Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Rasedus
Alaealisena rase
 
n21 09. september 2010, kl 22.28
Sa ei mõtle väärakalt. See on lihtsalt sinu arvamus, mis on kujunenud tänu su vanematele ja keskonnale, kus sa elad. Sina elad ja peadki elama nii nagu sind õpetatud on ja nagu sa ise õigeks pead. Kui sina ei teeks mitte mingil pühjusel aborti (vägistamine, mees paneb jooksu, raha pole, pole õige aeg), siis on see sinu otsus ja keegi ei saa öelda, et see on nõme või vale. Aga püüa aru saada, et on neid naisi ja tüdrukuid, kes on kasvanud sinust erinevas keskkonnas, saades mõjutusi oma vanematelt ja end ümbritsevast keskkonnast ning nemad ei ole mitte mingil juhul nõus sünnitama last, kui nad pole selleks valmis, pole piisavalt raha ega aega lapse jaoks. Inimesed ja elud on erinevad, sellepärast on ka palju erinevaid võimalusi. Kes teeb aborti, kes annab ära, kes jätab endal, kes annab emale ja ise põgeneb. Kedagi ei saa hukka mõista. Küll nemad teavad ise, mis neile parim on ja kuidas nende arvates olema peaks. Nende elu, nende valik!

Mina olen ntx sellise mõttemaailmaga, et minu laps sünnib siia ilma ainult armastusest ja siis, kui mina seda tahan. Siis, kui ma olen valmis saama emaks, kui ma mõistan, mis vastutus see on ja kui ma võin kindel olla mehele ja et laps saab täisväärtusliku elu heas perekonnas ja et ma saan oma lapsele võimaldada kõike, ilma et ta peaks millestki puudust tundma. Aga elus on aegu, kus seda kõike ei eksisteeri korraga, siis polegi minu jaoks aega last saada. Votnii.
 
Kiisu 09. september 2010, kl 22.44
Noo samas on jah et kui aega raha ja kõik see olema .. Olen saanud ise kodus väga tugeva kasvatuse ja isa on koguaeg rõhunud sellele et kui ma peaks lapse saama siis ta soovib et ma koliks poisi juurde ära ..
Paljud ütlevad et armastus ja kõik selline asi ja et on valims 13-16 juba lapsi saama aga vahest on selline tunne et sellised ei teagi armastusest midagi ..Tean et pole just õiges vanuses et sellest rääkida.
Aga kui sul on võimalus saada laps oma armastatud mehega ? Kas sa ütleks ikka ära ?
Lugesin nõks ülevalt ja tõesti on võimalik see et kui sa oled aboti teinud ja et sul võib laps ellu jääda . See on netis olemas ka ..Uurisin pikalt teemasi kuidas lapsest lööbuda nii et eriti valus poleks aga sellist moodi polegi olemas ..
Aga need noored kes on um. minu vanused ja jätavad lapse alles on küll suhteliselt vähe aga ikkagi nad teevad oma elu otsuse ..Mõni kahetseb surmani aga mõni just vastupidi .. Aga edu neile kes otsustavad nii noorelt emaks saada ..
 
ema2 normaalses vanuses 09. september 2010, kl 23.34
Andeks, aga ma ei saa aru, mis toimub. 14.aastane kirjutab, et jäi rasedaks 13.aastaselt ja on saanud kodus "tugeva kasvatuse". Et isa ütles, kui peaks rasedaks jääma, koli poisi juurde. Ma ütleks selle peale, et seal kodus pole kasvatust ollagi ja isa tuleks karistada ainuüksi selle eest, et ta lubab oma katuse all ja täiel teadmisel lastel seksi harrastada. Hoidku jumal, kui see seksimängude teine pool on juba täiskasvanud mees. 14.aastne plika- marss hambaid pesema ja kauneid unenägusid koos põsemusiga. Ja enne palun korista oma koolilaud ära. Ja kas homseks on kõik koolitükid ikka õpitud? Tubli, ranits pane ka hommikuks valmis.
 
N20 10. september 2010, kl 00.42
To: ema2 normaalses vanuses.

Defineeri palun normaalsus. Uskumatult tobe on elada selle järgi, mida ühiskond või suvaline Delfikas ette kirjutab.

Minu arvates on "normaalsus" pigem nagu sõimusõna, kõlab nagu "tavaline"...

