Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Rasedus
Spiraal mittesünnitanutel
 
Mari 25. aprill 2003, kl 12.12
Olen võtnud juba 6 aastat pille. Nüüd otsustasin, et enam ei taha neid hormoone sisse süüa. Olen lõpuks aru saanud, et need hormoonid segavad minu elu (seedimine korrast ära, pidev kehakaalu muutumine, arstide sõnul kõik elundid korras, kilpnääre ka korras). Lapsesaamisega tahaks veel mõned aastad oodata. Otsustasin, et ainuke võimalus on spiraal. Käisin mõningate günekoloogide vastuvõtul ja kõik nad hakkasid minuga lausa pahandama, "et teil tulevad kohe põletikud ja haigused, lapsi te enam ei saa jne." Lõpuks viies naistearst oli kaasaegsem ja minu mure peale ütles, et ma ei ole enam 19 aastane ja kui see on proffesionaalselt paigaldatud, ei ole midagi vaja karta. Soovingi teada saada ka Teie kogemustest, kes enne sünnitust on spiraali kasutanud.
 
L. 25. aprill 2003, kl 12.23
Tahtsin ka omal ajal lasta panna, aga arst ütles, et mittesünnitanutele ei panda. Sinnapaika see mõte jäi.
 
Heli 25. aprill 2003, kl 12.31
Enamasti jah - kui pole sünnitanud, siis naistearstid ei soovita spiraali, kuna see on tõepoolest veist paha. Miks - põhjendatakse seda sellega, et kuna spiraalil on ju niidid, mis ulatuvad emakast välja ja just nende niitide kaudu saavadki bakterid hõlpsamini emakasse, mille tulemus võibki tekkida erinevad põletikud.
Ise panin esimese spiraali peale esimest sünnitust, nüüd kus poeg on 12 aastane ja viimased 2 aastat pole spiraali olnud, võin kinnitada, et tõepoolest spiraali ajal oli mul rohkem tervisega probleeme(erinevad alakeha põletikud), kui viimased 2 aastat ilma spiraalita. Alati ei pruugi see nii olla, kuid iial ju ei tea, kuidas elus asjad kulgevad.
Kui planeerid peret soetada mõne aasta pärast, siis on ju rasedusvastaste vahendite hulgas ka mingid spetsiaalsed süstid, mille toime kestab mingi arv aastaid. Olen sellest lugenud, kuid kas ja milline on olukord tegelikult, kahjuks öelda ei tea. Kuid uuri põhjalikumalt oma arsti käest(eeldusel, et sina oma arsti piisavalt usaldad) ja ta loodetavasti soovitab just sinule parima lahenudse.
 
kass 26. aprill 2003, kl 18.44
mina lasin panna omale esimese spiraali, kui olin 17 ja polnud sünnitamise peale mõelnudki veel. mitte midagi ei juhtunud, ei põletikke, ei muud. välja lasin võtta ta siis, kui esimest last tahtsin (20 aastaselt). millegipärast aga peale sünnitust spiraal enam ei sobinud ja polegi saanud sealt alates spriaali rohkem kasutada:(
Kasutasin aastaid eelkirjeldatud süste (Depo-Provera). Iga kolme kuu tagant süst, "päevad" kadusid ära-mulle sobis hästi. Kuid olen kuulnud et ka neid ei taheta hästi mittesünnitanutele teha. Ja ilmselt on ka nende mõjud inimeseti erinevad-kes priskemaks, kellel depressioon jne. lisaks, peale selle, kui hakkasin planeerima oma kolmandat, praegu oodatavat last, ja süstid ära jätsin, siis organism taastas ennast ikka üle aasta-8 kuud ei olnud päevi, hoolimata mittesüstimisest ning viljastumiseni läks sealt veel ca pool aastat aega.
 
kogenu 27. aprill 2003, kl 01.32
Eriti ei soovita, jah, spiraali panna, kui pole synnitanud. Mina sain emakakaela põletiku spiraalist ja pidin haiglas olema. Kahtlustati isegi rasedust, kuna emakas oli põletikust nii paistes.
 
kessu 29. aprill 2003, kl 13.56
Mina olin 17 kui lasin spiraali paigaldada ja ca 20-aastaselt lasin eemaldada. Mitte mingeid erilisi probleeme ei olnud. Hiljem 21-aastaselt sünnitasin armsa tüdrukutirtsu. Spiraale on erineva kuju ja suurusega, on ka hormoonspiraalid ja tavalised, mille vahet ei oska selgitada.
 
M. 29. aprill 2003, kl 15.10
Olen 24 a. ja oma elus juba kaks korda spiraali kasutanud olenemata sellest, et ei ole kunagi sünnitanud.
Esimese spiraali tõmbasin ise tampooniga paigast ära, kuna nöörid olid liiga pikaks jäetud. Pidasin aasta vahet ja lasin uuesti panna, püsis väga ilusasti 2,5 aastat. Ei olnud põletikke, ei olnud valusid, ei löönud ta segamini menstruatsiooni jne. Mina olin rahul!
Umbes paar nädalat tagasi lasin välja võtta, sest mõtted liiguvad juba teises suunas :)

Minu arsti kommentaar: toitu korralikult, hoia ennast ja sünnita niipalju lapsi kui sa soovid.
Muretsema peaks hakkama alles siis, kui ei ole rasestunud 1-1,5 aasta pärast (kontrollima).
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!