Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Beebi
1 kuu vanusele lapsele juua
 
Vanaema 20. september 2007, kl 11.00
Laps nutab, arst ütleb, et kõhukrambid. Oma kogemustest tean, et beebidele ikka antakse juua. Eriti hea nõrk kummelitee. Nüüd aga tahetakse mulle selgeks teha, et kui laps saab rinnapiima, siis ta juua ei vaja. Seega, gaasid, krambid aga juua anda ei või. Nii ka arst öelnud. Kas see on ikka tõsi, mina seda ei usu ja mis halba vesi saab ikka teha.
 
jah 20. september 2007, kl 11.39
on küll nii kallis vanaema. tõepoolest kõikides loengutes, mis last ootavatele emmedele tehakse, räägitakse, et vähemalt kuni poole aastaseks saamiseni ei ole lapsel vaja muud kui emapiima. seal on tema joks kõik vajalik olemas(supp, praad, magustoit).
 
,,, 20. september 2007, kl 11.51
minul just arst ütles et natu juua võib ikka anda.mul ka ikka pirises tihti,aga kui hakkasin iga päev natu juua andma siis oli laps ka palju rahulikum.mina andsin ristiköömne teed või vahel ka kummeliteed aga hästi lahjat siis...
 
rosin 20. september 2007, kl 12.29
see on nii ja naa.
näiteks suvel ligi 30kraadise palavusega oleks mõeldamatu, et midagi piimale lisaks juua ei anna.
samas tõepoolest on rinnapiim ka joogi eest.
natuke võib vast ikka juua anda, ja kui juba anda siis just, kummeliteed(või seda ristköömne vms kasulikku) mitte niisama vett(aga see on minu isiklik arvamus).
kõik lapsed teesid ei taha, siis jah, ei jää üle muud kui puhas vesi.
 
Vanaema 20. september 2007, kl 13.24
Tegelikult mul tuli meelde, et kunagi räägiti nii, et rinnapiim on lapsele toit, aga juua tahab iga elusorganism. Kõik tõed muutuvad, aga arvan, et kui laps nutab, siis võiks ikka proovida vett anda, sest mis halba ta teha saab, kui laps ei võta, siis järelikult ei taha. Vee all mõtlen kummeli ja köömne teed, loomulikult lahjat.
 
... 20. september 2007, kl 14.48
minu laps on pooleteise kuune ja annan talle ikka iga päev vett juua kui ta tahab(lisan veele hästi vähe glükoosipulbrit),vahepeal sai ka lahjat kummeliteed...
see on jh nii,et olgu rinnapiim või piimapulbrist piim,ikka tahab laps juua saada.
saage aru,et piim on lapsele toit!!!mitte jook!
laps vajab vett ja ..ega see halba ei tee..kui laps ei taha siis ei taha,aga alati proovige ka seda varianti kui laps nutab :)
 
t 20. september 2007, kl 17.00
kõik te ütlete et ega see halba ikka tee...
olete kindlad?
aga kui beebi organism ei oska selle veega midagi peale hakata ja see ainult rikub tema seedesüsteemi ja neere.
Ma ei räägi sellest, et suvel kuumaga veidi vett pakkuda, vaid sellest kui hakata vastsündinule iga päev vett või mingit teed sisse toppima.
Rinnapiim ON ka joogi eest, miks te arste uskuda ei taha?
 
mis 21. september 2007, kl 10.57
aga kui laps joob vett?
 
teadja 21. september 2007, kl 17.59
Tõepoolest, kui laps on ainult rinnapiimatoidul, siis juua ei anta. Minu ämm ajas mind ka selle joogijoruga hulluks, no ei suutnud inimene uskuda, et tõesti ei ole juua vaja. Ise söötis omal ajal alla aastasele lapsele paki kohupiima päevas.
Kummeliteed või apteegitilliteed võib beebile lusikaga proovida anda, kui on suured valud. Mina jõin ise hästi palju fenkoliteed, see jõuab piimaga lapseni ja tal oli siis palju kergem olla. Üldse peaks ema oma toidulaua kriitiliselt üle vaatama, et seal ei oleks midagi, mis lapsel gaase tekitab: toores piim, õunad, hapukapsas, shokolaad jne, mis need gaasitekitajad olidki.
 
