Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Lontkõrv küülikute pidamisest, palun nõu!
 
Syllu23 23. märts 2009, kl 23.10
Sain siis täna endale ka lontkõrv küüiku. Otsisin küll netist infot nende pidamise kohta kuid ei leidnud. Ehk oskab keegi aidata ja öelda kas netis on kuskil mõni leht kus kirjutatakse nende pidamisest. Kunagi oli üks väikelooma leht lontu.ee, aga seda enam pole, sealt oleks saanud ka nõu küsida...
 
n 24. märts 2009, kl 08.07
 
tydruk 24. märts 2009, kl 14.51
http://www.rabbit.org/
 
mann 24. märts 2009, kl 18.17
Mida sa konkreetselt teada tahad?
 
Syllu23 24. märts 2009, kl 19.14
Kuna alles eile sain jänku endale, siis ei tea neist just palju. Jänku on ise 2 aastane...
Niipalju olen leidnud infot, et tuleks korra aastas vaktsineerida. Mis see, aga maksab?
Kas peaks kõrvu puhastama?
Täna avastasin, et nina vesine. Kas see võib olla nohu ja peaks arstile minema?
Kas peaks aeg-ajalt laskma hambaid lõigata/viilida?
Eks neid küsimusi on veel, aga hetkel ei tule rohkem pähe.
Üldiselt mõtlesin, et lähen lasen loomakliinikus ta üle vaadata ja vaktsiini ära teha, siis on kindel, et jänks ikka terve.
 
mina 24. märts 2009, kl 20.19
Aga toit? mis sa talle süüa annad?
 
Syllu23 24. märts 2009, kl 20.24
Närilistele mõeldud kuivtoit,hein mida ta eriti ei söö, kapsast, salatiehte, veidi õuna ja kurki. Tean, et tuleks anda veel kuivatatud saia ja leiba.
 
mann 24. märts 2009, kl 20.55
Ära soola unusta.Seda saad loomapoest osta.
 
mina 24. märts 2009, kl 21.02
Küülik peab heina sööma, see on nende põhitoit. Kuivtoitu tuleb anda päevas väga vähe (paar lusikatäit max) ja küll ta siis heina ka sööks. Ja muidugi porgandit anna ka:) Ja igasugused närimiskivid on ka vajalikud, meie oma närib neid hoolega.
 
uhhuu 26. märts 2009, kl 21.52
olen lugenud, et kapsast ei soovitata anda. hein ja vesi peab kogu aeg ees olema. mina on küülikul kõrvu ei puhasta ega ole kuulnud, et keegi seda teeks. küüsi lõikan. hambaid ei ole vaja lõigata, kui tal hambumus on õige. soolakivi lakub mu juänku iga päev. majapidamise pead tegema jänesekindlaks, kuna ta armastab kõike närida. praegu rohkem meelde ei tule
 
Syllu23 26. märts 2009, kl 22.07
Tänud kõikidele info eest. Nüüd olen uue probleemi ees, nimelt jänku isane ja tundub, et tal jooksuaeg. Sõna otseses mõttes ahistab mu 2,5 aastast last. Nii kui puurist lahti lasen ripub lapse jalaküljes ja sirtsutab ta asjade peale. Kui last toas pole, siis kappab niisama ringi. Teistest pereliikmetest ei tee väljagi. Mida teha? Kas see kestab vaid mõni aeg või peab seda aastaringselt taluma? Selle probleemi pärast peab jänku suuremaosa ajast puuris olema, heameelega laseks tal koguaeg toapeal joosta, aga kuna sirtsutab, siis on see võimatu, kuna pissi haiseb ikka jubedalt...
 
mina 26. märts 2009, kl 22.12
jah meie isane küülik hakkas ka sirtsutama:(
Nüüd on ta kastreeritud ja probleeme enam pole. Ei kujutaks oma elu koos kastreerimata küülikuga küll ette, see oli õudne.
 
Syllu23 26. märts 2009, kl 22.15
Mõtlein ise ka selle kastreerimise peale. Aga mis hinnavahemikku selline operatsioon ka jääb?
 
uhhuu 27. märts 2009, kl 19.12
meie jänku hakkas ka 6 kuuselt sirtsutama ja last kiusama. lasime ära kastreerida ja päeva pealt muutus rahulikumaks. hind oli kaks aastat tagasi 600 krooni tatari loomakliinikus. seal on üks tore meesarst, dr joost oli vist, kes on spetsialiseerunud näriliste ja küülikute peale. kui ta käest küsisin, mitu korda aastas isastel küülikutel jooksuaeg on, siis ta vastas, et kogu aeg. seega muud võimalust kui kastreerimine ilmselt ei ole, kui ta tahad, et ta viisakam oleks.
 
kahe kassiga 27. märts 2009, kl 19.49
meil oli emane lontkõrv, kelle lasime steriliseerida kuna pissis igale poole ja muutus väga kurjaks. pissimine lõppes päevapealt aga tigedus ei kadunud kuskile. ründas kasse, ajas neid mööda tube taga, ise puhises kurjalt. enda teada ostsime väikese küüliku aga tema paisus kassi suuruseks, kliinikus öeldi, et on saksa päss, mille peale mees arvas, et päss kõlab pahaendeliselt :)) kurjus oli põhiproblee, kui käe puuri panin, et süüa panna, pissikasti võtta, siis kohe üritas hammustada. küüsi lõikasime ainult arsti juures, üks arst siis lõikas ja teine hoidid jänest, kes üritas jalaga äsada. ei tea miks ta nii tigedaks läks, koguaeg suhtlesime temaga, ei kiusanud, kassid jms pereliikmed marurahulikud :(
 
küülikusõber 28. märts 2009, kl 14.09
Kaheaastane isane on tõesti heas vanuses juba:) ja nagu keegi eelnevalt mainis -tal on koguaeg vajadus ja muidugi isane küülik lõhnab muidugi rohkem ,kui emane, see on ju loomulik.
Oleksid võinud enne võtmist lugeda emase ja isase küüliku erinevustest.
Kastreerimine on tõesti ainuke lahendus,aga et temast ninnu-nännu saab on küsimus ise -iseloom ei muutu enam.