Seega, võtan sõna, kui 17-aastaselt emaks saanu ja ütlen, et just täpselt, polegi tahtnud kunagi normaalne olla ja oma last kasvatan selles vaimus, et peab julgema elada. Et kui tahad saada kosmonaudiks, siis tööta selle nimel, ja ära hooli teiste arvamusest. Kui tunned, et oled 16-aastaselt valmis lapseks, siis tee seda, ära hooli teiste arvamusest. Kui tunned, et sa e taha iial lapsi, siis ära tee neid, ära hooli teiste arvamusest.

Jube kurb, kui mõni annab oma lastele ellu kaasa vaid selle, et püüa olla "normaalne", hoolimata sellest, et iga indiviid on erinev, iga inimese soovid on erinevad.

On inimesi, kes ei taha iial lapsi. On inimesi, kes tahavad ja saavad neid 13-aastasena ja tõepoolest on õnnelikud.

Sinu viimase lõigu iroonia on lihtsalt nii mage, et mul ei ole selle peale midagi öelda.
 
nõus 23:34-ga 10. september 2010, kl 09.38
Jälle see imbetsillist tiinekast "lapsevanem" siis tarka panemas. Hoia oam pudrumulk kinni, sa ei tea elust midagi. Selle asemel, et siin prsetada ja oma lollust demonstreerida, mine õpeta oma räbalat, et too jumala eest ei seksiks iial kui siis vaid kord elus, et ühte last saada ja rohkem pole vaja! Palju õnne! Su poega ei taha mitte ükski naine ja su pojast saab kibestunud vanapoiss. Elage siis kahekesi suuuures õndsuses. Öäk.
 
ema2 normaalses vanuses 10. september 2010, kl 12.57
See kontingent, kes siin propageerib alaealisena lapsi saama või õigustab laste seksimänge, on vist ise ka pärit kodudest, kus ei teata, mis asi on lastetuba ja lapsepõlv. Varasemalt lauldi, et sauna taga tiigi ääres mängisid Miku ja Manni ning püüdsid konnapoegi lõhkilöödud panniga. Nüüd siis peab aga laulusalmigi muutma nii, et sauna taga tiigi ääres tegi Manni Mikule minetti? Ärge siis pärast hädaldage kuskil foorumis, et teie last vägistati lasteaias või esimene seksikogemus on kolmandast klassist. Kas selline ongi normaalne Eesti elu? Vastan ise- jah, teise, vabandust, siiski vist kolmanda ja neljanda Eesti oma.
 
n20 10. september 2010, kl 19.11
ema2 normaalses vanuses

Minu arvates on esimene Eesti need inimesed, kes saavad aru, et nende elustiil ei pruugi alati õige olla...

Olen ise ka teine Eesti, sest surun oma abordivastasust peale, ma ei vaidlegi. Aga kuna sina surud peale ka mingeid NORME, mille järgi TEISED peaksid elama, oled ka Sina kahtlemata teine eesti. Esimene Eesti saab lihtsalt aru, et õnn ja tõde on igaühele erinevad...!
 
Kiisu 10. september 2010, kl 22.43
ema2 normaalses vanuses,okey sa võid öelda et a kuule tatt kao magama ja plaplaa ,aga kui sl pole kunagi kodus olnud erilist tugevat kasvatust siis jamh võib sl pohh olla MINU vanustest ja kes on midagi sellist pidanud kogema(ja ma ei saa öelda et ml imelik isa kes esimesel võimalusel saadaks mu minema)..
Ja vist oli teine teema ,mitte kes kui tugeva kasvatuse kodus saanud ,aga ikkagi kui oled vanem inimene võiks aru saada .Ja okey naistel raske aru saada miks tydrukud nii noorelt voodisse kisuvad ,aga asi võib olla ka vägistamises .. Te ei tea kunagi mis võib olla põhjuseks miks üks või teine inimene siit abi soovib ..Mõni tõesti kardab äkki emalt /isalt abi paluda(nad ei saa ju ästi aru,hakkavad sõimama)
Ja see on loogiline et kõik minuga nõus pole et abort on shtt jn ,s'sinu arvamus ja tee sellega mis tahad ,ml on elus teine soov kui sl ja äkki mõni on valmis tõesti 13a. emaks saama ,pole ju patt.Või on ?
 
Mämmu ! 12. september 2010, kl 10.29
Mina teeks aborti , aga noh eks sa ise tead ! Mõtle sellele ka , et sa ei saa siis tulevikus head tööd !Mina sain 20a. esimese lapse ja mul on kõik korras , hea töökoht ja kõik , ma olen küll pragu lapsepuhkusel aga umbes aasta pärast saan uuesti tööle !
 
N20 12. september 2010, kl 12.48
To: Mämmu!