supsik 22. september 2007, kl 20.36
emapiim koosnebki suures osas veest. Seal on sees kõik vajalikud vitamiinid. Esimesed "suutäied" on janu kustutamiseks lõpupoole on rammusam nö. söögiks. Palava ilmaga anda lapsele tihedamini rinda(siis janu kustutamiseks) ja ei mingit muret. Minu laps on rinnapiimal ja ei vajanud(soovinud) vett ka kõige palavamal päeval. See esimene jutt on muide 40a. töökogemusega lastearstilt.
 
mhmm 24. september 2007, kl 10.00
ei saa aru nendest kommenteerijatest, kes niisama arvavad! Tehke mõni targem raamat lahti või konsulteerige imetamisnõustajatega ja kuulete, et riinapiimaga toitmise ajal EI OLE VAJA juua anda, sest rinnapiimast saab laps kõik vajaliku!!!
 
rp 24. september 2007, kl 20.51
minu ämm samuti imestas et ma juua ei anna,ja et lutti laps ei ime.ja et ma 3 kuusele veel lisatoitu ei taha anda.ja muudkui kuula seda joru mis ajast ja arust.aga kui laps rahutu siis kummeli ja ristiköömne teed ikka andsin.tea kas oli abi
 
ema 07. juuni 2011, kl 10.28
Ristkõõmne e. apteegitilli e. fenkoliseemne teed antakse ikka ravi eesmärgil mitte janu kustutamiseks. Kogused on sel juhul ka minimaalsed. Nagu targemad on siin juba maininud, siis rinnapiimast saab imik kuni 6nda elukuuni kõik vajaliku. Vesi tõepoolest ei imendu imiku ebaküpses organismis nagu täiskasvanu omas. Selleks, et vesi imenduks peaks sinna lisama natuke soola ja suhkrut (glükoosi) või andma riisikeeduvett. Kõige kindlam on anda rinnapiima. Tavalise vee andmine lihtsal kurnab imiku organismi, aga janu see ei kustuta. Alati tasub enne professionaalidega rääkida, kui ise midagi arvama hakata. Tänapäeva infoajastul peaks viimaste uuringute tulemused küll kättesaadavad olema. Kõiges ei tasu ka ämmade ja emade/vanaemade tarkust uskuda :)
 
Nelja lapse ema ja kahe vanaema 17. juuni 2011, kl 14.10
ega laps ei joo vett niisama, kui kõht täis, Glükoosiga magustatud vett joob imik muidugi, sest see maitseb talle.Tavalist puhast keedetud vett võib kuumal suvepäeval ikka mõned korrad anda, ega imik ei joo, kui janu pole.Ei kurna tilk vett midagi lapse organismi, ega siis 100g pole vaja anda!Aga keedetud olgu kindlasti!
Iga laps ei taha ka, mõnele piisab rinnapiimast.
 
K 29. juuni 2011, kl 14.47
Vanaema, sinu teadmised mis pärinevad oma laste aegadest, on vananenud. Teeme su minia elu natuke lihtsamaks, aga sa ajad ikka oma joru:

Rinnapiim on veerikas sisaldades 87% vett. Vähene elektrolüütide (Na, K, N, Cl) kontsentratsioon rinnapiimas kindlustab lapsele piisava vaba vee koguse ka palavate ilmadega.

Allikas: imetamisnõustajate materjal http://imetamine.wordpress.com/2009/09/16/rinnapiima-koostis/

Ja veel:
Alla kuue kuu vanusele imikule ei tohiks kunagi janu korral vett anda, sest see võib tekitada lapsel eluohtliku veemürgituse, hoiatavad Johns Hopkinsi ülikooli teadlased.




