Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Rasedus
kas pillid on ohtlikud?
 
annika 17. aprill 2003, kl 21.00
Võtsin antibeebipille ca 3 aastat ja siis loobusin. Nüüd ei ole päevad hakanud juba pool aastat. Kas kellelgi on sarnaseid kogemusi ette tulnud? Kas pillid võivad tuleviku perspektiivis avaldada negatiivset mõju ka naise viljakusele?
 
sirtsponk 17. aprill 2003, kl 21.32
Kui nad naise viljakusele halvasti mõjuksid, siis oleks nad ilmselt keelatud.
Konsulteeri arstiga, et miks sul päevad veel alanud ei ole.
Isiklikult tarbisin pille pea kuus aastat, vahepeal oli ka üks paus aga selle pärast, et oli mõtetu süüa neid, kui pole ju meest. Lõpetasin pillide võtmise eelmise aasta oktoobris ja jäin rasedaks novembris, ei ütleks just et oleks isegi pikalt läinud, isegi arst ei andnud lootust nii ruttu saada, sest mul oli kunagi mingi jamps munasarjadega ja arvasin isegi, et ilmselt läheb aega.
Kuidas kellegi organism uuesti normaalselt toimima hakkab, on väga individuaalne, ja kõige targemat nõu annab siiski arst.
 
miila 18. aprill 2003, kl 00.41
asi on selles, et pille pole väga kaua aega tarvitatud ja seetõttu ei teata veel tegelikke tagajärgi naise organismile. igasugused nihked hormonaalsüsteemis ja mis kõik veel.
üks kaval asi. äkki oled hoopis õnnelikult rase ja selle pärast pole päevi ;)

aga muidu jah, arst on üks hea asi. aitab ikka kui saab.
 
k 18. aprill 2003, kl 10.59
Mina isiklikult ei soovitaks enam pille.Kasutasin ka ise neid 4 aastat.Kuid mul tekkis nendest tromb,lõi äkki välja,sain õnneks õigel ajal arsti juurde,muidu oleks ei tea kui hullusti läinud.
Ja peale selle olen arstide peale vihane,kes neid pille välja kirjutasid,keegi ei iitsatanud sõnagi,et võib selline asi tekkida.Keegi ei rääkinud,et tuleks kontrollida oma verehüübe astet.Aga noh,igal juhul sain nüüd targemaks ja soovitan teistelgi kontrolli minna.Igaks juhuks...
 
Mini 18. aprill 2003, kl 11.27
Pille tarvitabb kümneid miljoneid naisi üle maailma ning seda juba mitukümmend aastat. On äärmiselt naivistlik nin ebapädev ajada kõik pillide süüks.
Mis arstide poolsesse informeerimisse puutub, siis kõiki asju ei jõua alati ette hoiatada. Pealegi, kas oleksite loobunud pillide kasutamisest, kui teaksite, et on kaduvväike võimalus trombide tekkeks? Ma kahtlen selles.
Samuti ei ole lubatud pillide kasutamisel suitsetada, aga see ei näi ka kedagi häirivat.
Lisaks on ju kõik kõrvaltoimed ravimi infolehel kirjas.
Ma kordaksin veel juba eeltoodud lauset, et kui pillidel oleks teada kahjulikud tagajärjed, siis ei oleks nad kasutusel. NB! "katseisikuid" on ju maailmas miljoneid!!!
 
k 18. aprill 2003, kl 15.04
See kõik on küll õige,mis sa ütlesid.Ma nimelt jätsin ennem ühe asja mainimata.Kui mul see tromb avastati,siis arstid põhimõtteliselt sõimasid mind,et miks ma ei ole kontrollinud oma verehüübe astet.See mind vihale ajaski.Ma arvan,et suurem osa inimesi ei teagi,mis see verehüübe aste üldse on.Ja seda veel kontrollima minna...ei tuleks ju selle pealegi.Ja peale selle,suurem osa arste kirjutab pillid välja suvaliselt,isegi ei küsi ühtki küsimust.Proovide tegemisest rääkimata.Tahtsin sellest kirjudada,sest ei taha,et keegi elaks seda läbi,mis mina.
 