Miks ei saa head tööd? Kui neiu lapse kõrvalt gümna ja ülikooli lõpetab, miks ta ei saa head tööd? Ikka saab ju!
 
To N20 12. september 2010, kl 17.09
Kui gümna ja ülikooli lõpetab, siis suure tõenäosusega saab muidugi. Ainult KUI lõpetab.........
 
Küsimus 12. september 2010, kl 17.24
To: 14 aastane laps (emane):

Miks sa seksides kondoomi ei kasutanud?
 
Njaa 12. september 2010, kl 17.38
Ma arvan, et kasutajanimi LiigaNoor lihtsalt lollitab teiega. Teeb n-ö sotsiaalset eksperimenti.

Kui ta ka reaalselt rase on ja kui ta ka tõesti alles 14-aastane laps on, siis kas ta issi ikka teab et ta lapseealine tütar rase on?
 
N20 12. september 2010, kl 21.14
To: To N20

Kui ise hakkaja on ja pere toetab, miks ei peaks?
 
teele 12. september 2010, kl 22.59
"Kui neiu lapse kõrvalt gümna ja ülikooli lõpetab"

Lapsega naine pole neiu mitte ühtegi pidi vaadates, olgu ta siis või 14.
 
K 13. september 2010, kl 20.29
Nii,kõik abordi vastased-kas te olete saanud selgust piiga perekonnapoolsest toetusest? Isegi kui moraalne tugi on olemas,peab ka olema materiaalne tugi.Ega riided,mähkmed ja 110 muud asja paljast õhust välja ei kerki.Mul on endalgi väike laps,tean kuidas tema asjad neelavad raha nagu must auk.Muidugi on oma laps kallis ja armas,aga peab ka pikemas plaanis asju nägema.Kas tulevikus kui emapalk lõpeb,on võimalik lasteaia või huviringide eest maksta?
Eks nüüd pistetakse kisama,et ma mõtlen ainult rahale.Kuid kes tahaks last vaesuses kasvatada?
Otsus laps jätta või mitte,on vaid sinu.Kahjuks pead sa endalt küsima,kas sa oled valmis teda nii moraalselt kui ka materiaalselt igati toetama?Armastad teda ja hoolitsed tema eest,kasvatad teda ja oled tema jaoks 24/7 olemas?Arvestad sa sellega,et sõbrannadega väljas käimine jääb paari lähima aasta jooksul ära,kuna sul on laps?
Kas tulevasel vanaemal/vanaisal on võimalik kodus last kasvatada,seni kuni sul koolipäev kestab?
 
N20 13. september 2010, kl 22.14
To: K

No mis must auk?

Esimesed 6 kuud ei läinud minul lapse peale peaaegu üldse raha. Rinnapiim on tasuta, ostsin kombeka(sest oli just selline hooaeg), ja mähkmeid. Inimesed annavad perekool.ee-s tasuta ära kotitäite viisi imeilusaid riideid jumala tasuta, pigem ületab pakkumine nõudluse. Mina sain sugulastelt, kellel rohkem lapsi plaanis pole. Tassiti rohkem, kui laps ära kanda jõudis. Aga see eelnev jutt on puhuks, kui pole sugulasi. Et ei ole kulukas, ausõna.

Nüüd on laps mul ligi 3, paar x aastas ostan talle tuttuued kombekad(2*800 aastas), nüüd ainult öösiti mähkmed, st 1 pakk 3 kuu peale enamvähem ja riided täpselt samamoodi, saan sugulastelt(ei küsi, ise pakuvad.) Seal perekoolis on samamoodi, et isegi küsima ei pea, inimestel on üle ja jalus riided(nt. pole rohkem lapsi plaanis vms.) Perekool.ee-s on ost-müük-vahetus rubriik!

Olgu, jalatsid on kallid, ma saan õnneks sugulastelt, aga no isegi emapalgast jaksab osta aastas need 3-4 paari, mida vaja läheb.

Ma tõesti ei ole märganud, et laps raha neelaks nagu must auk, kuigi ta käib riides ilusalt, soojalt, puhtalt, korrektselt. Mänguasju kingitakse sünnipäevadeks/jõuludeks hunnikutes.

Lasteaia tasu on Tallinnas täiskoha eest 800 millegagi. Huviringides ei hakka lapsed reeglina ikka enne 4-5 eluaastat käima, sinna on ikka natuke aega endale jalgu alla saada.