«Sünnist saadik on lastel tugev joomisrefleks,» rääkis lastearst Jennifer Anders Reutersile. «Selline janu tähendab, et nad vajavad rohkem rinnapiima või rinnapiimaasendajat.»

Imiku neerud pole veel täielikult arenenud ja seega vallandub veejoomisega kehas nii liigne vesi kui ka naatrium, mille kaotamine mõjutab ajutegevust.



Sellest tulenevalt on veemürgituse esimeseks tunnuseks ärrituvus, uimasus ja muud vaimsed muutused. Lisaks kaasneb mürgitusega ka madal kehatemperatuur (tavaliselt alla 36 kraadi), paistetus näopiirkonnas ning krambid.

«Tegemist on väga salakavala haigusega,» sõnas Anders, kelle sõnul ei panda esimesi sümptomeid tavaliselt tähele. Haigus avastatakse alles siis, kui tekivad krambid. Andersi sõnul pole need aga lapsele eluohtlikud, kui kohe arsti poole pöördutakse.

Lisaks veele ei soovitada alla kuue kuu vanusele imikule anda liigselt lahjendatud rinnapiimaasendajat ega elektrolüüte sisaldavaid lastejooke.

Andersi sõnul võib veidi vanematele lastele anda vett seedimise soodustamiseks kuumal suvepäeval. Enne seda tuleks aga kindlalt arstiga nõu pidada
 
veneaja lapsed 02. juuli 2011, kl 20.07
said kõik kummeli vett-gaaside puhul ja elavad.
 
ti 12. juuli 2011, kl 19.15
Rinnaga toitvale emale on apteegis(poes) igasugust teed, mis leevendab lapsel gaaside valu. Ema joob teed, lapsel kaovad valud.
 
mina 02. september 2011, kl 10.09
On küll nii,et vanasti anti imikule vett natuke juua, juba selleks et ta harjuks veega. Tänapäeval (oleneb ilmselt arstist) ei lubata vett anda. meile tõi perearst põhjenduseks, et lapse magu on väike ja kui ta vett joov, siis see talle midagi vajaliku ei anna ja piim milles on talle kõik vajalik(supp, praad, magustoit ja janukustutaja) enam makku ei mahu.
meie järgisime seda juttu hoolikalt. Laps oli juba aastane, ikka sama jutt. Esimest korda oli lapsel palavik1,1a ja u 1 nädalaselt. Palavik oli juba kadunud, aga lapsel jõudu polnud, meie voodi ühest otsast teise ei jõudnud roomata (liikuda). Läksime lastehaigla erakorralisse ja seal arst kohe küsis, palju ta joonud on täna ja eelnevatel päevadel. Oligi, et haige laps süüa ei tahtnud, ja piima jõi ka liiga vähe (see ka ju temale toit). Lapsel oli vedekiju puudus ja pandi haiglasse tilguti alla.
Haigla arstid küll käskisid lapsele vett juua anda. Oma perearstil oli ikka sama jutt, loomulikult enam me tema juttu ei kuuanud ja õpetasime lapse tassist vett jooma.
 