k 18. aprill 2003, kl 15.04
See kõik on küll õige,mis sa ütlesid.Ma nimelt jätsin ennem ühe asja mainimata.Kui mul see tromb avastati,siis arstid põhimõtteliselt sõimasid mind,et miks ma ei ole kontrollinud oma verehüübe astet.See mind vihale ajaski.Ma arvan,et suurem osa inimesi ei teagi,mis see verehüübe aste üldse on.Ja seda veel kontrollima minna...ei tuleks ju selle pealegi.Ja peale selle,suurem osa arste kirjutab pillid välja suvaliselt,isegi ei küsi ühtki küsimust.Proovide tegemisest rääkimata.Tahtsin sellest kirjudada,sest ei taha,et keegi elaks seda läbi,mis mina.
 
pärm 18. aprill 2003, kl 16.40
to mini: aga arstid tegelikult teavad kõiki neid kõrvalmõjusid, aga milleks neist rääkida - ehk see patsient pääseb. Seda enam et neid tarbib ju miljoneid naisi , siis ehk sina ehk ei kuulu riskikgruppi. Ususn, et kui "k"-le oleks arst enne pillide väljakirjutanud maininud trombi ohtu, siis oleks see ka ühest kõrvast sisse teisest välja hüpanud (a la ega siis ometi minuga ....). Inimese tervis on ju tema enda asi, mitte . Arst ja ravimifirma pakuvad sulle mugava võimaluse "päevadeta" elada, aga valiku tagamaad tuleks küll igaühel endal selgeks mõelda. Teadmised keha hormonaalsete toimigute seoste kohta on siiamaani väga hägused, järjest rohkem selgub, et nn suguhormoonid toimivad ka mitmetes teistes elundsüsteemides. Siis kui beebipill kasutusele tuli , seda veel ei teatud ja kas te tõesti arvate, et kasvõi üks ravimifirma tõstab nüüd käe ja ütleb: ups, eksisime, meie viga ? Selle asemele leiutatakse uusi ravimeid, et nö kõrvalnähte kontrolli all hoida... Ja sellest nõiaringist pole pääsu niikaua kui me,naised, ise nii mugavad oleme, ja järele mõtlema ei vaevu kuidas see pillike seal kehas täpselt toimib.

Tegelikult peaks pillide tarvitajad testima regulaarselt ka billirubiini taset, sest selle tõus (seotud vereloomega, millesse on pillidega vahele segatud, sest naisel puudub noromaalne kuupuhastus) on omakorda seotud ka mitmete psühiliste probleemidega. Ja sageli ei anna psõhhiaatriline ravi enne tulemust kui patsiendilt beebipill maha võtta.
 
yukiko 20. aprill 2003, kl 15.22
Kui päevi pole olnud kuus kuud, siis mine kindlasti arsti juurde. See ei ole lihtsalt pillidest tingitud tsüklihäire, vaid midagi tõsisemat.
Minul oli täpselt sama mure, diagnoositi PCOS ehk polutsüstiliste munasarjade sündroom. Praegu saan ravi ja siis loodan lapsi ka saada.
 
pärm 20. aprill 2003, kl 18.38
Aga mis on tsüst? Irdumata ja vett koguma hakanud munarakk.

