Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Rasedus
raasedusest teatamine
 
uurija 29. aprill 2003, kl 12.07
Minul on selline küsimus, et millal tuleb tööandjat rasedusest teavitada ja kui kaua peab rasedana tööl käia. Ja kui kaua võtab aega ühest kohast välja ja teisest sisse kirjutamine? Kui ma elan üüri korteris kas on võimalik ka sinna sisse kirjutada, omanike (ettevõte) pakkus vähemalt sots toetusi ja muu säärane, olen tõestui loll selle kohapealt. Ja kas firmad maksavad ka mingeid dekreedi rahasid?
 
Kairi 29. aprill 2003, kl 15.16
Rasedusest teavitamine on sisetunde küsimus. No paar kuud enne dekreeti võiks ikka öelda, jõuavad asendaja leida. Dekreeti saad jääda 70 päeva enne sünnitustähtaega, peaksid jääma aga vähemalt 30 päeva enne, muidu kaotad rahas. Puhkus kokku kestab 140 päeva ja rahad arvestatakse eelmise aasta sots.maksustatud tulude pealt (seda summat näed nt oma 2002. a tuludeklaratsioonist). Antud summa jagatakse 365-ga ja saadakse päevatasu. Selle omakorda korrutad 140-ga. Saadki summa, mille dekreeti jäädes saad. Tulumaks läheb muidugi veel maha. Raha maksab Haigekassa kuu jooksul pärast dekreetpuhkuse avalduse laekumist.
Sissekirjutus pole tänapäeval oluline. Esitada tuleb elukohateade selle koha kohta, kus tegelikul telad. Kui see on üürikorter, siis läheb avaldusega lisana kaasa üürileping.
Loodetavasti said abi.
 
uurija 30. aprill 2003, kl 05.43
tänud et vastasid aga üks arusaamatus ikkagi on selle elukogaga. Nimelt olen ma sisse kirjutatud ühte valda aga tegelikult elan (üürikorter) ja töötan Tartus. Praegu kui mul laps sünniks saaksin ma toetust vallast (seda ei soovi sest see on liigagi väike) aga mida teha selleks et linnalt saada, kas piisab ainult elukohateate esitamisest ja kuhu kohta üldse esitada? üks mu töökaaslane ütles veel et tema last ei võetud lasteaeda kuna puudus sissekirjutus. Sooviksin väga teada kuidas selle asjaga ikkagi on?
ah jaa ühres asjast ei saanud veel päris täpselt aru nimelt 70 päeva enne sünnitust võin puhkama jääda. Aga mis puhkus kestab 140 päeva, kas 140 päeva pärast pean tööle tagasi minema?
 
muski 30. aprill 2003, kl 12.26
140 päeva kestab rasedus- ja sünnituspuhkus, see on see puhkus, mil makstakse raha vastavalt eelpooltoodud kirjale (see ongi dekreetpuhkus). Kui mina jäin, siis sain veel 6 eelmise kuu palga järgi, aga nüüd ma ei tea täpselt, ravikindlustusseadus muutus vahepeal. Peale rasedus- ja sünnituspukust on sul õigus võtta lapsehoolduspuhkust kuni lapse 3 aastaseks saamiseni, siis makstakse sulle iga kuu 600 kr lapsehooldustasu ja lisaks 150 kr esimese lapse toetust iga kuu.

Seda sissekirjutust uuri, sest osades valdades peab olema nt 1 asata elanud (sisse kirjutatud olnud) ja siis saad alles lapse sünnitoetust. Näiteks Pärsti vallas oli see aeg 6 kuud ja mina ei teadnud ja olin alles 4 kuud olnud regstreeritud enne sünnitust ja jäin valla lapsetoetusest ilma.
 
kriuks 04. mai 2003, kl 11.27
Tartus peab olema elanud 6 kuud, nii et kui veel jõuad, registreeri end Tartu elanikuks (üürikorteri omaniku nõusolek peab olema, või siis registreeritakse Sind ilma kindla aadressita Tartu linna elanikuks, see ka võimalik).
Tartu maksab toetusi - ah, vaata Tartu linna kodukalt, seal kõik täpselt kirjas...
 
Britt 21. mai 2003, kl 15.31
mul kah samateemaline küsimus. nimelt sünnitan dets keskpaiku. tahaksin et dekreedirahasid arvutataks selle aasta palga järgi, mitte eelmise. on see võimalik. põhjus selles et praegu on mu palk 2x suurem. millal dekreedirahad üle kantakse ja kas on võimalik et ntx lasen nende ülekandmist edasi venitada - et maksku kasvõi kuu peale lapse sündi aga peaasi et võetaks selle aasta tulude järgi. on see reaalselt võimalik?

olen tõesti mures, sest kui eelmise aasta tulude järgi võetakse, siis ei saa ma praektiliselt midagi... aga raha on ikka vaja lapse jaoks :(
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!