n 09. september 2011, kl 10.11
Rinnapiima saav laps ei pea saama muud vedelikku juurde, sest ta imeb rinnapiima piisavalt ja saab sealt ka vett (gaaside puhul antakse 1 teelusikatäis teed, masseeritakse kõhtu päripäeva ja kui ikka suured valud, siis apteegis on spetsiaalsed rohud).
Milleks lapsele vett, kui piim sisaldab suures osas vett?
Vanasti kasvasid lapsed ka lihtsalt lehmapiima peal ja ka kasvasid (ning olid terved), aga tegelikult pole mõtet "vanas ajas" elada ja kuulata võiks ikkagi spetsialiste, mitte vanemaid ja vanavanemaid.
Minule söötis ema sisse mannaputru, sest tal oli piima vähe ja pulbreid siis niiväga saada polnudki (mannaputru siis sellepärast, et ämm olevat ka oma lastele nii teinud ja näed, kasvasidki ju terved ja rõõmsad lapsed). Mannapuder aga ei anna ju lapsele mingit suurt kogust toitaineid (koosneb ju nisust). Lehmapiima saime ka (koos mannaga) ja olen ka muide suhteliselt terve (vahel nohu, harva köha, 1 kord elus oli bronhiit).

mina,
mis mõttes vanasti anti vett, et imik sellega harjuks? :D Ja peab ikka väga rumal olema, et haiguse ajal, kui laps ei saa piisavas koguses piima, talle juua ei anna. Laps saab piimast kõik kätte (söök, jook jne), aga vaid siis, kui ta piima saab.
Me ei räägi siin haigele lapsele vee andmisest, sest haiguse ajal tuleb ikka juua anda.
 
mina 20. september 2011, kl 11.30
n
Haiguse ajal ei ole õige ja mõistlik aeg harjutada lapsele uusi maitseid. veega peaks ennem ta tuttav/harjunud olema.
Ei ole kõik nii must/valge kui sa arvad.
 
To veneaja lapsed 20. september 2011, kl 12.32
Oled sa kindlasti kindel, et kõik neist elavad? Olgu, loodame, et elavad aga paljudel neist on sooltega, seedimisega või üldse kõhuga probleeme? Seda ka tead?


Emapiimast saab ju laps
1. Eelpiima, mis rahudlab tema veevajaduse 6elukuuni. Eelpiim, mis on sinakas ja seda on palju. Ehk et lapsele ei ole vaja anda muid jooke isegi mitte kuuma ilmaga. Kui on kuum, siis ta ju tahabki rohkem rinnale saada ja tema söömised on paar-kolm tõmmet - janu kustutamiseks.

2. Järelpiim, mis on valkjas ja mis on lapsele nö. magustoiduks. Sisaldab palju vajalikke toitaineid ning on oluline, et laps imeks rinna ikka korralikult tühjaks, et ta saaks kõik vitamiinid kätte.


Juhul, kui laps on pudelitoidu peal siis peaks olema vesi lisaks.
 
To mina 20. september 2011, kl 12.35
Sa kirjutad hoopis aastasest lapsest ju.
Aasstane laps peaks juba olema ju peretoidu peal? Ilmselgelt joob ta ju jube vett, teed ja muid jooke ja ilmselgelt antakse haigele lapsele palju juua.
 
n 22. september 2011, kl 22.24
mina Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> n
> Haiguse ajal ei ole õige ja mõistlik aeg harj
> utada lapsele uusi maitseid. veega peaks ennem ta
> tuttav/harjunud olema.
> Ei ole kõik nii must/va
> lge kui sa arvad.


Siin pole teema selles, mida mina arvan, sest sedasama arvavad paljud toitumise spetsialistid, lastearstid jt.
Vesi ei ole nüüd "uus maitse", millega peab last lausa HARJUTAMA.
Ja nagu enne juba öeldud, siis rinnapiima saav laps ei pea vett juurde saama. See ei kehti juhul, kui laps on haige ja rinnapiima ei taha - sel juhul tuleb ikka lusikaga (keedetud ja jahutatud) vett andma, muidu võib lapsel tekkida vedelikupuudus, mis viib lapse haiglasse tilgutite alla.
Ehk elad ise liiga must-valges maailmas?
 