Milline on pillide toimemehhanism? Munarakud jäetakse irrutamata, sest nende küpsetamiseks on vaja hormoonide tõuse ja langusi, pillid aga hoiavad selle aga ühtlase joonena ning vereerituse kutsub lõpuks esile mitte östrogeeni tõusule reageeriv progesterooni tootmise alustamine, vaid hoopis kunstlik porgesteroon, mis imiteerib vereeritust (ja naise enda keha seda üldse ei tooda). Munarakku ei irdu. Kuid keegi eit ea kui palju munasarjad siiski töötada jõuavad ning ehkki munarakk ei küpse, võib tas muudatusi toimuda ja näit vedelikku koguma hakata - diagnoosiks tsüst või kui nad kobaras koos, siis PCOS. Parim ravi on kiire kaalulangus ja/või rasedus (rasedus hormoonid pärsivad tema elutegevust).
 
oih. 20. aprill 2003, kl 19.37
ma olen kuulnud, need pillid mõjutavad ka kehaehitust, näiteks neerude piirkonnast või umbes sealt lähedalt lähevad naised paksemaks? on see nii?
 
s 21. aprill 2003, kl 12.31
Mul jäid ka päevad ära, kui pillid vahele jätsin. Anti mingeid tablette ja siis oli asi jälle korras. Nüüd võtan pille edasi, arst soovitas mitte niisama pause teha.
 
muska 22. aprill 2003, kl 09.03
kui teil mingi selline probleem on, ma ei saa aru, miks te kohe arsti poole ei pöördu? Miks te siit foorumist abi otsite, see võib hoopis rohkem segadusse ajada.
 
gerli 22. aprill 2003, kl 09.04
millised tunnused sul selle trombi puhul tekkisid? Kuidas see väljendus ja kas väljastpoolt ka midagi näha oli?
 
Pill 22. aprill 2003, kl 12.52
pille on tarvitatud alates 1960-ndatest aastatest, seega meie endi emad kuuluvad ka sinna pillitarvitajate seltskonda. Seega nende 40 a jooksul on piisavalt olnud aega uurida pillide mõju ja ohtlikkust ning neid pole tervisele ohtlikuks tunnistatud.
Teatud tüsistusi võib tekkida küll neil, kel on organismi iseärasused sellised või kes suitsetavad-ohud kõik infolehel mustvalgel kirjas ju. Inimesed on nii erinevad-mõni saab lihtsast aspiriinist kah kahjustuse:)
 
Stina 22. aprill 2003, kl 16.19
to: oih
kehaehituse muutus pillide võtmise ajal on individuaalne. Tean tuttavaid, kes võtsid juurde näiteks ca 5 kg, kuid minul jälle langes kaal 4 kg.
 
Matou 22. aprill 2003, kl 18.22
Kõik pillidest tulenevad ohud on kirjas pillidega kaasatuleval paberil. See nimekiri on hiigelpikk, ning kui arst seda ette lugeda ei viitsi, siis patsieant peaks ikka seda tegema. Pealegi, kas sa loetled kõikidele arstidele, kelle juures sa käid, üles, mis rohtusid võtad, millised pahed sul on, milliseid haiguseid põdes sinu vanavanaema õde? Kirjaoskamatus on meil ju likvideeritud, tutvu ise ohtudega.

Ja kuigi see trombioht ongi ehk kaduvväike, on sellest pikalt-laialt kirjutatud ning seda korduvalt toonitatud.

Mina igatahes lugesin selle jutu kyll läbi. Mitu korda lausa pillivõtmiseajal. Apteegis soovitan seda kindlasti teha, kui esimest korda ükskõik millist rohtu ostad. Yxkõik milline tablett on midagi võõrast organismile, ning ettevaatus apteegis peaks olema loomulik asi. Apteeker peab olema piisavalt tark, et sinu tekkivatele kysimustele vastata, ning võid kysida arstilt yle, enne kui rahakotirauad laiali kisud.

Muidugi on iseasi see, kas inimene nendest ohtudest midagi peab. Mina näiteks tean, et pillid polnud mulle ylce tegelikult soovitatavad. Õnneks ei juhtunud midagi. Aga see fakt mind muidugi ei morjendanud.
 
k 22. aprill 2003, kl 20.36
Mitte´mingisuguseid väliseid tunnuseid ei olnud,kohe mitte midagi,enesetunne oli nagu tavaliselt hea. See tekkis täiesti ootamatult,paari tunni jooksul läks käsi paiste ja siniseks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!