritakse kaslase looduslikku menüüd. Praktikas pole see aga paljudele jõukohane ja ka Eesti poed ei ole varustatud spetsiaalselt külmutatud vuttide või hiirtega.

Lisaks kuiv- ja konservtoidule ei tohi kassi menüüs kõrvale jätta ka vett. Levinud kassihaigused, nagu põiekivid ja neeruprobleemid, on sageli põhjustatud just kroonilisest veepuudusest, mis tekib eelkõige kuivtoitu söövatel kassidel. Kui kass sööb vaid kuivtoitu, peaks ta päevas tarbima ka umbes klaasitäie vett.

Kass vajab:

proteiine
tauriini
vitamiine, mineraale, ensüüme, rasvhappeid
vett
Mitte anda kassile!

Rumalusest sünnib igasugu veidraid otsuseid ja nii satub ka kassi toidulauale teinekord asju, mis sinna kuidagi ei sobi. Tunne toite, mis mõjuvad su kassile pigem halvasti kui hästi.

Alkohol - võib mõjuda mürgiselt ja põhjustada lausa surma

Koeratoit - väike kogus ei tee suurt kahju, pidev andmine põhjustab alatoitumist ja võimalikke südamehaigusi

Luud - võib lõhkuda kassi seedesüsteemi

Maks - suures koguses võib põhjustada A-vitamiini mürgistust, mis mõjutab lihaseid ja luid

Seened - võivad sisaldada toksiine, mis põhjustavad šokki ja süsteemihäireid

Sibul ja küüslauk - sisaldavad sulfoksiide ja disulfiide, mis kahjustavad vererakke ja võivad põhjustada aneemiat. Kassid on nende suhtes vastuvõtlikumad kui koerad. Küüslauk on seejuures vähem toksiline kui sibul.

Suhkrurikkad toidud - võib viia ülekaaluni ja põhjustada hambaprobleeme ning diabeeti

Toores kala - pidev söömine võib põhjustada B1-vitamiini ehk tiamiini defitsiiti, mis viib isukaotuse, haigushoode ja surmani

Toores muna - munavalge valk avidiin vähendab biotiini imendumist organismi, mis võib tuua probleeme naha ja karvakasvuga

Tuunikalakonserv (inimestele mõeldud) - suured kogused võivad põhjustada alatoitumist, sest ei sisalda piisavalt vitamiine ja mineraale

Kuldreeglid kassi toitmisel

Kvaliteetne kuivtoit olgu kassil pidevalt võtta.
Ära vaheta tihti toidusarju, vaid püüa jääda truuks ühele toidule.
Konservidega toites on oht väiksem, v.a vähekvaliteetsete konservide puhul.
Vali rasvarikkam toit, rasv olgu loomne.
Mida odavam toit, seda vähem on selles liha ja rohkem teravilja ning seda aluselisem on uriin.
Värske joogivesi olgu alati vabalt saadaval. Kui kass joob vähe, eelista konserve.
 
drgwredt 06. juuni 2021, kl 13.57
plaa plaa
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!