Kool vaheta õhtuka vastu, seal on 2x nädalas pool päeva tunnid, ja tase ei ole üldse mitte palju nõrgem- meil koolis oli palju eksamitulemusi 100 ligi. Muidugi, oli kehvemaid rohkem, AGA! See näitas, et kes tahab, saab ikka hästi õpitud.

Reeglina lööb naistel välja emainstinkt ja nad ei tahagi rasedana/lapse kõrvalt kuskil eriti käia, see on loodusest nii seatud. Vähemalt minul(ka alaealisena emakssaanul) oli nii.

Ma mõtlen veel imikuea peale korra....vanker oli 4000, turvahäll 1000(kasutatud, aga väga hea firma oma), voodikarussel-kardinad(ninn nänn) 800, voodi sugulastelt, madrats voodipesud sugulastelt jne. St. "pärandati edasi".

Vb. kulutused kasvavad, aga mina võin julgelt öelda, et kui eluasemekulud on kaetud(saad vanematega/mehega elada), siis elab miinimumemapalgast(3900.-/neto) täiesti normaalselt lapsega ära, kui ostad kasutatud riideid, toidad rinnaga,ja harjutad varakult potile. Ja kasutatud riided on reeglina imeilusad veel, kui on 1 lapse kantud. Vot kombekad soovitan uuena osta, need peavad ikka tõsiselt viimase vindi peal olema, et lapsel hea ja soe oleks!
 
To N20 14. september 2010, kl 09.13
"...siis elab miinimumemapalgast(3900.-/neto) täiesti normaalselt lapsega ära".Aga emapalk kestab ainult poolteist aastat, mis peale seda saab? Süüa tahaks ju siis ka, nii sina kui ka laps? Kelle kaela peale jääd? Või soovitad sellel siis juba 15-16-aastasel tööle minna?
 
N20 14. september 2010, kl 14.52
No siis peab üleval kas mees(perekonnas täiesti normaalne korraldus), aitavad vanemad, või tuleb õhtukooli kõrvalt tööle minna.
 
Ilvi to N20 14. september 2010, kl 20.20
Ja-ja, õhtukooli kõrvalt 16-aastane süüdimatu noor tööle võtta - see on kõigi tööandjate unistus! Kohe aru saada, et oled isegi noor ja rumal alles!
 
N20 14. september 2010, kl 21.38
To: Ilvi

Lihttöö peale kindlasti saab. Ära üldse vaidlegi...
 
N20 14. september 2010, kl 21.43
Veel to: ilvi

Miks Sa ütled seda neiut tundmata, et ta on süüdimatu? Kas sa ainult selliseid 16-aastasi tunnedki? Miks Sa sildistad inimest, teda tundmata?

TUBLI TÜDRUK, et vastutab! Väga tubli! Ei jookse argpükslikult mõrva sooritama...nagu teie siin soovitate.
 
teele 14. september 2010, kl 22.33
N20 - eriti tänases majanduspildis saab 16-aastane hariduseta noor ema tööd. Lihttöölegi. Kui Eestis on 100000 tööealist töötut, siis LOOMULIKULT saab 16-aastane üksikema tööd. Kindlasti kohe.
 
N20 14. september 2010, kl 23.03
To: teele

Selle ajani, kui see neiu ükskord jõuab nii kaugele, et on tarvis tööle minna(ehk siis 8 kuud+1,5a = 2,3a), võib seis olla hoopis teine. Vaata, kuidas muutus majandus aastatel 2007-2009. Miks ei võiks ta muutuda 2010-2013?
Mina sain tööd esimese nädala jooksul, kui seda otsima hakkasin...Lihttööl pole ju suurt vahet, kas neiu on 16 või 20, wc-d küürida, seniks, kuni haridus käes ja paremat saab, oskavad mõlemad võrdselt hästi. 16-aastane tohib tööl käia ametlikult 6h päevas, mida ei olegi nii vähe, paljud kohad ei vajagi rohkem koristajat.
 
teele 15. september 2010, kl 01.09
Esiteks, annab tunda, et sa asjadest ei jaga, ehk puuduliku hariduse tõttu. Kriis hetkel süveneb, mitte ei parane. Ja räägi siis nüüd, 6 tundi küürib WC-d, siis omandab haridust, et paremat tööd saada. Millal ta sis seda last kasvatab? Või siis selle töö teevad ikka vanavanemad? Ja saa aru, et lapseootel naisterahvas ei ole neiu. Olgu lapsearu ja -aastatega, neiud ei saa lapsi.
 
Ilvi N20-le 15. september 2010, kl 09.06
No kui 14-aastaselt jäädakse rasedaks, siis on süüdimatu mis süüdimatu! Pole mõtet vaieldagi.
 