Mäletan üht isast,kes pidevalt vägistas toasussi,siis sai jänes kastreeritud,aga iseloom jäi kuidagi ikkagi elu lõpuni.
Probleem on ,et jänes on juba 2 aastane ,kui siin kirjeldas keegi eelnevalt kurja pässküülikut ,kui selline 6 nädalaselt koju tuua on see nagu koer ja super kiindunud,aga oleneb ka iseloomust ise.Tihti võetakse,aga küülik olgu siis kääbus või paäss juba täiskasvanud vanuses ja siis tal on juba omad harjumused väljakujunenud.
Praegu on endal ka üks isane küülik kes,aga väga vara on harjutatud inimestega ja temal selliseid kombeid ei ole inimestega ,ainult jänesedaamidega :).
Inimesele on ta super kiindunud ja lapsed võivad igale poole teda tassida ja kaisutada teda.Ta lausa naudib seda.

Vaksineerida on vaja,kui puutub kokku teiste loomadega,aga kõrvu pole me küll neil puhastanud.Küüni lasevad küülikud lõigata ,kui neid on sellega varakult harjutatud.
Nohu ei ole küll tavaline,see lase kindlasti arstil üle vaadata,sest jänestel esineb sageli kasvandustes nohu ja see on haiguslik.Õnnestub ka vahest ravida looduslikult.

Kapsast toajänesele ei soovita anda,see ei ole just kõige kasulikum ja ära teda ära hellita ainult kuivtoiduga,see teeb ka toajänku paksuks ja see ei ole just tervislik.Sa ei taha ju nuumajänest vaid lemmiklooma.
Jänese põhitoit ikka hein.Kapsast armastavad suured lihaküülikud,aga nende seedimine on ka tugevam.Porgand,porgandipealised,nuikapsas,brokoli,spinat,salat(mitte poest see on millegagi pritsitud ja võib ka nohu tekitada),õuna söövad hea meelega.
Aegajalt HARVA kaerahelbeid mida nad armastavad,aga see tõstab muidugi ka isasel tuju...:)niiet ainult harva.
Kuiv leib teeb ka kääbuse paksuks ,aga nädalas korra ikka võib,küülikud armastavad ka meelsasti näkileiba.Õunapuuoksi armastavd nad meil ka närida.
 
:) 28. märts 2009, kl 17.11
uuri pisi.ee seal ju lausa küülikutele eraldi foorum :)
 
Küülikud♥ 15. september 2009, kl 15.42
Ma tahan ise ka jänest endale.Nad ju nii armsad!!♥Aga kas siis peab võtma väga noore küüliku?Ma seda tean et peab küsima kõike tema kohta sugupuud jne.Aga kas oleks mõtekas osta poest või inimese käest?
Kui panna google otsingusse küülik/kääbusküülik siis sealt peaks tulema palju head infi.
 
pille 24. juuni 2014, kl 10.35
sain endale ka toaküüliku ja leidsin abi www.pisi.ee
 
Liisu 29. november 2017, kl 21.27
Minu küülik sõi põhiliselt heina. Talvel kuivheina loomapoe oma ja suvel käisin temaga väljas värsket heina söömas. Näriliste kuivtoitu sõi vähe ja porgandeid ei söönud üldse, ainult neid rohelisi porgandiheinasid. Loomapoest kindlasti osta ka seda soola mis minu mäletamistmööda oli nagu kivi mida ta siis lakkus. Loomapoest ostsin ka mingeid jänestele mõeldud kommikesi, mida andsin 1x päevas talle. Kindlasti on vaja järelvalvet kui puurist välja võtta, akulaadija juhe oli reaalselt 2 sekundiga läbi näritud ja tekikottidesse tegi ka aukee.
 
Jänku ema 21. jaanuar 2019, kl 00.38
Tean, et olen 2 astat hiljaks jäänud, aga...Soolakivi ja mineraal kivid pole vajalikud. Õuna ja porgandit tuleks anda väikestes kogustes, sest need on väga suhkrused. Kui heina ei söö, siis tuleb teda meelitada seda sööma või anda ainult heina kuni ta seda sööb. Soovitan lõpetada kapsa ja tavalise salati andmise, kuna need ei anna jänkule eriti vajalikke aineid ja kapsas võib põhjustada gaase ja kõhulahtisust. Mina annan oma jänesele päevas järgnevat: hommikul- ainult rohelised (nt rooma salat, petersell, porgandi pealsed, leht kapsas), õhtul- natuke värskeid rohelisi ja kuivtoit 1 spl. Kindlasti ei tohiks kuivtoit olla mingi läbitöödeldud jäneste müsli. Kuivtoit peaks olemaolema tavalised graanulid (nt versele laga- complete cuni adult). Kuivatatud leiba ja saia ei tohiks kindlasti anda. Samuti peab andma jänesele värsket vett kausist ja alati kättesaadavat värsket heina. Võiks ka mainida, et kui su jänks heina eriti ei söö, võid proovida erinevaid tüüpe ja firmasid. Mina kasutan Jr. Farm- meadow hay with apples.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!