jana 16. detsember 2011, kl 16.15
kahe kuusel lapsel köht lahti
 
kahe lapse ema 12. detsember 2014, kl 11.09
Kuulge foorumites elavad emmed. Olge nüüd mõistlikud, minu mõlemad lapsed on saanud imikuna vett ja pole siin mingeid teadlate väljamõeldud haigusi läbi põdenud. Üks tark ees kirjutab ja kohe kõik loevad ja usuvad. Kuulake spetsialiste ja küsige neilt, miks te kuulate ühe rumala juttu ja siis käitute tema musti järgi. Vabandan juba ette, kindlasti on siin ka väga arukaid inimesi, aga tavaliselt neid kuulda ei võeta. Ikka rumala jutt tundub tõene olevat. Tegelege rohkem lapsega ja ärge olge nii paranoilised. Muide, ma ei ole kunagi netifoorumites käinud nõu küsimas ega lugemas mida keegi "tark" arvab. Kui vaja küsin arsti käest. Siia teemat lugema ajendas tulema eilne sõbranna jutt kelle laps on 5 kuune ja ei ole veel vett joonud. Teate miks, sest netis kirjutatakse, et imikule ei tohi vett anda. Minu meelest on laps närviline ja röögib kogu aeg, aga see pidigi normaalne olema. Võib-olla...
 
vaatan ja imestan 21. jaanuar 2015, kl 09.09
Tere

Mina ka tahaks küsida mõningaid asju :)
Nimelt minu sõbranna laps on kunsttoidu peal ja talle ei anta juua sest arst ütles et pole vaja. Minu silmade läbi on see laps vägagi paksuke ja minu isiklik arvamus on et kuna ta on paksuke ja higistab ka palju ja seda enam et kunsttoidu peal siis peab andma vett või mis? minu laps ja sugulaste omad kõik said vett...ja isegi "sel vanal ajal" kui anti lehmapiima siis anti vett ka ja teate miks..sest tavaline lehmapiim teeb kaka pabulateks? olete näinud siin on isegi mu vana ema öelnud et kakast saad järeldada( noh alates aastast muidugi) kas on vett vaja juurde v ei ..kui juba sellises vanuses on kindlasti tavalehmapiimale vaja vett juurde siis kuidas ka mitte imikul..kui tegelikuolt tänapäeval on ju lausa KEEELATUD lehmapiima joomine alla aastastel aga näed vanasti ikka said :D..aaa mul tuli meelde kohe olukord kus lapsi pestakse lillaga..ja siis mõni tark arvab et seda "lillat" tuleb kuhjaga toppida ja siis imestavad lapsel olevate põletuste üle..olge mõistlikud..keegi ei ütle et ka vett peab andma julmalt aga tõesti vajaduspõhiselt..lillat ka ju imevähe ja siis ta mõjub vaid kasulikult..sama ka veeda..natukene suts...ja juba lapsel parem..nt kui laps higistab vms..või kui ta on ainult kunsttoidu peal..siis minu meelest kindlasti ja isegi rinnapiimaga toitmisel sest olgem ausad..kes ütles et lapsel ei või olla mõnes kodus või ruumis olla sama palavad tingimused kui suvel nt...see kõik ju oleneb lapsest..loogiline et kui laps higistab siis vedelik kaob..minu arst julges mulle otse väita et imikud ei higista..ma pakkisin ta lahti ja küsisin et mis see on..ta ikka raius et ei higista..no mis ma kostan..mis te arvate..kunststoidu puhul peab juua andma ? ja mis vanusest alates?
 
Sirja 31. jaanuar 2018, kl 17.49
rinnast tulev piim on erineva koostisega, esimene st eelpiim on pea-aegu sama lahja nagu vesi .kui pumpate välja, siis näete ise ka, et praktiliselt läbipaistev vedelik. see on lapsele joogiks. Kui tal on kõht tühi, siis saab ta edasi imedes juba rammusat järelpiima. mis te katsetate oma lastega. mõelge, kas kiviajal andis keegi beebile kummeliteed? või kas loomalapsed saavad lisaks teed/vett. ikka esimestel elukuudel vaid piim!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!