N20 15. september 2010, kl 11.03
To: teele.

Appikene, kas peab puust ja punaseks?

Laps sünnib. Ema paneb ta lastesõime järjekorda ja on temaga 1,5a kodus. Seejärel läheb ema osalise kohaga tööle ja õhtukooli. Õhtukool on 2* nädalas 6 tundi. Ehk et siis kokku ei tule koolist-tööst kuidagi üle 40 tunni. Ja laps on kenasti lasteaias hommikul 07.30-nt. 17.00ni. Ja ära ütle et kohta ei saa. Saab küll, kallis pealinnas on lasteaedu, kuhu saad kohe koha, kui rääkima lähed, sest järts on väga väike. Altkäemaksu maksma ei pea, järjekord lihtsalt ongi nii lühike. Ja laps on rahul, tore lasteaed on. ja samamoodi on seal rühmas mitmeid 1,5aastaseid, kes on terve pika nädala, ja pole neil midagi häda.

Ise olen veel peaaegu täielikult kodune, aga vaatan seal neid, kes aasta aega käisid niimoodi, ja täiesti normaalsed lapsed on.

Ära tule rääkima mingist kriisi süvenemisest. No kurat, otsisin mina ka tööd, nädala ajaga tuli 3 pakkumist. Aasta oli 2010, ehk käesolev. Ja sain tööle ka. Ma alati kuulan telekast uudiseid ja mõtlen, et KUS see MASU on? No kus? Tõepoolest, pealinnas leiab tööd küll kergelt, kellel käed otsas on. Või ma lihtsalt olen silmaklappidega. Aga no mul on isiklik kogemus!

To: Ilvi. Sildistamine on muidugi arukuse ja süüdivuse tunnus? Seda sa just teed! Kui neiu TAHAB jääda, siis ta ei ole süüdimatu. Süüdimatu on ehk siis, kui ups juhtus. Et ei osanud vahendeid kasutada. Aga kui NEIU PLANEERIB/TAHAB/SOOVIB, siis ta ei ole süüdimatu. See on minu arvamus, pole mõtet vaieldagi.
 
teele 15. september 2010, kl 12.31
Oledki silmaklappidega siis, pole midagi kosta, maailmamajanduses ja sisemajanduses tubma. Mis pakkumisi sulle siis tuli ka, nädala ajaga tükki kolm? ja kus su laps siis on, kui sa 2x nädalas õhtukoolis oled end heaks karjääriks ette valmistamas?

Ja kui sa Ilviga soovid vaielda, siis just SINU definitsiooni järgi see noor tulevane ema just süüdimatu ongi - tal ju "ups, juhtuski", polnud tal sugugi planeeritud rasedus. Mina teda seetõttu näiteks süüdimatuks ei pea, sest ta küll ei osanud hoiduda, aga tegeleb siiski tagajärgedega ning loodetavasti pere toel on lugu ka õnneliku lõpuga. SIND pean ma küll süüdimatuks, sest sa propageering alaealiste lapsesaamist. Kui inimene ei tohi veel täiskohaga tööl käia, peale kella 11 õhtul saatjata väljas olla, käib koolikohustuse alla (sest pole lõpetanud põhikooli ega ka vanusekünnist ületanud), siis on ta LAPS ja lapsed ei peaks lapsi saama. vahel saavad, aga seda peaks siis võtma kui võimaliku õnneliku lõpuga õnnetust, sina aga vatrad, kuidas nii on ja peab. Saa aru, sel lapsel on vaja veel oma kaks aastat koolis käia, et PÕHIKOOL läbi saada, ja sina vahutad millest, koristajakohast ja õhtukast? OMA lapsele ka sellist elu soovid, las küürib peldikuid? Kui jah, siis tasub muidugi teistele ka soovitada.
 
teele 15. september 2010, kl 13.16
N20, mõtisklen nüüd niisama. Tegelikult oleks ju jube armas, kui sa 12 aasta pärast, ehk siis 32-aastaselt, vanaema oleks. Ja 46-selt vaarema. Lahe ju. Kõik põlvkonnad koristajakogemuse ja seitsme klassi haridusega. :)
 
to N20 15. september 2010, kl 15.21
"Olen täna õnnelik ühetoalises, küllap 10-15 aasta pärast on mul suurem, või isegi varem :)"

No ehk ikka varem, kas su laps ka nii õnnelik on, et ta teismeliseaastad saab emaga tuba jagada? Vast mitte, pakun, sest tema sellist olukorda ju ei soovinud ega tekitanud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!